Naam: Into the Blue
Soort spel: Dobbelspel
Aantal spelers: 2 - 5 spelers
Speeltijd: 20 minuten
Leeftijd: 8+
Uitgever: Funny Fox Games
Prijs: €19.50
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
1 speelbord
15 schatfiches
60 schelpen
5 kistfiches
6 dobbelstenen
Voordat het spel begint leg je het speelbord in het midden van de tafel. Plaats de 15 schatfiches op de aangegeven plaatsen van het bord. De fiches aan de linkerkant zijn de hoofdschatfiches, die aan de rechterkant zijn de secundaire schatfiches.
Plaats de kistfiches willekeurig onderaan het bord. De fiches leg je gesloten neer, zodat de waarde niet zichtbaar is.
Elke speler neemt 12 schelpen van de door hem gekozen kleur. Plaats de dobbelstenen in het deksel van de doos en houd deze beschikbaar voor alle spelers. De speler die als laatst heeft gezwommen mag het spel beginnen.
De spelregels
Spelers spelen om de beurt met de klok mee. Gooi tijdens je beurt 6 dobbelstenen in het deksel van de doos. Je kunt zelf kiezen hoeveel dobbelstenen je opnieuw wilt gooien, dit mag maximaal twee keer. Leg de dobbelstenen die je wilt houden voor je neer en gooi de andere dobbelstenen weer in het deksel van de doos. Als je ervoor kiest om een deel van de dobbelstenen te houden na de eerste worp, mag je deze nog steeds opnieuw gooien bij je laatste worp. Na drie keer gooien kan het resultaat niet meer worden gewijzigd. Herschik vervolgens je dobbelstenen van de laagste naar de hoogste waarde.
De enige dobbelstenen die deel uitmaken van de duikreeks zijn de dobbelstenen die elkaar opvolgen, de reeks begint ook met 1. Afhankelijk van je gooi kan je de volgende uitkomsten hebben:
Succesvolle duik
Onsuccesvolle duik
Perfecte duik
Tijdens een succesvolle duik heb je ononderbroken reeks getallen beginnend met 1. Mis je een nummer uit de reeks dan gaan alle hogere dobbelstenen verloren.
Daarna kies je een nummer uit de reeks en plaats je zoveel van je schelpen als er dobbelstenen zijn van dat dat nummer op het overeenkomstige niveau van het bord. Dus als je een 1, 2, 3, 3, 3 en een 5 gooit gaat de 5 verloren. Op de 1 en 2 plaats je één dobbelsteen en op de 3 plaats je drie dobbelstenen omdat je er daar 3 van hebt gegooid.
Tijdens het spel stellen spelers hun aanwezigheid op elk niveau vast door hun schelpen te stapelen
op deze manier.
Als je na drie keer gooien geen 1 hebt gegooid gaan alle zes de dobbelstenen verloren en is de volgende speler aan de beurt, je hebt dan een onsuccesvolle duik.
Als je eindresultaten een volledige reeks bevat (1-5 plus een kistsymbool), dan heb je een perfecte duik. Plaats dan geen schelpen op het bord. In plaats daarvan kies je een van de kistfiches van de onderkant van het bord en houd de waarde geheim voor de andere spelers. De kistfiches hebben verschillende waarden (5, 6, 6, 7 en 8). Je mag daarna direct nog een beurt spelen.
Er zijn twee verschillende manieren om het einde van het spel te activeren. Een manier is als een speler zijn laatste schelp op het bord plaatst. De andere spelers spelen nog een laatste beurt voordat het spel eindigt.
Het kan ook zijn dat een speler erin slaagt om het laatste kistfiche terug te pakken door een perfecte duik. In dit geval eindigt het spel onmiddellijk en krijgen de andere spelers geen laatste beurt.
Vervolgens worden de schatfiches als volgt onder de spelers verdeeld:
De speler met de meeste schelpen op een van de niveaus ontvangt het hoofd schatfiche voor dat niveau. De speler met de op één na meeste schelpen op hetzelfde niveau ontvangt het
secundaire schatfiche. Voor spellen met 4 en 5 spelers, mag de speler die de op twee na hoogste score heeft ook een secundair schatfiche pakken op dat niveau.
