top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Wedden dat je het kan?

Naam: Wedden dat je het kan?

Soort spel: Partyspel

Aantal spelers: 3 - 6 spelers

Speeltijd: 45 minuten

Leeftijd: 16+

Uitgever: 999 games

Prijs: €24.49


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 1 speelbord

  • 288 wedkaarten

  • 12 ja/nee-kaarten

  • speelgeld

  • 6 pionnen

  • 1 notitieblok

  • 1 dobbelsteen

  • 3 zandlopers

Elke speler krijgt een ja- en een nee-kaart en 80 eenheden speelgeld (bijvoorbeeld 8 x 10). Iedereen kiest een pion en zet die op het startvak. Je spreekt af hoe lang je gaat spelen (bijvoorbeeld 30 minuten) en het spel begint.


De spelregels

Speel het meeste geld bij elkaar. Dit doe je door te wedden of anderen hun opdracht kunnen uitvoeren of niet. Je verdient ook geld door zelf een opdracht goed uit te voeren. Je kunt afspreken om tot een bepaalde tijd te spelen, of totdat het geld in de bank op is.


De jongste speler mag beginnen. Gooi met de dobbelsteen en zet je pion vooruit, met de klok mee. Er zijn een paar mogelijkheden, afhankelijk van het vak waar je op komt:

Startvak - elke keer dat je langs het startvak komt, krijg je 50 aan speelgeld van de bank. Als je precies op het startvak komt, mag je nog een keer gooien.


Wedden op actieve kaarten - je moet een opdracht proberen uit te voeren. De speler links naast je pakt een 'actieve' kaart en leest voor wat erop staat. De andere spelers leggen hun inzet op tafel en geven met hun ja- of neekaart geheim aan of ze denken dat je het kunt. Leg de ja/nee-kaarten op het speelbord, met de voorkant naar beneden. De spelers mogen niet meer dan de helft van hun geldhoeveelheid inzetten. Nu begin je aan je opdracht. Als het je lukt, krijg je het totaalbedrag dat alle spelers hebben ingezet. De spelers die goed hebben gegokt (met hun ja/neekaart) krijgen hun geld terug, en krijgen het bedrag dat ze hebben ingezet ook nog een keer van de bank. De spelers die verkeerd hebben gegokt, moeten hun inzet inleveren bij de bank. Daarna is de volgende speler aan de beurt.


Wedden op passieve kaarten - Je moet een passieve opdracht proberen uit te voeren. De andere spelers pakken een kaart en lezen hem zachtjes, zonder dat je de kaart te zien krijgt. Iedereen zet in. Daarna wordt de opdracht aan jou voorgelezen en probeer je meteen om de opdracht uit te voeren. Je wint en verliest geld op dezelfde manier als hierboven. Sommige kaarten hebben een optionele junior-opdracht. Spelers tussen de 8 en 12 jaar mogen deze opdracht doen in plaats van de gewone opdracht.


Blind wedden - dit werkt hetzelfde als hierboven, maar nu zetten de andere spelers in voordat iemand te horen krijgt wat de opdracht is. Jij mag kiezen of je een 'actieve' of 'passieve' opdracht gaat uitvoeren. Als iedereen heeft ingezet, wordt de kaart voorgelezen. Je wint en verliest geld op dezelfde manier als hierboven.


Dobbelsteenduel - als je op dit vak komt, kies je een andere speler als tegenstander. Zet in op wie het hoogste gooit. Daarna gooien jullie allebei met de dobbelsteen. Als je goed hebt gegokt, krijg je je inzet uitbetaald door de bank. Als je verkeerd hebt gegokt, gaat je inzet naar de andere speler. De andere speler kan hierbij dus geen geld verliezen.


Vakken met een pijl - als je hierop komt, mag je nog een keer gooien.


Het spel is afgelopen als de afgesproken tijd om is, of als er geen geld meer in de bank zit. Alle spelers tellen hun geld bij elkaar op, en de speler met het meeste geld heeft gewonnen!


Er zijn drie zandlopers, een voor 15, een voor 30 en een voor 60 seconden. Aan de kleur op de wedkaart zie je welke zandloper je moet gebruiken!


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het spel is leuk om te spelen tijdens feestjes.

+ Het spel werkt gegarandeerd op je lachspieren.

+ Er zijn verschillende soorten zandlopers.


Minpunten

- Het dobbelsteen duel vind ik persoonlijk niet heel erg bij het spel passen.


Beoordeling

Weet jij het meeste geld bij elkaar te spelen door weddenschappen te winnen? Als je aan de beurt bent gooi je de dobbelsteen en zet je je pion een aantal vakjes vooruit. Je kan op verschillende soorten vakjes met opdrachten terecht komen. Zo zijn er passieve opdrachten, waarbij je meestal een vraag moet beantwoorden en actieve opdrachten, waarbij je meestal iets uit moet voeren. Andere spelers kunnen gokken of je de opdracht kan uitvoeren, daarnaast zetten zij geld in. Hebben de spelers het fout dan verliezen ze het ingezette geld aan de speler en als ze het goed hebben mogen ze hun geld houden. Van tevoren spreek je af hoe lang je speelt. Als de tijd op is tel je je gewonnen geld, de speler met het meeste geld wint het spel.

Wedden dat je het kan is ook geschikt om te spelen met kinderen. De opdrachten zijn goed te doen en als het iets te moeilijk is dan is er ook een junior opdracht beschikbaar. Dan wordt het dus iets makkelijker voor ze. Het spel is overigens niet alleen geschikt voor families, maar ook voor groepen vrienden. Het werkt sowieso op je lachspieren, want sommige opdrachten zijn echt te grappig om uit te voeren. Vooral de actieve opdrachten, waarbij je soms heel actief moet zijn vind ik leuk. Lukt het jou bijvoorbeeld om 20 keer op te drukken in in minuut? Mij lukt het in ieder geval niet, haha. Je hebt ook een dobbelsteen duel, maar ik vind dit persoonlijk niet echt bij het spel passen. Je moet inzetten op wie het hoogste gooit en de winnaar krijgt het geld. Ik voer toch liever de opdrachten uit.

Er zijn daarnaast ook verschillende soorten zandlopers in het spel, van 15, 30 en 60 seconden. Op de kaarten staan precies aangegeven welke zandloper bij de opdracht hoort. Dit vind ik ook wel goed aan het spel, want bij sommige opdrachten heb je net wat extra tijd nodig en sommige heb je zo voltooid.


Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

203 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page