top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Spookslot

Naam: Spookslot

Soort spel: Bordspel

Aantal speler: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 25 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: 999 games

Prijs: €24.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 1 glow in the dark-spook

  • 1 metalen kogel

  • 8 pionnen

  • 8 glow in de dark-voetjes

  • 1 dobbelsteen

  • 1 kogelmixer

  • 1 torenplafond

  • 1 torendak

  • 1 trap

  • 1 boekenkasttegel

  • 1 boekenkastglijbaan

  • 1 wankele loopbrugtegel

  • 1 wankele loopbrugbasis

  • 1 portret/boeknplanktegel

  • 1 grijper

  • 1 speelbord


Elke keer als je het spel speelt moet je het speelbord in elkaar zetten. Je haalt als eerste heel de doos leeg, legt deze open neer en vouwt daarna de twee zijflappen uit. De uiteinden van de korte muur zet je in de twee gleuven van de zijflappen.

De lange muur zet je in de middelste gleuf van de korte muur en je zorgt ervoor dat de haakjes van de uiteinden passen in de opening van de muur en in de verpakking klikken.

Je bevestigt de trap met de haakjes aan de lange muur van het laboratorium en druk deze naar beneden om hem vast te zetten. De 3 gekleurde stippen in de hoek van elke kamer moeten overeenkomen.

De toren vouw je tot een vierkante buis en schuif deze over het midden van de muren. Zorg ervoor dat de diagonale leuning achter het uitsteeksel onder de trap past.

De boekenkast bevestig je met de haakjes aan de korte muur van de bibliotheek en je drukt deze naar beneden om hem vast te zetten.

Steek de grijper door het middelste gat in de lange muur van de galerij en laat hem zakken zodat hij blijft balanceren. Bevestig de galerijplank aan de lange muur boven de grijper en druk hem naar beneden om hem vast te zetten.

Steek de spilpin van de bijl in de bijlsteun en druk hem naar beneden tot hij vastklikt. Laat de bijl tegen de torenmuur leunen en zorg ervoor dat hij in de gleuf van het torenraam valt. De spilpin steek je op de wankele loopbrug in het sleutelgat op de muur van de doos en laat hem zakken.

Laat de kogelmixer in de toren zakken en zorg ervoor dat de glijbanen precies aan de torenramen passen. Druk het torenplafond op de toren en druk daarna de 2 delen van het torendak aan elkaar en klik ze in het torenplafond.

Steek de ronde uitsteeksels op de bovenverdieping in de gleuven in de zijkanten van e toren. Verbind de 2 buitenste gleuven van de bovenverdieping met de uitsteeksels op de muren van de bibliotheek. Druk die naar beneden om ze vast te zetten.

Zet het spook over de kogel en druk hem naar beneden om de kogel in zich op te nemen. Zet het spook op de schoorsteen van het torendak.


In een spel met 5 of 6 spelers kiest iedere speler 1 pion. In een spel met 2, 3 of 4 spelers kiest iedere speler 2 pionnen. De overige pionnen doen niet mee. Iedere speler zet zijn pionnen achter de witte startlijn op de bovenverdieping.


De spelregels

De oudste speler begint en daarna speel je met de klok mee. Als je aan de beurt bent gooi je de dobbelsteen. Als de dobbelsteen een cijfer toont dan verplaats je een van je pionnen het betreffende aantal velden. Elke trede van de trap en elke voetafdruk op het speelbord gelden als één veld. Je mag de stappen niet over 2 pionnen verdelen, je mag dus maar 1 pion per beurt verplaatsen.

In een spel met 4 spelers moet een speler met zijn eerste pion helemaal de trap af zijn gegaan en een veld op de laboratoriumverdieping hebben bereikt, voordat hij zijn tweede pion mag verplaatsen. In een spel met 2 of 3 spelers mag een speler vanaf het begin proberen om beide pionnen de trap af te laten gaan.

Eindigt de pion op een door een ander pion bezet veld, dan springt hij direct naar het eerstvolgende vrije veld. Eindit de pion op een geel, blauw of groen veld dan is hij veilig. De beurt van de speler is dan voorbij. Maar eindigt de pion op een trede van de trap of rood veld, dan moet de speler als onderdeel van zijn beurt de metalen kogel in de schoorsteen laten vallen.


Als de dobbelsteen het spooksymbool toont, moet de speler in plaats van het verplaatsen van een pion de metalen kogel in de schoorsteen laten vallen. Je hoeft dit uitsluitend te doen als er ten minste 1 pion op een veld in de gevarenzone staat. Staat er geen pion op een veld in de gevarenzone, dan werp je de dobbelsteen opnieuw. Dobbel je dan weer een spooksymbool dan is je beurt voorbij.


Het spook verberg de kogel in zichzelf. Als de pion van de speler die aan de beurt is op een veld in de gevarenzone eindigt of de speler een spooksymbool dobbelt, dan moet hij de knop op het hoofd van het spook indrukken om de kogel in schoorsteen te laten vallen. Er kan dan een valstrik worden geactiveerd:

  • Trap - de kogel stuitert van de trap richting het laboratorium.

  • Boekenkast - de boekenkast schiet de kogel over de vloer van de bibliotheek.

  • Portret - het portret in de galerij schiet omhoog en openbaart een kortere weg via de boekenplank van de bibliotheek.

  • Bijl - de bijl slaat de wankele loopbrug in de grote zaal.

Is een valstrik geactiveerd, dan moeten alle pionnen op velden in de gevarenzone van die valstrik direct terug naar het dichtstbijzijnde blauwe veld achter hen, ook al zijn ze niet omgestoten. Er kunnen meerdere pionnen op een blauw veld staan, maar uitsluitend als ze uit een gevarenzone zijn teruggestuurd. Is een pion buiten de gevarenzone verplaatst of omgevallen door de kogel of een andere pion dan mag je deze weer terug zetten op de plek waar hij stond.


