top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Wazabi

Naam: Wazabi

Soort spel: Strategisch spel

Aantal spelers: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Geronimo Games

Prijs: €20.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 36 geïllustreerde kaarten

  • 24 dobbelstenen

Voordat het spel begint krijgen alle spelers 4 dobbelstenen en 3 kaarten. Kaarten die niet uitgedeeld zijn, worden gedekt op de tafel gelegd en vormen de trekstapel. Elke speler gooit zijn dobbelstenen. Wie de meeste Wazabi's (W) gooit, mag beginnen.


De spelregels

De speler die als eerste zijn dobbelstenen kwijt is, wint het spel. In zijn beurt gooit de speler zijn dobbelstenen en:

  • Neemt zoveel kaarten van de stapel als hij kaarten pakken heeft gegooid met zijn dobbelstenen

  • Geeft iedere dobbelsteen met doorgeef-symbool aan een speler naar keuze;

  • Speelt (indien gewenst) 1 kaart volgens deze regels: maximqal 1 kaart per beurt. Om een kaart te mogen spelen, moet de speler met zijn dobbelstenen op zijn minst het vereiste aantal W-symbolen op de kaart hebben gegooid. Het effect van de gespeelde kaart gaat direct in actie. Het effect van de gespeelde kaart is direct.

Tijdens het spel leggen de spelers hun gespeelde kaarten open neer, naast de stapel. Als de trekstapel leg is, wordt de open aflegstapel opnieuw geschud om de nieuwe gedekte trekstapel te vormen. Als er geen kaarten meer in de stapel zijn, neemt de speler die momenteel aan de beurt is en die een kaart moet nemen, die uit de hand van een tegenspeler naar keuze. Deze laatste presenteert dan zijn kaarten gedekt in een waaier.


De kaarten hebben verschillende betekenissen:

  • Leg 1 van je dobbelstenen af (kost 1 W) - deze dobbelsteen maakt geen deel meer uit van het spel Deze kaart mag niet gespeeld worden als dee speler in dezelfde beurt 2 of meer met zijn dobbelstenen heeft gegooid.

  • Alle spelers geven hun dobbelstenen aan de linker- of rechter-buurman (kost 2 W) - de keuze voor links of rechts wordt genomen door de speler die de kaart speelt. (iedereen moet zijn dobbelstenen doorgeven).

  • Leg 2 van je dobbelstenen af (kost 3 W) - deze dobbelstenen maken geen deel meer uit van het

  • Geef één van je dobbelstenen aan een speler naar keuze (kost 3 W) - het effect van deze kaart is onafhankelijk van de dobbelstenen met het symbool die je misschien al hebt doorgegeven.

  • Neem een kaart van een speler naar keuze (kost 1 W) - De gekozen speler presenteert zijn kaarten gedekt in een waaier aan jou. Als geen enkele speler kaarten heeft, neem je er één van de trekstapel.

  • Kies een speler die vanaf nu nog maar 1 kaart op hand mag houden (kost 1 W) - deze speler kiest de kaart die hij wil houden en legt al zijn andere kaarten af.

  • Neem 3 extra kaarten. (kost 1 W) - neem 3 extra kaarten van de stapel. Het effect van deze kaart is onafhankelijk van de kaarten die je misschien al hebt getrokken dankzij het kaarten pakken symbool

  • Alle andere spelers houden maar 2 kaarten over (kost 2 W) - de spelers die meer dan 2 kaarten hebben, kiezen de kaarten die ze willen houden en leggen de andere af.

  • Kies een speler die een beurt moet overslaan (kost niets) - leg de kaart open neer, voor de gekozen speler. Deze speler behoudt de kaart totdat zijn beurt voorbij is en legt hem dan weg. Meerdere van deze kaarten mogen zich opstapelen voor dezelfde speler.

  • Her rol je dobbelstenen en verander de spelrichting (kost niets) - de speler herrolt zijn dobbelstenen en het spel wordt daarna in de omgekeerde richting verder gespeeld.


De speler die als eerste al zijn dobbelstenen kwijt is, wint het spel. Het spel kan worden doorgespeeld totdat er maar 1 speler over is.


Er is ook een variant voor 4, 5 of 6 spelers. Zodra je dobbelsteen doorgeven symbool gooit, dan ben je verplicht de dobbelsteen aan de speler links of rechts van je te geven. Dit brengt meer dynamiek in het spel.

Teams van 4 tot 6 spelers. Speel met teams van 2 spelers; de eerste speler die geen dobbelstenen meer heeft, maakt zijn team tot winnaar.

De duur van de partij kan langer of korter gemaakt worden door aan het begin meer of minder dobbelstenen per speler uit te delen.

Je kan ook een toernooi spelen. Bepaal het aantal partijen dat gespeeld wordt. Als een speler of een team wint, dan wordt het aantal overblijvende dobbelstenen in het spel geteld en wordt er 1 punt per steen aan de winnaar gegeven. Wanneer alle partijen gespeeld zijn, heeft de speler of het team met de meeste punten gewonnen.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het spel speelt eenvoudig en snel.

+ Op de kaarten staat de uitleg beschreven.

+ Je kan je tegenstanders flink dwars zitten tijdens het spel.

+ Het artwork ziet er leuk uit.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Raak jij tijdens Wazabi als eerste al je dobbelstenen kwijt? Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 4 dobbelstenen en drie kaarten. Als je aan de beurt bent gooi je de dobbelstenen en deze tonen dan verschillende acties, zoals kaarten van de trekstapel pakken, dobbelstenen doorgeven of een kaart spelen. Om een kaart te kunnen spelen moet je wel voldoen aan een aantal dobbelstenen met een W, met deze kaarten kan je je eigen spel goed helpen of dat van een tegenstander juist flink dwarsbomen. De speler die als eerste al zijn dobbelstenen kwijt is wint het spel!

Wazabi is echt een spel dat je eenvoudig leert en snel speelt. Afhankelijk van het aantal spelers duurt een potje maximaal 20 minuten. Het is niet een spel wat je daardoor de hele avond zou spelen, maar voor tussendoor of als leuke afsluiting is perfect.

Wat super handig is, is dat op de kaarten de uitleg staat beschreven. Zo staat erop welke actie je kan doen als je de kaart speelt, maar ook hoeveel W-dobbelstenen je moet gooien om de kaart te kunnen spelen. Echt super handig, want daar kan je tijdens het spel op terugvallen en hoef je dus ook niet telkens de spelregels erbij te pakken.

Wat ik echt leuk vind aan Wazabi is het 'pest' element. De kaarten hebben natuurlijk allemaal verschillende betekenissen. Zo zijn er kaarten die je eigen spel heel erg helpen, zoals het afleggen van je dobbelstenen. Er zijn ook kaarten die het spel van je tegenstander erg in de war kunnen schoppen. Zo kan je kaarten van hen stelen, kan je ze opschepen met extra dobbelstenen of moeten ze bijvoorbeeld een beurt overslaan, maar de leukste kaart vind ik de kaart dat een van je tegenspelers nog maar één kaart op hand mag houden. De verschillende acties zorgen voor grappige situaties en hebben er bij ons voor gezorgd dat er in volgende potjes revanche genomen moest worden. Wazabi is echt een leuk spel wat gegarandeerd zorgt voor een leuke spellenmiddag of avond!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page