Naam: Steamrollers
Soort spel: Dobbelspel
Aantal speler: 1 - 5 spelers
Speeltijd: 30 - 45 minuten
Leeftijd: 10+
Uitgever: Stronghold Games
Prijs: €28.99
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
Een scoreblok
1 zak
10 rode goederblokjes
10 blauwe goederblokjes
10 groene goederblokjes
10 gele goederblokjes
10 grijze goederblokjes
6 zwarte goederblokjes
1 voorraadbord
1 speelhulp voor het opzetten
1 startspelermarkering
7 dobbelstenen
7 actietegels
6 ordertegels
5 startkrachttegels.
Voordat het spel begint krijgt iedere speler een spelersblad en een pen. Je plaatste het voorraadbord in het midden van de tafel. De kaart bestaat uit zes regio's (één voor iedere kleur). Iedere regio heeft één stad aangegeven door een donkere kleur en een dobbelsteen en één stad aangegeven met een zwarte cirkel.
Daarna trek je blind een aantal goederen. Het aantal is gelijk aan het aantal spelers plus twee. De goederen plaats je op elke genummerde stad op het bevoorradingsbord. Na de plaatsing verwijder je de goederen die overeenkomen met dezelfde kleur als de stad waar ze waren geplaatst.
Je kiest een willekeurige kant voor elke actietegels en betseltegels en plaatst ze naast het voorraadbord, zodat ze zichtbaar zijn voor alle spelers. De tegels laat je het gehele spel op die zijde open liggen. Er zijn ook tegels gemarkeerd met solo, maar deze gebruik je alleen in solo spellen.
De vijf startkrachttegels plaats je naast het voorraadbord. Je bepaalt vervolgens een startspeler. Deze neemt de startspelermarkering, de zwarte dobbelsteen en een aantal witte dobbelstenen gelijk aan het aantal spelers plus één. Als je met minder dan vijf spelers speelt dan gaan de overige dobbelstenen terug in de doos.
De spelregels
De startspeler rolt alle dobbelstenen en plaatst ze langs het voorraadbord zodat ze goed zichtbaar zijn voor alle spelers.
Als er gedraaide tegels voor zich liggen dan draait hij die recht. Vervolgens neemt hij één witte dobbelsteen en voert er één actie mee uit.
De tweede speler doet hetzelfde en men gaat zo door tot elke speler één dobbelsteen heeft genomen en er één actie mee heeft uitgevoerd. Normaal zal er één witte dobbelsteen overblijven, dit is het einde van de ronde.
De speler tekent één treinspoor in één zeshoek op zijn speelblad. De witte dobbelsteen bepaalt in welke regio de speler moet tekenen. De zwarte dobbelsteen bepaalt in welke vorm de speler het spoor mag tekenen. Er mag maar één keer in elke zeshoek getekend worden. Met ander woorden, spelers kunnen niet bouwen in een zeshoek waarin ze al gebouwd hebben. De treinsporen van een speler moeten niet één enkel verbonden netwerk vormen. Er mogen zich verschillende kleinere netwerkjes op een kaart bevinden en spelers mogen zelfs treinsporen tekenen die helemaal niet verbonden zijn met steden.
Er kan niet (en hoeft niet) in steden getekend worden. Een spoor dat aan een stad raakt is verbonden met die stad. In zeshoeken met dorpen mag daarentegen wel getekend worden en een dorp is alleen maar verbonden als er een treinspoor door de zeshoek gaat. Een treinspoor dat door een zeshoek met een dorp gaat, gaat altijd door het dorp zelf.
Je kan je locomotieven ook verbeteren. De speler vinkt het vakje aan boven het overeenkomstige symbool van de witte dobbelsteen. Het aantal aangevinkte vakjes bepaalt de sterkte van een speler haar locomotief, niet de waardes van de vakjes: elk aangevinkt vakje verhoogt de sterkte van de locomotief met 1. Elke dobbelsteenwaarde kan maar éénmalig gebruikt worden om een speler haar locomotief te verbeteren en de hoogst mogelijke sterkte is zes. De vakjes hoeven niet in volgorde aangevinkt te worden! De sterkte van de locomotief bepaalt het maximaal aantal steden/dorpen die kunnen doorkruist worden tijdens een levering.
De witte dobbelsteen bepaalt de stad van oorsprong voor de levering. Kies een goed in de overeenkomstige stad op het voorraadbord. Het goed moet geleverd worden naar de stad die dezelfde kleur heeft als het goed.
Als je speelt met de optionele zwarte steenkoolgoederen, dan kan je de steenkool naar eender welke stad leveren. Om het goed te mogen leveren, moet de speler een reeks van aaneengesloten spoorwegverbindingen op haar speelblad hebben, zodat er een route bestaat van de stad van oorsprong naar de bestemming (andere steden mogen doorkruist worden).
De afstand van de levering is gelijk aan het aantal steden en/of dorpen waarin het goed achtereenvolgens aankomt als het de route volgt (een directe route van een stad naar een andere stad heeft zo bijvoorbeeld afstand één). Om het goed te mogen leveren moet de locomotief van de speler een sterkte hebben die minstens even groot is als de afstand. Het goed wordt verwijderd uit het spel en de speler scoort een aantal punten gelijk aan de afstand van de levering, af te vinken in de vakjes naast de kaart op haar speelblad.
De speler moet niet de kortst mogelijke route gebruiken. Integendeel, ze zal de langst mogelijke route willen gebruiken die haar locomotief toelaat. Een goed mag tijdens een levering echter nooit dezelfde stad meerdere malen doorkruisen (geen lussen).
