top of page
Foto van schrijverMirthe

Mountains of Molehills

Naam: Mountains of Molehills

Soort spel: Bordspel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 45 - 60 minuten

Leeftijd: 9+

Uitgever: The Op Games

Prijs: €40.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 1 dubbelzijdig bovengronds bord

  • 1 dubbelzijdig ondergronds bord

  • 4 bord frame stukken

  • 4 mol karakters met standaard

  • 120 stukjes molshoop, 30 in elke kleur

  • 120 bewegingskaarten

  • 1 rots fiche

  • 1 rots dobbelsteen

  • 4 koning van de heuvel fiches

  • 1 scoreblok

Voordat het spel begint haal je alle speelstukken uit de doos. Elke speler kiest een mol uit de voorraad en neemt alle molshoopstukken van die kleur. Ongebruikte speelstukken gaan terug naar de doos.

Neem de koning van de heuvel fiches, vanaf en en tel daarna het aantal spelers. Schud ze en deel ze willekeurig en gesloten uit aan de spelers. Deze fiches bepalen de beurtvolgorde, ongebruikte fiches gaan terug naar de doos.

Plaats de onderkant van de doos in het midden van de tafel, hou daarbij genoeg ruimte over om kaarten neer te leggen. Plaats het ondergrondse bord bovenop de doos. In een spel met 3 en 4 spelers gebruik je het speelgebied van 6x6 en bij een spel met 2 spelers gebruik je het gebied van 5x5. Plaats daarna de 4 frames in de hoeken van de doos daarboven op komt het bovengrondse bord.

Om de beurt plaatsen spelers hun mol op het ondergrondse bord in een onbezette hoekruimte. Elke speler kan kiezen welke richting de neus van hun mol wijst. De neus van de mol geeft aan in welke richting deze op beweegt. Plaats daarna 1 van je molshoop stukken op de bovengrondse ruimte direct boven je mol.

Schud de bewegingskaarten en maak een gedekte trekstapel. Plaats de rots fiche en rots dobbelsteen in de buurt van het spelbord. Geef het scoreblok aan de speler die het laatst een kuil heeft gegraven. Deze speler houdt de punten bij tijdens het spel.


De spelregels

Mountains Out Of Molehills wordt gespeeld over 6 ronden. Elke ronde bestaat uit 3 fases:

  • Fase 1 - kaarten opstellen

  • Fase2 - planning & beweging

  • Fase 3 - scoren/einde van de ronde

Als je de kaarten op te stellen leg je per speler 5 kaarten open op tafel. Beginnend met de eerste speler volgens de koning van de heuvelfiches, kiezen de spelers om de beurt een van de openliggende bewegingskaarten om aan hun hand toe te voegen. Als je een kaart hebt gepakt hou je deze verborgen voor de andere spelers. Daarna is de volgende speler aan de beurt om een kaart te pakken. Dit doe je net zolang, totdat elke speler een totaal heeft verzameld van 4 bewegingskaarten. Leg de resterende kaarten uit het spel. Kaarten die tijdens deze fase gepakt worden, worden tijdens deze fase niet vervangen.


Nadat je de kaarten hebt opgesteld ga je verder met de volgende fase. Het is tijd voor spelers om de acties van hun Mol te plannen. Mollen kunnen niet goed zien in de ondergrondse duisternis, dus ze moeten een plan daarvoor maken. Om een ​​plan te maken, stapelt elke speler tegelijkertijd zijn 4 bewegingskaarten met de afbeelding naar beneden op de tafel voor zich in de volgorde waarin ze deze willen activeren, dit hoeft niet de volgorde te zijn waarin ze de kaarten hebben gepakt. Spelers moeten hun koning van de heuvelfiche bovenop hun kaarten plaatsen om aan te geven dat ze klaar zijn met hun planning.

