Naam: Story Makers
Soort spel: Familiespel
Aantal speler: 2 - 10 spelers
Speeltijd: 45 minuten
Leeftijd: 8+
Uitgever: The Game Master
Prijs: €22.50
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
Een spelbord
Een pad der verbeelding
4 karakters
84 verhaalkaarten
11 einde-verhaalkaarten
5 hintkaarten
5 overzichtskaarten
5 kaarten waar alle woorden voor het einde van het verhaal opstaan
1 scoreblad
2 potloden
4 blauwe kiesstenen
4 rode kiesstenen
1 houten konijn
1 wedstaaf
Voordat het spel begint draai je de achterkant van de doos om en leg je het spelbord op de daarvoor aangegeven plek. Vervolgens leg je het pad der verbeelding om de doos heen met het gele pad naar boven. Deel A leg je bij de afbeelding van de gesloten deur op de doos en de andere delen plaats je vervolgens in alfabetische volgorde met de klok mee rond de doos.
De 5 soorten verhaalkaarten sorteer je in 5 setjes, genummerd van I tot en met V. Als je het spel nog niet zo vaak gespeeld hebt kan je de kaarten met daarop 4 woorden eruit halen. De rest van de stapeltjes schud je en leg je naast het pad der verbeelding. Ook de hintkaarten worden geschud en daar neergelegd.
Het houten konijn zet je op het speelbord op het rode konijntje met het wedstaafje ernaast. De blauwe kiesstenen leg je op de ballonnen op het speelbord, de rode gebruik je alleen met de party versie.
Samen kies je een karakter en leg je het scoreblok klaar met de potloden, de overzichtkaartjes en de einde verhaalkaarten. Van elke stapel verhaalkaarten pak je vervolgens de bovenste kaart en je legt deze open op het bijbehorende vak op het spelbord, nu kan het avontuur beginnen!
De spelregels
Het spelbord kan je draaien zodra het bord stil ligt geeft de blauwe pijl aan wie de eerste storymaker is. De overige spelers bekijken de verhaalkaarten en bepalen samen hoeveel beurten zij denken nodig te hebben om het verhaal te raden. Het wedstaafje leg je rechts naast het vakje van het gekozen aantal beurten.
De storymaker kiest vervolgens van alle 4 de verhaalkaarten 1 woord en maak hier een verhaal van. Hij noteert de code op zijn scoreformulier zonder dit met een andere speler te delen. Als laatste kiest de storymaker een einde uit de einde-kaarten en legt deze gesloten op het spelbord.
Elke keer als je probeert het juiste verhaal te raden zet je het houten konijn 1 vakje naar rechts. Samen met de andere spelers probeer je het verhaal dat de storymaker heeft gekozen te raden. Dit doe je door de kiesstenen bij de gekozen woorden neer te leggen.
Vervolgens vertelt de storymaker hoeveel worden er goed zijn, maar niet welke woorden. Je noteert vervolgens de combinatie en het aantal op het scorevel, zo kan je goed bijhouden wat er mogelijk fout is. Je raadt net zolang door totdat je de eerste 4 delen van het verhaal goed hebt geraden of al het konijntje over het wedstaafje is gestruikeld.
Als je het verhaal goed hebt geraden dan mag je het karakter zoveel stappen vooruit zetten als je gegokt had met de weddenschap, dus het blauwe getal links van het wedstaafje. Je mag dan samen met de andere spelers ook nog proberen het einde van het verhaal te raden, hiermee kunnen ze 5 stappen extra verdienen.
Het kan dus ook zijn dat het konijn is gestruikeld, omdat het verhaal niet goed geraden is. Het karakter wordt evenveel plekken verplaatst als het aantal woorden dat er goed geraden is. Je mag dan helaas niet meer het einde van het verhaal proberen te raden.
Per ronde mogen de spelers ook nog 1 hinkaart inzetten. Na de eerste ronde mag de hint worden ingezet en de spelers mogen zelf bepalen wanneer dit is. De storymaker kan zo belangrijkere informatie geven. Hij pakt de bovenste kaart van de stapel en probeert deze zo goed mogelijk uit te voeren. De storymaker mag alleen niet vertellen op welke verhaalkaart de hint betrekking heeft en hij mag maar 1 tekening, geluid of uitbeelding uitvoeren.
Als het verhaal wel of niet geraden is wordt er een nieuw verhaal gemaakt door een nieuwe storymaker. Het spel eindigt als er 5 rondes zijn gespeeld of als het karakter het droomkasteel heeft bereikt.
