top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Alles Op 1 Kaart

Naam: Alles op 1 Kaart

Soort spel: Dobbelspel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €16.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 5 dobbelstenen

  • 4 stiften

  • 30 uitwisbare kaarten

Voordat het spel begint schud je de 30 kaarten en leg je deze in een gedekte stapel in het midden van de tafel. Daarna wordt de startspeler gekozen, deze speler krijgt de 5 dobbelstenen. Alle spelers pakken vervolgens een stift en 2 kaarten die ze open voor zich neerleggen.


De spelregels

De actieve speler gooit alle dobbelstenen. Daarna mag deze speler één of meer dobbelstenen opnieuw gooien. Dit mag je tot 2 keer toe doen, het resultaat is na de derde worp definitief.

Daarna mogen alle spelers, beginnend bij de actieve speler, het resultaat van de dobbelstenen op één van hun kaarten aankruisen, je mag het resultaat niet over meerdere kaarten verdelen. De gekleurde rijen moeten van links naar rechts worden ingevuld. Je mag daarnaast alleen een kleur kiezen als je alle dobbelstenen van die kleur op je kaart kunt aankruisen. Het is niet toegestaan om slecht een paar dobbelstenen van een kleur te gebruiken en de rest van diezelfde kleur negeren. Bijvoorbeeld als je nog maar één open vakje hebt, maar wel 2 dobbelstenen van die kleur hebt gegooid. Je bent ook niet verplicht om velden aan te kruisen, zodra je ervoor kiest om velden aan te kruisen moet je alle dobbelstenen gebruiken die je kunt activeren.


Als er na het aankruisen minstens 3 rijen volledig gevuld zijn, wordt de kaart gewaardeerd. Tel de punten van de gevulde rijen bij elkaar op en noteer het aantal punten in het daarvoor bestemde veld.

Voor elke rij die volledig ingevuld is ontvang je een aantal punten (sterren), deze staan links van de rij. Als je een rij met een zonsymbool hebt gevuld ontvang je daarnaast ook nog twee bonuspunten. Als je beide rijen met de zonsymbolen hebt ingevuld ontvang je in totaal 5 bonuspunten.


Na het waarderen van een kaart leg je deze naast je neer. De kaart moet in het zicht van alle spelers op tafel liggen. Je mag op deze kaart geen velden meer invullen. Daarna pak je een nieuwe kaart van de trekstapel. Mochten er meerdere kaarten gewaardeerd worden tijdens een beurt dan pakt de actieve speler eerst een nieuwe kaart en daarna met de klok mee.

Na het waarderen van de kaarten wordt de volgende speler de actieve speler en hij of zij gooit de dobbelstenen.


Het spel eindigt meteen na de beurt waarin één van de spelers zijn vierde kaart heeft gewaardeerd. Hierna volgt de puntentelling. Je ontvangt ook punten voor gevulde rijen van niet gewaardeerde kaarten. Spelers krijgen alleen geen bonuspunten voor gevulde rijen met het zonsymbool.

Iedere speler telt de punten van alle gewaardeerde kaarten en gevulde rijen van niet gewaardeerde kaarten bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint het spel!


Je kan, als je het spel een beetje moeilijker wilt maken, ook een tactische variant op het spel spelen. Je speelt het spel volgens de basisregels, maar doet enkele aanpassingen.

Tijdens de voorbereiding neemt iedere speler 5 kaarten, je kiest er 3 uit en legt deze open voor je neer. De overgebleven 2 kaarten gaan terug in de trekstapel. Je speelt het spel met 3 kaarten voor je, je kan tijdens het spel op alle 3 de kaarten velden aankruisen.

Daarnaast worden er 3 kaarten open op tafel gelegd. Zodra een speler een kaart heeft gewaardeerd dan pakt hij een van deze drie kaarten als nieuwe kaart. Daarna vul je deze kaarten weer aan tot 3.


Pluspunten

+ Je speelt dit spel tegelijkertijd.

+ De kaartjes zijn herbruikbaar.

+ Er zijn veel soorten kaartjes.

+ Er komt behoorlijk wat tactiek bij kijken.


Minpunten

- Het spel is grotendeels gebaseerd op geluk.


Beoordeling

Alles op 1 kaart is een roll & write spel wat je tegelijkertijd speelt. De speler die begint gooit de dobbelstenen en mag daarna één of meerdere dobbelstenen opzij leggen. Je mag maximaal 3 keer gooien, na de laatste keer mag de actieve speler de dobbelstenen aankruisen. Hierbij moeten die dobbelstenen allemaal op 1 kaart aangekruist worden. Het is van belang dat je ook goed oplet op de kaarten van je andere spelers, want zij mogen de door jou gegooide dobbelstenen ook aankruisen. Zodra je drie rijen op een kaart vol hebt ga je de punten van die kaart tellen en bij vier volle kaarten stopt het spel. De speler met de meeste punten wint het spel.

Bij Alles op 1 Kaart komt meer tactiek kijken dan ik in eerste instantie dacht. Niet alleen moet je dus goed naar je eigen kaarten kijken, maar ook naar die van andere spelers. Je wilt natuurlijk niet dat zij door jouw worp een goede score behalen, maar zelf wil je dit natuurlijk wel. Ook is het handig om te kijken welke rijen je invult. Een rij met minder vakjes zorgt ook voor minder punten, maar een rij met veel vakjes gooi je misschien niet precies. Daarnaast kan je voor sommige rijen extra punten scoren als je deze vol hebt. Het spel heeft dus meer tactiek dan de meeste dobbelspellen. Wel is en blijft het een dobbelspel en moet je maar net de juiste dobbelstenen gooien, maar dit mag de pret niet drukken.

Niet alleen zijn er maar liefst 30 kaarten en zit er dus veel variatie in. Ook zijn de kaartjes herbruikbaar. Bij de meeste roll & write spellen werk je met scorevellen die na verloop van tijd op zijn. Bij Alles op 1 kaart dus niet, de stift is uitwisbaar. Je kan het spel daarnaast ook makkelijk meenemen, doordat het in een klein doosje zit.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page