Naam: Hellapagos
Soort spel: Partyspel
Aantal speler: 3 - 12 spelers
Speeltijd: 20 minuten
Leeftijd: 10+
Uitgever: 999 games
Prijs: €24.99
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
Een speelbord
6 houten ballen
1 buidel
12 vlotkaarten
54 wrakkaarten
1 kaarthouder
12 weerkaarten
1 startspelerkaart
12 statuskaarten
1 houten steen
1 watersteen
1 voedselsteen
Voordat het spel begint doe je de 6 houten ballen in de buidel. Je maakt dan een stapel van de 12 vlotkaarten en je legt deze naast het speelbord. Je schud daarna de wrakkaarten en geeft iedere speler een aantal gedekte kaarten. Dit aantal hangt af van het aantal spelers waarmee je speelt. Speel je met 3 tot 8 spelers dan krijgt iedere speler 4 gedekte kaarten en speel je met 9 tot 12 spelers dan krijgt iedere speler 3 gedekte kaarten. De rest van de wrakkaarten gaan als gedekte stapel in de kaartenhouder.
Bij de weerkaarten verwijder je de orkaankaart en 5 andere willekeurige weerkaarten uit de stapel en vervolgens schud je deze kaarten. Deze stapel leg je weer gedekt op het speelbord.
De houten steen leg je op veld 0 van het vlotspoor en water- en voedselsteen leg je op het overlevingsspoor afhankelijk van het aantal spelers.
De 12 statuskaarten leg je naast het speelbord, nu kan het spel beginnen.
De spelregels
De speler die het meest op een schipbreukeling lijkt mag beginnen en krijgt de startspelerkaart. Het spel bestaat uit een aantal rondes. Binnen een ronde komt iedere speler 1 keer aan de beurt. Tijdens elke fase van een ronde mogen de spelers overleggen, manipuleren of elkaar bedreigen, zonder verplichting om zich aan hun woord te houden, maar op eigen risico.
Een ronde bestaat uit een aantal acties:
Startspelerwissel - bij de start van een nieuwe ronde wordt de kaart aan de rechterbuurman gegeven. Mocht de startspeler uitgeschakeld zijn dan wordt de kaart nog een keer naar recht doorgegeven.
Toon de weerkaart - de startspeler pakt de bovenste weerkaart van de stapel en draait deze open voor zichzelf en de andere spelers.
Iedere speler voert 1 actie uit - de startspeler begint en daarna speel je met de klok mee. Iedere speler kiest 1 actie uit die direct uitgevoerd wordt. Je kan 4 mogelijke acties kiezen: vis vangen, water verzamelen, hout verzamelen om aan een vlot te bouwen en het wrak doorzoeken.
Controleer op overleving - nadat iedere speler 1 actie heeft uitgevoerd moet iedere overlevende 1 portie water en 1 portie voedsel ontvangen. Je begint altijd met het uitdelen van water. Voor iedere overlevende zet je de watersteen en voedselsteen 1 veld achteruit. Als je velden te kort komt dan kunnen spelers water- en voedselkaarten gebruiken om de stenen weer vooruit te zetten. Mocht er dan niet genoeg zijn dan wordt er door middel van een stemming bepaald wie er geen water krijgt en dus op tragisch wijze door de dorst of honger wordt uitgeschakeld.
Controleer op het einde van het spel - na eventuele stemmingen en het aanpassen van de water- en voedselstenen controleer je of het spel is afgelopen. Is dit niet het geval dan
Je kan dus verschillende acties doen tijdens dit spel. Wanneer je ervoor kiest om vis te vangen trek je 1 bal uit de buidel. Het aantal vissen op de bal geeft aan hoeveel vis je hebt gevangen. Je zet daarna de voedselsteen het betreffende aantal velden vooruit en doet de bal weer terug in de buidel.
Ook kan je water verzamelen. Het aantal velden dat je de watersteen vooruit zet is gelijk aan de waterdruppel die op de weerkaart staat. Op een zonnige dag kan je dus geen water verzamelen. Je kan overigens een maximale voorraad van 36 water en voedsel hebben.
