Naam: Clever tot de 3e macht
Soort spel: Dobbelspel
Aantal speler: 1 - 4 spelers
Speeltijd: 30 minuten
Leeftijd: 8+
Uitgever: 999 games
Prijs: €14.99
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
1 scoreblok
1 witte dobbelsteen
1 gele dobbelsteen
1 blauwegroene dobbelsteen
1 blauwe dobbelsteen
1 bruine dobbelsteen
1 roze dobbelsteen
4 viltstiften
Voordat het spel begint krijgt iedere speler een sorevel en een viltstift. Daarna wordt er bepaald welke speler het spel mag beginnen.
De spelregels
Het spel bestaat uit verschillende rondes. Hoeveel rondes dit zijn hangt af van het aantal spelers. Speel je met 4 spelers dan bestaat het spel uit 4 rondes, met 3 spelers bestaat het spel uit 5 rondes en speel je met 1 of 2 spelers dan bestaat het spel uit 6 rondes. Tijdens een ronde komt iedere speler 1 keer aan de beurt. Als je een ronde begint streep je deze door en neem je de bijbehorende bonus.
Wanneer je aan de beurt bent ben je de actieve speler en mag je in principe 3 keer gooien. Iedere keer dat je gooit leg je 1 van de dobbelstenen op een dobbelsteenveld. Daarna vul je de waarde van de dobbelsteen in de juiste categorie in of kruis je het juiste vakje aan.
Daarna leg je de dobbelstenen die een lagere waarde hebben dan de gekozen dobbelsteen op het zilveren dienblad, deze dobbelstenen kunnen niet meer gebruikt worden door de actieve speler. Hierna mag je nog twee keer gooien en ook deze keren vul je het juiste vakje bij de gekozen dobbelsteen in en leg je dobbelstenen met een lagere waarde op het dienblad. Na de derde keer werpen leg je alle overgebleven dobbelstenen op het zilveren dienblad.
Daarna mogen de passieve spelers kiezen uit de 3 dobbelstenen die op het dienblad liggen, nadat zij gekozen hebben vullen zij dan ook het juiste vakje in. De spelers mogen hierbij ook dezelfde dobbelsteen kiezen. Als je geen mogelijkheid hebt om een dobbelsteen van het dienblad te kiezen, omdat bijvoorbeeld de bijbehorende vakjes al ingevuld zijn dan mag je uit de dobbelstenen kiezen die de actieve speler op zijn veld heeft liggen.
Nadat iedereen de gekozen dobbelsteen heeft ingevuld is de volgende speler aan de beurt. Een ronde eindigt als iedere speler aan de beurt is geweest.
Je hebt als speler tijdens dit spel keuze uit verschillende kleuren dobbelstenen die ieder bij een eigen categorie horen. De dobbelstenen waar je uit kan kiezen zijn:
De witte dobbelsteen - de witte dobbelsteen is een kleurenjoker en mag bij de gele, blauwgroene, bruine of roze categorie ingezet worden. Je mag de witte dobbelsteen ook combineren met de blauwe dobbelsteen.
De gele dobbelsteen - wanneer je kiest voor de gele dobbelsteen dan kruis je het geworpen resultaat aan. Ben je de actieve speler? Dan mag je bij de eerste worp in de bovenste regel aankruisen, bij de tweede worp in de middelste regel en bij de laatste worp in de onderste regel. Je mag hierbij kiezen uit witte of grijze velden om aan te kruisen. Wanneer je de passieve speler bent en voor een gele dobbelsteen kiest dan mag je deze alleen in de grijze velden van de categorie aankruisen. De bonussen in deze categorie staan tussen twee vakjes in. Als je een vakje direct boven en direct onder deze bonus weet aan te kruisen dan ontvang je de bonus. Aan het einde van het spel tel je voor elke rij afzonderlijk het aantal kruisjes. Voor elke rij krijg je zoveel punten als er bovenin de categorie staat aangegeven, de punten van elke rij tel je vervolgens bij elkaar op.
