top of page
Foto van schrijverMirthe

Tajuto

Bijgewerkt op: 9 mei 2021

Naam: Tajuto

Soort spel: Strategisch spel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 60 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: Geronimo Games

Prijs: €40.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 1 speelbord

  • 8 pagodes, in 6 kleuren en elk met 6 verdiepingen

  • 1 stoffen buidel

  • 4 monniken

  • 12 actietegels, in elke spelerskleur 3

  • 32 offerstenen, 4 in de 8 pagodekleuren

  • 15 wijsheidstegels

  • 4 voordeeltegels, 2 markten en 2 heiligdommen

  • 6 neutrale actietegels, 2 voor elk van de 3 acties

  • 8 doeltegels

  • 8 inwijdingstegels, in de 8 pagodekleuren

Voordat het spel begint leg je het speelbord op tafel. Alle verdiepingen van de pagodes worden in de stoffen buidel gedaan en goed door elkaar gemixt.

Iedere speler pakt vervolgens de monnik in de gewenste kleur en de 3 actietegels die daarbij horen. De monnik zet je op veld 0 van het meditatiespoor. Ook neemt iedere speler 8 offerstenen in elke kleur van de pagodes.

Dan leg je de wijsheidstegels op de daarvoor aangegeven plek, deze worden gescheiden naar waarde (1 tot en met 5). De voordeeltegels worden ook gescheiden naar markten en heiligdommen en op de daarvoor aangegeven plek gelegd. De neutrale actietegels worden gescheiden naar de 3 acties en op de juiste plek gelegd.

Vervolgens leg je de doeltegels op de daarvoor aangewezen plek onderin het dorp. Leg als laatste de 8 inwijdingstegels op het speelveld bij de daarvoor aangewezen kleur. Nu kan het spel beginnen!


De spelregels

De oudste speler mag het spel beginnen. Als je aan de beurt bent dan mag je tijdens je beurt 1 of meerdere actietegels benutten. Aan het begin van het spel krijg je 3 van deze tegels die je tijdens je beurt telkens 1 keer mag inzetten. Je kan er ook voor kiezen om verdiepingen van pagodes te bouwen of doeltegels vervullen. Het maakt niet uit in welke volgorde je deze acties doet.


Als je actietegels wilt inzetten kijk je in de rechterbovenhoek of deze meditatiepunten kosten om in te zetten. Als je dit wilt doen dan zet je je monnik zoveel stappen terug als aangegeven staat in de rechterbovenhoek op het meditatiespoor. Je kan dan 1 van de volgende 3 acties doen:

  • Een verdieping trekken - je trekt 1 verdieping van een pagode uit de stoffen buidel. Je mag niet in de buidel kijken als je dit doet, maar je mag wel voelen om de grootte van de verdiepingen in te schatten.

  • Een offer brengen - je legt 1 van je 8 offerstenen op de hoogste verdieping van de desbetreffende kleur. Op elke verdieping van een pagode mag maar 1 offersteen liggen, als er dus al wat ligt moet je wachten tot er een nieuwe verdieping gebouwd wordt. Door een offer te brengen ontvang je meditatiepunten. Dit aantal is het actuele aantal verdiepingen van een pagode plus 2 extra. Op de laatste verdieping van een pagode mag helaas geen offer gebracht worden.

  • Een tegel kopen - je koopt een tegel door te betalen in de daarvoor aangegeven meditatiepunten. Deze tegels zorgen ervoor dat je in het speller sneller vooruit kan of leveren extra verlichtingspunten. Als je een tegel wilt kopen kost dit je niet alleen een actietegel, maar ook meditatiepunten. Je zet je monnik zoveel velden terug als aangegeven staat in de linkerbovenhoek.

Er zijn ook acties die en speler kan doen zonder dat dit hem actietegels kost. Je mag ten alle tijden zoveel verdiepingen van een pagode bouwen als je wilt. Een pagode bestaat in totaal uit 6 verdiepingen. Tijdens het bouwen van deze verdiepingen mag er geen een verdieping worden overgeslagen. Door het bouwen van deze verdiepingen ontvang je als speler meditatiepunten. Je mag evenveel velden vooruit als dat de pagode verdiepingen telt. Daarnaast is het zo dat als je een verdieping kan bouwen tijdens je beurt je dit moet doen. Het kan ook zo zijn dat je aan het einde van je beurt nog verdiepingen hebt liggen die nog niet kunnen worden gebouwd. Je mag dan maar 1 verdieping voor je laten liggen, de rest gaat terug in de buidel.