De speler die in zijn beurt de kogel laat vallen, moet deze voor de beurt van de volgende speler weer in het spook terug doen. Ook moet hij de valstrik weer terugzetten, zoals de bijl. Om de kogel uit de bijl te verwijderen, moet je de kop van de bijl door de deur naar de galerij duwen. Daarna kan je de bijl terugzetten.


In de bibliotheek en de grote zaal kunnen spelers 2 verschillende routes nemen. Kies je voor de lange en veilige weg of neem je de korte route met gevarenzones?

In de bibliotheek bevindt zich ook een verborgen kortere weg naar de galerij via de boekenplank. Staat de pion van een speler op één van de 2 speciale rode velden (met witte sterren) als de boekenplank wordt geopend, dan mag de speler direct de kortere route naar de galerij nemen, ook al is hij niet aan de beurt. Je verplaatst je pion van het speciale rode veld naar het speciale groene veld (met een witte ster) in de galerij. Er kunnen meerdere pionnen op het speciale groene veld staan, maar alleen als ze via de verborgen korte weg zijn gegaan.


De uitgang van het kasteel zit op slot. Om deze te kunnen openen, moet een pion zijn verplaatsing precies op het exitveld eindigen. Werpt een speler een lager aantal velden dan noodzakelijk om het exitveld te bereiken, maar is hij in staat om naar een beschikbaar veld te bewegen, dan moet hij zijn pion verplaatsen.

Het is niet toegestaan om als gevolg van het springen naar een onbezet veld op het exitveld terecht te komen. Werp je niet precies het goede aantal velden om het exitveld te eindigen en is er geen ander veld beschikbaar, dan blijf je op je plek staan.

Is een pion succesvol op het exitveld aangekomen, dan mag de speler hem direct uit het kasteel halen en in veiligheid brengen.


De eerste speler die in een spel met 2, 3 of 4 spelers beide pionnen via het exitveld uit het spookslot weet te leiden, wint het spel. In een spel met 5 of 6 spelers wint de speler die als eerste zijn pion op het exitveld heeft gezet.


Je kan ervoor kiezen om het spel wat moeilijker te maken. Een pion mag dan niet op een geel veld eindigen. Gele velden worden tijdens een verplaatsing wel meegeteld, maar zou een pion op een geel veld eindigen, ook als dat een gevolg van springen is, dan kan de pion niet bewegen en blijft het staan. De speler mag in dat geval proberen om zijn andere pion te bewegen als hij deze heeft. Zouden beide pionnen op een geel veld eindigen, dan is je beurt voorbij.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Je kan verschillende routes kiezen.

+ Het spel is 3D.

+ Voor een extra spooky effect speel je dit spel in het donker.

+ De vallen zorgen ervoor dat het spel wat moeilijker wordt.


Minpunten

- Je moet het speelbord iedere keer weer in elkaar zetten.


Beoordeling

Weet jij als eerste te ontsnappen uit het Spookslot? In dit griezelige spel moet je proberen om als eerste de uitgang te bereiken, maar overal zijn valstrikken die het spel een beetje een moeilijker maken. Iedere speler begint op de bovenverdieping van het kasteel en wanneer je aan de beurt bent werp je de dobbelsteen. Het cijfer wat de dobbelsteen laat zien is het aantal stappen wat je mag zetten. Maar laat de dobbelsteen het spook zien? Dan activeert deze één van de vallen in het kasteel en mocht je toevallig op die route staan dan heb je pech en moet je een stuk terug. De speler die als eerste alle kamers van het kasteel veilig weet te doorkruisen en de uitgang weet te vinden wint het spel!

Spookslot is een spel uit de jaren 80 wat volledig is vernieuwd door 999 games. Het spel ziet er werkelijk fantastisch uit. Wij hebben dit spel vroeger heel vaak gespeeld, dus het concept kende ik al. Het ziet er alleen een stuk griezeliger uit en de vallen zitten ook beter in elkaar. Een goede verbetering dus ten opzichte van het oude spel.

In dit beruchte kasteel ga jij dus proberen als eerste ontsnappen. Voordat je het spel begint moet je het speelbord eerst volledig in elkaar zetten. Dit is ook het enige nadeel aan het spel, want iedere keer als je het wilt spelen moet je het weer in elkaar zetten. Als je dit gelukt is dan heb je ook wel wat, want het speelbord ziet er werkelijk fantastisch uit. Het is een echt 3D speelbord, met dus de nodige vallen. Deze worden geactiveerd als je het spook gooit. Het spook wat zich bovenop de toren bevindt heeft een kogel ingeslikt en hij laat deze dan los. Je weet alleen niet welke val wordt geactiveerd. Het kan zomaar zijn dat je je net op de trap bevindt en de kogel daar vanaf komt of dat je door een schilderij wordt gekatapulteerd. Dan moet je dus weer terug naar het begin van de kamer.

Je kan in de meeste kamers wel voor een veilige route kiezen, maar dan ben je een stuk langer onderweg. Bovendien weet je ook niet zeker of de val in jou kamer wordt geactiveerd, je moet dus soms een beetje een risico nemen.

Dat het spel zich afspeelt in een spookslot hoeft niet te betekenen dat dit spel niet geschikt is voor kinderen. In tegendeel, ik denk dat dit spel een leuk spel is om te spelen met de hele familie. En kan je er niet genoeg van krijgen? Dan kan je dit spel zelfs in het donker spelen, want sommige elementen zijn zelfs glow in the dark!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page