top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Dobbel Vouwen

Naam: Dobbel Vouwen

Soort spel: Dobbelspel

Aantal spelers: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: 999 Games

Prijs: €15.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 1 scoreblok met 4 verschillende levels

  • 2 dobbelstenen

  • 4 viltstiften

De spelers bepalen gezamenlijk het te spelen level. ledere speler krijgt een vel van dit level en een viltstift. De levels zijn met verschillende kleuren aangegeven. Voor het eerste spel raden we level 1 aan. Speel pas op level 4 als alle spelers al veel ervaring met het spel hebben.

ledere speler begint op de voorkant, die aan het doelsymbool in het midden te herkennen is. Wie als laatste iets gevouwen heeft, wordt startspeler en krijgt de 2 dobbelstenen.


De spelregels

De startspeler is de actieve speler en werpt beide dobbelstenen. Hij beslist dan welke dobbelsteen hij zelf wil gebruiken en legt deze voor zich neer. Alle andere, niet actieve, spelers mogen deze beurt de overgebleven dobbelsteen gebruiken.

ledere speler vult daarna rijen kruizen op zijn vel in die met het cijfer of de cijfers op de betreffende dobbelsteen overeenkomen. Dan wordt de volgende speler de actieve speler. Hij werpt beide dobbelstenen weer, enzovoort.

Een speler moet zich bij het invullen van rijen kruizen aan de volgende regels houden:

  • Hij mag een rij kruizen uitsluitend direct grenzend aan een "Start-einde-punt" starten. In het begin heeft hij er daar 4 van.

  • Hij moet altijd precies zoveel kruizen zetten als het cijfer op de dobbelsteen aangeeft (elk kruis in een veld). Hij mag stappen niet laten vervallen en hij mag de rand van het vel niet overschrijden.

  • Hij moet alle kruizen vanaf het Start-einde-punt in en rechte lijn invullen. Het is dus niet toegestaan om af te buigen.

  • Hij omcirkelt het kruis in het laatste aangekruiste veld van de rij, waarmee hij een nieuw "Start-einde-punt" vormt.

  • Bij en dobbelsteen met 2 cijfers zet hij 2 rijen kruizen, onafhankelijk van elkaar en in een volgorde naar keuze.

  • Het is toegestaan om al aangekruiste velden opnieuw aan te doen, om bijvoorbeeld nieuwe Start-einde-punten op bepaalde plekken te vormen.

In halve velden (die ontstaan pas later in het spel door vouwen) mag hij geen kruis zetten.

Velden met symbolen kunnen net als andere velden worden aangekruist. Hieronder volgt de betekenis van de verschillende symbolen:

  • Eenmalige bonus (1, 2, 3) - kruist een speler een veld met en bonuscijfer aan, dan mag hij deze bonus in deze beurt eenmalig voor nog een rij kruizen gebruiken alsof hij een extra dobbelsteen met dit cijfer heeft. Hij mag ook nu vrij kiezen welk Start-einde-punt hij daarvoor gebruikt. Het is mogelijk dat hij in 1 beurt meerdere bonusvelden aankruist. De volgorde is daarbij niet van belang. Bij een dobbelsteen met 2 cijfers mag hij ook nu zelf de volgorde kiezen.

  • Doelsymbool - kruist een speler een doelsymbool aan, dan gebeurt er niets, maar hij is wel dichter bij zijn doel. Aan het einde van het spel moeten namelijk alle doelen zijn aangekruist en met een netwerk van kruizen met elkaar zijn verbonden.

  • Smiley - heeft een speler alle smileys in een omkaderd vierkant aangekruist, dan voldoet hij aan de voorwaarden om te mogen vouwen.

Een speler moet zich bij het vouwen aan de volgende regels houden:

  • Heeft hij alle smileys in een klein vierkant aangekruist, dan mij hij de kleine hoek omvouwen.

  • Hij mag echter ook wachten totdat hij alle smileys in het grote vierkant heeft aangekruist. Dan mij hij ook de grote hoek omvouwen.

Elke hoek mag maar één keer worden omgevouwen. Zodra een speler aan de voorwaarde voor vouwen voldoet, mag hij op elk moment besluiten om dat te doen.

