top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Savannah Park

Naam: Rainbow

Soort spel: Bordspel

Aantal spelers: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 20 - 40 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: 999 games

Prijs: €34.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 4 opvouwdoosjes

  • 4 parken

  • 168 fiches

  • 1 scoretableau

  • 4 stokstaartjes

  • 4 boerinnen

  • 4 gele leeuwen

Voordat het spel begint kiest iedere speler een kleur en neemt de doos met het kader in die kleur. Daar kan hij zijn speelmateriaal in opbergen.

ledere speler neemt het park met de stokstaartjesgrot in zijn kleur en legt het zo voor zich neer dat de voorkant naar boven wijst.

ledere speler neemt alle fiches waarvan de achterkant zijn kleur heeft. Hij doet de 3 bosbrandfiches en de 6 boomfiches in zijn doos. Deze fiches worden uitsluitend in een variant gebruikt. Iedere speler legt de overgebleven 33 dierfiches met de voorkant naar boven voor zich neer.

ledere speler bereidt nu zijn park voor door zijn dierfiches op onderstaande wijze te verdelen: Hij schudt zijn 33 dierfiches en stapelt die dan op elkaar. Daarbij wijzen de gele voorkanten naar boven. Hij neemt dan het bovenste dierfiche en legt dat zo op het zandveld in de linkerbovenhoek van zijn park dat nog altijd de voorkant naar boven wijst. Op die manier legt hij van linksboven tot en met rechtsonder op alle zandvelden 1 fiche totdat ook op het laatste zandveld een fiche ligt. Zorg er daarbij voor dat de bosbrandvelden, het middelste veld met de rots en de boom- en grasvelden vooralsnog vrij blijven. Tot slot legt hij elk van de 2 dierfiches die nu nog over zijn willekeurig op één van de 6 buitenste grasvelden. Ook van deze fiches wijzen de voorkanten naar boven.

Leg het scoretableau midden op tafel. Iedere speler neemt de boerin van zijn kleur en zet deze op de kleine hut naast veld "o" van het scoretableau. Daarna zet iedere speler het stokstaartje van zijn kleur op diens grot in het park. Zet 1 leeuw naast het scoretableau.

Doe resterende dozen, parken, boerinnen, stokstaartjes, leeuwen en dier-, bosbrand- en boomfiches terug in de doos.


De spelregels

Het spel bestaat uit meerdere ronden. Elke ronde bepaalt de actuele startspeler een fiche, dat alle spelers in hun eigen park moeten verplaatsen. Daarna volgt de volgende ronde. In de eerste ronde is de speler die als laatste een dier heeft gevoerd de startspeler. Na elke ronde wordt de speler links van de huidige startspeler de nieuwe startspeler. Elke ronde bestaat uit 2 fasen:

  • Fase 1: de startspeler bepaalt een dierfiche, dat alle spelers moeten oppakken.

  • Fase 2: Alle spelers verplaatsen het gekozen fiche binnen hun eigen park.

De startspeler kiest een dierfiche uit zijn park waarvan de gele voorkant naar boven wijst. Hij pakt het op, benoemt het zodat voor alle andere spelers duidelijk is om welk fiche het gaat en zet dan zijn stokstaartje op het veld waar het zojuist genomen fiche lag.

Daarna moet iedere andere speler het genoemde dierfiche ook uit zijn park nemen en zijn stokstaartje op het vrijgekomen veld zetten.

Nu zijn alle spelers tegelijk aan de beurt. Iedere speler verplaatst het gepakte fiche volgens onderstaande spelregels: Hij draait het dierfiche om en legt het met de gekleurde achterkant naar boven op een ander veld naar keuze. Dit andere veld moet een vrij zandveld of een vrij boomveld of een vrij grasveld zijn. Er mag altijd maar 1 dierfiche op een zand-, gras- of boomveld liggen! Het veld met de rots en de bosbrandvelden zijn taboe en mogen nooit met een fiche worden bedekt!