De speler neemt de actietegel met hetzelfde dobbelsteensymbool als de witte dobbelsteen. De tegel mag genomen worden van het midden van de tafel of gestolen worden van een speler als de tegel niet gedraaid ligt. Om te tonen dat ze juist de tegel genomen heeft, draait ze de tegel zijdelings. In de volgende ronde, vooraleer ze een witte dobbelsteen kiest, moet ze de tegel terug recht draaien (zo is een speler zeker van minstens één kans om de tegel te gebruiken voordat die kan gestolen worden). Een speler mag als haar actie een tegel van haarzelf stelen, alleen maar om de tegel zijdelings te draaien.
Er zijn twee soorten actietegels. Tegels met een bliksemflits zijn voor eenmalig gebruik en gaan terug naar het midden van de tafel na gebruik. Tegels met een oneindigheidssymbool blijven bij de speler totdat een andere speler ze steelt. Er is geen manier om ze vrijwillig kwijt te raken.
1a/b: De speler mag haar witte dobbelsteen naar een waarde naar keuze veranderen.
2a: De speler mag twee witte dobbelstenen nemen en met elke dobbelsteen één actie uitvoeren. In dit geval zal er geen witte dobbelsteen overblijven op het einde van de ronde.
2b: Gebruik deze tegel onmiddellijk nadat een andere speler een dobbelsteen neemt. Ze moet die dobbelsteen aan jou geven en een andere kiezen. Andere spelers kunnen de eerdere dobbelsteen niet kiezen en jij moet die gebruiken tijdens jouw beurt. (Mag alleen gespeeld worden als je zelf nog geen dobbelsteen gekozen hebt) 3a: Tijdens een levering mag de speler de witte dobbelsteen gebruiken voor de bestemming van de levering in plaats van de oorsprong.
3b: Tijdens een levering kan de afstand tot met 2 verhoogd worden, alsof er één of twee extra steden/dorpen doorkruist worden. Opgepast: de speler moet een voldoende sterke locomotief hebben voor deze langere afstand!
4a: Wanneer de speler als haar actie een goed levert, dan mag de levering een ongelimiteerde afstand hebben. De regel dat een goed niet tweemaal door dezelfde stad mag bewegen blijft gelden.
4b: De sterkte van een speler haar locomotief is één hoger zolang ze deze tegel bezit.
5a: De speler mag de waarde van haar witte dobbelsteen veranderen met + of - 1 (7 en 0 zijn niet toegestaan, de waarden volgen geen cyclus, 6 kan niet 1 worden).
5b: De speler mag haar witte dobbelsteen opnieuw rollen of omkeren naar de tegenovergestelde zijde. Ze moet het nieuwe resultaat gebruiken.
6a/b: De speler mag de zwarte dobbelsteen negeren en eender welk van de drie soorten treinspoor bouwen.
Het spel is over wanneer op het einde van een ronde drie of meer steden op het voorraadbord leeg zijn.
Spelers tellen de punten op van hun leveringen tijdens het spel. Ze scoren ook punten voor hun spoorwegnetwerk: elke afgewerkte verbinding tussen twee steden is één punt waard, plus één punt per dorp op de verbinding. Spelers die hun locomotief verbeterd hebben tot een sterkte van 4/5/6, scoren 1/2/3 extra punten. Tenslotte krijgen of verliezen ze ook de punten aangegeven op de actie- en contracttegels in hun bezit. De speler met de meeste punten wint. In geval van een gelijke stand wint de speler met de beste locomotief. Is dit ook gelijk, dan wint de speler met het beste netwerk (meeste punten). Indien dit ook gelijk is, dan is het een gedeelde overwinning.
Pluspunten
+ De spelregels zijn eenvoudig.
+ Er zijn verschillende varianten beschikbaar.
Minpunten
- Het basisspel voelt snel hetzelfde aan.
- Het artwork is niet mijn smaak.
Beoordeling
Bouw het beste spoorwegnetwerk tijdens Steamrollers. Gooi als je aan de beurt bent met de dobbelstenen en kies er één uit om een actie uit te voeren. Je kan bijvoorbeeld een spoorlijn tekenen, een locomotief upgraden of bijvoorbeeld een kubus afleveren voor overwinningspunten of een speciale kracht nemen. Zodra de helft van de steden op het voorraadbord leeg is stopt het spel aan het einde van de ronde. Je telt dan je afleverpunten bij elkaar op en voegt daar ook de extra punten voor je netwerk engine en kaarten aan toe. De speler die dan de meeste punten heeft wint het spel!
Steamrollers heeft vrij simpele regels die eenvoudig te leren zijn. Eigenlijk kan je iedere beurt dus vier dingen doen aan de hand van je worp. Welke beslissing neem jij? En wat is de handigste actie voor jou spel?
Kan je geen genoeg krijgen van Steamrollers? Dan zijn er ook nog andere varianten beschikbaar. Gelukkig maar, want het basisspel is na een tijdje een beetje eentonig en voelt hetzelfde aan. Zo heb je een medium en een moeilijke variant die erg interessant zijn. Daarnaast is er ook een solo variant die best wel uitdagend is en niet eenvoudig om te winnen.
Het artwork en de componenten van het spel zijn vrij simpel, het is niet echt mijn smaak. Wel vind ik het artwork goed bij het spel passen. Het is wel duidelijk wat er met de tegels bedoeld wordt, de functie van de tegels is gemakkelijk te herkennen.
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comments