Naam: Stella
Soort spel: Familiespel
Aantal spelers: 3 - 6 spelers
Speeltijd: 30 minuten
Leeftijd: 8+
Uitgever: Libellud
Prijs: €32.95
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
1 spelbord
84 Dixit kaarten
96 woordkaarten
4 ontdekkingswoord-kaarten
10 aanpasbare woordkaarten
6 lantaarnfiches
4 rondefiches
1 startverkenner pion
6 uitwisbare persoonlijke schrifborden
1 uitwisbaar uitslagenbord
6 viltstiften en 6 doekjes
Voordat het spel begint maak je de twee delen van het spelbord aan elkaar vast en leg het op tafel. Schud de Dixit kaarten door elkaar en plaats 3 rijen met 5 kaarten naast het bord, zoals hierboven. Maak een trekstapel van de overgebleven kaarten.
Trek 4 woordkaarten en leg ze met de afbeelding naar beneden in een stapel naast het bord. Als dit je eerste spel is, gebruik de 4 ontdekkings-woordkaarten. Deze zin genummerd #1 t/m #4. Sorteer ze in oplopende volgorde in een stapel die je naast het bord plaatst (met #1 bovenop).
Plaats de rondefiches op de daarvoor bestemde plekken met het nummer omhoog en in de juiste volgorde (van onder naar boven).
Elke speler neemt een persoonlijk schrijfbord met een stift en doekje van dezelfde kleur.
Maak een stapel van de lantaarnfiches met de lichte kant naar boven. Voor elke speler is er een fiche in de kleur van hun schrijfbord. Plaats de stapel op de startpositie, onderaan het bord.
Geef één speler het uitslagenbord. Deze zal de scores bijhouden. Schrijf aan de bovenkant de naam van elke speler en zorg dat de kleur van de kolom overeenkomt met de kleur die de speler heeft gekozen.
Kies willekeurig de speler die gaat beginnen. Deze speler krijgt de startverkenner pion.
De spelregels
Bij Stella zijn er 4 opeenvolgende speelrondes die uit de volgende stappen bestaan:
Associëren
Aankondigen
Onthullen
Scoren
Bij de eerste stap associeert elke speler in het geheim Dixit kaarten met een aanwijzingswoord. Heb jij dezelfde kaarten als je tegenstanders gekozen, dan scoor je punten. Heeft niemand jouw kaart geselecteerd, dan komt het je duur te staan.
De speler met de startverkenner pion onthult de eerste woordkaart van de trekstapel. Men leest hardop het woord voor dat op de kaart staat. Dat is het aanwijzingswoord voor de ronde. Schuif daarna de woordkaart onder het bord zoals in het plaatje onderin zodat het woord zichtbaar bliift.
Als er spelers zijn die het aanwijzingswoord niet begrijpen of er niet mee willen spelen, dan mogen alle spelers ook beslissen om het tweede woord te nemen dat op zijn kop op de woordkaart staat.
Pak jouw persoonlijke schrijfbord (laat niemand zien wat je erop zet!) en let op dat je deze goed voor je neerzet. Persoonlijke schrijfborden geven positie weer van de Dixit kaarten tafel. Elke Dixit kaart heeft zijn eigen vakje. Om ervoor te zorgen dat jou schrijfbord goed is gepositioneerd, let je goed op de positie van het getekend miniatuurbord. Wat stelt de bovenste rij voor en wat de onderste?
Kijk goed naar de Dixit kaarten. Welke associeer je met het aanwijzingswoord? Waar doet het aanwijzingswoord je aan denken? Wat roept het bij je op? Zijn er overeenkomsten tussen de Dixit kaarten? Het kan een concept zijn, een sfeer, kleuren, karakters, details en ga maar door. Associaties bij ideeën hangen af van jouw beleving en interpretatie, dus wees creatief!
Geef in het geheim op je schrijfbord aan welke Dixit kaarten je aan het aanwijzingswoord koppelt. Dit doe je door kruizen te zetten op de plekken waar de kaarten zich bevinden. Selecteer minimaal één kaart en maximaal tien.
Ben je klaar met het kiezen van je Dixit kaarten, geef dan je stift aan de speler links van je. Zo laat je zien dat je klaar bent. Als iedereen hun stift heeft doorgegeven, is het selecteren voorbij en kan er niets meer worden veranderd. Voor jouw selectie mag je net zo lang de tijd nemen als je zelf wil.