Om te vouwen neemt de speler de betreffende hoek van het veld en vouwt deze diagonaal zo om dat de zijkanten ervan de stippellijnen bereiken. De kleine hoe bedekt zo het donkere gebied, de grote hoek ook het lichtere deel.


Vouwt een speler het grote vierkant van een hoek om, dan heeft hij voor de rest van het spel de hoekbonus van de betreffende hoek tot zijn beschikking.:

  • +1 - hij mag bij één cijfer van de zwarte of witte dobbelsteen, afhankelijk van het symbool, 1 optellen. Hij mag bijvoorbeeld bij een gedobbelde 4 een rij van 5 kruizen zetten of bij een gedobbelde 1/2 deze worp als 2 en 2 of 1 en 3 gebruiken.

  • Dobbelsteen - hij mag als niet actieve speler de zwarte of witte dobbelsteen (afhankelijk van het symbool) kiezen, ook al heeft de actieve speler deze genomen.

Na het vouwen staan de bonussen vanaf de volgende beurt en elke beurt tot de beschikking van de speler. Hij is niet verplicht om de bonussen te gebruiken. De +1 bonus mag uitsluitend op de cijfers van de dobbelstenen worden toegepast, niet op cijfers van eenmalige bonussen. De bonussen van zwarte of witte dobbelstenen mogen met elkaar worden gecombineerd.

Een speler wint direct als hij alle 4 hoeken (groot of klein) heeft omgevouwen en alle 5 de doelsymbolen heft aangekruist en deze 5 doelsymbolen door aangekruiste velden met elkaar zijn verbonden.

De huidige ronde wordt niet uitgespeeld. Bereiken 2 of meer spelers in dezelfde beurt het doel, dan wint van hen de speler die in de laatste beurt de minste kruizen nodig had. Is het dan nog gelijk, dan wint van hen de speler die meer grote hoeken heeft omgevouwen.


Voor andere levels zijn de basisregels van level 1 van kracht. Je voegt voor elk level andere spelregels toe.

Voor level 2 mag hij waken niet betreden of overspringen. Ook nu mag hij geen stappen laten vervallen. Betreedt en speler een ijsvlakte, dan heeft hij 2 mogelijkheden. Voorzichtig lopen, hij mag het ijs negeren of glijden, zodra hij het eerste veld van en ijsvlakte betreedt (ongeacht met welk cijfer), mag hij in een rechte lijn tot aan het veld na het ijsvlakte glijden. Daar zet hij dan en Start-einde-punt. Resterende stappen vervallen. Hij mag niet op het ijs stoppen. Is het veld na de ijsvlakte een wak of zou de speler zo de rand van het vel overschrijden, dan mag hij glijden niet kiezen. Hij zet op alle betreden velden van een ijsvlakte zoals gebruikelijk en kruis. IJsvlaktes mogen meermaals worden gebruikt.

Voor level 3 mag bij het eerste betreden van een sterveld mag de speler zijn rij kruizen in één andere richting naar keuze voortzetten. Zet de speler en kruis op een beamveld, dan wordt hij direct naar en ander beamveld naar keuze geteleporteerd en zet hij zijn beweging daar in een richting naar keuze voort. Deze tussenstap is "kosteloos" en wordt bij het aantal stappen niet meegeteld. De speler markeert beide gebruikte beamvelden als Start-einde-punt. Beamvelden mogen ook meermaals worden betreden en gebruikt. Eindigt zijn rij kruizen op en beamveld, dan zet de speler alsnog een Start-einde-punt op een ander beamveld naar keuze.