Werk zo alle duikniveaus af, beginnend bij het laagste niveau helemaal tot aan niveau 1. Als er geen schelpen zijn op een van de niveaus, zullen de spelers geen schatfiches ontvangen voor
dat niveau.
In het geval van een gelijke stand op een van de niveaus, zal de speler met de meeste schelpen op het voorgaande niveau het hoofdfiche winnen. Als er nog steeds een gelijke stand is, ga dan door met het controleren van de voorgaande niveaus totdat er een speler wint. Wanneer gelijkgespeelde spelers hetzelfde aantal schelpen hebben tot aan niveau 1 dan wint speler met meer ongespeelde schelpen.
Pluspunten
+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.
+ De spelregels zijn eenvoudig.
+ Het spel ziet er prachtig uit.
+ Er zijn verschillende uitkomsten bij het gooien van de dobbelstenen.
+ Niet alleen de speler met de meeste schelpen op een bepaald niveau wint.
Minpunten
- Het spel is grotendeels gebaseerd op geluk.
Beoordeling
Duik de mooiste schatten op tijdens een potje Into the Blue, maar pas op voor andere duikers die ook op jacht zijn naar schatten. Je speelt dit spel om de beurt. Wanneer je aan de beurt bent gooi je de dobbelstenen, dit mag je maximaal 3 keer opnieuw doen. Je mag telkens dobbelstenen aan de kant leggen of er weer bij pakken. Aan de hand van je worp heb je 3 mogelijke uitkomsten: ene succesvolle duik, een mislukte duik of een perfecte duik. Aan de hand daarvan leg je schelpen neer op de verschillende dieptes. Zodra iemand geen schelpen meer heeft stopt het spel en worden de schatten verdeeld. De speler met de hoogste score wint het spel!
Bij Into the Blue heb je dus verschillende uitkomsten bij het dobbelen. Tijdens een succesvolle duik moet je een reeks zien te gooien die met 1 begint en hij mag niet onderbroken worden. Uit die reeks kies je een getal die correspondeert met het dieptelevel. Aan de hand daarvan leg je een bepaald aantal schelpen neer, maar hoe dieper je komt hoe waardevoller de schatten ook worden. Het komt wel minder voor dat je daar meerdere schelpen mag leggen.
Je kan ook een mislukte duik hebben als je helemaal geen 1 hebt gegooid. Dus probeer tijdens het spel wel een 1 te gooien. Je kan natuurlijk een super goede eerste worp hebben, maar geen 1. Dan moet je een afweging maken of je alles opnieuw gooit of slechts enkele dobbelstenen.
Daarnaast kan je ook een perfecte duik hebben, dan gooi je een reeks van 1 tot en met 5 en een schatkist. In dit geval mag je een schatkist pakken en die zijn natuurlijk meer punten waard aan het einde van het spel. De schatkisten zijn wel gesloten, dus je weet niet precies hoeveel punten je pakt.
Het leuke aan Into the Blue is het verdelen van de schatten aan het einde. Op ieder dieptelevel wordt gekeken naar de schelpen. Heb jij de meeste schelpen daar liggen dan krijg je de schat die het meeste waard is. De nummer 2 krijgt ook een schat en deze is wel iets minder waard. Tijdens het spel moet je dus afwegingen maken voor welk dieptelevel je gaat, want levels die diepers liggen hebben schatten met een hogere waarde, maar de kans dat je die gooit in een reeks is wel kleiner. Op lagere levels kan je ook schatten scoren, maar deze zijn dus wel minder waard en andere spelers zullen hier ook meer schelpen hebben liggen. Allemaal strategische keuzes die je tijdens het spel moet maken.
Ik vind Into the Blue echt een super leuk spel. Het spel is niet moeilijk en je bent ook zo door de regels heen. Ik denk ook dat je dit spel goed kan spelen met kinderen. Daarnaast ziet het spel er ook nog is super mooi uit. De schelpen zijn in allemaal verschillende kleuren en zijn ook van stevig plastic gemaakt. Ook de rest van het speelbord ziet er mooi uit, het is net of je je echt onderwater begeeft.
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Commentaires