top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Name 5

Naam: Name 5

Soort spel: Partyspel

Aantal spelers: 2+ spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 14+

Uitgever: Goliath

Prijs: €16.89


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 165 kaarten

  • 1 spelbord

  • 1 dobbelsteen

  • 4 pionnen

  • 30 seconden-timer

Voordat het spel begint verdeel je de kaarten in twee stapels. Plaats de stapels vóór elk team, met de afbeeldingen naar beneden. Speel in twee teams van elk twee of drie spelers. Elk team kiest een pion.

Het team met de jongste speler begint. Elk team plaatst zijn pion op het startvak op het spelbord.

Bij deze spelregels wordt ervan uitgegaan dat je in teams speelt. Er zijn echter twee extra pionnen bij het spel meegeleverd voor als je individueel wilt spelen.


De spelregels

Het team dat begint, gooit de dobbelsteen en verplaatst zijn pion net zoveel vakjes vooruit als het aantal ogen op de dobbelsteen. Een speler uit dat team neemt een kaart en leest hardop de Name 5-opdracht met dezelfde kleur als het vakje waarop de pion is beland. Een ander teamlid start de zandloper. Het team heeft 30 seconden de tijd om de opdracht uit te voeren en vijf antwoorden te bedenken. Uitleggen mag, zolang dat maar binnen de tijdslimiet van 30 seconden gebeurt.


Als het team aan de beurt is, mogen alle teamleden een antwoord roepen zodra dit in hen opkomt, en ze houden het aantal bij. (Als dit te chaotisch wordt, kunnen teams ook om de beurt een 'woordvoerder' aanwijzen. Hij of zij noemt alle antwoorden voordat de zandloper leeg is.) Als het is gelukt om voor de Name 5-categorie vijf antwoorden te bedenken, dan mag het team nogmaals de dobbelsteen gooien voor een volgende ronde. Is het niet gelukt, dan is het andere team aan de beurt.

Als een team vijf keer achter elkaar heeft gegooid, dan is automatisch het andere team aan de beurt. De spelers leggen hun kaarten onderaan de stapel en nemen een nieuwe kaart voor elke beurt


Als de pion van jouw team bijna aan het eind van het spelbord is gekomen, moeten jullie het precieze aantal ogen gooien om op het Name 5-vakje in het midden van het bord te belanden. Gooi je een hoger aantal ogen, dan moeten jullie de Name 5-opdracht uitvoeren die overeenkomt met de kleur van het vakje waarop de pion staat. Pas dan mag je nog een keer gooien. Als je het juiste aantal ogen hebt gegooid en dus op het Name 5-vakje bent beland, pak je een kaart. Je team heeft vervolgens 90 seconden (draai de zandloper 3 keer om) om alle vijf de opdrachten op de kaart uit te voeren en het spel te winnen. Lukt dit niet, dan is het andere team aan de beurt. Bij de volgende beurt pak je een andere kaart en moeten jullie vier opdrachten in 90 seconden uitvoeren. Als dit nog steeds niet lukt, dan is het andere team weer aan de beurt. Vervolgens: drie opdrachten in 60 seconden. Volgende beurt (indien nodig): twee opdrachten in 30 seconden. En uiteindelijk, als het dan nog niet is gelukt, voer je één opdracht uit in 30 seconden om te winnen.


Name 5 is een partyspel. Sommige categorieën hebben meer open vragen dan andere.

Sommige categorieën zijn wat subjectiever en andere heel direct en met een beperkt aantal juiste antwoorden. Het was voor ons dan ook ondoenlijk om alle juiste antwoorden als oplossingen mee te geven. Bepaal daarom samen of iets juist is. Is iemand het niet eens met een antwoord, houd dan een stemming of zoek het op. Of kies gewoon een andere kaart en voer een andere opdracht uit


Speciale vakjes op het speelbord:

  • Allen spelen - onder het 'Allen spelen'-symbool zie je twee kleuren. Als jouw team op een 'Allen spelen'-vakje belandt, dan mag je één van de twee kleuren kiezen voor je Name 5-categorie voordat je de kaart bekijkt. Het andere team voert de opdracht behorende bij de andere kleur op het vakje uit. Eén speler van elk team mag dan in stilte de kaart lezen. De zandloper wordt in deze ronde niet gebruikt. Als beide spelers de kaart hebben gelezen en er klaar voor zijn, vertellen zij de categorie aan hun eigen team. De teams doen vervolgens een wedstrijdje wie het eerst vijf items uit de categorie kan opnoemen. Het eerste team dat deze opdracht correct uitvoert, is weer aan de beurt om de dobbelsteen te gooien. Als de Name 5-opdracht bi beide teams mislukt, trekken beide teams een andere kaart en doen ze weer eenzelfde wedstrijdje. Een variant op 'Allen spelen': beide teams roepen één antwoord bij de Name 5-opdracht. Het eerste team dat er één kan noemen, wint deze ronde. Als beide teams hun eerste antwoord tegelijkertijd roepen, dan roepen ze een tweede antwoord, net zolang tot en team als eerste een antwoord heeft geroepen; dat team heeft gewonnen.

