top of page
Foto van schrijverMirthe

Télos

Naam: Télos

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 3 - 6 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: Jolly Dutch

Prijs: €12.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 6 zeuskaarten

  • 104 godenkaarten (8 sets van nummer 1 tot en met 13)

Voordat het spel begint bepaal je eerst met hoeveel sets godenkaarten je speelt. Dit aantal is afhankelijk van het aantal spelers. Met 3 spelers speel je met 5 sets, met 4 spelers speel je met 6 sets, met 5 spelers speel je met 7 sets en met 6 spelers speel je met 8 sets. Het aantal zeuskaarten in het spel is gelijk aan het aantal spelers wat meedoet. Alle overige kaarten gaan terug in de doos. De rest van de sets en zeuskaarten schud je goed door elkaar, deze kaarten vormen een trekstapel.

Voor de eerste ronde kies je een deler, de rondes daarna is de speler die de laatste slag van de voorgaande ronde heeft gewonnen de deler. De eerste ronde krijgt iedere speler 7 kaarten.


De spelregels

Een slag is wanneer alle spelers één kaart op tafel hebben gespeeld. De speler links van de deler begint de eerste slag van een ronde. Met de klok mee spelen alle spelers vervolgens één kaart. Deze kaart moet dezelfde of een hogere waarde hebben dan de hoogste kaart die al door een andere speler gespeeld is. 13 is de hoogste kaart, 1 de laagste. Als een speler geen kaart kan spelen die gelijk of hoger is dan de hoogste kaart op tafel, dan moet deze speler de laagste kaart uit zijn eigen hand spelen. Als alle spelers een kaart hebben gespeeld, wint de speler die de hoogste kaart heeft gespeeld de slag. Mochten er meerdere kaarten met dezelfde waarde liggen, dan wint de speler die als laatst een kaart met deze waarde heeft gespeeld.


Met uitzondering van de eerste en de laagste slag, is het mogelijk voor de speler die de slag start om meerdere kaarten in één keer te spelen. Hierbij moeten alle kaarten die deze speler speelt van dezelfde waarde zijn. De andere spelers moeten dan volgen met dezelfde hoeveelheid kaarten, waarbij de gespeelde kaarten gelijk of hoger zijn dan wat er op tafel ligt, dit hoeven dus niet dezelfde getallen te zijn. Kan een speler dit niet, dan moet de speler de laagste kaarten uit eigen hand spelen. Let op dan alleen de speler die een slag start besluit om meerdere kaarten te spelen.


Op het moment dat elke speler nog maar één kaart in de eigen hand heeft, begint de laatste slag. De speler die deze slag wint krijgt minpunten, daarom proberen spelers hun laagste kaart te bewaren voor deze slag. Als twee of meer spelers een kaart met dezelfde waarde spelen, en dit is de hoogste kaart op tafel, dan wint de speler die als laatste een kaart van deze waarde speelt.


De speler die de laatste slag heeft gewonnen, legt de kaart waarmee de speler won apart. De waarde van de kaart is ook gelijk het aantal minpunten. Deze kaart wordt niet terug in de trekstapel geschud maar blijft open bij de speler liggen om aan te geven hoeveel minpunten deze speler heeft.


De speler die de laatste slag won, wordt de nieuwe deler. De deler pakt en schud alle kaarten, behalve de kaarten die dienen als minpunten bij spelers. De deler geeft nu elke speler zo veel kaarten als de waarde van de kaart waarmee de speler de laatste slag van de ronde had gewonnen.


Er zijn ook zeuskaarten in het spel, die meestal positief uitpakken voor de speler die de kaart gebruikt. De zeuskaart:

  • Telt altijd als gelijk aan de hoogste kaart op tafel in een slag.

  • Telt nooit als de laagste kaart van een speler, spelers gebruiken deze kaart dus niet als zij hun laagste kaarten moeten opgooien.

  • Kan niet worden gebruikt om een nieuwe slag te beginnen, behalve de laatste slag.

  • In de laatste slag heeft de zeuskaart een waarde van 20, het hoogste in het spel. Wint een speler de laatste slag met een Zeuskaart, dan krijgt de speler 20 minpunten.

