top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Dobbelkoning - Uitbreiding van het Koningkrijk

Naam: Dobbelkoning - Uitbreiding van het Koningkrijk

Soort spel: Dobbelspel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 45 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Haba Speelgoed

Prijs: €24.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 2 spelbordonderdelen

  • 30 burchtkaartjes

  • 60 burgerkaarten

  • 4 overzichtskaarten

  • 18 witte edelstenen

  • 6 gouden edelstenen

  • 64 spelersmarkers

  • 6 dobbelstenen

  • 15 drakenvuren

Voordat het spel begint leg je de twee spelbordonderdelen als landkaart in het midden van de tafel. De drakenvuurvelden op de landkaart worden met burchtkaartjes en drakenvuur bezet. Zoek het burchtkaartje dat overeenkomt met het drakenvuurveld, leg deze open op het overeenkomstige landschapsveld op de kaart, en plaats er vervolgens een drakenvuur op.

Zet alle overige drakenvuren in en algemene voorraad naast de landkaart. Schud alle overige burchtkaartjes en leg ze met de achterkant naar boven als algemene voorraad naast de landkaart. Trek vervolgens 2 willekeurige burchtkaartjes en leg ze ongezien terug in de speldoos. Maar let op: niemand mag weten welke burchtkaartjes zijn weggehaald!

Plaats 6 witte en 4 gouden edelstenen volgens de afbeelding van de spelopbouw direct op de corresponderende landschapsvelden.

Elke speler krijgt een witte edelsteen, die hij in zijn persoonlijke spelersgebied voor zich neerlegt. Leg alle overige edelstenen in een algemene voorraad naast de landkaart.

Daarnaast kiest iedere speler en spelerskleur en legt de bijbehorende gekleurde spelersmarkers en de bijpassend gekleurde overzichtskaart in zijn persoonlijke spelerszone. Resterende spelersmarkers en overzichtskaarten zijn niet nodig en kunnen terug in de doos gelegd worden.

Sorteer de burgerkaarten in de verschillende stapels en schud deze stapels afzonderlijk van elkaar. Vervolgens leggen jullie de 5 stapels met de afbeelding naar boven in een rij in het midden van de tafel. De bovenste kaart van elke stapel is zo altijd goed zichtbaar. Deze 5 burgerkaarten met de afbeelding naar boven, vormen de uitlegplaats voor kaarten. Leg de kaartstapels zo neer dat het panoramabeeld zichtbaar is. Tijdens het spelen is de volgorde niet relevant. De kaartstapels zijn van links naar rechts in oplopende moeilijkheidsgraad en effectkracht geordend.

De dobbelsteen bepaalt wie de beginnende speler is: iedereen gooit een keer met alle 6 dobbelstenen. Wie de meeste 6en gooit, begint.

In latere spellen en met meer ervaring kun je natuurlijk de landschapsonderdelen anders rangschikken en het drakenvuur en de edelstenen naar wens of willekeurig verdelen.


De spelregels

Speel om de beurt met de wijzers van de klok mee. De startspeler begint. Een beurt bestaat it 3 fasen:

  • Fase 1: dobbelen

  • Fase 2: resultaat van de worp controleren

  • Fase 3a: burgerkaart gebruiken of

  • Fase 3b: drakenalarm

Je begint met fase 1, dobbelen. Neem de zes dobbelstenen en probeer een van de burgerkaarten in de uitlegplaats voor kaarten te dobbelen. Daarbij gelden de volgende regels:

  • Je mag maximaal drie keer dobbelen.

  • Voor elke volgende poging, mag je beslissen welke dobbelstenen je laat liggen en welke je opnieuw gooit.

  • Pas na de derde keer dobbelen, wordt opgeteld wat je hebt gegooid. Je mag ook eerder stoppen met dobbelen.

Het kan voorkomen dat er geen kaarten meer zijn in een of meerdere stapels. Geeft niets. Jullie spelen verder met de resterende stapels.


