Naam: Unbeetable
Soort spel: Kaartspel
Aantal spelers: 2 - 4 spelers
Speeltijd: 30 minuten
Leeftijd: 8+
Uitgever: Jolly Dutch
Prijs: €12.95
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
4 seizoenskaarten
32 plantkaarten
74 actiekaarten
Voordat het spel begint houd je de seizoenskaarten apart. Verdeel de overige kaarten in drie stapels: een stapel voor de lente, de zomer en de herfst, te herkennen aan de verschillende achterkanten. In de lente stapel vind je acht kaarten die herkenbaar zin als de start-plantkaarten. Elke speler krijgt hier twee planten van en plaatst deze voor zich op tafel naast elkaar als start van de eigen moestuin. De start-plantkaarten die overblijven bij minder dan vier spelers worden door de lente-stapel geschud. Planten worden in een raster in de eigen moestuin gespeeld. Bij twee spelers is dit raster 3×3 plantkaarten groot, bij drie en vier spelers is het 2x2 plantkaarten groot.
Schud elk van de seizoenstapels los van elkaar. Deel nu elke speler vijf kaarten van de lente-stapel. Schud nu de seizoenskaart 'zomer' door de onderste tien kaarten van de stapel lentekaarten, de seizoenskaart 'herfst' door de onderste tien kaarten van de stapel zomerkaarten en de seizoenskaart 'winter' door de onderste tien kaarten van de stapel herfstkaarten. Elk van de drie stapels blijft los van elkaar gedurende het spel, bij het begin van het spel mogen spelers alleen de lente-stapel gebruiken. De lente seizoenskaart leg je open op tafel. Bepaal de startspeler en begin het spel.
De spelregels
Elke beurt bestaat uit drie stappen:
De seizoensactie
Het spelen van kaarten
Het aanvullen van je hand
Elk seizoen heeft op een nieuwe manier invloed op de planten in je moestuin. In de lente is het groeizaam weer, daarom moet je één plantkaart in je moestuin één stap laten groeien. In de zomer is het groeizaam maar heb je ook extra oogstmogelijkheden, daarom moet je één plantkaart in je moestuin eerst één stap laten groeien én dan alle planten oogsten. In de herfst ligt de focus op oogsten, daarom moet je alle planten oogsten. Op de seizoenskaarten staat dit ook aangegeven met symbolen.
Je mag tot een maximum van drie kaarten uit je hand spelen, of ervoor kiezen je hele hand van vijf kaarten in een keer af te leggen. Kies je voor het spelen van kaarten, let dan op dat plantkaarten alleen in je eigen moestuin mogen worden gespeeld maar actiekaarten op elke moestuin. De plant- en actiekaarten worden verderop uitgelegd.
Je vult dan je hand weer aan tot vijf kaarten. Aan het begin van het spel mag dit alleen van de lente-stapel, tot volgende seizoenskaart getrokken wordt. Trek je een seizoenskaart? Dan leg je deze open op tafel over de actieve seizoenskaart heen. Nu bevindt het spel zich in het volgende seizoen (met een nieuwe seizoensactie). Trek vervolgens nog een kaart, om je hand aan te vullen tot vijf. Vanaf het moment dat de seizoenskaart 'zomer' is getrokken mag je de stapel met zomerkaarten gebruiken en vanaf het trekken van de seizoenskaart' herfst' ook de herfststapel. Je mag altijd kiezen om nog kaarten van het vorige seizoen te trekken zolang die nog beschikbaar zijn. Vervolgens is de volgende speler (met de klok mee) aan de beurt.
Het spel eindigt direct zodra de seizoenskaart 'winter' wordt omgedraaid. De winnaar is de speler met de meeste punten. Bij een gelijkspel wint de speler met de moestuin die op dat moment de meeste punten waard is.
Er zijn verschillende soorten planten, maar elke plant heeft vier fasen die zijn afgebeeld op de kaart: 1) start, 2) groei, 3) volgroeid, 4) verdord.
Afhankelijk van de soort plant levert elk van de fasen een specifiek aantal punten (of minpunten) op wanneer de plant geoogst wordt.
Een plantkaart neemt één plek in je eigen moestuin in en kan één actiekaart per actiekaartsoort bij zich hebben. Je kan een plantkaart alleen in je eigen moestuin spelen. Elke plant begint bi de eerste fase wanneer je deze speelt. Een plantkaart blijft altijd liggen, tenzij er een actiekaart gespeeld wordt die de plantkaart verwijderd.
Door de seizoensactie of actiekaarten kan je planten laten groeien. Wanneer een plant groeit, draai je de kaart een kwartslag tegen de klok in naar de volgende fase. Een plant die zich in de vierde (verdorde) fase bevindt kan niet meer verder groeien en blijft in deze fase.
