top of page
Foto van schrijverMirthe

De Allerslimste Mens ter Wereld

Naam: De Allerslimste Mens ter Wereld

Soort spel: Bordspel

Aantal spelers: 2 - 8 spelers

Speeltijd: 45 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Just Entertainment

Prijs: €33.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 1 speelbord

  • Kaarten 5 rondes met 30 seniorkaarten en 30 juniorkaarten

  • 1 zandloper

  • 8 pionnen

Voordat het spel begint plaats je de pionnen op het startveld van het speelbord. Selecteer op basis van het gezelschap welke vraagkaarten je gebruikt. Bij volwassen spelers wordt er gespeeld met de rode kaarten (Senior) en bij jonge spelers met de blauwe kaarten (Junior). Samen spelen kan ook, let dan op bij de uitleg van de rondes welke regels gelden.

Schud de vraagkaarten en plaats ze per ronde bij het speelbord.


De spelregels

Ontdek in vijf spannende rondes wie van jullie De allerslimste is! Iedere beurt stelt de quizmaster aan de speler links van hem een vraag. Beantwoord je deze vraag goed, dan mag je jouw pion één (+20) of twee (+40) stappen verder plaatsen. Als iemand de finale bereikt, dan start voor alle spelers de finale-ronde. Daarbij gebruik je jouw verdiende stappen om de winst binnen te halen!


Spelers worden om de beurt (met de klok mee) quizmaster. De oudste speler wordt als eerste de quizmaster. De speler links van hem is de eerste kandidaat; an hem wordt dus de eerste vraag gesteld.

De quizmaster pakt een vraagkaart en stelt de vraag die hierop staat aan de kandidaat. De vraagkaart moet gepakt worden uit de stapel van de ronde waarin de kandidaat zich bevindt, bijvoorbeeld ronde 1 (3-6-9). Dit kan per speler verschillen. Soms zit een speler nog in ronde 1, terwijl een ander zich al in ronde 2 bevindt. Hoeveel vragen je mag beantwoorden vind je terug in de uitleg van de verschillende rondes. Als de beurt voorbij is wordt de volgende speler quizmaster, de speler links van hem is de volgende kandidaat.

Op sommige vraagkaarten staan meerdere vragen. Als je als quizmaster nog niet alle vragen op de vraagkaart gesteld hebt, dan bewaar je deze kaart. Deze kan je weer gebruiken in je volgende beurt.

De zandloper wordt ingezet vanaf ronde 2. Vanaf deze ronde heb je 20 seconden om een vraag te beantwoorden.

Tijdens alle rondes mag je ervoor kiezen om een vraag te passen. Wanneer een kandidaat past, gaat dezelfde vraag naar de speler links van deze kandidaat (de volgende die aan de beurt is). Deze speler krijgt nu de kans om de resterende antwoorden op de vraag te geven. Ook deze speler kan weer passen en zijn beurt doorgeven. Dit gaat door totdat alle goede antwoorden zijn benoemd of iedereen past. Het maakt hierbij niet uit in welke ronde je staat, je verdient altijd de stappen van het ronde-kaartje. In de finale ronde blijft jouw pion bij een goed antwoord staan maar gaan de andere spelers een stap achteruit.

Een nieuwe speler krijgt altijd weer een volle zandloper (20 seconden) om antwoord te geven.

Indien je met kinderen (junior) en volwassenen (senior) tegelijk speelt komt deze regel te vervallen en kan je dus geen vragen doorgeven.


3-6-9, ronde 1. Te verdienen: 1 stap (+20 sec) per goed antwoord

Als kandidaat in ronde 1 krijg je een open vraag. Het antwoord staat steeds in rood onder de vraag.

Wanneer een Kandidaat het antwoord fout heeft of past, mag de speler links van de kandidaat de vraag beantwoorden. Dit gaat door totdat iemand de vraag goed heeft of iedereen past. Je mag altijd passen als je het antwoord niet weet (zie uitleg 'een vraag passen'). Heb je de vraag goed beantwoord, dan mag je jouw pion één stap vooruitzetten.

In deze ronde gebruik je nog geen zandloper.


Open deur, ronde 2. Te verdienen: 2 stappen (+40 sec) per goed antwoord

In ronde 2 krijg je één vraag die start met 'Wat weet je over...?'. Elke vraag bevat vier antwoordmogelijkheden, die op het vragenkaartje staan. Bij elk goed antwoord mag je jouw pion twee stappen vooruitzetten. Maar pas op! Vanaf deze ronde moet je de zandloper gebruiken en heb je dus maar 20 seconden om de juiste antwoorden te geven.


Puzzel, ronde 3. Te verdienen: 2 stappen (+40 sec) per goed antwoord

Staat je pion in ronde 3 dan speel je de puzzelronde. In deze ronde ga je op zoek naar drie sleutelwoorden, die elk omschreven worden met vier trefwoorden. Met ieder juist sleutelwoord verdien je twee stappen. Per keer dat je aan de beurt bent speel je maximaal één zijde van het kaartje.

Op een vragenkaart staan twaalf trefwoorden door elkaar (bij de junior vragen staan ze niet door elkaar). De speler zoekt daar drie sleutelwoorden bij. Van de twaalf trefwoorden verwijzen er vier naar hetzelfde sleutelwoord. De spelers weten alleen niet welke trefwoorden naar welk sleutelwoord verwijzen.

