top of page
Foto van schrijverMirthe

Encore! (Keer op Keer)

Naam: Encore! (Keer op Keer)

Soort spel: Dobbelspel

Aantal speler: 1 - 6 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Stronghold Games

Prijs: €14.82


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 3 dobbelstenen met kleuren

  • 3 dobbelstenen met cijfers

  • 1 scoreblok

  • 6 stiften

Voordat het spel begint ontvangt iedere speler 1 scorevel en 1 stift.


De spelregels

De speler die begint is de actieve speler en werpt alle dobbelstenen. Daarna kiest hij 1 dobbelsteen met een kleur en 1 dobbelsteen met een cijfer uit. Deze dobbelstenen kruist hij aan op zijn scorevel. De andere spelers mogen er daarna nog voor kiezen om een combinatie te maken tussen de overige 4 dobbelstenen en deze ook aan te kruizen. In de eerste 3 worpen mogen alle spelers overigens nog uit alle 6 de dobbelstenen kiezen.


Een speler mag er altijd voor kiezen om te passen en geen van de dobbelstenen aan te kruizen. De actieve speler mag er ook voor kiezen om te passen, dan mogen de overige spelers dus uit alle 6 de dobbelstenen nog kiezen. Nadat iedere speler dobbelstenen heeft gekozen, of daarvan afgezien, dan worden de dobbelstenen doorgegeven naar de volgende speler. Deze speler is nu de actieve speler en werpt alle 6 de dobbelstenen.


Voor het aankruisen van de vakjes gelden bepaalde regels. Zo moet je dus 1 kleuren dobbelsteen en 1 dobbelsteen met een cijfer combineren en aankruisen. Stel een speler kiest voor blauw en 3 dan moet hij 3 aangrenzende blauwe vakjes aankruisen. Daarnaast zijn er nog enkele aanvullende regels:

  • Het eerste kruisje dat een speler in het spel zet moet altijd in kolom H zijn.

  • Alle kruisjes die een speler zet moeten aangrenzend in één blok van de betreffende kleur gezet worden.

  • Kruisjes moeten grenzen aan tenminste één ander kruisje of in startkolom H gezet worden. Vakjes die elkaar alleen met een hoek raken gelden niet als aangrenzend.

  • Het is niet toegestaan om meer of minder vakjes aan te kruisen dan dat de dobbelsteen aangeeft.

  • Het is niet vereist om een blok van een kleur met één worp te vullen. Je mag hier dus meerdere worpen over doen.

  • Het is nooit mogelijk om met één worp meer dan 5 vakjes te vullen.

  • Het is niet toegestaan om het cijfer van de gekozen dobbelsteen op te splitsen over meerdere blokken.

  • Het vraagteken op de cijferdobbelsteen en het zwarte kruisje op de kleurendobbelsteen zijn jokers.

  • Om een blokje te vullen met een laag aantal vakjes mag je niet een hoog getal kiezen. Stel dat je een blokje hebt met 2 gele vakjes dan moet je dus geel 2 gooien of twee keer geel 1.

Er zijn dus ook jokers in het spel. Het vraagteken op de cijferdobbelsteen en het zwarte kruisje op de kleurendobbelsteen zijn jokers. De speler die de joker kiest mag dan zelf een willekeurige kleur of cijfer kiezen (behalve de 6). Voor elke joker die je inzet moet je één uitroepteken doorhalen. Heb je geen uitroeptekens meer? Dan mag je dus ook geen joker meer kiezen.

Je mag ook twee jokers inzetten, maar dan moet je dus ook twee uitroeptekens doorhalen.


Wanneer het je lukt om een kolom volledig te vullen ontvang je de punten die onderaan die kolom staan. Mocht je de eerste zijn die de kolom volledig weet te vullen dan krijg je de bovenste waarde. Alle andere spelers kunnen nog wel de onderste waarde halen. Deze is voor iedere speler beschikbaar en het is dus niet zo dat je deze alleen krijg als je de tweede bent die de kolom weet te vullen.

Het kan zelfs zo zijn dat je in één worp meerder kolommen weet vol te krijgen. Dan krijg je ook de bovenste waarde als je de eerste bent.

Als er meerdere spelers tegelijkertijd een kolom als eerste vol hebben dan krijgen zij allemaal de bovenste punten.


Lukt het je om als eerste alle vakjes van 1 kleur door te kruisen dan ontvang je maar liefst 5 bonuspunten. Voor de andere spelers staat er nog een bonus ter beschikking van 3 punten. Deze bonus geldt voor alle spelers die een kleur weten vol te maken.

