top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Anubixx

Naam: Anubixx

Soort spel: Dobbelspel

Aantal speler: 2 - 5 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €11.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 4 dobbelstenen

  • 1 scoreblok

  • 5 potloden

Voordat het spel begint neemt iedere speler een verschillende scorevel. Onderaan het velletje staat een letter en daar kan je het verschil aan zien. Daarnaast worden er in dit spel evenveel jokers gebruikt als dat er spelers zijn, de rest van de jokers streep je weg. Bij 2 spelers gebruik je 3 dobbelstenen en bij meer dan 2 spelers gebruik je alle dobbelstenen. De speler die als laatst in Egypte is geweest is de startspeler en neemt alle dobbelstenen.


De spelregels

Elke ronde mag je maximaal 2 stenen aan je bouwplaats toevoegen. Dit doe je door de vakjes op je speelblad weg te strepen. Je mag kiezen uit de dobbelstenen van de voorraad of uit je eigen steengroeve onderaan je scorevel.

Voor de vloermozaïek moet je 2 mozaïektegels tegelijk wegstrepen. Deze 2 tegels moeten horizontaal of verticaal aan elkaar grenzen.

Je mag 1 of 2 stenen van de piramide wegstrepen, je begint altijd op het laagste niveau. Je mag alleen stenen van een hoger wegstrepen als beide stenen eronder zijn weggestreept.

Je mag 1 of 2 stenen van de triomfboog wegstrepen, je begint altijd bij de kolommen onderaan. Je mag de kolommen wel los van elkaar bouwen in een verschillend tempo. De laatste steen mag wel pas geplaatst worden als beide kolommen gereed zijn.


De startspeler is als eerste de actieve bouwer. De actieve bouwer gooit de dobbelstenen en legt deze in het midden van de tafel. De actieve speler mag nu tot 2 stenen wegstrepen op de bouwplaatsen, maar moet hierbij wel rekening houden met de bouwregels. De dobbelsteen van de kleur die je wilt wegstrepen leg je bovenaan je speelblad. Als er geen dobbelsteen is die je wil wegstrepen dan mag je een steen uit je steengroeve wegstrepen van de gewenste kleur of een jokersteen. Je mag de gekleurde stenen in je steengroeve alleen wegstrepen van links naar rechts. Je mag hierbij wel stenen overslaan, maar je mag overgeslagen stenen niet meer gebruiken. Wanneer je 2 stenen uit de steengroeve wil nemen voor hetzelfde gebouw dan moet je deze wegstrepen in de volgorde dat je ze gaat gebruiken. Mocht er geen dobbelsteen zijn die je kan pakken of als je geen gekleurde steen of joker kan aanstrepen in je steengroeve, dan mag je ook geen steen wegstrepen in een van je gebouwen. Als je dobbelstenen hebt gekozen dan leg je deze na je bouwactie nog niet gelijk terug in het midden van de tafel.

Daarna zijn de andere spelers één voor één met de klok mee aan de beurt. Ook zij mogen volgens de eerder beschreven regels tot 2 stenen wegstrepen op hun bouwplaats. Zij mogen hiervoor alleen de dobbelstenen gebruiken die nu nog in het midden van de tafel liggen. Hierna worden de dobbelstenen terug gelegd en is de volgende speler aan de beurt.


Als je een uniek symbool wegstreept in een van je gebouwen of het laatste symbool in een groep dan meldt je dit aan de andere bouwers. Als beloning mag je hetzelfde symbool wegstrepen op het speelblad. De andere bouwers kunnen dezelfde bonus ook nog krijgen op voorwaarde dat ze de steen met hetzelfde symbool in die ronde wegstrepen.


De ronde is klaar wanneer alle bouwers een beurt hebben gehad. Daarna wordt de volgende speler met de klok mee de actieve speler. De speler rolt de dobbelstenen en kiest zijn acties.

