top of page
Foto van schrijverMirthe

Suspicious

Naam: Suspicious

Soort spel: Partyspel

Aantal spelers: 4 - 8 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: Jumbo Games

Prijs: €14.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 7 whiteboards

  • 1 decoder

  • 7 uitwisbare stiften

  • 1 scorebord

  • 112 woordkaarten

Voordat het spel begint leg je het scorebord in het midden van de tafel. Kies één persoon als directeur van de geheime dienst. De directeur moet in het geheim de spion benoemen en de gesprekken leiden. De spelers zijn om beurten de directeur. Iedere speler, behalve de directeur, pakt een whiteboard en een uitwisbare stift. De directeur krijgt de 112 woordkaarten.


De spelregels

Aan het begin van de ronde trekt de directeur een woordkaart uit de stapel kaarten en plaatst deze in de decoder. Zorg ervoor dat de andere spelers niet kunnen zien wat erop staat. Op elke kaart staan twee codewoorden: een groot woord dat alleen de agenten mogen zien, en een groot woord dat alleen de spion mag zien. Alle spelers moeten hun ogen sluiten. De directeur bepaalt in stilte welke speler de spion zal zijn. De directeur noemt vervolgens alle namen op, te beginnen met de speler links van hem. Wie zijn naam hoort, opent z’n ogen en leest het woord dat de directeur laat zien.

Als die speler de spion is, laat de directeur hem alléén het codewoord voor de spion zien, bijvoorbeeld beker. Alle andere woorden moeten bedekt blijven, dus ook het woordje ‘spion’!.

Als die speler een agent is, laat de directeur hem alléén het codewoord voor de agenten zien (bijvoorbeeld vaas). Alle andere woorden moeten bedekt blijven, dus ook het woordje ‘agent’!. Na het zien van het codewoord sluit de speler zijn ogen weer. Als iedereen een codewoord heeft gezien, mogen alle spelers hun ogen weer openen.


De directeur moet nu een aanwijzing bedenken die de codewoorden van de spion en de agenten verbindt. De directeur zegt dit sleutelwoord hardop wat alle spelers context biedt voor hun eigen codewoord. De directeur kan bijvoorbeeld bloemen noemen als sleutelwoord voor beker en vaas. Alle spelers schrijven nu één sleutelwoord op in de bovenste helft van hun whiteboard. Dit kan elk woord zijn, behalve dat van de directeur. Het doel van het sleutelwoord is om de agenten ervan te overtuigen dat je ook een agent bent, dus het is belangrijk dat je je sleutelwoord zorgvuldig kiest. Het liefst wil je aanwijzingen geven die een beetje vaag zijn. Duidelijke aanwijzingen zijn misschien niet zo handig, omdat je dan het codewoord van de agenten verraadt of jezelf als de spion in de schijnwerpers zet.

Je kunt een eigenaardig sleutelwoord opschrijven om de spion op een dwaalspoor te brengen, maar dit kan je ook weer verdacht maken.

Je kunt zelfs het oorspronkelijke codewoord opschrijven dat de directeur je heeft laten zien. Dat leidt zeker tot een interessante situatie.

Als alle spelers klaar zijn met schrijven, leggen ze hun whiteboard met de tekst naar beneden neer. Met de klok mee, te beginnen met de speler links van de directeur, laat iedere speler zijn haar whiteboard zien en leest hardop het sleutelwoord voor.

Als alle spelers hun eerste sleutelwoord hebben onthuld, schrijven ze een tweede sleutelwoord op. Wis het vorige sleutelwoord niet. Het tweede sleutelwoord mag niet hetzelfde zijn als de sleutelwoorden die al door de spelers zijn gebruikt.

Als alle spelers weer klaar zijn met schrijven, leggen ze hun whiteboard met de tekst naar beneden neer. Met de klok mee, te beginnen met de speler links van de directeur, laat iedere speler weer zijn haar whiteboard zien en leest hardop het tweede sleutelwoord voor.


Spelers bespreken wie de spion is door anderen te beschuldigen of door zichzelf te verdedigen. De directeur treedt op als gespreksleider. Om de vaart erin te houden, zou dit gesprek niet langer dan 2 minuten moeten duren.


Zodra de tijd om is of als de spelers klaar zijn om te stemmen, moeten alle spelers de naam van de spion opschrijven in de tekstballon op de achterkant van hun whiteboard. Je mag niet je eigen naam opschrijven.