De blauwgroene dobbelsteen - kies je voor de blauwgroene categorie? Dan vul je op 1 van de 5 velden het geworpen resultaat in. Wanneer je de actieve speler bent en dobbelstenen met hetzelfde resultaat al opzij hebt liggen dan mag je voor elk van deze dobbelstenen nog een veld aankruisen. Wanneer je de passieve speler bent dan mag je voor elke dobbelsteen met hetzelfde resultaat dat op het zilveren dienblad ligt nog een veld aankruisen. De bonussen in deze categorie behaal je door rijen of kolommen volledig aan te kruisen, de bonus staat eronder of ernaast aangegeven. Aan het einde van het spel scoor je punten voor elke rij afzonderlijk. Hoeveel dit er zijn staat bovenin de categorie aangegeven.
De blauwe dobbelsteen - in deze categorie vul je getallen in. Je werkt vanuit startveld 7 naar de buitenkanten toe. Wanneer je voor de blauwe dobbelsteen kiest dan moet je deze altijd combineren met de witte dobbelsteen en andersom. Wanneer je ervoor kiest om links een getal in te vullen dan moet dit getal precies 1 lager zijn dan het vorige veld en wanneer je ervoor kiest om naar recht te werken dan moet het getal precies 1 hoger zijn dan het vorige veld. Als je een 7 gooit dan mag je deze aan beide kanten invullen ongeacht het getal wat er in het vorige hokje staat. Zo zet je de getallenreeks dus eigenlijk weer terug. De bonussen in deze categorie krijg je direct zodra je een corresponderend vakje invult. Aan het einde van het spel krijg je zowel punten voor de linker- als rechterkant. De punten staan bovenaan het buitenste hokje. Daarnaast krijg je ook nog een bonus van 4 punten als je een getal hebt ingevuld dat kleiner of gelijk is aan 4 en voor elk getal groter of gelijk aan 10.
De bruine dobbelsteen - wanneer je voor de bruine dobbelsteen kiest kruis je het vakje aan met dezelfde waarde als dat je gegooid hebt. Je werkt van links naar rechts en als je eenmaal een vakje hebt overgeslagen mag je niet meer terug. De bonussen in deze categorie staan tussen twee vakjes in en krijg je alleen als je deze twee vakjes weet aan te kruisen. Aan het einde van het spel scoor je punten door het aantal aangekruiste vakjes te tellen. Bovenaan de categorie staat dan hoeveel punten je krijgt.
De roze dobbelsteen - in de roze categorie vul je getallen in in de vakjes. Je mag hierbij geen vakjes overslaan. Je kan bij deze categorie kiezen of je de bonus wilt van het desbetreffende vakje, dan halveer je de gegooide waarden en schrijf je deze op. Je kan er ook voor kiezen om meer punten te nemen. Dan ontvang je alleen geen bonus, maar vermenigvuldig je de gegooide waarde met het getal wat boven het vakje staat. De eindscore van deze categorie bereken je door alle getallen bij elkaar op te tellen.
Tijdens het spel kan je ook bonussen ontvangen. Deze kan je behalen als je een bepaald vakje aankruist of een rij compleet hebt. Er zijn bijvoorbeeld bonussen met een ? in een vakje van een bepaalde kleur. Is het ? van de gele, blauwgroene of bruine categorie? Dan mag je zelf kiezen wel getal je aankruist. Heeft het ? een blauwe of roze achtergrond kleur dan mag je zelf de waarde van de bonus bepalen. Bij de start van ronde 4 speel je het zwarte ? vrij, dan mag je zelf de categorie bepalen.
Je kan ook vossen behalen. Een vos kan je behalen door een bepaald vakje waar deze onder staat aan te kruizen of een rij te behalen. Aan het einde van het spel zorgt een vos voor extra punten. Een vos is evenveel punten waard als je laagste categorie. Dus bij meerdere vossen loopt je bonus dus op.
Je kan als actieve speler ook nog een keer dobbelen. Als je deze bonus behaalt en inzet mag je je worp nog een keer doen. Je mag geen dobbelstenen erbij pakken die je al eerder aan de kant hebt gelegd en je mag ook geen dobbelstenen opzij leggen. Wanneer je deze bonus behaalt kan je deze inzetten als je de actieve speler bent.
De getallenjoker mag je als actieve of passieve speler inzetten. Dit zorgt ervoor dat de dobbelsteen een ander getal toont. De getallen speel je vrij door het behalen van bonussen. Je mag alle vrij gespeelde getallen gebruiken, het maakt niet uit in welke volgorde. Bij een ? mag je zelf kiezen welk getal het wordt. Als een getallenjoker eenmaal gebruikt is streep je deze af en mag je hem niet nog een keer gebruiken.