Bij de stap aankondigen maakt elke speler bekend hoeveel Dixit kaarten ze bij het aanwijzingswoord hebben geassocieerd. De speler met het hoogste aantal moet hun lantaarnfiche omdraaien zodat deze met de donkere kant omhoog komt te liggen. Voor hen kan het moeilijk worden om punten te scoren. Alle spelers maken het aantal kaarten bekend dat ze met het aanwijzingswoord hebben geassocieerd. Zorg ervoor dat niemand tijdens het spel op jouw persoonlijke schrijfbord kan kijken.
Elke speler let dan hun lantaarnfiche op de positie op het spelbord die overeenkomt met hun aantal, met de lichte kant omhoog, Als alle lantaarnfiches zijn geplaatst, kunnen er twee situaties ontstaan:
Een speler heeft als enige het hoogste aantal kruisjes gezet. Deze speler speelt in het donker. Men moet hun lantaarnfiche omdraaien naar de donkere kant.
Er zijn tenminste 2 spelers met het meeste aantal kruisjes. Er gebeurt nu helemaal niets. Alle fiches blijven op hun lichte kant.
In het donker spelen heeft geen effect op de rest van de ronde. Wel heeft het een gevolg bij het scoren van punten.
Bij deze stap onthult elke speler na elkaar welke Dixit kaarten zij hebben gekozen bij stap 1 en proberen ze zoveel mogelijk punten te scoren.
De eerste verkenner van de ronde is de speler die de startverkenner pion heeft gekregen. De "Verkenner" is degene die één van de kaarten laat zien die zij hebben geselecteerd. Deze rol wordt met de klok mee van de ene speler aan de andere doorgegeven totdat geen enkele speler nog een kaart kan laten zien. De speler met de startverkenner pion geeft hun pion niet aan de andere spelers als zij de verkenner worden. De pion verplaatst zich pas aan het einde van de ronde.
Als de verkenner een kaart laat zien, hoeven ze alleen een kruisje op hun schrijfbord te kiezen en de daarbij horende Dixit kaart op tafel met de vinger aan te wijzen. De verkenner kan geen kaart nemen die tijdens deze ronde al is gekozen De andere spelers controleren daarna op hun schrijfbord of zij deze kaart ook hebben gekozen of juist niet. Drie situaties kunnen ontstaan:
De vonk - als er meerdere spelers zijn die dezelfde kaart als de verkenner hebben gekozen, dan krijgen ze een vonk. Net als de verkenner mogen ze nu de twee sterretjes inkleuren in het corresponderend vakje op hun bord. Spelers die tijdens deze ronde al zijn "gevallen" krijgen wel een vonk maar mogen geen sterren inkleuren
De supervonk - als er maar één speler is die dezelfde kaart heeft gekozen als de verkenner, dan krijgen zij en de verkenner een supervonk. Zij mogen nu, naast de twee sterren, ook de bonusster inkleuren. Spelers die tijdens deze ronde al zijn "gevallen" krijgen wel een supervonk maar mogen geen sterren meer inkleuren.
De val - Als er geen één speler de kaart van de verkenner heeft geselecteerd, dan valt de verkenner: Zij krijgen geen sterren voor hun kaart en kunnen in deze ronde geen sterren meer inkleuren; Zij kunnen geen verkenner meer zijn in deze ronde; Zij moeten hun schrijfblok in hun hand houden, want de kruisjes die zij hebben gezet blijven belangrijk voor overige spelers (om een vonk of supervonk te krijgen). Om te voorkomen dat je valt, kies als verkenner eerst de meest voor de hand liggende Dixit kaart.
Is de verkenner gevallen of heeft die al zijn kruisjes bekend gemaakt, dan wordt de speler links van hen de nieuwe verkenner. Zij moeten nu een nieuwe kaart laten zien die ze op hun schrijfbord hebben aangekruist (en zo verder).
De nieuwe verkenner kan geen speler zijn die al is gevallen of die geen (nieuwe) kaarten heeft om in de ronde te brengen. De beurt schuift weer op (en zo verder). Deze stap eindigt als alle spelers zijn gevallen (of als niemand de verkenner kan worden), of als de niet-gevallen spelers geen kruisjes meer over hebben.
Bij de stap scoren tellen alle spelers de sterren die ze tijdens deze ronde hebben ingekleurd en hoeveel punten dat heeft opgeleverd. De volgende ronde kan beginnen.
Elke speler scoort net zoveel punten als de sterren die ze op hun schrijfbord hebben ingekleurd (inclusief bonussterren (1). Degene die het uitslagenbord heeft gekregen, noteert alle scores in de juiste gekleurde kolommen.