  • Flipflop - komt jouw team op een Flipflop-vakje, dan draai je een kaart om en lees ie de Name 5-opdracht die overeenkomt met de kleur van het vakje. Je team heeft 10 seconden de tijd om één antwoord te verzinnen voor de betreffende categorie. Het andere team heeft 10 seconden om een ander item te noemen. Dan is het weer de beurt aan jouw team en Zo gaat het steeds over en weer, totdat een team geen ander antwoord meer kan bedenken binnen de 10 seconden (gebruik een horloge om de tijd bij te houden). Als een team geen ander antwoord meer kan noemen, dan speelt het team dat het laatst antwoordde verder op het bord. Het kan handig zijn om de antwoorden op een blad papier te schrijven. Dubbele antwoorden tellen daarbij als een fout antwoord.

  • Wild - als jouw team op een 'Wild'-vakje komt, mag je alle Name 5-opdrachten op de kaart lezen en zelf bepalen welke opdracht je doet. Start de zandloper en dan heeft je team 30 seconden om vijf items voor die opdracht te noemen. Lukt dit, dan mag je team nog een keer spelen. Lukt dit niet, dan gaat de beurt naar het andere team.

  • Verdubbelen - komt jouw team op een 'Verdubbelen'-vakje, dan mag je alle Name 5-opdrachten op de kaart lezen, twee opdrachten kiezen en voor beide opdrachten binnen 30 seconden vijf items noemen. Start de zandloper en noem de items. Is het je team gelukt, dan gooi je de dobbelsteen en mag ie het gegooide aantal ogen verdubbelen en zoveel vakjes vooruitgaan. Lukt het niet, dan is het andere team aan de beurt.


Pluspunten

+ Het spel is perfect geschikt voor tijdens feestjes.

+ Je speelt het spel in teams.

+ Er zijn speciale vakjes op het speelbord.

+ Er zijn veel verschillende kaartjes.


Minpunten

- Ik zou het leuker vinden om de beurt te spelen.


Beoordeling

Kun jij er 5 noemen? Maak aan het begin van het spel teams van 2 of 3 spelers. Als jouw team aan de beurt is gooi je de dobbelsteen en verplaats je de pion. Het vakje waarop je terecht komt heeft een bepaalde kleur. Iemand uit het team leest de opdracht met dezelfde kleur voor. Daarna start de zandloper en heb je 30 seconden om tot 5 antwoorden te komen. Lukt het jou en je team? Dan mag je nog een keer, anders is het andere team aan de beurt. Er zijn ook speciale vakjes die het spel nog leuker maken. Om het spel te winnen moet je als eerste op het finishvakje terecht komen, maar let op, je moet hier precies op zien te komen.

Name 5 is echt een geschikt spel om tijdens een feestje of avond met vrienden te spelen. Ik vind het vooral leuk dat je het spel in teams speelt. Zo verliest of wint het hele team en wordt de competitie nog groter. Sowieso vind ik het persoonlijk leuker om partyspellen in teams te spelen.

Het speelbord bestaat niet alleen maar uit gewone vakjes waarop je terecht kan komen, maar er zijn ook vakjes met een speciale actie of opdracht. Zo kan je bijvoorbeeld eerst het kaartje lezen en zelf een categorie kiezen. Dit kan super handig zijn, want dan kan je de makkelijkste opdracht kiezen voor je team. Ook heb je de flipflop, die vind ik het leukst. Dan mogen beide teams meedoen en om de beurt een antwoord noemen binnen 10 seconden. Het team die als laatste een goed antwoord noemde mag de beurt nemen. Persoonlijk vind ik het minder leuk dat je continue opnieuw mag als je de opdracht hebt voltooid. Ik speel liever om en om. Leuker was het geweest als je bijvoorbeeld met de dobbelsteen mag gooien als beloning dat je de opdracht hebt voltooid.

Ik ben erg enthousiast over Name 5. Ook de vele verschillende kaartjes zijn super. Alle kaartjes hebben ook nog 5 verschillende opdrachten, dus heel veel speelplezier!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

69 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page