Wanneer je aan de voorwaarde van één burgerkaart in de uitlegplaats voor kaarten kunt voldoen, neem je deze burgerkaart met de afbeelding naar boven en ga je verder met

Zodat jullie niet continu in de handleiding moeten kijken, zijn de landschapsvelden van de spelbordonderdelen ook voorzien van kleine symbolen. Deze symbolen zijn niet relevant voor het spelverloop.

Als je kunt voldoen aan de voorwaarden van meerdere burgerkaarten, moet je er eentje kiezen. Wanneer je aan geen voorwaarde van een burgerkaart in de uitlegplaats voor kaarten kunt voldoen, neem je een willekeurige burgerkaart van de uitlegplaats voor kaarten en leg je deze met de afbeelding naar beneden, zodat je de kant met de superjoker ziet, voor je neer.


Ga verder met Fase 3b drakenalarm. Om het resultaat van je worp te verbeteren, mag je eerder verzamelde burgerkaarten inzetten.

Met telkens 2 bij elkaar passende burgerkaarten kan je het dobbelresultaat uitbreiden met en fictieve dobbelsteen met een bepaald aantal ogen en kleur. Op elke kaart staat midden bovenaan en jokersymbool. Op de voorkant staat een dobbelsteen in een bepaalde kleur en aantal ogen. Op de achterkant staat een dobbelsteen in een willekeurige kleur en aantal ogen.

Je kunt twee burgerkaarten met jokersymbool met een identieke kleur en aantal ogen uit je eigen spelerszone wegleggen. Zo voeg je een dobbelsteen met en bijbehorend aantal ogen en kleur toe aan je huidige dobbelresultaat.

De superjoker op de achterkant van de kaart kan elke kleur en aantal gen aannemen. Hij kan met elk andere jokersymbool op de voorkant gecombineerd worden.

Heb je zelfs twee superjokers, dan kunt je die combineren tot een dobbelsteen van de gewenste kleur en het gewenste aantal ogen.

Er moeten altijd 2 kaarten uit de persoonlijke spelerszone weggelegd worden. Het enige voordeel van de superjoker, is dat hij een gewenste kleur en aantal ogen kan aannemen. Je kunt natuurlijk ook 4 of meer kwarten wegleggen om aan je dobbelresultaat 2 of meer fictieve dobbelstenen met bijbehorend aantal ogen en kleur toe te voegen.

Kan je met de dobbelvoorwaarde voldoen aan en burgerkaart, dan moet je dat ook doen. Je mag niet vrijwillig besluiten om door te gaan met fase 3b drakenalarm. Natuurlijk geldt dat alleen voor het oorspronkelijke dobbelresultaat uit fase 1. Je wordt niet gedwongen om burgerkaarten als joker in te zetten.


Tijdens fase 3a ga je een burgerkaart gebruiken. Leg de gegooide burgerkaart open voor je neer. De ruimte voor je is je persoonlijke spelerszone. Deze is voor alle spelers zichtbaar. Je mag geen kaarten, spelersmarkers, edelstenen of drakenvuur geheim houden. Vervolgens voer je alle effecten van de nieuw getrokken burgerkaart uit.

De kaarten in een stapel onderscheiden zich voornamelijk in de dobbelvoorwaarden (onderaan) en het jokersymbool (midden bovenaan). De effecten (links- en rechtsboven) van alle kaarten in een stapel zijn, op enkele uitzonderingen na, identiek.

