top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Rock de Bok

Naam: Rock de Bok

Soort spel: Dobbelspel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Tuckers Fun Factory

Prijs: €14.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 10 dobbelstenen

  • 1 Scoreblok

Voordat het spel begint neemt iedere speler een pen. Kies allemaal en spelers kleur door onderaan je scorevel de bloem naar keuze te omcirkelen. Het spel kan nu beginnen!


De spelregels

Het spel duurt 3 ronden. Elke ronde is één rij op je scorevel. De jongste speler begint en daarna wordt met de klok mee gespeeld.

Ben je aan de beurt? Dan voer je deze 3 acties achter elkaar uit:

  • Pak de dobbelstenen

  • Gooi de dobbelstenen, kies dobbelstenen en schrijf het resultaat op je scorevel.

  • Streep de dobbelstenen af.

Ben je aan de beurt? Aan het begin van elke ronde gebruik je alle 10 dobbelstenen. In de loop van de ronde mag je in je beurt steeds minder dobbelstenen gebruiken. Zodra je weer aan de beurt bent, kijk je naar je scoreblad: neem altijd het aantal dobbelstenen dat je nog mag gebruiken in de huidige ronde. Onder Dobbelstenen afstrepen kan je zien hoeveel dobbelstenen je mag gebruiken.


Gooi de dobbelstenen en sorteer ze vervolgens aan de hand van hun zijde en illustratie; wolven bij wolven, bokken bij bokken en geiten met dezelfde kleur bij elkaar. Nu mag je één van de sets dobbelstenen kiezen die je gesorteerd hebt.

  • Bok (wit) - heb je voor de bokken gekozen? Dan streep je zoveel bokken op je scorevel af

  • als je gegooid hebt.

  • Geit in je eigen kleur - heb je voor de geiten in je eigen spelerskleur gekozen? Streep dan net zoveel geiten op je scoreblad af als je in je kleur hebt gegooid.

  • Geiten in een andere kleur dan je eigen speelkleur - heb je de geiten in de kleur van een andere speler gekozen? Dan moet die speler zoveel geiten op zijn blaadje afstrepen als dat jij met de dobbelstenen hebt gegooid.

  • Wolf (grijs) - heb je voor de wolven gekozen? Kies dan een andere speler. Je zadelt hem met de wolven op: deze speler moet net zoveel wolven op zijn blaadje afstrepen als jij met de dobbelstenen hebt gegooid.

Je moet altijd alle dobbelstenen van de gekozen set wolven, geiten of bokken gebruiken. Je moet een set dobbelstenen kiezen en uitvoeren ook als je dit niet wilt.

Per ronde mag niemand van jullie meer dan 10 bokken, 12 wolven of 12 geiten op je blad afstrepen. In zeldzame gevallen kan het voorkomen dat je niets op je blaadje kunt afstrepen.


Heb jij of een medespeler gegooid en de dobbel uitkomst op je eigen scoreblad genoteerd? Streep vervolgens zoveel dobbelstenen van je scoreblad af als je in je beurt hebt gebruikt. Dit doe je in het witte blokje aan de rechterkant van het scoreblad. Heb je 2 dobbelstenen gebruikt, dan kruis je 2 vakjes aan, heb je er 5 gebruikt, dan kruis je 5 vakjes aan. De volgende ronde mag je dan alleen met het overgebleven dobbelstenen gooien. Dan is de speler aan de linkerkant aan de beurt.


Opmerking voor het spel met 2 tot 3 spelers. Zijn er in je spel 1 of 2 kleuren die niet aan een andere speler toebehoren? Heb je dobbelstenen gegooid in die spelerskleur? Dan kun je deze niet gebruiken. Kies in plaats daarvan dobbelstenen die je wel mag gebruiken. In zeldzame gevallen kunt je de worp helemaal niet gebruiken. In dit geval was je worp niet succesvol. Maar je hebt dan geluk bij een ongeluk: je hoeft de 3e actie, dobbelstenen afstrepen in de witte vakjes, niet uit te voeren.