Als je in het donker speelt, scoor je op een andere manier punten. Twee situaties kunnen ontstaan:
Je maakte geen val gefeliciteerd! Je slaagde erin om vonken (en/of supervonken) te creëren met al je kruisjes bij stap 1. Je kunt nu normaal je score berekenen.
Als je wel viel betekent dit dat minstens één van je kruisjes geen vonk of supervonk maakte. Je scoort nu alleen één punt voor elke vonk (in plaats van twee). Als jij je eindscore voor de ronde berekent, trek je dus één ster af bij elke vonk en supervonk,
Zijn alle scores verwerkt, maak je dan klaar voor de volgende ronde. volg deze stappen:
Stop de voor deze ronde gebruikte woordkaart terug in de doos.
Geef de startverkenner pion aan de speler links van jou.
Voor de nieuwe ronde gaan we 5 Dixit kaarten op tafel vervangen. Draai het rondefiche van de afgelopen ronde (I voor ronde 1, I voor ronde 2, etc) om. Het cijfer dat je nu ziet, correspondeert met de rij kaartten die je moet vervangen. Pak 5 nieuwe kaarten uit de trekstapel en leg de gebruikte kaarten terug in de doos.
Draai alle lantaarnfiches eventueel terug naar de lichte kant en plaats ze op de startpositie.
Alle spelers wissen hun schrijfblok.
Aan het eind van de vierde ronde tellen alle spelers de punten op die ze in vier rondes hebben gescoord. De speler met de meeste punten wint!
Pluspunten
+ Het spel ziet er prachtig uit.
+ De speelborden zijn uitwisbaar.
+ De spelregels zijn eenvoudig.
+ Het spel is leuk om te spelen met vrienden op feestjes.
+ De herspeelbaarheid is hoog.
Minpunten
- Je moet het spel wel met de juiste mensen spelen.
Beoordeling
Duik in de wereld van Stella! Op tafel liggen 15 geïllustreerde kaarten. Iedere ronde word er een kaart met daarop een woord omgedraaid. Vervolgens moeten alle spelers op hun spelersbord kruisjes zetten, deze kruisjes komen overeen met de kaarten die zij bij het woord vinden passen. Als iedere speler dit gedaan heeft ga je de kaarten bespreken. De verkenner begint met kaarten aanwijzen. Als andere spelers deze kaart ook hebben aangekruist dan verdienen jullie sterren. Je verdient 2 sterren als er 2 of meer spelers ook die kaart hebben aangekruist en je verdient zelfs 3 sterren als er maar 1 speler die kaart heeft aangekruist. Maar is er geen enkele speler met dezelfde kaart? Dan valt de verkenner en lig je helaas uit de ronde. Na 4 rondes eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten!
Allereerst; Stella is een prachtig spel voor het oog, de kaarten zijn super mooi geïllustreerd. Ik zie in elke kaart weer een aparte wereld en kan er echt in wegdwalen. Niet alleen de kaarten zien er mooi uit, maar ook de rest van het spelmateriaal. Dit is overigens ook van goede kwaliteit. Vooral de spelersborden zijn van goed materiaal en deze zijn ook nog eens uitwisbaar. Dus je kan daar met de whiteboardstiften op aankruisen en na iedere ronde weer uitvegen.
De spelregels van Stella zijn overigens niet moeilijk, van mij hadden ze wel iets korter gemogen. Het is eigenlijk gewoon plaatjes zoeken bij het woord dat iedere ronde wordt gegeven. Dat de spelregels eenvoudig zijn betekent niet perse dat het spel zelf eenvoudig is. Je moet natuurlijk wel een kaart juist associëren. Denk je te moeilijk dan zal je waarschijnlijk niet dezelfde kaarten als de andere spelers aankruisen. Denk je te makkelijk dan scoor je wel punten alleen waarschijnlijk wel minder, wat trouwens ook niet erg is. Het ligt er ook een beetje aan met wat voor groep je het spel speelt, kan jij je medespelers een beetje inschatten? Als je denkt dat het verstandig is dat je alle kaarten aankruist dan heb je het mis, want dan beland je in de duisternis en is de kans dat je nog punten verdient klein.
Ieder spel van Stella is anders. Dit ligt aan verschillende dingen, als eerste natuurlijk de mensen met wie je het speelt, want zij kunnen hele andere associaties doen. Daarnaast zijn er wel 84 kaarten met afbeeldingen en 96 woordkaarten waar meerdere woorden op staan. De kans dat er iedere keer precies dezelfde kaarten liggen is natuurlijk vrij klein. Stella biedt dus urenlang speelplezier!
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comments