Om een vlot te bouwen heb je hout nodig. Je kan tijdens je beurt hout verzamelen, maar het bos zit vol met slangen. Het eerste beetje hout haal je aan de rand van het bos waar het nog veilig is. Je mag de houtsteen dan 1 veld vooruit zetten op het vlotspoor. Daarna beslis je of je verder het bos in wilt om hout te verzamelen. Je meldt dit aan de rest van je spelers, samen met het aantal hout (1-5). Je trekt in één keer dit aantal ballen uit de buidel. Zijn de ballen wit? Dan is er niets aan de hand en mag je de houtsteen vooruit zetten. Maar als de bal zwart is mag je de houtsteen niet vooruit zetten en wordt je ziek. Zodra de houtsteen op het vlotspoor het zesde veld bereikt leggen de spelers een vlotkaart op het daarvoor aangegeven veld en zetten ze de de houtsteen weer terug naar veld 0. Iedere vlotkaart staat 1 overlevende toe te ontsnappen aan het einde van het spel.
Je kan er ook voor kiezen om het wrak te doorzoeken. Je neemt dan de bovenste kaart van de kaartenhouder en laat deze niet aan de andere spelers zien. Je mag de kaart elk moment spelen, tenzij de kaart dit aangeeft. Je legt de kaart na gebruikt direct af, tenzij deze een permanent effect heeft. Je mag ook op elk moment een kaart met elkaar ruilen of aan elkaar geven. Er zijn verschillende kaarten in het spel:
Middelenkaarten - water en voedsel, je kan deze kaart spelen op ieder moment. Je mag de kaart spelen bij een tekort of aan een andere speler geven.
Permanente kaarten - kruik, hengel, kristallen bol enzovoorts. Wanneer je zo'n kaart wilt gebruikten dan leg je deze open voor je neer. Daarna kan je deze elke ronde gebruiken. Als je uitgeschakeld wordt dan leg je de kaarten weer af, met uitzondering van het pistool. Je kan een pistool en kogel gebruiken om op een andere speler te schieten. Een kogel leg je na gebruik weer af. Als er meer spelers gewapend zijn dan schiet de speler die dat als eerste meldt. Wanneer je iemand hebt neergeschoten en uitgeschakeld dan ontvang je de handkaarten van het slachtoffer, die uit het spel ligt. Hij mag alleen het pistool als permanente kaart stelen, de rest van de kaarten leg je af.
Speciale kaarten voor eenmalig gebruik - tegengif, voodoopop, enzovoorts. Je mag een actie eenmalig uitvoeren, zoals beschreven op de kaart. Daarna leg je deze af.
Nutteloze kaarten - Oud ondergoed, autosleutels enzovoorts. Deze kaarten hebben geen nut, maar ze kunnen wel geruild worden om andere spelers te foppen.
Als er een te kort aan water of voedsel is dan is een stemming noodzakelijk. De startspeler telt tot 3 en iedereen wijst dan een speler aan. De speler die het vaakst wordt aangewezen wordt uitgeschakeld. Je mag voor een stemming met elkaar overleggen. De startspeler bepaalt wanneer dit overleg is afgelopen.
Wanneer je door een tekort wordt uitgeschakeld dan kan je je eigen hachje nog redden door het ontbrekende middel te spelen. Dan overleef je de stemming. Je kan ook iemand neerschieten bij een tekort, dan verklein je het aantal schipbreukelingen dat water of voedsel nodig heeft. Bij een gelijkspel bepaalt de startspeler wie er uitgeschakeld wordt.
Tijdens een stemming kan telkens maar één persoon geëlimineerd worden. Moeten er meerdere personen weg, dan heb je dus ook meerdere stemmingen nodig.
Als je sterft van bijvoorbeeld de dorst of honger dan lig je uit het spel. Je draait de statuskaart om, zodat de dode kant boven ligt. Je schud de handkaarten, inclusief een eventueel pistool en verdeelt deze gelijk onder de linker- en rechterbuurman. De permanente kaarten worden afgelegd.