  • Stapel 1: mopperige dwerg - afhankelijk van het aantal dobbelvoorwaarden van deze kaart waaraan je hebt voldaan, trek je 1, 2 of zelfs 3 burchtkaartjes uit de algemene voorraad die je zo neerlegt dat alle spelers ze kunnen zien. Kies er één uit, schud de andere kaartjes met de afbeelding naar beneden en leg ze ongezien terug in de algemene voorraad. Plaats het uitgekozen burchtkaartje met de achterkant naar boven op een vrij landschapsveld van het overeenkomstige type. Zet er een van je spelersmarkers op. Vrije landschapsvelden zijn landschapsvelden zonder burchtkaartje. Als er op het landschapsveld een edelsteen ligt, neem je deze en leg je die in je persoonlijke spelerszone. Als je aan de volledige dobbelvoorwaarde hebt voldaan ontvang je ook één edelsteen uit de algemene voorraad en plaats je deze in je persoonlijke spelerszone. Aan het begin van het spel liggen twee gouden en meerdere witte edelsteen in de algemene voorraad. Wanneer de gouden edelstenen eenmaal zin verdeeld, krijgen jullie door het vervullen van deze kaart alleen nog witte edelstenen. In het onwaarschijnlijke geval dat er geen edelstenen meer zijn in de voorraad, heb je pech en blijf je met lege handen achter.

  • Stapel 2: arrogant dievegge - in deze stapel zijn er twee verschillende effecten: burgerkaarten stelen of edelstenen stelen. Trek 2 burchtkaartjes uit de algemene voorraad en leg ze zo neer dat alle spelers ze kunnen zien. Kies er één uit, schud de andere kaartjes met de afbeelding naar beneden en leg ze ongezien terug in de algemene voorraad. Plaats het uitgekozen burchtkaartje met de achterkant naar boven op en vrij landschapsveld van het overeenkomstige type. Zet er en van je spelersmarkers op. Vrije landschapsvelden zijn landschapsvelden zonder burchtkaartje. Als er op het landschapsveld een edelsteen ligt, neem je deze en leg je die in je persoonlijke spelerszone. Daarnaast mag je een willekeurig open burgerkaartje van een willekeurige medespeler stelen en in je persoonlijke spelerszone leggen. Je mag geen superjoker stelen. Trek 1 burchtkaartje uit de algemene voorraad en leg dat zo neer dat alle spelers het kunnen zien. Plaats het burchtkaartje met de achterkant naar boven op een vrij landschapsveld van het overeenkomstige type. Zet er een van je spelersmarkers op. Vrije landschapsvelden zijn landschapsvelden zonder burchtkaartje. Als er op het landschapsveld en edelsteen ligt, neem je deze en leg je die in je persoonlijke spelerszone. Daarnaast mag je een willekeurige edelsteen (goud of wit) van en willekeurige medespeler stelen en in je persoonlijke spelerszone leggen.

  • Stapel 3: ijverige drakenbezweerder - vervang en willekeurige drakenvuur op de landkaart met een eigen spelersmarker uit je persoonlijke voorraad. Zet het drakenvuur in je persoonlijke spelerszone. Als er op het landschapsveld een edelsteen ligt, neem je deze en leg je die in je persoonlijke spelerszone. Aan het einde van het spel krijgt de speler met het meeste drakenvuur in zijn persoonlijke spelerszone, 4 extra punten. Bij gelijkspel krijgen alle betreffende spelers 4 extra punten. Het vraagteken moet je eraan herinneren dat je elke willekeurige draak op de landkaart kunt overwinnen. Elfen kunnen namelijk vliegen.

  • Stapel 4: gekke vechtersbaas - Vervang de dichtstbijzijnde spelersmarker van een medespeler op de landkaart met en eigen spelersmarker uit je persoonlijke voorraad. Dichtstbijzijnde betekent dat je alleen die spelersmarkers mag vervangen die naast jouw eigen spelersmarkers zijn geplaatst (dus 1 veld verder). Zijn er geen naastgelegen spelersmarkers, dan kan je alleen een spelersmarker vervangen die 2 velden van je eigen spelersmarker verwijderd is. Zijn er ok geen spelersmarkers die 2 velden verder liggen, dan kan je alleen en spelersmarker vervangen die 3 velden van je eigen spelersmarker verwijderd is, enzovoorts. Het uitroepteken herinnert je eraan dat het wel uitmaakt, waar de spelersmarker van de medespeler zich op de landkaart bevindt. Trollen zijn nogal lui, daarom wordt er niet lang gezocht. Heb je geen eigen spelersmarker op de landkaart geplaatst, dan zijn alle spelersmarkers op de landkaart voor jou de dichtstbijzijnde.