Het spel eindigt aan het einde van de ronde waarin één van de spelers zijn tweede gebouw bouwt. Elke speler die aan het einde van de ronde ook een tweede gebouw heeft gebouwd mag de bonus hiervoor aanstrepen.

De eindscore wordt bepaald door de scores van de verschillende gebouwen en bonussen bij elkaar op te tellen, de speler met het hoogste aantal punten is de winnaar:

  • Piramide - Je krijgt punten voor de hoogste steen die is weg gestreept.

  • Triomfboog - wanneer beide kolommen even hoog zijn dan krijg je punten gelijk aan de hoogte. Wanneer ze niet even hoog zijn krijg je punten voor de laagste kolom.

  • Vloermozaïek - je telt het aantal stenen en bepaalt de score. 4 stenen = 4 punten, 6 stenen = 6 punten, 8 stenen = 8 punten, 10 stenen = 11 punten en 12 stenen = 15 punten.

  • Bonus - voor iedere bonus krijg je 3 punten.

  • Steengroeve - voor iedere steen die nog over is in de steengroeve (rechts van je laatst gestreepte steen is 1 punt waard. Iedere jokersteen is 2 punten waard.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Je speelt het spel tegelijkertijd.

+ Je hebt meerdere gebieden die je af kan strepen.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Het dobbelspel heeft een thema.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Waan jezelf in het oude Egypte tijdens een potje Anubixx. Je moet proberen om de gebouwen van het oude Egypte te bouwen. Iedere speler krijgt een verschillend scorevel, er zijn in totaal 6 soorten. De speler die begint werpt de dobbelstenen en maakt een keuze waar hij deze wilt afstrepen. Op piramide en de triomfboog mag je 1 of 2 dobbelstenen weg strepen, maar op de vloermozaïek moeten dit er twee zijn. Als je er niet uit komt kan je eventueel jokers inzetten, om wel de twee vakjes te behalen. Nadat je hebt gekozen welke dobbelstenen je wilt mogen de andere spelers nog kiezen of zij jou dobbelstenen ook willen gebruiken.

Zodra een speler twee gebouwen vol heeft eindigt het spel, de speler met de hoogste score wint.

Het leuke aan Anubixx is dus dat je dit spel tegelijkertijd speelt, je hoeft dus niet te wachten en dit kan fijn zijn als je een spel met bijvoorbeeld 4 of 5 spelers speelt. Je moet dan wel opletten of je niet teveel laat liggen, want een spelletje gaat natuurlijk wel sneller met meerdere spelers.

Het leuke is dus ook dat je verschillende gebouwen vol kan maken en je dus meer keuze hebt. Wel is het zo dat je niet zomaar mag af kruisen. Zo moet je natuurlijk een bepaald aantal dobbelstenen hebben, maar er zijn ook andere regels. Bij de mozaïekvloer moeten de stenen die je wegstreept horizontaal of verticaal aan elkaar grenzen en bij de piramide mag je alleen stenen van een hoger niveau wegstrepen als de stenen daaronder ook al weggestreept zijn. Bij de triomfboog begint je natuurlijk ook onderaan, maar aan welke kant maakt niet uit. De laatste steen mag je pas wegstrepen als je alle twee de zijdes voltooit hebt.

Anubixx heeft dus niet echt moeilijke regels, je kan het spel zo uitleggen en beginnen. Door het formaat van het spel kan je het ook zo overal mee naartoe nemen.

Wat ook leuk is, is dat deze roll & write een heus thema heeft. Je moet dus meerdere Egyptische gebouwen moet zien vol te maken. Zo heb je naast de piramide, namelijk ook de mozaïekvloer en de triomfboog. Ik vind ook de stijl waarin de scorevellen en de dobbelstenen vorm gegeven zijn erg goed bij het thema passen. Sommige vakjes bevatten ook hiërogliefen, die bonussen kunnen opleveren als je deze als eerste af weet te strepen. Kortom, over de stijl van Anubixx is dus goed nagedacht. Het is niet zomaar vakjes afstrepen, maar je gaat terug in de tijd.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page