Daarna zet iedere speler zijn stokstaartje weer op zijn grot. De stokstaartjes dienen uitsluitend om aan te geven dat een speler een opgepakt fiche niet op dezelfde plek terug legt als waarvandaan hij het heeft genomen.


Het spel is afgelopen als alle dierfiches in de parken met de gekleurde achterkant naar boven liggen. Nu volgt de puntentelling. Te beginnen bij een willekeurige speler, tellen de spelers met de klok mee voor iedere speler de eerste categorie "Kleine bosbrand". Neem daartoe de leeuw en zet deze op de betreffende categorie op het scoretableau. Na het tellen van deze categorie zetten de spelers de leeuw op de volgende categorie ("Middelmatige bosbrand") en tellen ze die. Dit gaat zo door totdat alle 11 categorieën zijn geteld.


De eerste 3 categorieën hebben betrekking op bosbranden. Bevinden zich bepaalde dierfiches op de 6 direct aan de bosbrand grenzende velden, dan moeten deze worden verwijderd.

  • 1. Kleine bosbrand - de kleine bosbrand verdrijft alle direct aan dit bosbrandveld grenzende dierfiches die precies één dier tonen, ongeacht of het al dan niet bij een waterlocatie staat. Verwijder alle dierfiches waarvoor dit van toepassing is en leg deze in de doos terug.

  • 2. Middelmatige bosbrand - de middelmatige bosbrand verdrijft alle direct aan dit bosbrandveld grenzende dierfiches die precies 2 dieren tonen, ongeacht of de dieren gelijk of verschillend zijn. Verwijder alle dierfiches waarvoor dit van toepassing is en leg deze in de doos terug.

  • 3. Grote bosbrand - de grote bosbrand verdrijft alle direct aan dit bosbrandveld grenzende dierfiches die precies 3 dieren tonen, ongeacht of het om 3 gelijke dieren of 3 verschillende dieren bij een waterlocatie gaat. Verwijder alle dierfiches waarvoor dit van toepassing is en leg deze in de doos terug.

  • 4. Grasvelden - een speler krijgt per vrij grasveld in zijn park 1 punt. Hij zet zijn boerin op het scorespoor het betreffende aantal velden vooruit.

  • 5. Bomen - een speler krijgt per vrij boomveld in zijn park 3 punten. Dat geldt ook voor boomvelden die door bosbranden weer zichtbaar zijn geworden.

  • 6. tot en met 11. De afzonderlijke diersoorten - een speler telt per diersoortcategorie uitsluitend zijn meest waardevolle kudde. Een kudde bestaat uit alle dieren van 1 soort waarvan de fiches zo aan elkaar grenzen dat ze een samenhangende groep vormen. Het is daarbij niet van belang wat er verder nog op zo'n fiche is afgebeeld, zolang er ten minste 1 dier van de te tellen soort op staat. Uit hoe meer dieren van dezelfde soort een kudde bestaat, des te beter. Een kudde is echter uitsluitend iets waard als hij ook dieren bevat die bij een waterlocatie zijn afgebeeld. Waterlocaties gelden as vermenigvuldigingsfactoren. Afhankelijk van het aantal Waterlocaties in een kudde wordt de waarde ervan als volgt berekend: één waterlocatie = aantal dieren van deze kudde x 1, twee waterlocaties = aantal dieren van deze kudde x 2, drie waterlocaties = aantal dieren van deze kudde x 3. Een speler mag per diersoort maar één kudde tellen. Wie meerdere kuddes van een soort heeft, kiest dus de kudde met de hoogste waarde en krijgt er het betreffende aantal punten voor, die hij op het scorespoor verwerkt.

Nadat alle categorieën zijn geteld, wint de speler met de meeste punten. Bij een gelijke stand wint van hen de speler die de meeste vrije grasvelden heeft. Een speler die met zijn boerin op het scorespoor veld "100" bereikt of passeert, zet zijn stokstaartje op de 100-punten-markering in het midden van het scoretableau om dat aan te geven. Voor elk stokstaartje is hier een plaats.