Je kan het spel op meerdere manieren spelen. Als je het spel met een familie speelt en dus met kinderen dan kan je het spel een beetje eenvoudiger maken. Je kan als storymaker bijvoorbeeld wel aangeven over welke kaart de hint gaat. Of je kan ervoor kiezen dat de spelers na iedere keer raden een hint mogen vragen. Als de woorden op een verhaalkaart te moeilijk zijn dan kan je er ook voor kiezen om een volgend kaartje te pakken of om het kaartje uit te leggen.
Als je het spel al vaker hebt gespeeld dan kan je ook de gevorderden versie spelen. Dan kan je de kaarten met 4 woorden door de stapel heen schudden.
Het pad der verbeelding heeft 2 kanten, de gevorderden kant heeft 44 stappen en dit is dus een stukje moeilijker om te behalen in 5 rondes.
Je kan er ook voor kiezen om zonder hintkaarten te spelen of om de hintkaart pas te spelen om het einde van het verhaal te raden en dus de 5 punten te behalen.
De laatste variant die je kan spelen is de party variant. Je speelt het spel samen, maar ook tegen elkaar. Je moet met jou team als eerste stap 22 bereiken of daar voorbij gaan. Elk team kiest een karakter en plaats deze op vakje 0.
Je kunt de party variant ook weer op twee verschillende manieren spelen. De eerste variant speel je met twee teams en een storymaker, bij deze versie worden geen hints gebruikt. Beide teams proberen het verhaal te achterhalen. Zij mogen tegelijkertijd de verhaalcode noteren op hun scorevel. Om de beurt laten de teams met behulp van de kiesstenen hun woorden zien. De storymaker geeft aan hoeveel woorden er goed zijn. Je kan als team dus ook de informatie gebruiken van het andere team. Het team dat als eerste het verhaal raad mag het aantal stappen vooruit dat hoort bij de positie van het houten konijn. Als je als team het juiste verhaal denkt te weten roep je 'rabbit'. Je vertelt het verhaal, bij een goed verhaal mag je stappen vooruit zetten, maar bij een fout antwoord mag het andere team vooruit. Vervolgens mogen beide teams nog het einde van het verhaal proberen te raden voor 5 extra stappen.
Je kan de partymode ook met een bied variant spelen. Beide teams geven aan hoeveel beurten zij nodig hebben om het verhaal te raden. Het team met de minste beurten mag spelen. Dit team mag ook een storymaker aanwijzen. De rest van de regels zijn de standaardregels, er mag dus ook een hint ingezet worden. Als het het team lukt om het verhaal te raden dan mogen ze zoveel stappen vooruit als dat het wedstaafje aangeeft. Maar raden ze het niet dan mag het andere team zoveel stappen vooruit. Daarna mogen beide teams nog proberen om het einde van het verhaal te raden.
Pluspunten
+ Je kan het spel op verschillende manieren spelen.
+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.
+ Het spel ziet er super vrolijk uit.
Minpunten
- Je moet dit spel wel met de 'juiste' mensen spelen.
Beoordeling
Bij dit spel moet je samen met de andere spelers een verhaal proberen te raden. Je bent om de beurt de story maker en aan de hand van vier kaartjes met daarop verschillende opties verzin je een verhaal. Je mag alles combineren, niets is te gek!
Daarna proberen de andere spelers in te schatten wat jij wilt vertellen. Zij moeten daarvoor aangeven hoeveel beurten zij daarvoor denken nodig te hebben. Je wilt niet teveel beurten hiervoor inzetten, want hoe langer je er over doet des te minder stappen mag je zetten. Maar als je te laag inzet kan het zomaar zijn dat je het verhaal niet raad en je het konijn laat struikelen. Het is dus van belang om je medespelers een beetje te kennen, wat voor gek verhaal bedenken zij?
Dit kan voor hele grappige situaties zorgen, want soms komen er echt verhalen uit die je niet had verwacht. En soms kom je erachter dat je de andere spelers beter kent dan je van tevoren had gedacht.
Het enige minpuntje aan dit spel vind ik dat je het wel met de juiste mensen moet spelen. Ik kan me goed voorstellen dat sommige mensen dit spel niet leuk vinden, omdat ze niet houden van out of the box denken of omdat ze niet in de juiste bui voor zijn. Ik vond het in iedergeval een heel leuk spel, ik kan me ook goed voorstellen dat dit met grotere groepen op feestjes nog leuker is. Gelukkig heeft dit spel ook een party variant. Je kan tijdens deze versie tegen elkaar opbieden. Weet jou team het beter dan het andere team? Dan scoor jij de punten, maar je moet het verhaal dan wel in minder beurten zien te raden. Ook kan je dit spel met familie spelen en kinderen, dan maak je het spel wat eenvoudiger door bijvoorbeeld meer hints toe te voegen. Story Makers is dus op zoveel verschillende manieren te spelen dat ik mij niet kan voorstellen dat iemand het niet leuk vind.
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comments