Zelfs als je denkt dat je de spion bent, moet je op een andere speler stemmen. Met de klok mee onthult iedere speler de naam van de persoon die hij verdenkt. De speler met de meeste stemmen wordt ‘gevangengenomen’. Als er een gelijkspel is wat betreft het aantal stemmen, verliezen de agenten en wint de spion. De persoon met de meeste stemmen moet zijn codewoord onthullen. Er kunnen nu twee dingen gebeuren:

  • De gevangene is een agent, omdat het codewoord overeenkomt met dat van alle andere spelers (min één speler). In dat geval wint de spion.

  • De gevangene is de spion, omdat het codewoord anders is dan het codewoord van de overige spelers. In dat geval mag de spion één poging doen om, binnen een minuut, het codewoord van de agenten te raden. De spion mag hierbij de sleutelwoorden van de andere spelers bekijken. De agenten mogen niks zeggen totdat de spion deze ene gok waagt. Als de spion het codewoord raadt, wint de spion. Anders winnen de agenten.

Afhankelijk van hun rol in deze ronde (spion of agent) noteert de directeur met de uitwisbare stift de score voor iedere speler op het scorebord, waarbij punten worden toegevoegd aan het totaal van iedere speler:

  • Ontsnapt de spion dan krijgt deze speler 2 punten en de agenten 0 punten.

  • De spion is gevangengenomen, maar raadt het codewoord van de agenten. De spion krijgt 1 punt en de agenten 0 punten

  • De spion wordt gevangengenomen, en raadt het codewoord van de agenten niet. Dan krijgen de agenten ieder 2 punten.

Met 4-5 spelers eindigt het spel nadat iedere speler twee keer directeur is geweest.

Met 6-8 spelers eindigt het spel nadat iedere speler één keer directeur is geweest. De speler met de meeste punten na alle rondes wint het spel!


Pluspunten

+ Het is een leuk partyspel.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Je speelt in een team, maar ook alleen.

+ De speelborden zijn uitwisbaar.


Minpunten

- Ik vind het minder leuk om de directeur te zijn.


Beoordeling

Let op je woorden tijdens Suspicious, want misschien wordt jij wel ontmaskerd als spion! Een speler is de directeur. De directeur geeft iedere speler hetzelfde geheime codewoord, deze spelers zijn de agenten. Eén speler krijgt echter een ander geheim woord te zien, deze speler is de spion. Omschrijf vervolgens jou codewoord door middel van twee aanwijzingen, maar kies hierbij zorgvuldig. Met deze aanwijzingen kun je achterhalen wie de spion is, misschien ben je dit zelf wel! Daarna stemmen alle spelers op de speler van wie zij denken dat die de spion is. Hebben de agenten het bij het juiste eind dan verdienen ze twee punten, maar hebben ze het fout dan krijgt de spion twee punten. Na een aantal rondes is het spel afgelopen en wint de speler met de meeste punten.

Suspicious is een super toegankelijk spel voor jong en oud. Niet alleen omdat de spelregels eenvoudig zijn, maar ook doordat de codewoorden niet al te moeilijk zijn. Ik denk dat kinderen ook wel goede aanwijzingen kunnen bedenken bij de woorden die op de kaartjes staan.

Het grappig aan dit partyspel is dat je het alleen speelt, maar ook een beetje in een team. Je wilt natuurlijk de spion ontmaskeren, maar je moet er wel eerst achter zien te komen of je dat zelf niet bent. Zodra je daarachter bent kan je proberen punten te scoren. Probeer als je een agent bent in teamverband te denken en goede argumenten te geven en als je de spion bent kan je proberen om juist de verdenkingen op een andere speler af te schuiven. Hopelijk kom je er na de eerste aanwijzing al achter, want dan kan je voor je tweede aanwijzing je strategie aanpassen en hopelijk toch punten scoren.

Alleen als je de directeur bent scoor je geen punten en dit is wel jammer vind ik. Je doet niet heel erg mee aan het spel, je verdeelt alleen de spelers onder in een groep agenten en en een spion. Gelukkig wissel je deze rol wel af en is iedereen, afhankelijk van het aantal spelers, één of twee keer de spion.

Verder ziet Suspicious er super vrolijk en kleurrijk uit. De kaart met de codewoorden kan je alleen lezen met een decoder en de aanwijzingen schrijf je op een speelbord wat uitwisbaar is, super handig dus! Al met al is Suspicious een leuk partyspel wat je snel even erbij pakt en wat grappige situaties oplevert.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page