Er zijn ook verschillende varianten, zo kan je een solitair spel spelen. De voorbereiding is gelijk aan die van het basisspel.

Het spelverloop is gelik aan dat van het basisspel. Omdat je alleen speelt, kies je elke ronde zelf welk van je dierfiches je verplaatst. Het einde van het spel en de puntentelling zijn gelijk aan die van het basisspel. Hoeveel punten heb je gescoord?

  • < 80 Beter nog maar even naar de dierentuin!

  • Vanaf 80 Oeps, dat roept om herhaling!

  • Vanaf 100 Nou, dat kan beter!

  • Vanaf 120 Beestachtig goed!

  • Vanaf 140 Giraffeneerd!

  • Vanaf 160 Olifantastisch!

  • Vanaf 180 Buitengewoon! De anderen zijn zeker jaloers!

  • Vanaf 200 Ongelooflijk! Je park is beresterk!

Ook kan je de variabele spelopbouw spelen. Iedere speler legt zijn park met de achterkant naar boven voor zich neer. Naast het speelmateriaal van het basisspel krijgt iedere speler zijn 6 boom- en 3 bosbrandfiches. Voordat een speler zoals gebruikelijk zijn dierfiches op zijn park legt, legt hij eerst al zijn boom- en bosbrandfiches erop. Bij alle spelers moeten deze fiches op dezelfde plek in hun park liggen. Deze vormen voor dit spel de vaststaande boom- en bosbrandvelden. Op de achterkant van het scoretableau vinden de spelers een paar aanbevelingen voor die verdeling. Natuurlijk kunnen ze hun park ook helemaal naar eigen inzicht opbouwen. Alle andere voorbereidingen zijn gelijk aan die van het basisspel.

Het spelverloop is gelijk aan dat van het basisspel. Het einde van het spel en de puntentelling zijn gelijk aan die van het basisspel.


Doen er jongere kinderen mee, dan kunnen de spelers ervoor kiezen om zonder bomen en bosbranden en/of de functies van waterlocaties en grasvelden te spelen.

ledere speler legt zijn park met de achterkant naar boven voor zich neer. Hij schudt net als in het basisspel zijn 33 dierfiches, stapelt deze op elkaar en verdeelt ze met de voorkanten naar boven over de zandvelden van zijn park. Hij laat daarbij de 7 middelste velden leeg Ook de grasvelden blijven leeg. De overige voorbereidingen zijn gelijk aan die van het basisspel.

Het spelverloop is gelijk aan dat van het basisspel met 1 uitzondering: een speler mag dierfiches uitsluitend naar zandvelden verplaatsen, niet naar grasvelden.

Zodra alle dierfiches met hun gekleurde achterkant naar boven liggen, eindigt het spel en volgt de puntentelling. Zet de leeuw op het categorieveld "Giraffen". Tel, te beginnen bij het jongste kind, hoeveel giraffen iedere speler in zijn grootste kudde heeft. Iedere speler zet zijn boerin op het scorespoor het betreffende aantal velden vooruit. Zet de leeuw dan op het veld voor de olifanten en tel voor Iedere speler zijn grootste kudde olifanten. Dat gaat zo door totdat alle dieren zijn geteld. De speler met de meeste punten wint. Bij een gelijke stand delen de betreffende spelers de winst. De waterlocaties en grasvelden hebben in deze variant geen functie!


De laatste variant is de variant: de leeuwen zijn los! Iedere speler krijgt naast het speelmateriaal van het basisspel 1 leeuw. Na afhandeling van de gebruikelijke voorbereidingen zet iedere speler zijn leeuw op een gras- of boomveld naar keuze in zijn park.