Mochten meerdere spelers tegelijkertijd het laatste vakje van een kleur aankruisen dan ontvangen alle die spelers de bonus van 5 punten.


Je kan tijdens dit spel ook minpunten ontvangen. Je ontvang 2 minpunten voor iedere ster die je aan het einde van het spel niet aangekruist hebt.


Het spel eindigt direct als een speler na de worp zijn tweede kleurenbonus omcirkelt, en dus twee complete kleuren aangekruist heeft. Alle spelers mogen nog wel gebruik maken van deze worp en dus kunnen ze ook nog de bijbehorende bonussen ontvangen.

Daarna volgt de puntentelling, aan de zijkant van het scorevel kan je de punten invullen voor de verschillende categorieën. De speler met de meeste punten wint het spel.


Je kan dit spel ook alleen spelen. Je probeert bij deze variant zoveel mogelijk punten te scoren. De gewone basisregels gelden bij dit spel, alleen gooi je maar met 2 cijferdobbelstenen en 2 kleurendobbelstenen. Na iedere worp zet je in de lettervelden een schuine streep en in totaal 2, zo ontstaat er dus een kruisje. Het spel is afgelopen als in ieder veld 2 schuine strepen staan, dit zijn in totaal 30 worpen. Daarna tel je je punten.


Pluspunten

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Je speelt dit spel tegelijkertijd.

+ Er is een solovariant op dit spel.


Minpunten

- De scorevellen zijn na verloop van tijd op.

- Er zit weinig diepgang in deze roll & write.


Beoordeling

Keer op Keer speel je met alle spelers tegelijkertijd. Om de beurt is er iemand de actieve speler, deze speler gooit alle dobbelstenen en combineert dan kleurendobbelsteen en een cijferdobbelsteen. Deze combinatie zorgt ervoor dat je het aantal aangrenzende vakjes van een kleur mag afkruisen. Zo kan je weer de kolommen vullen en op deze manier scoor je punten. De rest van de spelers mogen ook nog een combinatie uit de overige dobbelstenen kiezen om zo ook hun vel zo snel mogelijk vol te krijgen. Je scoort daarnaast ook nog bonuspunten als je een complete kleur vol weet te krijgen. Het spel eindigt als een speler twee kleuren vol heeft, de speler met de meeste punten is dan de winnaar.

Het leuke aan Keer op Keer is dat je telkens tactische keuzes moet maken. Welke dobbelstenen zijn handig voor jou om te pakken, zodat je de beste vakjes kan afkruisen. Je moet bij het pakken van de dobbelstenen er ook rekening mee houden dat je tegenstanders uit de overgebleven dobbelstenen ook mogen kiezen. Het is dus handig om op hun scorevellen mee te kijken, want je wilt hun natuurlijk ook niet te goede dobbelstenen geven, zodat zij bijvoorbeeld eerder een rij of kleur vol hebben.

Je moet dus een beetje puzzelen om ervoor te zorgen dat je in een keer zoveel mogelijk vakjes kan afkruisen. Dit kan je ook doen door het inzetten van jokers. Als je namelijk een zwart kruis of een vraagteken gooit mag je zelf bepalen welke kleur je inzet (kruis) of welk getal (vraagteken). Dan kan het zomaar zo zijn dat je door de inzet van een joker ineens de benodigde kruisjes kan zetten.

Het grote voordeel aan dit spel is dus ook dat je dit allemaal tegelijkertijd speelt. Je hoeft niet op je beurt te wachten om vakjes te mogen afstrepen. Ik vind het altijd wel fijn als je spellen samen speelt en niet hoeft te wachten.

Wel vind ik dat er niet veel diepgang zit in deze roll & write in vergelijking met andere spellen die ik in dit genre heb. Het is namelijk niet heel moeilijk. Je moet een dosis geluk hebben en dan proberen om zo snel mogelijk alles af te strepen. De spelregels zijn daardoor wel vrij eenvoudig en je hebt niet veel nodig voor dit spel, behalve een scorevel en een pen. Het spel ziet er daarnaast ook vrolijk uit door alle verschillende gekleurde vakjes.

De herspeelbaarheid van dit spel is bovendien ook heel hoog, want je gooit natuurlijk iedere keer anders en je bent misschien ook iedere keer met andere spelers. Je kan dit spel bovendien ook solo spelen. Dan moet in 30 beurten zoveel mogelijk punten zien te scoren. Kortom, het is een leuk spelletje om tussendoor te spelen. Bij ons zal het nog Keer op Keer voorbij komen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page