top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Velonimo

Naam: Velonimo

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 5 spelers

Speeltijd: minuten

Leeftijd: 7+

Uitgever: Geronimo Games

Prijs: €12.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 49 rennerskaarten

  • 6 kaarten hardrijders

  • 1 prestigieuze trui met erwtjes en wortelen

Deze spelvoorbereiding geldt voor een spel met 3 tot 5 spelers. De spelvoorbereiding voor 2 spelers wordt verderop besproken.

Leg de prestigieuze trui met erwtjes en wortelen opzij. Deze wordt niet gebruikt in de eerste ronde. Schud de resterende 55 kaarten zeer zorgvuldig. Deel 11 kaarten uit aan elke speler. De niet-uitgedeelde kaarten worden met de beeldzijde naar beneden in een stapel aan de rand van de tafel gelegd.

In de eerste ronde begint de jongste speler. In de volgende rondes begint telkens de speler met de laagste cumulatieve score en in het geval van en gelijkspel, de speler met de minste punten in de vorige ronde.


De spelregels

Het spel wordt gespeeld over 5 rondes, die allemaal en klim met de fiets naar de top van een berg voorstellen.

Zodra een speler zijn laatste kaart uitspeelt, wint hij de huidige ronde en scoort hij punten. De andere spelers spelen verder en proberen ook al hun kaarten kwijt te raken om zelf nog wat punten te scoren.

Aan het einde van elke ronde neemt degene met de meeste punten de prestigieuze trui. Wie de trui met erwtjes en wortelen aan het einde van de laatste ronde, na de eindtelling, bezit, is de grote winnaar van het spel!


De eerste speler plaatst een eerste aanval in de wielerrit! Hij moet nu één van de volgende mogelijkheden kiezen:

  • Slechts één kaart uitspelen

  • Een combinatie van kaarten uitspelen.

Kiest de speler ervoor om slechts één kaart uit te spelen dan kondigt hij de waarde van zijn kaart hardop aan en legt deze open in het midden van de tafel. De waarde van de kaart komt overeen met het getal dat op de kaart staat.


Om een combinatie van kaarten te spelen, moeten alle kaarten dezelfde kleur of dezelfde waarde hebben. De waarde van de combinatie wordt als volgt berekend:

  • Elke kaart in de combinatie telt voor 10 punten.

  • De waarde van de laagste kaart wordt opgeteld bij het totaal.

Hazen worden nooit in en combinatie gespeeld.

De speler kondigt de waarde van zijn combinatie hardop aan en legt deze open in het midden van de tafel. De andere spelers spelen achtereenvolgens met de wijzers van de klok mee. Tijdens zijn speelbeurt moet elke speler ofwel:

  • Zijn beurt overslaan/passen

  • In de tegenaanval gaan.

Als een speler besluit om te passen dan blijft hij rustig hangen in zijn rennersgroep. Hij legt geen kaarten neer en laat zijn linkerbuurman spelen.

Je kunt ervoor kiezen om te passen en je beurt over te slaan, zelfs als je een kaart of een combinatie van kaarten hebt waarmee je en tegenaanval kan uitvoeren.


Je kan ook in de tegenaanval gaan. De speler spant zich wel extra in en neemt weer de leiding in de rit. Hij moet een kaart of en combinatie van kaarten spelen met een hogere waarde dan die van de vorige speler. Hij kondigt de nieuwe waarde hardop aan en legt zin kaart(en) zichtbaar in het midden van de tafel, waarbij hij de vorige kaarten bedekt.

Als een speler één of meer kaarten neerlegt en al zijn tegenstanders passen achtereenvolgens (niemand gat na hem in de tegenaanval), is de huidige aanval in de rit voorbij en leidt die speler de rit. Hij ruimt alle kaarten in het midden van de tafel af en start een nieuwe aanval door één kaart of en combinatie van kaarten naar keuze in het midden van de tafel neer te leggen, zoals aan het begin van de ronde.

In dezelfde aanval kun je je beurt overslaan en later opnieuw spelen nadat andere spelers en tegenaanval hebben uitgevoerd. De aanval eindigt pas als alle spelers achter elkaar passen.

Speel zeker niet te snel je beste combinaties uit! Probeer ervoor te zorgen om op het juiste moment, dit is wanneer je tegenstanders niet meer in de tegenaanval kunnen gaan, de rit in handen te nemen om dan de kans te grijpen om je laatste kaarten uit te spelen.


Doorbreek de strategie van je tegenstander! De schildpad-leiderkaarten, met een waarde van 1, bieden een bonus aan degene die ze uitspeelt: voor elke leider die hij zojuist op de tafel heeft gelegd, trekt de speler op goed geluk één kaart van en tegenstander (als hij meerdere leiders tegelijkertijd heeft gespeeld, trekt hij alle kaarten van dezelfde tegenstander) en daarna zal hij hetzelfde aantal kaarten teruggeven aan deze tegenstander (hij kan ook kaarten teruggeven die hij zonet heeft getrokken, als hij ze niet gunstig vindt).

Het op het juiste moment inzetten van je leiders is een geweldige kans om vooruitgang te boeken en om zo de hand te reiken naar de uiteindelijke overwinning!


Een spel wordt meestal gespeeld over 5 rondes, waarbij elke ronde de beklimming van en steeds steiler wordende berg vertegenwoordigt (van 1 tot 5). Als een speler zijn laatste handkaart neerlegt, zal hij onmiddellijk punten scoren, ongeacht de mogelijke effecten van zijn laatst geplaatste kaarten. De ronde gaat normaal verder, de speler links van hem kan een tegenaanval uitvoeren, passen... enzovoort. Als alle tegenstanders passen nadat een speler zijn laatste kaart heeft gespeeld, kiest hij welke speler, die nog in het spel is, een nieuwe aanval mag starten.