Het spelverloop is gelijk aan dat van het basisspel. Elke keer dat een speler het genoemde dierfiche op het veld met zijn leeuw wil leggen, pakt hij de leeuw op en legt hij het dierfiche op het betreffende veld. Daar krijgt hij direct zoveel punten voor als er dieren op het zojuist gelegde dierfiche staan. Hij verwerkt de punten direct op het scorespoor. Vervolgens zet hij zijn leeuw volgens onderstaande spelregels op een nieuw veld:

  • Een leeg zandveld

  • Een leeg boomveld

  • Een leeg grasveld

Het einde van het spel en de puntentelling zijn gelijk aan die van het basisspel.


Natuurlijk zijn alle varianten met elkaar te combineren.


Pluspunten

+ Je speelt allemaal tegelijkertijd.

+ Er is veel interactie tussen de spelers.

+ Er zijn veel verschillende varianten beschikbaar.

+ De herspeelbaarheid is hoog.

+ Het spel ziet er mooi uit.


Minpunten

- De tegels verschuiven soms wel wat snel.


Beoordeling

Weet jij de dieren op de savanne slim te groeperen? Iedere speler heeft een eigen speelbord met daarop vakjes op die vakjes leg je de tegels met dieren neer. Spelers mogen om de beurt een tegel aanwijzen die alle spelers moeten verplaatsen en omdraaien naar de gekleurde kant. Door slim te plaatsen kan je zoveel mogelijk dieren van hetzelfde soort bij elkaar krijgen. Let er wel op dat iedere kudde een waterbron moet hebben, anders is deze geen punten waard. Met meerdere waterbronnen bij een kudde verdien je zelfs nog meer punten. Pas wel op voor bosbranden die de dieren kunnen verjagen! Zodra de laatste tegel is omgedraaid tel je de punten, de speler met de meeste punten wint het spel.

Het leuke aan Savannah Park is dat alle spelers tegelijkertijd spelen. Je bepaalt daarnaast ook niet iedere keer welke tegel je moet verplaatsen, dat doen de spelers om de beurt. Ook heeft iedere speler een andere startopstelling, doordat je de tegels verschillend neerlegt. Je bent wel een klein beetje afhankelijk van deze startopstelling, maar je moet proberen om aan het begin van het spel al zoveel mogelijk dieren van een soort bij elkaar te krijgen. Soms kan het wel zo zijn dat je tegenspelers net niet de tegel kiezen die voor jou handig is, maar dit kan je wel in je eigen beurt doen.

Savannah Park is een heel veelzijdig spel, er zijn namelijk meerdere varianten beschikbaar. Zo kan je je eigen spelbord maken en bijvoorbeeld de bosbranden verplaatsen of het spel juist makkelijker maken als je met kinderen speelt. Je kan een leeuw in het spel brengen en extra punten scoren tijdens de variant ' De leeuwen zijn los'. Ook kan je het spel alleen spelen en proberen om iedere keer je score te verbeteren. Al deze verschillende variant maken het spel heel veelzijdig en de herspeelbaarheid wordt daardoor ook heel hoog.

Naast de leuke gameplay ziet het spel er ook heel erg mooi uit. De verschillende tegels met dieren zien er leuk uit en wat ik helemaal handig vind is de doosjes die meegeleverd worden. Hier kan je de verschillende materialen van de spelers in bewaren en is het dus gemakkelijk op te bergen. Enige nadeel van het spelmateriaal vind ik het speelbord. Misschien was het makkelijker geweest als de vakjes iets dieper lagen, zodat de tegels niet zo snel verschuiven.

Ik vind Savannah Park een erg leuk spel, door de hoge herspeelbaarheid, de leuke gameplay en de verschillende varianten. Het eerste potje vergat ik wel soms wel dat je waterbronnen bij iedere kudde moet hebben en dat er ook bosbranden woeden. Deze bosbranden kunnen je dieren verjagen, mits er evenveel branden woeden als dat er dieren op de tegel staan.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page