De quizmaster houdt de vragenkaart met de trefwoorden naar de kandidaat toe. Op de achterzijde staan de juiste sleutelwoorden. Door het kaartje omhoog te houden, kan de quizmaster direct de antwoorden controleren.


Ingelijst, ronde 4. Te verdienen: 1 stap (+20 sec) per goed antwoord

Als je pion in ronde 4 staat, dan speel je de ronde ingelijst. In deze ronde verschillen de Junior vragen van de Senior vragen.

  • Senior - in deze ronde krijg je één vraag waar tien antwoorden bij horen. Voor ieder goed antwoord, mag je jouw pion een stap verderzetten. Aan de quizmaster de taak om goed bij te houden welke antwoorden al gegeven zijn. Dit kan eventueel met behulp van pen en papier. Er zijn soms meerdere antwoorden goed dan er op het kaartje staan, maar de redactie heeft haar best gedaan om de meest logische, juiste, of voor de hand liggende antwoorden te nemen. Alleen deze antwoorden worden goedgekeurd in het spel.

  • Junior - in deze ronde probeer je een word van de linker kolom met een word wit de rechter kolom te combineren. Als het woord 'b' van de linker kolom en het word '4 van de rechter kolom bij elkaar horen, geef je als antwoord de twee woorden achter elkaar. Als dit juist is, mag je jouw pion een stap verderzetten. Geef je een fout antwoord is jouw beurt direct voorbij. In total zijn er 4 kloppende combinaties. Elk kaartje heeft dus 1 combinatie die niet just is. Indien je met kinderen (junior) en volwassenen (senior) tegelijk speelt tellen de goede antwoorden voor 2 stappen. Weet je alle vier de combinaties te vinden verdien je 2 stappen extra en mag je dus 10 stappen vooruit,

Finale, ronde 5. Te verliezen: -1 stap (-20 sec) per goed antwoord van een andere speler/kandidaat.

Het uur van de waarheid: de finale! Bijna weten jullie wie van jullie De Allerslimste Mens ter Wereld is. Hopelijk heb je jouw pion voldoende kunnen verzetten, want die stappen heb je hard nodig in deze laatste ronde.

Zodra er 1 speler het finale-vakje bereikt, begint de finale voor iedereen en worden de andere rondes niet meer gespeeld. De speler die het finale-vakje bereikt, wordt de eerste quizmaster en stelt de eerste finalevraag aan de speler links van hem. Vanaf nu krijgen alle spelers enkel finalevragen.

Als je een goed antwoord geeft, gaan de pionnen van je tegenspelers (ook van de quizmaster) één stap achteruit. Dat is het grote verschil met de andere rondes! Als een speler met zijn pion weer op start komt, ligt hij uit het spel (hij kan geen kandidaat meer zijn, wel quizmaster). De speler die als laatste zijn pion op het speelbord heeft staan, wint het spel.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud.

+ Het spel heeft verschillende rondes.

+ Er zijn veel vragen beschikbaar.

+ Het spel lijkt op het tv-programma.


Minpunten

- Mocht je het spel vaker spelen dan zijn na verloop van tijd de vragen op.


Beoordeling

De Slimste Mens begint alweer bijna en je kan je alvast voorbereiden door het spelen van dit spel! Voordat het spel begint bepaal je eerst of je met de junior- of seniorkaarten speelt. Net zoals het tv-programma bestaat het spel uit verschillende rondes. Als je het programma wel eens kijkt dan zullen sommige rondes je wel bekend voorkomen, zoals 3-6-9, open deur, puzzel ronde en de finale. Normaal gesproken heb je ook een ronde de galerij, maar deze is nu veranderd in ingelijst waarbij je 10 antwoorden met geven op één vraag. Tijdens iedere ronde kan je secondes verdienen die je kan gebruiken tijdens de finale. Geef je namelijk een goed antwoord tijdens de finale dan gaan de pionnen van de andere spelers vakjes achteruit. Je ligt uit het spel als je weer op start terecht komt. De speler die als laatste met zijn pion op het speelbord staat wint het spel.

Je kan het spel trouwens ook heel goed spelen met wat oudere kinderen. Er zijn namelijk ook junior vragen beschikbaar, die wat eenvoudiger zijn. Speel je het spel met volwassenen dan kan je het spel moeilijker maken en met de senior vragen spelen. Er zijn dus een hoop vragen beschikbaar die je kan spelen. Mocht je het spel heel vaak spelen dan kan het zo zijn dat je soms vragen tegen komt die je al kent. Maar dan moet je het spel wel heel vaak spelen, aangezien de kaarten met vragen dubbelzijdig zijn en er in totaal wel 1400 vragen zijn!

Ik ben echt groot fan van De Slimste Mens. Ik kijk alle afleveringen en als ik er een mis dan kijk ik deze altijd terug. Hoe vet is het dan om een spel te spelen wat hier heel erg op lijkt? Eigenlijk zijn alle rondes hetzelfde, behalve dus ingelijst, maar deze is wel zo gemaakt dat het er enigszins op lijkt. Ik vind het echt super leuk dat het spel zo op het tv-programma lijkt. 3-6-9 heb ik altijd al vrij lastig gevonden, maar rondes als de open deur en de puzzel ben ik altijd wel goed in. Door het spel kan je alvast wat oefenen voor als het tv-programma begint.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page