Je kunt natuurlijk het aantal en de moeilijkheidsgraad van de rondes variëren om zo voor langere of kortere spelpartijtjes te zorgen of om de etappes van een echte wielerwedstrijd te simuleren!


Aan het einde van elke ronde kijken we naar de totale score van elke speler. De speler die de meeste punten heft verzameld over alle gespeelde rondes, wint de prestigieuze trui met erwtjes en wortelen. Bij en gelijke stand wint de speler die in de laatste ronde de meeste punten heeft gescoord, deze trui.

Deze trui is een bonuskaart die één keer per ronde kan worden gespeeld om +10 punten toe te voegen aan de waarde van een enkele kaart of en combinatie van kaarten. Deze kaart kan niet worden gespeeld in combinatie met en kaart hardrijder.

De prestigieuze trui ligt altijd vóór de speler open totdat hij deze speelt. De trui zit niet in zin hand en kan daarom niet worden gestolen door een tegenstander die een leider heeft gespeeld.


Als je aan het einde van de laatste ronde, nadat alle punten zijn verdeeld en geteld, de prestigieuze trui met erwtjes en wortelen vóór je liggen hebt, ben je de grote winnaar van het spel. Gefeliciteerd en goed gereden!

Je kan het spel ook met 2 spelers spelen.

Leg de prestigieuze trui met erwtjes en wortelen opzij. Deze wordt niet gebruikt voor de eerste ronde. Schud de resterende 55 kaarten zeer zorgvuldig. Deel 11 kaarten uit aan elke speler. De niet-uitgedeelde kaarten worden in een stapel, met de beeldzijde naar beneden, in het midden van de tafel gelegd. Leg de bovenste kaart van de stapel open.

Het spel verloopt precies zoals is beschreven in de spelregels voor 3 tot 5 spelers, met deze twee aanpassingen:

Telkens wanner en speler een waterdrager speelt, moet hij de bovenste kaart van de trekstapel aan zijn handkaarten toevoegen. Als en speler een combinatie van dromedarissen neerlegt, trekt hij en kaart voor elke neergelegde dromedaris. Dit is verplicht, zelfs als het de allerlaatste kaart in zijn hand is.

Zodra en speler een aanval wint, neemt hij de opengelegde kaart naast de stapel en moet naar keuze ofwel:

  • De kaart toevoegen aan zijn handkaarten.

  • Zijn tegenstander die aan zijn handkaarten laten toevoegen.

In beide gevallen wordt een nieuwe kaart open van de trekstapel gelegd en begint en nieuwe aanval.

Een spel wordt over het algemeen in 5 rondes gespeeld, zoals in en spel met 3 tot 5 spelers, door de moeilijkheidsgraad gelijkmatig te laten klimmen van 1 tot 5. Het doel is om als eerste minimaal 8 punten te verzamelen. Aan het einde van elke ronde wordt de prestigieuze trui toegekend zoals in de spelregels voor 3 tot 5 spelers, maar in een spel voor 2 spelers levert dit geen bonus op.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Je kunt passen en later weer in de aanval gaan.

+ Met de schildpadkaarten kan je je tegenstanders flink dwarsbomen.

+ Door de verschillende rondes kan het spel altijd veranderen.


Beoordeling

Over iets langer dan een maand gaat de Tour de France weer van start en hoe kan je nou beter in de stemming komen dan met een potje Velonimo? Het spel wordt gespeeld over 5 rondes. Je verdient punten als je al je kaarten weet uit te spelen. De andere spelers spelen dan door in de huidige ronde. Je kan tijdens je beurt slechts één kaart spelen of een combinatie van kaarten, maar andere spelers kunnen ook in de tegenaanval gaan door hogere kaarten te spelen dan jij. Als je na de laatste ronde de prestigieuze trui met erwtjes en wortelen voor je hebt liggen dan win je het spel!

Je kan tijdens de beurt van een andere speler ook ervoor kiezen om te passen, dan hoef je niet gelijk al je goede kaarten te spelen. Wel kan je op een later moment, tijdens diezelfde beurt, toch weer kaarten spelen. De beurt eindigt als iedereen heeft gepast. Dus zie je toch mogelijkheden om de aanval te winnen dan kan je op een later moment altijd weer meedoen. Ik vind dit wel fijn aan het spel, ook omdat je hierdoor altijd goed moet blijven opletten.

Er zijn ook schildpad-leiderkaarten in het spel waarmee je je tegenstanders flink kunt dwarsbomen. Als het je namelijk lukt om deze kaart(en) uit te spelen dan mag je kaarten uit de hand van je tegenstanders trekken. Daarnaast mag je een kaart van jezelf aan deze speler teruggeven. Dit kan overigens ook de kaart zijn van je tegenstander als je daar niet tevreden mee bent. Het trekken van kaarten kan het spel van je tegenstander dus flink door de war schoppen en dat vind ik maar al te leuk! Daarnaast kan je eigen spel er alleen maar beter van worden als je bijvoorbeeld een kaart trekt die je goed kan combineren.

Ik vind Velonimo een erg leuk spel, doordat het in een klein doosje zit neem je het zo overal mee naartoe. Ook vind ik het leuk dat je verschillende rondes speelt. Zo kan het zijn dat je de eerste ronde wint en de tweede ronde weer niet. En misschien maakt er een speler nog een eindsprint en wint hij zo de race!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page