  • Stapel 5: rijke grootgrondbezitter - trek 2 burchtkaartjes uit de algemene voorraad en leg ze neer. Plaats beide burchtkaartjes met de achterkant naar boven op vrije landschapsvelden van het overeenkomstige type. Zet er een van je spelersmarkers op. Vrije landschapsvelden zijn landschapsvelden zonder burchtkaartje. Als er op het landschapsveld edelstenen liggen, neem je deze en leg je die in je persoonlijke spelerszone. Mocht je op basis van een kaarteffect meer burchtkaartjes moeten trekken dan er aanwezig zijn in de algemene voorraad, trek er dan zoveel je kunt.

Daarna volgt fase 3b: drakenalarm. Als je niet aan een van de dobbelvoorwaarden kunt voldoen, heb je al een willekeurige burgerkaart van de uitlegplaats voor kaarten genomen en met de afbeelding naar beneden in je spelerszone gelegd. Deze kaart kan je in latere beurten als superjokergebruiken.

Trek daarnaast één burchtkaartje uit de algemene voorraad en leg dat neer. Plaats het burchtkaartje met de achterkant naar boven op een vrij landschapsveld van het overeenkomstige type. Zet er een drakenvuur op uit de algemene voorraad. Vrije landschapsvelden zin landschapsvelden zonder burchtkaartje.

Ligt er op het landschapsveld en edelsteen, dan blijft deze daar liggen tot en speler dat drakenvuur verdrijft met een ijverige drakenbezweerder.

In het onwaarschijnlijke geval dat er geen drakenvuur meer in de algemene voorraad is, moet je een drakenvuur uit je eigen persoonlijke voorraad plaatsen. Heb je geen drakenvuur meer, dan plaats je een drakenvuur van en willekeurige medespeler.

De kaarten hebben dus verschillende dobbelvoorwaarden, deze zijn:

  • Je moet met zoveel dobbelstenen als staan afgebeeld op de kaart, de weergegeven kleur gooien.

  • Je moet met zoveel dobbelstenen als afgebeeld, het weergegeven aantal ogen gooien.

  • Met het resultaat van je worpen moet je cijferparen kunnen maken: elk symbool staat voor een bepaald getal. Daarbij moet je erop letten dat verschillende symbolen niet voor hetzelfde getal staan. Je mag zelf bepalen voor welke getallen de symbolen staan. Het afgebeelde aantal geeft aan hoeveel dobbelstenen je ervoor nodig hebt.

  • Het totaal van alle dobbelstenen moet groter of gelijk zin aan de aangegeven waarde.

  • Het totaal van alle rode/groene/blauwe dobbelstenen moet groter of gelijk zijn aan de aangegeven waarde.

  • Het totaal rode dobbelsteenogen moet groter zijn dan het totaal blauwe dobbelsteenogen, dat weer groter moet zin dan het totaal groene dobbelsteenogen.

  • Je moet met zoveel dobbelstenen als afgebeeld een straat kunt maken. D.w.z., de gegooide getallen moeten elkaar opvolgen. Lukt het je een straat te bouwen van 6 dobbelstenen, dan krijg je een extra edelsteen vit de algemene voorraad.


Het spel is afgelopen, zodra er dan het einde van fase 3 geen burchtkaartjes meer liggen in de algemene voorraad, d.w.z. dat alle tot 2 landschapsvelden op de landkaart na bezet zijn.

Nu telt elke speler zijn punten bij elkaar op:

  • 3 punten voor elk bezet veld in zijn grote, aaneengesloten gebied. Indien de speler meerdere even grote gebieden bezit, tel slechts een ervan als groot gebied.

