top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Monki

Naam: Monki

Soort spel: Bordspel

Aantal spelers: 2 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 7+

Uitgever: Geronimo Games/The Flying Games

Prijs: €22.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 4 tempelborden

  • 4 ronde standbeeldborden

  • 2 spelersborden

  • 2 Monki-figuren

  • 8 zeshoekige robijnfiches

  • 40 ronde pot-/fruitfiches

Voordat het spel begint stel je de 2 spelersborden samen, die elk uit 2 delen bestaan.

Stel het speelbord samen door de 4 tempelborden zo tegen elkaar te schuiven dat ze met minstens 2 vakken aan een ander tempelbord grenzen. Elk tempelbord moet minstens 1 vrije hoek hebben om er een standbeeldbord tegen te schuiven. Voor het eerste spel is het aanbevolen een vierkant te vormen met de tempelborden.

Schud de 40 fruitfiches met de pot-zijde naar boven en maak 12 stapels met 3 fiches. Leg de stapels op de potvakken op de tempelborden. 5- Leg de 4 overgebleven fiches met het fruit naar boven op de 4 standbeeldborden,1 fiche op elk bord.

Iedere speler kiest een Monki en legt het bijbehorende spelersbord voor zich. Elke speler neemt ook 4 verschillende zeshoekige robijnfiches en legt ze met de rode kant naar boven voor zijn spelersbord. Dan kan het spel beginnen.


De spelregels

De speler die als laatst een banaan heeft gegeten begint het spel. Hij zet zijn Monki op een vrij vak op een tempelbord. Daarna doet de andere speler hetzelfde. Vervolgens is de startspeler aan de beurt.

In een beurt doet een speler het volgende, in deze volgorde:

  • Verplaats je Monki -

  • Verzamel indien mogelijk 1 of meer vruchten.

  • Sla een beurt over om je robijnen weer kracht te geven.


Een speler mag zijn Monki in en rechte of diagonale lijn verplaatsen, zoveel vakken als hij wil. Iedere verplaatsing mag enkel over vrije vakken en naar een vrij vak (zonder fiches of andere Monki).


Een speler kan vruchten verzamelen op twee verschillende plekken: de tempelborden of de standbeeldborden. In elke beurt moet de speler een van beide plaatsen kiezen.

Je kan ervoor kiezen om vruchten te verzamelen op het tempelbord, nadat de Monki zich heeft verplaatst, kiest hij ervoor een pot te openen. De speler draait daarvoor en fiche om dat in dezelfde rij of kolom ligt als zijn Monki. Er mag zich geen obstakel bevinden tussen de Monki en het fiche dat de speler wil omdraaien. De speler mag alleen het bovenste fiche van en stapel omdraaien. Als er tussen een Monki en een pot een opening in het speelbord zit, mag hij die niet openen. Een opening in het speelbord wordt beschouwd als en obstakel.

Als de speler en pot opent, draait hij het bovenste fiche om en laat ze ter plaatse liggen. Hij kiest of hij nog een pot wilt openen of past.

Draai nog een fiche om, de Monki opent nog een pot, maar... kijk uit voor dubbels! Draait een speler en fiche om met daarop een vrucht die hij eerder in deze beurt al omdraaide (ongeacht de kleur van de pot), dan heeft hij pech! Zijn beurt stopt onmiddellijk. Hij mag deze beurt geen vruchten verzamelen en legt alle fiches die hij omdraaide, op de standbeeldborden bij de tempelborden. Als een speler nog een fiche omdraait en daarop staat een vrucht die hij nog niet eerder omdraaide in deze beurt, dan mag hij kiezen of hij nog een pot wil openen of past.

Als je past verzamelt de Monki alle nieuwe vruchten. Vruchten die hij al in zijn bezit heeft, offert hij op de aangrenzende standbeeldborden. De speler legt de vruchten die hij nog niet eerder verzamelde, op de overeenkomstige vrije vakken op zijn spelersbord. Een speler mag nooit tweemaal hetzelfde fiche verzamelen. Hij legt de overgebleven omgedraaide fiches op het standbeeldbord grenzend aan het tempelbord waarop het fiche lag.


Als een speler een gouden vrucht omdraait, legt hij die direct op het standbeeldbord bij dat tempelbord. Hij kan die vrucht pas in een volgende beurt verzamelen met behulp van een robijnfiche. Op het tempelbord wordt dan mogelijk een nieuw fiche beschikbaar. De speler mag er in diezelfde beurt voor kiezen dat fiche om te draaien. Gouden vruchten worden nooit als dubbels beschouwd omdat ze direct op de standbeeldborden worden gelegd.