Als een speler in totaal 32 of meer minpunten heeft, eindigt het spel en verliest deze speler. De andere spelers zijn winnaars en mogen feesten als goden.


Je kan het spel ook moeilijker maken. Alle basisregels blijven gelden, maar de zes zeuskaarten hebben individuele krachten:

  • Mierkaart - wanneer een speler deze kaart gebruikt in een slag met meerdere kaarten, dan mag de speler de regel van gelijk of hoger negeren. Alle andere spelers moeten wel zo spelen als altijd.

  • Draak - vanaf de volgende slag is de speelvolgorde omgekeerd. Het spel gaat nu tegen de klok in verder in deze en volgende rondes.

  • Stier - start een speler een slag met meerdere kaarten, dan mag de stierkaart worden toegevoegd. Deze telt nu als een kaart van dezelfde waarde.

  • Duif - de speler die de laagste kaart in deze slag heeft gespeelt, begint de volgende slag.

  • Adelaar - de speler die deze kaart speelt begint de volgende slag, onafhankelijk van wie de slag wint.

  • Zwaan - spelers mogen deze ronde geen nieuwe slag starten met meerdere kaarten.

Daarnaast is er ook nog een regel voor een spel met 5 of 6 spelers. Spelers mogen tijdens het spel niet meer dan twee kaarten tegelijk spelen als zij een slag starten met meerdere kaarten.


Hou je van nog meer uitdaging, dan kan je ook nog de goddelijke slag spelen. De deler deelt elke ronde elke speler een extra gesloten kaart. Deze kaart blijft gesloten. Gedurende de ronde mogen spelers op een moment naar keuze een kaart uit hun hand ruilen met de gesloten kaart voor zich. Dit kan een verbetering of verslechtering betekenen, de ruil is definitief.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het artwork ziet er leuk uit.

+ Je speelt een keer zonder troefkleur.

+ Het spel is tactisch.

+ Je kan het spel moeilijker maken als je dit wilt.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Télos is een slagenspel waarbij het vooral draait om de laatste slag. Deze laatste slag levert minpunten op, dus die wil je niet winnen. Het is dus belangrijk om de laagste kaart te bewaren voor deze slag. Alleen de kaarten die je speelt moeten altijd een gelijke of hogere waarde hebben die je al hebt gespeeld. Kan je geen van deze twee opties spelen dan moet je je laagste kaart spelen en dat wil je natuurlijk niet. De speler die als eerste 32 minpunten weet te bereiken verliest het spel, de andere spelers zijn winnaars!

Het leuke aan Télos is dat je een keer zonder troefkleur speelt. Bij de meeste slagenspellen heb je een bepaalde kleur kaart die je moet spelen tijdens een slag, maar bij dit spel is dat dus niet zo. De speler die de slag begint bepaalt dus de waarde van de kaart en alle andere spelers moeten dezelfde waarde of hoger spelen. Als beginnende speler is het dus ook een beetje tactisch nadenken, want speel je een hoge kaart dan moeten de andere spelers dit ook. Kunnen ze dit niet dan moeten ze een lage kaart spelen. De lage kaarten wil je natuurlijk bewaren tot het einde, want de laatste kaart zijn je minpunten.

Kan je geen genoeg krijgen van Télos en wil je het spel nog uitdagender maken? Speel dan met de godenkaarten die elk een eigen betekenis hebben. Deze kaarten kunnen je erg goed helpen tijdens het spel. Zo heb je bijvoorbeeld de adelaar, door deze kaart mag je de volgende slag beginnen. Erg handig dus als je van kaarten af wilt komen of als je bijvoorbeeld met meerdere kaarten wilt starten. Of je speelt juist met de zwaan, waardoor spelers niet meerdere kaarten mogen spelen tijdens een ronde.

Télos ziet er daarnaast ook nog is heel erg mooi uit, ik word echt vrolijk van hoe de goden zijn afgebeeld. Ook zit het spel in een klein doosje dus je neemt het zo overal mee naartoe. Perfect dus om tussendoor te spelen als je bijvoorbeeld met vrienden bent!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page