Level 4 is "'DobbelVouwen" voor gevorderden. We raden aan om het pas te spelen als alle spelers al veel ervaring met de voorgaande levels hebben. 4 van de doelsymbolen bevinden zich deze keer al zichtbaar op de voorkant. Een is echter in het midden van de achterkant te vinden. De spelers beginnen zoals gebruikelijk op de voorkant. Het aankruisen van de professor-smileys, op de voorkant maakt het zoals gebruikelijk mogelijk om grote of kleine hoeken om te vouwen. Op deze omgevouwen hoeken verschijnen gloeilampen , die de speler weer allemaal moet aankruisen (verbinden is niet noodzakelijk). Zodra een speler alle 4 gloeilampen heeft aangekruist, mag hij zijn vel volledig. omdraaien. De al omgevouwen hoeken blijven zoals ze zijn. Markeer eventuele bonussen van de voorkant ter herinnering in het centrale kader. Op de achterkant verschijnen nu nieuwe smileys. Zodra en speler de 2 professorsmileys in het bovenste, onderste, rechter- of linkergebied heeft aangekruist, mag hij de betreffende "stompe hoek" nogmaals tot aan de stippellijn omvouwen. Daardoor komen de 4 doelsymbolen van de voorkant weer tevoorschijn. Nu kunnen alle 5 doelsymbolen met elkaar worden verbonden om het spel te winnen. In tegenstelling tot de eenmalige bonussen van de voorgaande levels wordt deze bonus uitsluitend geactiveerd als de rij kruizen van een speler precies op het bonuscijfer eindigt en hij er dus een Start- einde-punt zet. Hij moet de extra bonusstappen direct grenzend aan dit bonusveld in één richting doen. Kruist hij een bonusveld aan zonder er een Start-einde-punt van te maken, dan gebeurt er niets en vervalt de bonus.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Je kan bonussen behalen.

+ Er zijn verschillende levels beschikbaar.


Minpunten

- De scorevellen zijn na verloop van tijd op.


Beoordeling

Weet jij al eerste alle doelsymbolen als eerste met elkaar te verbinden tijdens Dobbel Vouwen? Iedere speler krijgt aan het begin van het spel een scorevel. Als je de actieve speler bent gooi je de twee dobbelstenen en kies je een van de gegooide dobbelstenen uit, om zo vakjes aan te kruisen op het scorevel. De andere spelers mogen de overige dobbelsteen nemen en ook vakjes aankruisen. Als je alle smileys in een gebied hebt aangekruist mag je vouwen, zodat het doelsymbool tevoorschijn komt. Vouw alle gebieden om en verbind deze doelsymbolen met elkaar om er met de winst vandoor te gaan!

Het spel is anders dan andere roll & write spellen. Je kan veel verschillende kanten op, maar het belangrijkste is dat je alle symbolen in de verschillende gebieden weet aan te kruizen. In level 1 zijn dit bijvoorbeeld de smileys. In elk gebied wat je kan vouwen zie je en groot en een klein vierkant. Daarbij is het aan jou wanneer je vouwt, ga je voor snelheid en vouw je snel of ga je voor de bonus en vouw je pas als je alle smileys in een gebied hebt behaald. Mijn ervaring leert dat het wel handig is om een aantal bonussen te halen, bijvoorbeeld 2, maar niet allemaal. Hoe sneller je vouwt, hoe sneller je de doelsymbolen met elkaar kan verbinden. De bonussen zelf vind ik ook super fijn, zo kan je bijvoorbeeld de andere dobbelsteen ook kiezen, ook al heeft de actieve speler deze gekozen. Ook is er een optie om +1 op te tellen bij een van de getallen, zodat je extra vakjes kan aankruisen.

Wat super leuk is, is dat Dobbel Vouwen uit 4 verschillende levels bestaat. Speel je het spel voor de eerste keer dan is het wel handig om met level 1 te beginnen, maar heb je het al vaker gespeeld dan kan je gerust andere levels spelen. Elk level heeft wel een speciaal effect, wat ieder level uniek maakt. Ik vind vooral level 4 het leuks, lekker veel uitdaging. Om de bonus te behalen moet je namelijk precies op het vakje terecht komen en daarnaast ben je ook nog een keer extra aan het vouwen.

Het enige grote nadeel aan Dobbel Vouwen vind ik dat de scorevellen na verloop van tijd op zijn. Andere roll & write spellen plastificeer ik altijd, dat is bij dit spel alleen niet mogelijk, want je moet de verschillende levels natuurlijk vouwen. Dus als je een bepaald level vaak speelt gaan de scorevellen wat harden. Hopelijk komt 999 Games snel met extra scorevellen die je bij kan kopen, want ik vind het een erg leuk spel!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page