Als alle spelers hebben bevestigd dat ze klaar zijn, wordt de volgorde van de bewegingskaarten niet meer veranderd. Ook mag je niet meer naar je kaarten kijken, je moet dus onthouden wat er gaat komen. Volg de beurtvolgorde van de koning van de heuvel fiches, elke speler onthult zijn bovenste bewegingskaart en lost de actie op die erop afgebeeld staat. Nadat elke speler zijn actie heeft uitgevoerd, onthullen spelers hun volgende actie en lossen ze deze op in de dezelfde beurtvolgorde. Herhaal dit totdat alle spelers hun 4 bewegingskaarten hebben opgelost. De kaarten kunnen de volgende betekenissen hebben:

  • Verplaats 1, 2 of 3 vakjes vooruit - de mol beweegt het aangegeven vakjes vooruit in de richting waarin zijn neus wijst.

  • Beweeg naar links of rechts - de mol draait zijn neus 90 graden naar links of rechts op zijn huidige ruimte.

  • U-bocht - de mol draait zich om op het huidige vakje.

  • Verplaats 1 en draai naar rechts - voor of na het verplaatsen van een vakje draai je je mol 90 graden naar rechts.

  • Verplaats 1 en draai naar links - voor of na het verplaatsen van een vakje draai je je mol 90 graden naar links.

  • Verplaats 1 en maak een U-bocht - voor of na het verplaatsen van een vakje draai je je mol om.

  • Plaats of verplaats de steen - plaats het rots fiche op een lege ruimte om het ondergrondse bord. Gooi daarna de dobbensteen en plaats deze op het fiche om te laten zien welke richting de mol op gaat als hij de rots raakt. De rots blijft op dezelfde ruimte totdat deze door een andere kaart verplaatst wordt.

  • Mol - de mol blijft in zijn huidige ruimte ondergronds, maar mag even bovengronds gluren. Dit zorgt ervoor dat de molshoop omvalt, ongeacht de hoogte. Volg hierbij de regels voor het omvallen van molshopen.

Mollen kunnen niet bewegen buiten de randen van het aangewezen speelgebied voor het aantal spelers. Als een bewegingskaart ervoor zou zorgen dat een mol van de rand van het bord valt worden de resterende beweging genegeerd.

Mollen zijn beleefd en wachten op hun beurt. Als een andere mol jouw pad blokkeert wordt elke resterende beweging genegeerd.

Tegen een rots aanlopen zal leiden ertoe leiden dat een mol gedesoriënteerd raakt. Wanneer een mol een rots raakt zal de beweging worden vervangen door te draaien in de richting die de dobbelsteen aangeeft. Elke resterende beweging wordt daarna in de nieuwe richting uitgevoerd.

Wanneer een speler ervoor zorgt dat een molshoop omvalt, kiest hij een richting en verspreid hij de molshoop-stukken, één stuk per veld in die richting, beginnend vanaf de onderste molshoop tot de top. De onderste molshoop, die werd toegevoegd toen de mol bewoog blijft op dezelfde ruimte. De de op één na laagste Molshoop in de stapel wordt bovenop de volgende hoop geplaatst enzovoorts. Als een omvallende molshoop de rand van het bord bereikt zullen alle overige stukken terug gegeven worden aan hun eigenaar. Een beweging of kanteling kan meerdere omvallende molshopen veroorzaken. Los de bewegingen in volgorde op.


Tijdens de laatste fase en aan het einde van elke ronde tellen spelers hun punten. Een speler scoort punten voor elke molshoop die ze beheersen. De mollen kijken omhoog vanaf onderaf om te zien wie een molshoop beheerst. Als het stukje aan de voet van de molshoop hun kleur is, beheersen zij de molshoop ongeacht welke andere kleuren erboven op zij gestapeld. Spelers verdienen één punt voor elk molshoop-stuk in de molshoop die ze beheersen, ongeacht kleur.

