Naam: Zinga
Soort spel: Dobbelspel
Aantal spelers: 2 - 4 spelers
Speeltijd: 15 minuten
Leeftijd: 8+
Uitgever: 999 Games
Prijs: €15.99
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
1 pion
6 dobbelstenen in verschillende kleuren
4 potloden
4 verschillende scoreblokken
Voordat het spel begint leg je de bel en de dobbelstenen midden op tafel en zorg dat iedereen er goed bij kan. Zet de pion ook op tafel, maar enigszins terzijde. ledere speler krijgt en scoreblok en een potlood. Bij meer dan 4 spelers krijgen spelers zonder scoreblok een los vel van één van de scoreblokken en pakken ze een pen of potlood. De scoreblokken hebben elk een verschillende indeling en zijn te herkennen aan het cijfer in de rechterbovenhoek. Zorg ervoor dat de verschillende scorevellen zo gelijk mogelijk worden verdeeld. Bepaal en startspeler door loting.
De spelregels
Er wordt met de klok mee gespeeld. De speler die aan de beurt is noemen we de actieve speler. Alle andere spelers zijn de passieve spelers in deze beurt. De actieve speler begint zijn beurt met het gooien van alle 6 dobbelstenen. Alle spelers proberen nu zo snel mogelijk en getal te vinden dat overeenkomt met een kleur en getal op hun eigen scorevel. Daarbij heft de actieve speler meer mogelijkheden dan de passieve spelers:
De actieve speler kiest één gekleurde dobbelsteen of hij maakt en combinatie van de witte en één gekleurde dobbelsteen.
Een passieve speler mag uitsluitend en combinatie make van de witte en een gekleurde dobbelsteen.
Zodra een speler (ongeacht wie de dobbelstenen heft gegooid) een geschikte combinatie ziet, slaat hij op de bel en zegt hij direct hardop de kleur en het getal. Staat deze combinatie (nog) op zijn scorevel, dan mag hij deze wegstrepen. Alleen de eerste speler die op de bel slaat mag dit doen.
Daarna is de beurt van de actieve speler voorbij en is de speler links van hem aan de beurt. Dit is ook het geval als de spelers gezamenlijk constateren dat niemand een getal kan wegstrepen.
Als een speler op de bel slaat en en combinatie van en kleur en een getal noemt die hij al eerder had weggestreept, mag hij een vakje inkleuren bij het groene plusje rechtsboven op zijn scorevel, mits deze nog leeg is.
Zodra een speler het derde vakje bij extra heeft ingekleurd, mag hij direct eenmalig en getal naar keuze wegstrepen. Hierna vervalt deze optie voor die speler. Een speler mag met deze actie nooit het laatste getal wegstrepen dat hij nog nodig heeft om te winnen.
De volgende situaties gelden als en fout:
Een speler slaat op enig moment op de bel en noemt een combinatie van een kleur en een getal die niet op zin scorevel staat of niet op tafel ligt.
Een speler slaat op de bel, maar noemt niet direct een kleur en een getal.
Een speler slaat op de bel, vergist zich en verbetert zich daarna.
Een speler wil, na het noemen van en getal dat hij al had weggestreept, gebruik maken van de optie EXTRA, maar hij had daar alle 3 vakjes al ingekleurd.
Een speler heeft niet aangekondigd dat hij 4 van de 5 getallen op een rij heeft weggestreept, en slaat op de bel om hiermee het vijfde getal op rij te noemen.
Maakt een speler zo een fout, dan moet hij een vakje inkleuren bij het rode kruis rechtsonder op zijn scorevel. Daarmee is de beurt ook direct voorbij. Er wordt in deze beurt geen getal weggestreept, ook niet als een andere speler wel en geschikte combinatie ziet.
Zodra een speler zo het derde vakje bij fout inkleurt, ligt hij direct uit het spel.
Het middelste getal op elk scorevel is blauwe negen. Een speler die reglementair de combinatie "blauwe negen" roept en wegstreept, ook als dit een vakje bij extra betreft, mag de pion nemen en voor zich neerzetten. Staat de pion bij en andere speler, dan wordt hij van die speler afgenomen. Zodra de dobbelstenen opnieuw zijn gegooid, vervalt de mogelijkheid om de pion te pakken.
Als alle spelers blauwe negen hebben weggestreept en alle plusjes zijn ingekleurd, is het niet meer mogelijk om de pion af te pakken.
De pion geeft de eigenaar ervan 2 opties:
Optie 1 - als een andere speler op de bel slaat en een getal noemt, mag de speler direct de pion aan die speler even en hardop stop zeggen, om hiermee zijn beurt teniet doen. De beurt is hiermee direct voorbij. Die speler streept dus geen getal weg, of kleurt geen vakje in bij extra of fout. Hij heeft nu wel de pion voor zich staan.
