top of page
Foto van schrijverMirthe

Suspects

Naam: Suspects

Soort spel: Strategisch spel

Aantal spelers: 1 - 6 spelers

Speeltijd: 90 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: Geronimo Games/Studio H

Prijs: €27.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit 3 moordmysteries van Claire Harper, een jonge detective die in de jaren 30 moorzaken onderzocht. Claire Harper werd geboren in 1910. Ze is dol op de boeken van Agatha Christie, reist graag en is Britser dan de high tea. Ze werd toegelaten aan de universiteit van Oxford nadat in 1927 quota voor het aantal vrouwelijke studenten waren ingevoerd. Ze trad in de voetsporen van haar vader, behaalde en diploma in strafrecht en maakte zo haar droom waar. Nu onderzoekt, observeert en ontdekt Claire Harper. Er is geen mysterie te vreemd voor haar briljante geest, geen zaak te moeilijk voor haar om te kraken. Claire Harper is niet zomaar en detective, ze is de allerbeste.

De hoofdstukken zijn:

  • Hoofdstuk 1: moord op landgoed allister

  • Hoofdstuk 2: het laatste bedrijf

  • Hoofdstuk 3: de vleugels van wraak

Elk hoofdstuk bestaat uit een aantal kaarten, een titelkaart, inleiding met op te lossen vragen, twee documenten en een envelop met de oplossing.

Voordat het spel begint neem je de kaarten met aanwijzingen, de inleiding en de twee documenten voor de moordzaak die je wilt oplossen. Leg de stapel kaarten met aanwijzingen binnen handbereik klaar. Houd ook de twee documenten binnen handbereik. Bekijk ze pas wanneer je dat wordt gevraagd.

Neem pen en papier, zodat je je gedachten, conclusies, verdenkingen, enzovoort kunt noteren.

Laat de enveloppe met oplossingen in de doos. Je hebt die pas nodig aan het einde van het onderzoek. Eén speler leest de inleiding hardop voor. Daarna kunnen de spelers beginnen met het onderzoek.


De spelregels

In een suspects-zaak onderzoeken de spelers de zaak door de kaarten met aanwijzingen te lezen, zoals ze een boek zouden lezen. Ze bespreken de zaak, trekken conclusies en komen tot een besluit. De spelers lezen eerst de inleiding. Daarna krijgen ze de opdracht en de vragenlijst te lezen. Het doel is zoveel mogelijk punten te scoren bij het beantwoorden van de vragen in de vragenlijst. Hoe 'sneller' de spelers de vragen kunnen beantwoorden (door zo weinig mogelijk kaarten met aanwijzingen te lezen), hoe meer punten ze scoren.


In suspects moeten de spelers logisch en kritisch denken. Het doel is een moordenaar te ontmaskeren en het zal niet volstaan te vertrouwen op je buikgevoel.

Als de spelers en theorie niet kunnen bewijzen met feiten of concrete aanwijzingen, hebben ze het waarschijnlijk bij het foute eind. Ze mogen zich niet laten meeslepen door hun fantasie en de feiten en logica negeren. Anderzijds bewijst en aanwijzing niet altijd dat iemand schuldig is. Vermijd tunnelvisie! Het is misschien terecht om iemand te verdenken omdat alleen zin of haar vingerafdrukken op het moordwapen te vinden zin, maar daarom is hij of zij nog niet schuldig. Als je een schroevendraaier vindt en het lijkt overduidelijk dat daarmee een kluis werd geopend, betekent dat nog niet dat het ook zo is. Verzamel alle aanwijzingen en ontdek de waarheid.

Om het de spelers gemakkelijker te maken, wijst de vraag 'Wie is de moordenaar?' erop dat er maar één dader is, terwijl de vraag "Wie is/zijn de moordenaar(s)?' erop wijst dat er mogelijk (niet noodzakelijk) meerdere daders zijn.


Nadat de spelers de inleiding en de vragenlijst hebben gelezen, begint het onderzoek. De spelers krijgen de opdracht kaarten met aanwijzingen te lezen en bepaalde documenten te bekijken. Verschillende symbolen wijzen de spelers op wat ze kunnen doen, bijvoorbeeld:

  • Iemand ondervragen - voorbeeld: neem en lees kaart 2 om de vermelde persoon te ondervragen.

  • Naar een locatie gaan - voorbeeld: neem en lees kaart 4 om naar de vermelde locatie te gaan.

  • Een voorwerp onderzoeken - voorbeeld: neem en lees kaart 7 om het vermelde voorwerp te onderzoeken.

Telkens als de spelers een van de symbolen zien, mogen ze de afgebeelde actie uitvoeren. De spelers mogen acties in een willekeurige volgorde uitvoeren. Ze kunnen eerst iemand ondervragen, dan naar een locatie gaan, daarna naar en andere locatie gaan, iemand opnieuw ondervragen enzovoort. Op sommige kaarten met aanwijzingen staan instructies die de spelers moeten volgen om het onderzoek verder te zetten.


De spelers moeten soms informatie van twee kaarten combineren om tot een theorie te komen. Twee voorwerpen of voorwerpen en personen horen bij elkaar als je ze naast elkaar legt (zonder de kaarten te draaien) en de gekleurde lijn op beide kaarten aan elkaar past. Je kunt in dat geval een logisch besluit trekken.