Spelers kiezen nu de beurtvolgorde voor de volgende ronde. De speler met de meeste molshoopstukken op de top kies eerst zijn beurtvolgorde, gevolgd door de speler met de tweede meeste stukken, enzovoort. Een speler kiest zijn positie door een willekeurige genummerd fiche te nemen. In het geval van een gelijkspel, kiezen de gelijkgespeelde spelers hun positie gebaseerd op hun beurtvolgorde in de huidige ronde. Alle spelers leggen hun gebruikte bewegingskaarten af. Als het niet de 6e ronde is, begin jeeen nieuwe ronde met fase 1 - kaarten opstellen.


Na het scoren van de 6e ronde tellen de spelers de scores van alle rondes bij elkaar op. De speler met de meeste punten is de winnaar. Bij een gelijkspel wint de speler die de meeste molshopen heeft van 5 stukken. Als er dan nog een gelijkspel is vergelijk dan het aantal molshopen van 4, 3, 2, 1 stukken.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ De steen geeft een grappig effect.

+ Het spelmateriaal is mooi en stevig.

+ De spelregels zijn eenvoudig.


Beoordeling

Regeer jij straks over de meeste en hoogste molshopen tijdens een potje Mountains out of Molehills? Het spel bestaat uit 6 rondes en iedere ronde begin je met het pakken van 4 kaarten. Op deze kaarten staan bewegingen die je jou mol kan laten doen. Vervolgens plan je deze kaarten in, zo gaat jou mol bewegen tijdens deze ronde. Om de beurt spelen spelers een kaart en bewegen ze hun mol in de richting die de kaart aangeeft. Als jou mol een vakje vooruit gaat ontstaat er een molshoop boven dat vakje. Je scoort iedere ronde punten door de molshopen te tellen die je bezit. Maar dit kan zomaar veranderen doordat andere spelers over de vakjes bewegen waar jou molshopen zijn. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft gescoord wint!

Vooral de steen geeft een grappig effect aan het spel. Iedere ronde liggen er natuurlijk weer kaarten die je kunt pakken en de steen is er daar soms een van. Als deze er ligt zal ik zeker proberen deze te bemachtigen. Het kan het spel van de andere spelers namelijk flink door de war halen. Als je je kaarten kunt spelen kan je deze kaart ook spelen. Je mag de steen dan ergens neerleggen, dit kan ook in het pad van een andere speler zijn. Daarna gooi je de dobbelsteen en leg je deze op de steen. Wanneer een speler tegen deze steen aanbotst gaat hij die kant op die de dobbelsteen aangeeft. Heeft een speler zijn kaarten zo goed gepland, maar de steen kan het zomaar verpesten. Ik heb tijdens een potje namelijk ook een keer behoorlijk vast gezeten doordat een andere speler die steen voor mijn neus legde. Uiteindelijk leverde dit wel echt een grappige situatie op.

Mountains out of Molehills is naast een leuk spel ook een heel erg mooi spel. Het speelbord bestaat eigenlijk uit 2 lagen, ondergronds en bovengronds. Ondergrond beweeg je de mollen, deze zijn overigens van stevig plexiglas gemaakt, en bovengronds worden de 3D molshopen gevormd. Het speelbord is dus super vernieuwend, maar ook toepasselijk als je met mollen speelt.

De spelregels zijn eenvoudig en door het vrolijke uiterlijk is het spel super geschikt om met kinderen te spelen. Toch komt er nog wel een beetje tactiek bij kijken. Je moet natuurlijk je bewegingen vooruit plannen en daarbij ook kijken naar hoe je de meeste molshopen blijft behouden, zodat je de meeste punten kan scoren.

Wat ook grappig is, is dat de molshopen kunnen omvallen. Als je molshoop te hoog is valt deze om en wordt de molshoop verspreid over volgende molshopen. Zo kan je jou eigen hopen proberen nog hoger te maken, maar het kan ook zijn dat je stukken dan van het bord vallen en dan zit je met lege handen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page