Optie 2 - als een speler het derde vakje bij fout in moet kleuren, mag hij ervoor kiezen om de pion weer in het midden te zetten en hiermee zijn eigen fout te niet te doen. Hij hoeft dan geen vakje in te kleuren, maar verliest de pion. Daarna is zijn beurt voorbij.
De eerste speler die 5 getallen op één rij (horizontaal, verticaal of diagonaal) heeft weggestreept, zegt hardop Zinga en wint het spel.
Zodra en speler 4 van de 5 getallen op een rij heeft weggestreept, moet hij dit kenbaar maken en de ontbrekende kleur en getal noemen vóórdat er en nieuwe beurt begint. Als hij dat vergeet en hij slaat na het gooien van de dobbelstenen op de bel om het vijfde getal in die rij weg te strepen, geldt dat als een fout en moet hij in plaats van het wegstrepen van een getal een vakje bij fout inkleuren. De speler kan dit vóór elke volgende beurt alsnog kenbaar maken.
Pluspunten
+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.
+ De spelregels zijn eenvoudig.
+ De scorevellen zijn dubbelzijdig.
+ Het spel werkt gegarandeerd op je lachspieren.
+ De extra, fout en blauwe negen zijn een leuk element in het spel.
Minpunten
- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.
Beoordeling
Heb jij een snel reactievermogen? Dan is Zinga echt een spel voor jou! Iedere speler krijg een scorevel, met daarop verschillende kolommen in verschillende kleuren en in die kolommen staan weer cijfers. Spelers zijn om de beurt de actieve speler, als actieve speler gooi je de dobbelsteen. Dan is het aan jou en de rest van de spelers om zo snel mogelijk op de bel te slaan en het getal te roepen als een van de gegooide cijfers overeenkomt met een cijfer op jou scorevel. De actieve speler mag zowel op de bel slaan bij een gekleurde dobbelsteen of de combinatie van de witte dobbelsteen plus een gekleurde dobbelsteen. De andere spelers mogen alleen op de bel slaan bij een juist cijfer met de witte dobbelsteen plus een gekleurde dobbelsteen. Pas wel op dat je geen fouten maakt, want bij teveel fouten lig je uit het spel! De speler die als eerst vijf getallen op rij weet af te kruisen, dit mag horizontaal, verticaal of diagonaal, wint het spel.
Zinga is een spel wat eigenlijk super eenvoudig is en wat ook makkelijk uit te leggen is aan andere spelers. Eigenlijk is het een soort bingo en kijk je naar de dobbelstenen of jij een getal zou kunnen afkruisen. Het spel is daarom geschikt om te spelen op bijvoorbeeld een feestje. Op het doosje staat dat je het spel kan spelen met 2 tot 4 spelers, maar naar mijn idee kunnen dit er ook wel meer zijn. Je hebt dan niet meer allemaal een verschillend scorevel, maar je kan ook prima met dezelfde spelen. Het gaat er toch om wie er als eerste op de bel slaat.
Wat ook super handig is, is dat de scorevellen ook dubbelzijdig zijn en dat er wel vier verschillende soorten zijn. Zo kan iedere speler dus met een verschillend scorevel spelen. Je kan deze natuurlijk ook plastificeren, zodat je niet met het probleem zit dat ze na verloop van tijd op zijn. Zo heb je eindeloos speelplezier!
Zinga is zo'n spel wat gegarandeerd op de lachspieren werkt. Vooral als er iemand met volle overtuiging op de bel slaat en het dan fout heeft. Of als er twee spelers heel enthousiast tegelijkertijd op de bel slaan. Dit zorgt sowieso voor grappige situaties.
Pas op dat je tijdens Zinga niet te snel op de bel slaat. Als je een fout maakt kan dat namelijk afgestraft worden en voor je het weet lig je uit het spel. Zo telt een fout al bij een verkeerd getal of als je niet aangekondigd hebt dat je al 4 getallen op rij hebt. Dan kan je dus niet elke keer maar lukraak op de bel slaan, maar moet je echt goed kijken, want bij 3 fouten lig je uit het spel! Je kan wel een extra optie behalen. Als je al een getal hebt afgestreept kan je alsnog op de bel slaan en dit getal roepen. Dan mag je een extra vakje aankruisen en bij 3 vakjes mag je een getal naar keuze aankruisen. Dit zorgt er ook voor dat je misschien net even wat dichter bij de overwinning bent. De blauwe negen is nog een bijzonder element. Je krijgt bij het aankruisen van de blauwe negen de pion en daarmee kan je je laatste fout ongedaan maken of ervoor zorgen dat een speler geen vakje kan aankruisen. Super handig dus, maar zorg ervoor dat je deze op het juiste moment inzet je kan de blauwe pion namelijk maar één keer inzetten. Je kan je tegenspelers flink dwarsbomen als je deze inzet bij bijvoorbeeld het laatste vakje.
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comments