Sommige kaarten zijn pas beschikbaar na het lezen van andere kaarten. De voorwaarden voor het vrijspelen van die kaarten staan op die kaarten.


De spelers mogen de vragen in de vragenlijst op elk moment beantwoorden. Ze noteren de antwoorden op een blad papier en vinken aan bij de hoeveelste kaart met aanwijzingen ze de vraag beantwoordden. Alle kaarten tellen, ook de eerste.

Hoe sneller de spelers een vraag beantwoorden. Hoe meer punten ze krijgen. Ze mogen hun antwoorden later veranderen als ze over meer informatie beschikken. In dat geval vinken ze aan na hoeveel kaarten ze dat deden.

Als de spelers tijdens het onderzoek de instructie krijgen nog een kaart met aanwijzingen om te draaien, mogen ze dat doen nadat ze hun antwoord noteerden.


Het onderzoek eindigt als alle kaarten met aanwijzingen op zijn. Als de spelers alle vragen hebben beantwoord, nemen ze de oplossingen erbij, ze lezen deze en berekenen hun totale score. Ze moeten hun onderzoeksvaardigheden objectief beoordelen. De spelers controleren elke vraag: " is het laatst gegeven antwoord juist, dan krijgen de spelers het aantal punten dat overeenkomt met het meest rechtse vakje dat ze aanvinkten, " is het laatst gegeven antwoord fout, dan krijgen ze 0 punten.

De score verandert na en bepaald aantal kaarten (de spelers krijgen bijvoorbeeld 5 punten als ze 1 tot 30 kaarten lazen). Het is daarom een goed idee om te wachten tot je de laatste kaart van die score hebt gelezen (de 30ste kaart) om de zaak te bespreken en en vraag te beantwoorden.

Het is aanbevolen één speler aan te duiden die in de gaten houdt hoeveel kaarten met aanwijzingen al gelezen zijn. Zo verloopt het spel vlotter.

Zodra de spelers de eerste kaart van de derde fase (de 46ste kaart) lezen, heeft het geen zin meer het aantal kaarten in de gaten te houden. De spelers kunnen nu alle kaarten lezen en dan hun theorieën bevestigen of veranderen.


Pluspunten

+ De avonturen zijn heel erg divers.

+ Je kan op verschillende manieren aan de oplossing komen.

+ Sommige kaarten kan je combineren.

+ Je kan het spel alleen spelen, maar ook met meerdere spelers.


Minpunten

- Je kan ieder avontuur maar één keer spelen.


Beoordeling

Kruip tijdens Suspects in de huid van Claire Harper, een jonge, avontuurlijke detective in de jaren 30. Er zijn maar liefst 3 verschillende moordmysteries die je moet zien op te lossen. Aan het begin van het spel krijg je een stuk inleiding, 2 documenten en een stapel kaarten. De inleiding vertelt het begin van het verhaal en geeft een aantal vragen waar de spelers antwoord op moeten geven. Hoe sneller je dit doet hoe meer punten je scoort. Gebruik de verschillende kaarten om personen te ondervragen, naar een locatie te gaan of een voorwerp te onderzoeken. Weet jij de moordmysteries op te lossen?

Het leuke aan Suspects is dat er dus 3 verschillende moordmysteries zijn. Ze zijn allemaal heel erg divers. Zo onderzoek je de moord bij een landhuis, een theater en in het oude Egypte. Niets is wat het lijkt in Suspects. Ik vond de uitkomsten van de verschillende mysteries ook heel leuk. Je moet wel echt goed in alle verhalen duiken en alle mogelijke aanwijzingen naast elkaar leggen, wil je tot de juiste oplossing komen.

Je kan ook verschillende acties uitvoeren om dichter tot de oplossing te komen. Zo kan je personen ondervragen. Ondervraag diegene bijvoorbeeld over andere personen of over wat hij van de situatie weet. Je moet wel echt goed lezen om de hints te begrijpen. Ook kan je de verschillende locaties bekijken en daar mogelijke aanwijzingen vinden en misschien zijn er ook wel bepaalde voorwerpen te vinden die kunnen helpen? Het leuke aan suspects is ook dat je sommige kaarten kan combineren. Verbind personen bijvoorbeeld met gevonden voorwerpen en vind zo bijvoorbeeld uit of ze een alibi hebben of misschien juist wel een connectie met het moordwapen.

Suspects kan je trouwens alleen spelen, maar ook met meerdere spelers. Dat maakt voor het spel niet uit, maar ik vind het persoonlijk wel leuker om met meerdere spelers te spelen. Dan kan je misschien brainstormen over bepaalde bevindingen.

Het is wel jammer dat je ieder moordmysterie maar één keer kan spelen, daarna ken je namelijk de oplossing wel. Je kan het spel natuurlijk wel doorgeven aan kennissen. Ik hoop zelf dat er nog een vervolg komt op Suspects, want ik vind het een heel leuk spel. De manier van denken is heel anders dan andere spellen die ik bijvoorbeeld ken en je maakt zelf je eigen keuzes tijdens de verhalen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page