top of page
Foto van schrijverMirthe

Dive

Bijgewerkt op: 9 mei 2021

Naam: Dive

Soort spel: Bordspel

Aantal speler: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Sit Down Games/Geronimo Games

Prijs: €29.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 36 transparante oceaankaarten

  • 1 kartonnen frame

  • 4 duikersborden

  • 4 zeeschelpfiches

  • 4 zichtschermen

  • 1 afdalingsbord

  • 4 duikerpionnen

  • 20 houten luchtfiches

  • 8 metgezeltegels

  • 1 zwarte duikerpion

  • 48 dorpshoofdkaarten

  • 2 luchtbelfiches

Als je dit spel voor de eerste keer speelt dan moet je het frame nog in elkaar zetten. Wanneer je dit eenmaal gedaan hebt kan je het geheel in de doos zetten.

Vervolgens neem je de stapel oceaankaarten en je schud deze goed, je mag deze roteren en omdraaien. Het frame plaats je in het midden van de tafel en je legt de oceaankaarten daar in. Het afdalingsbord wordt daarnaast geplaatst.

Iedere speler krijgt een duikbord, 5 luchtfiches (1 t/m 5), 1 zichtscherm, 1 duikerpion en een zeelschelpfiche in dezelfde kleur als je duiker. De rest van de materialen gaan terug in de doos.


De spelregels

Een ronde bestaat uit drie verschillende fases, namelijk progammeren, duiken en rusten.

Tijdens de eerste fase, het programmeren, mag niemand de oceaankaarten nog aanraken of laten bewegen. Iedere speler heeft tijdens deze ronde 5 luchtfiches tot zijn beschikking, deze hebben twee zijdes 1 zonder haai en 1 met haai. Deze moet je plaatsen op je spelersbord, je begint daarbij bij dieptelevel 1 en eindigt bij dieptelevel 5. Iedere speler bekijkt de oceaankaarten en probeert zo diep mogelijk af te dalen zonder fouten te maken, je hoeft hierbij niet tot level 5 te gaan. Je moet daarbij inschatten of je wel of geen haai ziet. Wanneer je denkt dat er zich wel een haai bevindt op de oceaankaart van het corresponderende level dan leg je het luchtfiche met de haaizijde naar boven op het juiste level. Daarnaast moet je goed kunnen inschatten of je zeeschildpadden of manta roggen ziet. Deze kunnen je helpen om je duiksnelheid op te drijven. Wanneer je geen haai denkt te zien leg je het luchtfiche met de normale zijde naar boven bij het juiste level neer. Je mag overigens ook luchtfiches combineren om de waarden op te hogen, je kan dan niet afdalen tot level 5. Wanneer alle spelers hun duik hebben geprogrammeerd dan begint de duikfase.


Aan het begin van de duikfase verwijdert iedere speler zijn zichtscherm, zodat het programma ook zichtbaar is voor de andere spelers. Een willekeurige speler verwijdert de eerste oceaankaart van de stapel en laat weten welke zeedieren zich hierop bevinden, dit kunnen haaien, zeeschildpadden, manta roggen of een combinatie van de zeedieren zijn. Op sommige kaarten bevinden zich ook andere zeedieren, maar deze zijn niet relevant voor het spel.

Dan ga je kijken of jou programma en die van andere spelers correct is. Je kijkt per level of er zich een haai bevond op het door jou geprogrammeerde level. Wanneer je dit goed hebt aangegeven door het luchtfiche met de goede kant naar boven te leggen. Wanneer je dit fout hebt geprogrammeerd dan haal je het foute level weg samen met alle diepere levels op je speelbord. De vorige levels die je wel goed hebt aangegeven mogen blijven liggen.

Daarna ga je per level kijken of een oceaankaart een zeeschildpad of een manta rog bevat. Wanneer dit niet het geval is gebeurt er niets, maar als dit wel het geval is dan wordt je duiker geholpen door deze zeedieren. Echter alleen de duiker met de hoogste waarde mag vooruit op het afdalingsbord. Bij een groene zeeschildpad mag je 1 vakje vooruit, bij een rode zeeschildpad 2 vakjes en bij een manta rog verplaats je je duiker naar het volgende vakje waar een andere duiker zich bevindt (tot maximaal vak 15). Wanneer er een gelijke stand is wordt niemand geholpen door de zeedieren.

Het afdalingsbord is verdeeld in twee zones, een rustigere wateren (lichte vakken) en diep water (donkere vakken). In de rustigere wateren volg je de basisregels, maar zodra je in diep water terecht komt gelden er andere regels. Als je namelijk een foutje maakt dan moet je alle luchtfiches van je bord verwijderen, inclusief de levels die je al goed geraden had. De duikbonussen (de goed geraden zeedieren) die je eerder had verworven behoud je wel.