Heb je alle 10 dobbelsteenvakjes op je scoreblad afgestreept? Dan ben je uitgeschakeld in de huidige ronde. Je medespelers kunnen nog steeds de ronde tot het einde spelen.


Maar opgelet, ze kunnen nog steeds wolven en geiten aan je geven. Want de ronde eindigt pas als ieder van jullie alle 10 dobbelsteenvakjes op zijn blaadje heeft doorgestreept. In de volgende ronde doen jullie allemaal weer mee en hebben jullie alle 10 dobbelstenen.


Na elke ronde ontvang je punten. Tel het aantal bokken, wolven en geiten die je hebt afgestreept. Nu heb je de volgende opties:

  • Heb je meer bokken dan wolven? Dan krijg je 1 punt voor elk van je geiten.

  • Heb je meer wolven dan bokken? Dan krijg je 1 minpunt voor elk van je eigen geiten.

  • Heb je evenveel wolven als bokken? Dan krijg je 0 punten.

  • Heb je geen geit? Dan krijg je 0 punten.

Noteer je punten van elke ronde in het somvakje op je blaadje.


Het spel eindigt na de 3e ronde als niemand meer kan dobbelen. Tel nu je tussenscores bij elkaar. Wie de meeste punten heeft, wint. Bij en gelijke stand zijn er meerdere winnaars. In het zeldzame geval dat iedereen onder de 0 heeft gescoord wint de speler met de minste minpunten.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Je kan elkaar lekker dwarsbomen.

+ Je hebt verschillende rondes.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Aan het begin van het spel kies je een spelers kleur. Als je aan de beurt bent gooi je alle dobbelstenen, je kan bokken, geiten in verschillende kleuren en wolven gooien. Je legt de dobbelstenen per soort neer en kiest dan welke je wilt afstrepen. Geiten en bokken geven pluspunten, maar wolven mag je aan andere spelers geven en deze geven minpunten. Nadat je gekozen hebt streep je de gebruikte dobbelstenen af op je scorevel, de volgende beurt gebruik je de dobbelstenen die je nog over hebt. Dan is de volgende speler aan de beurt. Als alle spelers niet meer kunnen gooien doordat de dobbelstenen op zijn tel je je punten. Daarna volgen nog twee rondes, de speler met de meeste punten na ronde 3 wint het spel!

Het leuke aan Rock de Bok is dat je elkaar lekker kan dwarsbomen. Iedere beurt kies je natuurlijk welke dobbelstenen je gebruikt. Gaat een speler goed? Scheep hem dan op met wolven, want als hij meer wolven dan bokken heeft aan het einde van een ronde zorgt dit voor minpunten. Dan moet deze speler er dus voor zorgen dat hij bokken gooit. Je moet er daarnaast ook voor zorgen dat je geiten in je eigen kleur hebt, want anders scoor je helemaal geen punten.

Ik vind het ook heel fijn dat het spel uit meerdere rondes bestaat. Heb je de ene ronde bijvoorbeeld minpunten gescoord dan kan je dat een ronde later weer proberen recht te trekken en veel geiten en bokken proberen te gooien. Wat ook leuk is, is dat je iedere keer dobbelstenen aan de kant legt en je daardoor steeds minder keuze hebt. Ik heb ook wel eens gehad dat ik met mijn laatste paar dobbelstenen een geit in de kleur van een andere speler gooide. Dan scoorde deze speler dus eigenlijk punten dankzij mijn worp.

Door de korte speelduur van Rock de Bok is het een prima spel voor tussendoor. Zelf zou ik het niet de hele avond spelen, maar een aantal potjes achter elkaar is prima te doen. Zeker als je verloren hebt door al die wolven die je toegespeeld hebt gekregen, dan kan je mooi een revanche nemen in een volgend spel!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page