Door de seizoensactie of actiekaarten kan je planten oogsten. Wanneer je een plant oogst, krijg je het aantal (min) punten van de fase waar de plant zich op dat moment in bevindt. Als je een plant oogst haal je hem niet uit je moestuin. Dit betekent dat je (mogelijk) de plant vaker kan oogsten.
Je verdiende punten houd je bij door kaarten van de aflegstapel te pakken en om te draaien naar de achterkant. Op de achterkant vind je boven-en onderaan punten indicatoren, voor één of twee punten. Hiermee kan je door een ritie te vormen van omgedraaide kaarten je punten bijhouden, je kan dus niet onder de nul punten zakken. In het uitzonderlijke geval dat je te weinig kaarten op de aflegstapel hebt om de punten bij te houden, mag je kaarten een kwartslag draaien (dus dwars op je punten stapel leggen) en deze tellen dan als viif punten.
Er zijn negen verschillende actiekaarten, waarvan er vier eenmalige acties betreffen, vier zijn blijvende effecten en je hebt onkruid. Blijvende effecten leg je onder de plantkaart waar de actiekaart effect op heeft, waarbij je de onderkant een stukje uit laat steken als herkenning. Een actiekaart mag je spelen in een moestuin naar keuze, dus ook je eigen moestuin. Eenmalige acties:
Gieter - laat één plant één fase groeien.
Spade - verwijder één plantkaart of onkruid.
Zon - oogst één plant.
Overstroming - verwijder een gehele rij of kolom plantkaarten (en onkruid) uit een moestuin.
Blijvende effecten
Hagel - voegt één minpunt toe aan deze plant bij het oogsten.
Bladluis - blokkeert deze plant. Er is geen groei of oogst mogelijk, verwijderen met actiekaarten kan nog wel.
Lieveheersbeestje - beschermt een plant tegen bladluis. Speelt een speler een bladluis op een plantkaart met een lieveheersbeestje, dan worden beide actiekaarten verwijderd. Speelt een speler een lieveheersbeestje op een plantkaart met een bladluis, dan worden beide actiekaarten verwijderd.
Onkruid - onkruid blokkeert een plek in een moestuin. Deze actiekaart kan in een moestuin naar keuze worden gespeeld zolang er nog een open plek is in die moestuin. Onkruid kan alleen verwijderd worden met een spade of overstroming.
Compost - voegt één punt toe aan deze plant bij het oogsten.
Wanneer een plantkaart verwijderd wordt waar blijvende effecten bij zitten, gaan zowel de plantkaart als de effecten naar de aflegstapel. Ook verwijderde plantkaarten zonder effecten en verwijderde of gebruikte actiekaarten gaan naar de aflegstapel.
Pluspunten
+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.
+ Het spel is eco-friendly.
+ Het artwork is echt super mooi.
+ Je kan elkaar flink dwarsbomen bij dit spel.
Beoordeling
Altijd al je eigen moestuin willen hebben? Maar heb je geen groene vingers? Dan is Unbeetable een spel voor jou, want je kan je eigen moestuin aanleggen. Als je aan de beurt bent mag je plantenkaarten in je eigen moestuin leggen. Je kan ook actiekaarten spelen en zo je planten laten groeien of juist je tegenspelers een flinke hagelbui bezorgen en zo dwarsbomen! Oogst je planten op het juiste moment en zorg er zo voor dat je na de winter de meeste punten hebt verzameld.
Zoals alle andere spellen van Jolly Club is Unbeetable ook weer eco-friendly. Echt super fijn om te weten dat een spel wat over moestuinen en platen gaat ook nog een beetje goed is voor het milieu.
Het artwork van unbeetable is super mooi. Van de actiekaarten tot de plantkaarten, het spel ziet er weer super mooi uit. De plantenkaarten vind ik overigens leuk bedacht, want als je je plant laat groeien dan draai je je kaart een kwartslag en zie je dus ook echt het plantje groeien. Pas trouwens wel op, want als je je plant niet op tijd oogt verdort deze en kan je zomaar minpunten verdienen.
Wat ik een super leuk element vind aan dit spel is dat je elkaar goed kan dwarsbomen. Je kan de actiekaarten die je speelt in je eigen moestuin leggen, maar ook in de moestuin van een andere speler. De goede kaarten, zoals de gieter of zon leg je natuurlijk bij jezelf neer, want zo kan je je planten laten groeien en oogsten. Er zijn alleen ook kaarten die de plantjes blijvende schade toebrengen. Zo kan je andere spelers bladluis of onkruid geven. Dan kunnen die plantjes niet groeien of geoogst worden.
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comments