top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Shit Happens - De IJskoude Winter Editie

Naam: Shit Happens - De IJskoude Winter Editie

Soort spel: Partyspel

Aantal spelers: 2+ spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 18+

Uitgever: Goliath

Prijs: €19.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 200 kaarten

Voordat het spel begint pakt elke speler 3 Shit Happens kaarten en plaatst deze open voor zich. Rangschik de kaarten op volgorde van het nummer, van links naar rechts. Dit vormt het begin van jouw lijdensweg. Je hebt nog maar 7 kaarten nodig om te winnen!


De spelregels

De speler die mans genoeg is om te beginnen, pakt een kaart voor de persoon links van hem/haar en laat deze zien, zonder het getal te laten zien.

Om een kaart te winnen, moet de buurman/-vrouw raden tussen welke kaarten op zijn lijdensweg de kaart ge-plaatst moet worden.


Wat is de ellende index? Het is het ranking system dat van 0 tot 100 loopt, dat door specialisten is vastgesteld. Sommige situaties zin redelijk mild (zoals alleen maar sokken krijgen voor Kerst) en andere zijn nogal problematisch (ingesneeuwd raken voor een week zonder eten).

Je hoeft niet het exacte nummer van de ellende index te raden om te winnen. Wat je moet doen is raden tussen welke kaarten het getal ligt. Als je goed hebt gegokt, mag je de kaart toevoegen aan je lijdensweg. Als je verkeerd hebt gegokt, mag de persoon links van jou raden waar deze kaart past in zijn eigen lijdensweg. Als diegene het fout heeft, mag de volgende speler gokken, etc.

Als iedereen aan tafel heeft mogen gokken en niemand het goed heeft geraden, mag de voorlezer de kaart houden en deze toevoegen aan zijn eigen lijdensweg.

Als de kaart is gewonnen, mag de speler links van de voorlezer een nieuwe kaart pakken en deze voorlezen aan de speler links van hem, enzovoorts.

Hoe meer kaarten je toevoegt aan je lijdensweg, hoe kleiner de intervallen tussen de kaarten worden en hoe moeilijker het wordt om de volgende kaarten goed in te schatten. Blijf gefocust op de antwoorden Van je tegenstanders. Hun fouten zijn hints voor jou.

Om een goede voorstelling te krijgen van de schijtsituatie, is het belangrijk dat de voorlezer de illustratie op de kaart toont (terwijl het getal bedekt wordt).


Het spel eindigt wanneer een speler 10 kaarten heeft. Diegene is de winnaar.


Pluspunten

+ Het artwork past echt perfect bij het spel en de kaarten.

+ Shit Happens is leuk om te spelen op feestjes.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Deze Shit Happens editie heeft een thema.


Minpunten

- Het spel is niet geschikt voor kinderen.


Beoordeling

Vind jij kerst en de winterperiode al erg genoeg? Stel je dan deze ijskoude shitty situaties eens voor! Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 3 kaarten, deze leg je open in oplopende volgorde voor je neer. Om de beurt pakt een speler een kaart van de stapel en legt de situatie voor aan de speler links van hem. Aan deze speler de taak om in te schatten waar de kaart in zijn rijtje komt te liggen. Is het antwoord goed dan mag je de kaart op die plek leggen, maar is het fout dan mag de speler links van die speler het proberen, enzovoorts. Weet niemand de kaart te raden dan mag de speler die de kaart voorlas de kaart houden. De speler die als eerst een rij met 10 kaarten heeft wint het spel.

Het artwork van deze Shit Happens editie past echt perfect bij het spel. Het spel is niet gemaakt voor jonge kinderen en dit komt mede door het artwork. Ik zelf vind het artwork heel erg grappig en het laat precies de situatie zien die op de kaart staat beschreven. Sommige situaties zijn wat harder dan andere, maar ik vind ze stuk voor stuk grappig bedacht.

Je kan Shit Happens al met 2 personen spelen, maar ik denk dat het leuker is om met een iets grotere groep te spelen. Het spel is perfect geschikt om te spelen tijdens een feestje. Je moet het spel wel spelen met mensen die van zwarte humor houden, want dat zorgt echt voor hilarische situaties. De spelregels zijn overigens niet moeilijk, dus je kan binnen een minuut beginnen met spelen. Dat is helemaal fijn als je het met vrienden of op een feestje speelt, want dan wil je niet lang bezig zijn met de uitleg van het spel.

Deze Shit Happens editie heeft ook een thema, wat perfect past bij deze tijd van het jaar! Het zijn namelijk allemaal situaties die zich afspelen in de winter en rond de kerst. Zo heb je bijvoorbeeld een situatie waarbij All I want for Christmas vast zit op repeat of een situatie waarbij je mond verbrand tijdens het drinken van warme chocolademelk. Dat dit spel een winters thema heeft betekent overigens niet dat je het niet het hele jaar door kan spelen, want het blijft een leuk partyspel!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Name 5

bottom of page