  • 1 punt voor elk bezet veld buiten dit gebied.

  • 4 punten voor de speler met het meeste drakenvuur in de persoonlijke spelerszone. Indien meerdere spelers de meeste drakenvuren hebben, krijgen al die spelers ieder 4 punten.

  • 3 punten voor elke gouden edelsteen in de persoonlijke spelerszone.

  • 2 punten voor elke witte edelsteen in de persoonlijke spelerszone.

De speler met de meeste punten wint het spel. Bij gelijkspel wint de speler die het meeste drakenvuur heeft. Als ook hier de stand gelijk is, winnen beide spelers.

Mocht een speler zijn 16 spelersmarkers geplaatst hebben en moet hij nog een spelersmarker plaatsen, dan wint hij direct.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Er zijn verschillende burgerkaarten die je kan gooien.

+ Je kan andere spelers goed dwarsbomen.

+ Ondanks dat het een dobbelspel is, kan je alsnog slim kiezen.


Minpunten

- Het spel is grotendeels gebaseerd op geluk.


Beoordeling

Weet jij de meeste gebieden te bezetten tijdens Dobbelkoning: Uitbreiding van het Koninkrijk? Als je aan de beurt bent mag je maximaal 3 keer met de dobbelstenen gooien. Na iedere worp beslis je welke dobbelstenen je wilt houden en welke je opnieuw wilt gooien. Kijk daarbij goed naar de 5 soorten burgerkaarten die open liggen, dit is het resultaat wat je moet zien te gooien. Aan het einde van je beurt pak je een van de 5 kaarten als je dit kan, zo niet dan krijg je wel een joker om je kansen in de volgende ronde te vergroten. Als je een kaart hebt gepakt voer je die actie uit. Zo kan je burchtfiches plaatsen, maar ook andere spelers dwarsbomen. Zodra alle burchtfiches zijn geplaatst stopt het spel. Heb je de meeste edelstenen en de beste plaatsen gemarkeerd? Dan win je het spel!

De naam van het spel doet vermoeden dat dit spel een uitbreiding is van het normale spel 'Dobbelkoning', maar niets is minder waar. Je kan het spel gewoon spelen, het is een op zichzelf staand spel en je hebt er dus ook niet het basisspel voor nodig.

Net zoals de meeste dobbelspellen is dit spel ook voor het grootste gedeelte gebaseerd op geluk. Het enige voordeel is, is dat je kan kiezen uit meerdere kaarten. Je hebt natuurlijk 3 worpen, maar mocht er een niet lukken, dan kan je na je tweede worp alsnog proberen een andere kaart te halen. Dus ondanks dat het vooral om geluk draait kan je natuurlijk wel slim kiezen.

Er zijn dus verschillende kaarten die je kan proberen te gooien. Zo zijn er bijvoorbeeld kaarten waarbij je alle dobbelstenen in een bepaalde kleur moet gooien of kaarten waarbij de waarde van de dobbelstenen hoger dan een bepaalde waarde moet zijn.

De verschillende kaarten die je kan pakken hebben ieder hun eigen functie, maar je kan andere spelers ook goed dwarsbomen. Zo kan je met sommige kaarten burgerkaarten en edelstenen stelen of zelfs markeerstenen omwisselen voor je eigen kleur. Ik hou er altijd wel van als je elkaar een beetje kan plagen tijdens een spel, zeker als je er zelf beter van wordt.

Dobbelkoning: Uitbreiding van het koninkrijk is uitermate geschikt om met kinderen te spelen. Dit komt doordat de regels duidelijk zijn, maar ook door het vrolijke artwork van de verschillende burgers en het speelbord. Ik wordt er in ieder geval wel heel erg vrolijk van. Daarnaast is het spelmateriaal ook van goede kwaliteit. Het drakenvuur is zelfs gemaakt van hout en de edelstenen van plastic, die zien er dus ook goed uit!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wazabi

bottom of page