Je kan ook een +1 bonus halen. Dan mag je aan het einde van je beurt nog een dobbelsteen kiezen die je invult. Als actieve speler mag je dezelfde dobbelsteen nog een keer kiezen, maar niet meer dan één keer. Als passieve speler mag je kiezen uit alle 6 de dobbelstenen die de actieve speler aan het einde van zijn beurt heeft liggen.
De bonussen nogmaals dobbelen, een getallenjoker en een extra dobbelsteen kan je bovendien behalen bij de start van een nieuwe ronde, welke dat is staat aangegeven in het vakje van de ronde die je in gaat. Deze omcirkel je in het desbetreffende vakje, als je een van deze bonussen inzet dan zet je een kruisje.
Het spel eindigt als in de laatste ronde alle spelers aan de beurt zijn geweest. Daarna tel je alle punten van de categorieën bij elkaar op. Je vermenigvuldigt het aantal vossen wat je behaalt hebt met het aantal punten wat je als laagste score in een categorie hebt gehaald. Deze punten tel je bij je totaalscore op. De speler met de hoogste score wint het spel. Bij een gelijk spel wint de speler met die in een bepaalde categorie het hoogst heeft gescoord.
Je kan dit spel ook alleen spelen. Het spel bestaat dan uit 6 rondes. Je gooit 6 rondes als actieve speler en hiervoor gelden dan dezelfde regels als bij een gewoon spel. Daarnaast gooi je ook 6 rondes als passieve speler. Je gooit echter maar 1 keer en je legt dan de 3 dobbelstenen met de laagste waarde op het zilveren dienblad, je mag dan uit deze 3 dobbelstenen eentje kiezen.
Pluspunten
+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.
+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.
+ Het spel is zowel alleen te spelen als met meerdere spelers.
+ Dit spel heeft wat meer diepgang dan andere roll & write spellen.
Minpunten
- Na verloop van tijd zijn de scorevellen op.
Beoordeling
Clever tot de 3e macht is de derde in de Clever serie. Wat ik leuk vind is dat deze ook weer heel anders is als de eerder twee versies die uitgebracht zijn. De enige overeenkomsten zijn enkele bonussen die je kan behalen, het spel idee en de witte dobbelsteen die als joker geldt. Maar de categorieën die je kan invullen zijn weer totaal anders dan de eerdere twee versies.
Als je de eerdere Clevers al een keer gespeeld hebt dan zal je er al achter zijn dat de eerste het makkelijkste is, een goede versie om het spel te leren. Ik Dobbel zo Clever en Clever tot de 3e macht alle twee leuk en ik kan nou niet echt zeggen welke versie moeilijker is. Ze zijn beide verschillend en er zit een stuk meer tactiek achter dan bij de eerste versie.
Bij Clever tot de 3e macht zijn er weer een aantal leuke nieuwe categorieën. Als je bijvoorbeeld ervoor kiest om de blauwgroene categorie in te vullen en je hebt al een dobbelsteen met hetzelfde aantal ogen eerder gekozen dan mag je nog een vakje met dat aantal aankruisen. Zo kan je bij deze categorie dus veel punten scoren.
Daarnaast vind ik de roze categorie ook erg leuk bedacht, want ga je voor de bonus en halveer je dus je punten? Of ga je juist voor de punten, maar niet voor de bonus.
Ook de bruine categorie heeft zo'n soort idee. Je kan bonussen behalen door deze in te sluiten, maar dan moet je de getallen wel precies zien te gooien. En eenmaal een vakje over geslagen kan je niet meer terug.
Een nieuwe bonus bij dit spel is het veranderen van de dobbelsteen. Dit kan heel handig zijn als je bijvoorbeeld een hoog getal wilt opschrijven, maar deze niet hebt gegooid. Dan kan je dus je dobbelsteen veranderen en hoef je ook niet lagere getallen opzij te leggen.
Clever tot de 3e macht draait dus ook om tactische keuzes maken. Ik kan niet echt zeggen welke van de drie varianten ik het leukste vind, maar ik vind dat iedereen sowieso een van deze spellen in zijn kast hoort te hebben.
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comments