Je mag ook tijdens je beurt een doeltegel vervullen. Deze mag je dan van het speelbord pakken, maar alleen als je de daarop aangegeven eis kan vervullen, dit kost je ook geen actietegel. De doeltegel leg je gedekt voor je neer.


Er zijn dus verschillende tegels in het spel. Om een wat duidelijker inzicht te krijgen in welke tegels dit zijn volgt hier een kort overzicht:

  • Actietegels in de verschillende spelerskleuren - deze gebruikt een speler om acties te voltooien.

  • Neutrale actietegels - je kan met een neutrale actietegel slechts één van de acties uitvoeren.

  • Wijsheidstegels - deze tegels leveren een speler verlichtingspunten op.

  • Inwijdingstegels - aan het einde van het spel leveren deze tegels verlichtingspunten op. Als de pagode van de desbetreffende kleur voltooid is dan ontvang je 4 verlichtingspunten, als deze nog niet voltooid is dan ontvang je er helaas geen. Je kan deze tegels kopen door een aantal meditatiepunten achteruit te gaan. Het aantal staat aangegeven in de linkerbovenhoek.

  • Voordeeltegels - voordeeltegels zorgen ervoor dat je minder betaalt bij een toekomstige aankoop (markt). Ze zorgen er ook voor dat de waarde van de tegels met verlichtingspunten stijgt met 1 (heiligdom).

  • Doeltegels - deze leveren aan het einde van het spel ieder 1 verlichtingspunt op. Er zijn 6 tegels die spelers tijdens het spel kunnen ontvangen, zoals 4 offers brengen of de eerste pagode voltooien. Er zijn ook nog 2 van deze tegels die de spelers aan het einde verdelen, namelijk voltooi de 4e pagode en bezit de meeste meditatiepunten aan het einde van het spel.

Het spel eindigt onmiddellijk als een speler een vierde pagode weet te bouwen. Deze speler ontvangt dan nog wel de doeltegel met: 'voltooi de vierde pagode' ook de tegel met: 'bezit de meeste meditatiepunten' wordt nog uitgedeeld.

Daarna is het tijd voor de puntentelling. Iedere speler telt nu zijn verlichtingspunten die op zijn verzamelde tegels staan. De speler met de meeste verlichtingspunten wint het spel.


Pluspunten

+ Dit spel is perfect voor spelers die nog niet echt bekend zijn met tactische spellen

+ Het thema van het spel is leuk gekozen.

+ Het spelmateriaal is heel stevig.


Minpunten

- Het begin van het spel is een beetje traag.


Beoordeling

Dit spel is nou echt een goed voorbeeld voor als je een keer een tactisch spel wilt spelen, maar je er nog niet zo bekend mee bent. Daarnaast is het thema heel leuk gekozen. Ik als fanatieke speller moest wel tot rust komen bij een spel waar verlichtingspunten, meditatiespoor en pagodes normale woorden zijn.

Aan het begin van het spel waren wij wel veel in de zak aan het grabbelen om stukken van de pagodes eruit te halen. Dit ging een tijdje zo door, we waren eerst alleen maar meditatiepunten aan het verzamelen. Totdat iemand de eerste stap nam om een offer te brengen of een tegel te kopen. Toen besloot de rest van de spelers om dit ook te gaan doen. Vanaf dat moment werd het echt een spel. Je moest vooruit denken, ga ik nu al een offer brengen of wacht ik hier nog mee? Leg ik nu al een verdieping van de pagode of wacht ik het nog even af? Allemaal keuzes die van belang zijn om zoveel mogelijk meditatiepunten te behalen. Met deze meditatiepunten kan je tegels kopen met verlichtingspunten of tegels om het jezelf iets makkelijker te maken.

Zodra iemand dus de eerste stap neemt wordt het spel gelijk een stuk leuker. Je moet nadenken over je keuzes en die van anderen. Koop ik nu de tegel of wacht ik nog even? Het kan zomaar zijn dat iemand anders ermee vandoor gaat.

Daarnaast is het materiaal waar je mee speelt van goede kwaliteit, de pagodes zijn gemaakt van plastic en passen eenvoudig in elkaar. Ook de tegels waarmee je speelt zijn gemaakt van dikker karton. Ik hou er wel van als spellen een 3D element hebben, zoals in dit geval de pagodes.

Ik ben enthousiast over dit spel. Waar ik normaal meer van de familiespellen ben is dit een perfect spel voor de minder tactische speler zoals ik. Dit spel zal dus nog vaker bij ons op tafel komen!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page