Na de duikfase is het tijd voor de rustfase. Elke duiker zet zijn pion een aantal vakken vooruit op het afdalingsbord. Dit is gelijk aan de bereikte diepte, dus het aantal goed gerade levels. Wanneer iedere duiker dieper is gedoken eindigt de ronde en start je weer met de programmeerfase.


Het spel eindigt als een speler aan het einde van de fase rusten vak 23 van het afdalingsbord heeft bereikt of gepasseerd. Wanneer meerdere spelers vak 23 hebben bereikt dan wint de speler die het diepst is gekomen.


Naast het basisspel zijn er ook nog verschillende variaties op dit spel. Je kan een zaklamp, van bijvoorbeeld je telefoon gebruiken om de stapel oceaankaarten van onderaf te verlichten. Dit kan het spel wat eenvoudiger maken.

Daarnaast is er ook een versie voor kinderen. Bij deze versie kijk je alleen naar de haaien die afgebeeld staan op de oceaankaarten. Voor ieder goed level ga je 1 stapje vooruit, zelfs al heb je er tussendoor eentje fout. De andere zeedieren doen niet mee en dus kan je de waarde van de luchtfiches ook negeren. Ook de diepere wateren doen bij deze versie niet mee en dus maakt het niet uit of je in deze wateren een foutje maakt.

Er is ook een versie met metgezellen, dit zijn zeedieren die je heel goed kunnen helpen tijdens je duik. Elk zeedier heeft zijn eigen kracht en deze mag je slechts één keer gebruiken. Voordat het spel begint kiest iedere speler een eigen metgezel.

De laatste variant die je kan spelen is het dorpshoofd, oftewel de solovariant. Je speelt hierbij tegen een geautomatiseerde (zwarte) duiker. Je volgt de gewone voorbereiding, maar je schud ook de dorpshoofdkaarten en legt daar twee luchtbelfiches bij. De kaarten laten het programma van de geautomatiseerde duiker zien. Waarbij de zwarte getallen altijd meedoen en de gele getallen alleen in rustigere wateren. De rest van de regels verlopen hetzelfde als die van het basisspel.


Pluspunten

+ Het spel is echt super mooi.

+ Je kan meerdere varianten van Dive spelen.

+ Het spel heeft een hele hoge herspeelbaarheid.

+ Het spel is geschikt voor kinderen en dus een echt familiespel.


Minpunten

- Geen.


Beoordeling

Ik ben gefascineerd door de oceaan. Als ik naar de dierentuin ga is vind ik het aquarium de leukste plek om naartoe te gaan en mijn favoriete Disney films zijn de Kleine Zeemeermin en Finding Nemo. Dus toen ik het spel Dive zag was ik gelijk enthousiast!

Je probeert tijdens een potje Dive iedere ronde zo diep mogelijk te duiken. Dit doe je door in te schatten welke zeedieren zich bevinden op de doorzichtige kaarten. Denk je dat er een haai op de oceaankaart staat? Dan leg je dit neer op je speelbord door het luchtbelfiche met de haai neer te leggen. Bij andere zeedieren leg je de gewone luchtbelfiches neer. Hierbij moet je ook nog rekening houden met het getal wat je inzet, ben jij degene die het hoogst inzet bij een schildpad of manta rog? Dan win je en mag je extra stappen vooruit.

Nadat je de luchtfiches hebt neergelegd ga je met alle spelers de oceaankaarten bekijken. Dan blijkt dat dit soms nog moeilijker is dan het lijkt. Ik dacht soms dat er een haai zich op de tweede oceaankaart bevond, maar dan bleek deze toch dieper te zwemmen.

Dive is een origineel spel wat daarnaast ook nog super mooi er uit ziet. De oceaankaarten zijn allemaal anders en er staan nog meer dieren op dan alleen schildpadden, haaien en manta roggen. De kaarten kan je bovendien elke keer anders neerleggen, waardoor elk spel anders is en dus goed herspeelbaar. Daarnaast zijn er verschillende varianten op dit spel, zo kan je het spel alleen spelen, met zeedieren of met kinderen. Wanneer je de kinderversie speelt hoef je alleen maar te bepalen of er een haai te zien is. Dit maakt het spel een echt familiespel.

Dive heeft voor mij geen negatieve punten ik ben alleen maar positief, wij zullen dus nog veel vaker in dit spel duiken!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page