Je kan ook vruchten verzamelen op een standbeeldbord, nadat de Monki zich heeft verplaatst, verzamelt hij met een robijnfiche vruchten van een standbeeldbord. De speler mag 1 of meer identieke vruchten verzamelen van het standbeeldbord grenzend aan het tempelbord waarop zijn Monki staat. Dat mogen gouden en andere vruchten zijn. Hij draait daarvoor het robijnfiche van de gekozen vrucht om en verzamelt de overeenkomstige vruchten die hij nog niet bezit. Hij legt de fiches op de overeenkomstige vrije vakken op zijn spelersbord. En speler mag nooit tweemaal hetzelfde fiche verzamelen.

De spelers mogen slechts 1 robijnfiche per beurt gebruiken. Omgedraaide robijnfiches kunnen niet meer worden gebruikt tot de speler aan het begin van een beurt past om ze weer kracht te geven.


De beurt van een speler is voorbij na het verzamelen van de vruchten (ook als de speler geen vruchten kon verzamelen). In heel zeldzame gevallen kan een speler geen vruchten verzamelen. Zijn beurt eindigt dan direct nadat hij zijn Monki verplaatste.


Aan het begin van zijn beurt kan een speler ervoor kiezen al zijn robijnen weer kracht te geven. Hij slaat daarvoor een beurt over. Hij draait zijn robijnfiches weer om met de rode kant naar boven. Hij kan ze in zijn volgende beurten opnieuw gebruiken. De spelers hoeven niet al hun robijnfiches hebben gebruikt om deze actie uit te voeren.


Het spel eindigt op 2 manieren: de speler die als eerste de eerste rij op zijn spelersbord kan vullen met de 8 daarop afgebeelde vruchten, wint het spel. Of de speler die als eerste de tweede rij op zijn spelersbord kan vullen met de 8 daarop afgebeelde gouden vruchten, wint het spel.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het spel is voor 2 spelers.

+ De spelregels zijn simpel.

+ Je kan het speelbord op verschillende manieren samenstellen.

+ Je kan op meerdere manieren winnen.


Beoordeling

Ga op zoek naar het fruit in een potje Monki, maar pas op voor dubbels! Wanneer je aan de beurt bent verplaats je je Monki in een rechte lijn. Daarna mag je vruchten verzamelen van de potten die naast je staan. Je draait een fiche om en mag daarna beslissen of je door gaat of niet. Gouden fiches gaan altijd gelijk naar het aangrenzende tempelbord. Als je door gaat en je draait een fiche om wat er al ligt dan heb je een dubbel en moeten alle fiches naar de aangrenzende tempelborden. Deze kan je eventueel in een volgende beurt weer verzamelen door één van je robijnen in te zetten, je mag dan de overeenkomstige fiches van dezelfde fruitsoort pakken. Je wint het spel door of de bovenste rij met gekleurde fiches compleet te hebben of de onderste rij met de gouden fiches.

Monki is een heel leuk spel voor 2 spelers. Het is een heel erg toegankelijk spel, omdat de spelregels absoluut niet moeilijk zijn. Je heb het zo uitgelegd en kan ook zo beginnen met spelen. Daarom vind ik het spel ook zeer geschikt voor kinderen. Het spel is al geschikt voor spelers vanaf 7 jaar, maar ik denk dat jongere spelers het ook wel kunnen. Dit omdat er niet veel handelingen zijn, je verplaatst je Monki en dan kies je dus waar je fruit wilt verzamelen en hoe lang je hier eventueel mee doorgaat. Jonge spelers die al wat bekender zijn met spelletjes kunnen dit ook wel spelen.

Het leuke aan Monki is dat je het speelbord op verschillende manieren in elkaar kan zetten. Je hebt natuurlijk 4 speelborden die je tegen elkaar aanlegt, maar deze hebben dus ook op verschillende plekken potten. Elk speelbord moet tenminste één vrije hoek hebben om een tempelbord aan te schuiven. Dus als je al wat bekender bent met het spel kan je de speelborden ook zo aan elkaar zetten dat in het midden een gat is. Het maakt het dan wat moeilijker om naar de verschillende speelborden toe te gaan en ook zal je misschien minder opties hebben om potten open te maken, maar het spel wordt zo wel uitdagender.

Je hebt bij Monki trouwens twee mogelijkheden om te winnen. Je kan de rij met gewone vruchten proberen vol te krijgen of de rij met gouden vruchten. Let wel goed op je tegenspeler, want voor je het weet heeft hij zijn vruchten eerder verzameld. Dat kan je bijvoorbeeld proberen te voorkomen door vruchten die hij nodig heeft voor zijn neus weg te jatten. Dit kan je wel alleen doen als jij ze nog niet hebt verzameld.

Monki is trouwens ook nog is een spel wat er super mooi uit is. Door het speelbord lijkt het net een echte tempel. En wie wilt er nou niet gouden bananen en ananassen verzamelen? Daarnaast zijn de Monki's ook nog is leuke miniaturen, waarbij je kan kiezen tussen een dikke en dunne Monki.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page