top of page
Foto van schrijverMirthe

Wordsmith

Naam: Wordsmith

Soort spel: Familiespel

Aantal speler: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: HeidelBÄR Games

Prijs: €29.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 4 dobbelstenen

  • 4 potloden

  • 40 gele onderdelen

  • 40 rode onderdelen

  • 20 blauwe onderdelen

  • 20 groene onderdelen

  • 1 scoreblok

Voordat het spel begint plaats je de bodem van de doos in het midden van de tafel. Iedere speler krijgt een scoreblad en een potlood.


De spelregels

Het spel bestaat uit 3 verschillende rondes waarbij de spelers proberen als eerste 6 woorden te vormen door het gebruik van letterstukken. Bij het neerleggen van de letterstukken mogen deze elkaar niet overlappen en bij het vormen van woorden moeten deze woorden wel juist zijn. Deze woorden bevatten alleen de letters van het alfabet en nieuwe woorden moeten minimaal 1 nieuwe letter bevatten. Je mag dus niet van het woord 'spel' het woord 'pels' maken. Ook mogen de woorden geen namen zijn en moeten ze voorkomen in het woordenboek en ook moeten de woorden correct gespeld zijn.


Een speler gooit alle vier de dobbelstenen 2 keer in het middenvak van de doos. Voor elke worp nemen alle spelers een letterstuk van de gerolde kleur. Elke speler begint met dezelfde 8 letterstukken in hun spelerspool.

Alle spelers creëren tegelijkertijd het ene woord na het andere tot aan het doel van 6. Je mag alle letterstukken die je bezit gebruiken. Als je geen woord kunt ontdekken met je letterstukken, mag je nieuwe stukken toevoegen. Je kan op ieder moment een nieuw letterstuk krijgen uit een van de vakjes van de doos. Dit doe je door de dobbelsteen te rollen en het stuk met dezelfde kleur te nemen wat je hebt gerold. Als je een blauwe of groene kant met een ster rolt dan mag je ieder letterstuk kiezen. Mocht het vakje leeg zijn dan mag je een letterstuk naar keuze nemen.


Wanneer je een geldig woord hebt ontdekt, moet je dit woord claimen. Je moet alle letterstukken in je spelerspool rangschikken, zodat andere spelers kunnen het woord verifiëren. Om een woord te claimen moet je het woord roepen, daarna spellen en wachten op eventuele bezwaren. Wanneer niemand bezwaar maakt claim je het woord en schrijf je het op je scorevel, maar als iemand wel met een goede reden bezwaar maakt dan ga weer verder naar het zoeken van woorden. Redenen om bezwaar te maken kunnen zijn dat het woord niet bestaat of dat het woord al door een andere speler is geclaimd.

Schrijf het geclaimde woord in de volgende lege regel van je scoreblad. Vink daarna devaflegvakjes op je scoreblad aan voor elk overgebleven letterstuk. Gooi dan alle overgebleven letterstukken weer in de juiste vakjes. Je gebruikt de stukjes die je over hebt om weer een volgend woord te vinden en voegt weer stukken toe naar behoefte.

Je hebt slechts 12 aflegvakjes. De eerste 6 vakjes kan je gratis gebruiken, daarna kost ieder vakje je een bonuspunt. Nadat je alle 12 de vakjes hebt aangekruist moet je alle letterstukken gebruiken die je voor je hebt liggen en mag je niets meer afleggen. Je kan nog wel letterstukken toevoegen.


De eerste speler die zijn zesde woord claimt, roept "Klaar!" Nu mogen alle andere spelers er nog 1 woord bouwen en claimen, maar zonder nieuwe letterstukken toe te voegen. Letterstukken weggooien is nog steeds toegestaan. Mocht het zo zijn dat geen enkele speler een ander woord kan vinden, dan eindigt het spel ook. Daarna ga je je score van de ronde berekenen. Elke speler schrijft het aantal letters van elk geclaimd woord in de kolom rechts van het woord. Daarbij tel het aantal bonuspunten op dat je nog over hebt van de aflegvakjes. Het totaal aantal punten noteer je in het gele vakje rechts onderaan. Voordat de volgende ronde begint leg je alle letterstukken weer terug en start je weer met het dobbelen. De speler die na 3 rondes de meeste punten heeft wint het spel.


Je kan ook nog verschillende varianten op het spel maken. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om in het geheim te spelen, zonder woorden te roepen en te claimen. Aan het einde van de ronde controleren de spelers van elkaar de opgeschreven woorden en scoren ze ook de punten voor elkaar.

Je kan er ook voor kiezen om het spel moeilijker te maken door een woord met 6 letters neer te leggen. Ieder woord wat je vervolgens bedenkt moet 1 van de letters bevatten in de volgorde zoals deze is geschreven.


Pluspunten

+ Het spel is taalonafhankelijk.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Er zijn verschillende varianten beschikbaar.

+ De doos bevat gemakkelijke vakjes om de letterstukken in te leggen.

+ De zijkant van de doos toont hoe je de letters kan maken.


Minpunten

+ Na een tijdje ga je wel vaak dezelfde woorden maken.


Beoordeling

Tijdens een potje Wordsmith ontvangt iedere speler dezelfde gekleurde letterstukken. Daarvan moet je proberen zo snel mogelijk een woord te maken, zodat je deze kan claimen. Mocht het zo zijn dat je geen woorden ziet dan kan je ook letterstukken toevoegen aan je speelgebied door te dobbelen met de dobbelsteen. Maar letterstukken die je niet gebruikt kunnen ervoor zorgen dat je een mindere bonus krijgt zodra je een woord goed gespeld hebt. De speler die als eerste 6 woorden heeft geclaimd sluit de ronde. Na iedere ronde tel je je punten door middel van het aantal letters van ieder woord. Na 3 rondes is de speler met de meeste punten de winnaar.

Het leuke aan Wordsmith is is dat het taalonafhankelijk is. Dit betekent dat je van tevoren kan afspreken in welke taal je woorden moet maken. Zo kan je natuurlijk op zoek gaan naar Nederlandse of Engelse woorden, maar je kan ook internationaler gaan en een andere taal afspreken.

De spelonderdelen zijn niet heel groot, maar er zijn er wel genoeg voor iedere speler om goede woorden te maken. Daarnaast bevat de doos handige vakjes waar je de letterstukken inlegt, zodat ze niet door elkaar gaan. Aan de zijkant van de doos kan je bovendien het alfabet vinden. Zo kan je precies zien uit welke letterstukken de letters allemaal bestaan.

Het enige nadeel aan het spel vind ik dat je na een tijdje wel weet welke woorden je kan vormen met welke letterstukken. Je kan het dan wel iets moeilijker maken door bijvoorbeeld af te spreken dat je alleen woorden mag vormen die meer dan 4 of zelfs 5 letters bevatten.

Je kan ook verschillende varianten spelen op Wordsmith. Je kan bijvoorbeeld ervoor kiezen om het in het geheim te spelen en niemand je woorden te laten zien. Of een nog moeilijkere variant waarbij je woord een verplichte letter moet bevatten. Kortom Wordsmith is een leuk familiespel wat je dus met iedereen kan spelen en waarbij je het zelf moeilijker of makkelijker kan maken.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page