Je kan ook ziek worden door een slangenbeet, vervuild water of rotte vis. Je pakt de statuskaart en legt deze met de zieke kant naar boven. Je mag aan het einde van de ronde niet stemmen, maar kan wel worden aangewezen. Ook mag je de volgende ronde geen actie uitvoeren en kaarten spelen.
Het spel kan op drie verschillende manieren eindigen:
Het eiland verlaten - je kan aan boord van het vlot gaan, maar dan moeten wel aan voorwaarden worden voldaan: de water- en voedselporties moeten al verdeeld zijn, er moeten evenveel vlotkaarten zijn als spelers, er moet 1 portie voedsel en 1 portie water beschikbaar zijn voor de reis.
Totale mislukking - het spel eindigt ook als iedereen aan het einde van een ronde aan de dorst of honger sterft, dan verliest iedereen.
Aankomst van de orkaan - zodra de orkaankaart wordt opengedraaid moeten de spelers aan het einde van de ronde het eiland met een vlot verlaten. Doe je dit niet, dan verliezen alle spelers. Indien nodig stem je op schipbreukelingen te elimineren om aan de voorwaarden te voldoen. Je mag je handkaarten opgeven om aan boord te gaan. De spelers die aan boord zijn gegaan winnen het spel.
Pluspunten
+ De wrakkaarten zijn een erg leuke toevoeging.
+ Het spelmateriaal is heel erg mooi.
+ Het is een heel leuk partyspel.
+ Je kan verschillende acties uitvoeren.
Minpunten
- Met weinig spelers is het spel niet zo leuk.
Beoordeling
Heb jij je altijd wel is afgevraagd hoe het is om te overleven op een eiland? Dan kan nu! Tijdens een potje Hellapagos probeer je samen met andere spelers te overleven op een eiland. Je moet voedsel en water zien te verzamelen, maar ook aan een vlot bouwen. Het doel is namelijk om met zoveel mogelijk spelers het eiland te verlaten. Maar als de honger en dorst toeslaat, wie kan je dan nog vertrouwen? Als er namelijk te weinig voedsel of water is dan volgt er een stemming om een schipbreukeling van het eiland te elimineren. Je kan je dan eventueel wel gevonden wrakkaarten inzetten om jezelf te redden. Na een aantal rondes heb je hopelijk genoeg beschikbare vlotten om alle spelers te redden of de pech dat iedere speler omgekomen is van de honger of dorst.
Wat erg leuk is aan dit spel zijn de wrakkaarten die je kan vinden in het wrak. Deze kunnen je verder helpen in het spel. Zo kan je bijvoorbeeld water of voedsel vinden die je kan inzetten om een te kort weg te werken of die je kunnen redden bij een stemming. Maar ook kunnen de wrakkaarten je helpen bij een stemming, bijvoorbeeld door te zorgen dat mensen niet tegen je kunnen stemmen tijdens een ronde. Ook kan je met een pistool andere spelers elimineren, maar ze kunnen je daardoor wel zien als een gevaar en je juist proberen uit te schakelen. Je moet dus goed na denken over welke kaarten jou verder kunnen helpen, maar je team ook.
Ik raad je aan om dit spel met zoveel mogelijk spelers te spelen. Met weinig spelers is het spel namelijk niet zo leuk. Mocht er namelijk een te kort aan water of voedsel zijn dan kan er namelijk een stemming volgen en dan moet er dus iemand uit. Het spel is dan niet zo leuk meer als je na de stemming nog maar met twee spelers over bent.
Het spel is dus goed geschikt om met meerdere spelers te spelen, tijdens een feestje of met een grote groep vrienden bijvoorbeeld. Zodra er te weinig voedsel of water is dan zul je zien dat het eigen belang veel groter is dan het groepsbelang en dat iedereen voor zich probeert te overleven. Wat ook wel heel grappig is, want dan kom je er pas achter hoe meedogenloos sommige spelers zijn. Hellapagos is een heel leuk spel, wat dus het beste en het slechtste in de mens naar boven haalt. Ik ben fan!
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comments