top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Split

Bijgewerkt op: 14 feb. 2022

Naam: Split

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 5 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Jumbo Games

Prijs: €8.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 90 standaardkaarten

  • 11 jokerkaarten


Voordat je begint schudt de deler alle kaarten en geeft elke speler 7 kaarten met de afbeelding naar beneden, en pakt daarna zelf twee extra kaarten. De rest van de kaarten wordt met de afbeelding naar beneden neergelegd en vormt de trekstapel waarvan de kaarten voor het spel worden gepakt.


De spelregels

Het doel van het spel is om als eerste al je kaarten kwijt te raken.

De deler kiest de hoogste en laagste standaardkaart uit zijn eigen hand en legt die in het midden op tafel met de afbeelding naar boven, waarop de waarde zichtbaar is. De afstand tussen beide kaarten moet groot genoeg zijn om er nog een kaart tussen te kunnen leggen. Deze beide kaarten vormen de twee split-stapels. Op de ruimte ertussenin worden tijdens het spel de kaarten neergelegd. De speler links van de deler begint, en het spel verloopt met de klok mee.


Je mag alleen een kaart neerleggen met een waarde tussen die van de kaarten van de twee split-stapels in of een Joker. Kun je geen kaart spelen, dan moet je het spel resetten.

De volgende speler mag kiezen of hij de middelste kaart op de linker of de rechter split-stapel legt alvorens één kaart uit de eigen hand tussen de twee split-stapels neer te leggen, dan is de beurt voorbij.


Als je aan de beurt bent, kun je ervoor kiezen het spel te resetten door alle kaarten op tafel om te draaien en samen te voegen tot één grote aflegstapel. Van de trekstapel pak je 3 nieuwe kaarten die je aan je hand toevoegt. Je begint vervolgens en nieuw spel door de hoogste en laagste Standaardkaarten uit je hand te kiezen waarmee je twee nieuwe Split-stapels maakt. Het spel gaat nu verder alsof het een heel nieuw spel is.


Na afloop van je beurt heb je één kaart meer in je hand dan toen je beurt begon, maar het is een heel goede manier om een heel hoge en/of heel lage kaart kwijt te raken.

Heb je te weinig standaardkaarten om twee nieuwe split-stapels te maken, leg dan één kaart onder op de trekstapel en pak een nieuwe kaart. Ga hier net zo lang mee door tot je twee split-stapels met standaardkaarten kunt maken.


Wordt een speler bij en reset betrapt op valsspelen doordat hij niet de hoogste en/of laagste standaardkaart speelt, dan kan elke speler dit melden en krijgt de valsspeler bij wijze van straf 5 extra kaarten.


0, 1, 99, 100 en alle getallen die op en 0 eindigen zijn Jokers en kunnen de speelrichting omkeren. Je kunt en Joker neerleggen tussen elk getal dat je op de split-stapels ziet, het maakt niet uit welk dat is. Als volgende is nu de speler rechts van je aan de beurt; deze mag kiezen of de joker aan de linker- of rechterkant komt te liggen. De waarde van de joker wordt nu het getal op die split-stapel. Telkens wanner er een Joker wordt gespeeld, keert de speelrichting weer om. (Als je met zijn tweeën speelt, geldt de omkeerregel niet.)


Wie als eerste geen kaart meer over heeft, heeft gewonnen! Het spel is dan voorbij. Een spel kan echter niet worden beëindigd met een Joker. Is je laatste kaart en joker, dan moet je het spel resetten.


Je kan ook een coöperatief spel spelen. Voordat je begint haal je de kaarten met de waarden 0 en 100 uit de stapel en leg ze met de afbeelding naar boven opzij. Schud en geef elke speler 7 kaarten met de afbeelding naar beneden. De deler pakt twee extra kaarten.

Alle spelers moeten al hun kaarten zien kwijt te raken voordat iemand genoodzaakt is tot een reset.

De deler maakt de twee split-stapels met de hoogste en laagste standaardkaart uit zijn/haar eigen hand. Nadat de deler de twee beginkaarten op tafel heeft gelegd, is de speler links van de deler als eerste aan de beurt. Net als bij het gewone spel legt die speler een kaart neer met een waarde tussen die van de twee kaarten op de split-stapels in, en mag de volgende speler kiezen of hij de middelste kaart op de linker of de rechter split-stapel legt alvorens en kaart uit de eigen hand neer te leggen. Zodra er een reset noodzakelijk is, is het spel voorbij. Spelers mogen andere spelers om advies vragen over de te verplaatsen kart, maar daarbij mogen gen specifieke getallen worden genoemd. Zinnetjes als "Ik moet het in de blauwe getallen houden' of " Ik houd het graag laag' zijn heel geschikt om met je medespelers te communiceren.

Als je geen kaart uit je eigen hand wil of kunt neerleggen, kun je er ook voor kiezen om de kaart met 0 of 100 op te pakken en die te spelen. Leg hem tussen de Split-stapels in - net als je zou hebben gedaan wanneer je hem uit je eigen hand zou leggen en sluit je beurt af.

Als alle spelers hun kaarten kunnen neerleggen voordat er en reset nodig is, dan winnen ook alle spelers! Ze kunnen nooit als laatste kaart een joker spelen, want dat reset het spel.

Wil je het spel wat moeilijker maken? Probeer dan eens alle kaarten kwijt te raken zonder gebruik te maken van een van beide of beide kaarten met 0 of 100!


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Een potje duurt niet lang.

+ Je kan elkaar goed dwarsbomen.

+ Je kan het spel coöperatief spelen.


Minpunten

- Het spel is leuker met meerdere spelers.


Beoordeling

Raak zo snel mogelijk je kaarten kwijt tijdens een potje Split. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler twee kaarten. De deler krijgt 2 kaarten extra en legt vervolgens de hoogste en laagste kaart neer en laat wat ruimte tussen de kaarten. Daarna legt de speler links van de deler een kaart tussen deze twee split-stapels neer. De volgende speler bepaalt dan vervolgens op welke stapel hij de kaart legt en speelt zelf ook een kaart. Hierdoor wordt de waarde van de stapels steeds hoger en lager en wordt het dus moeilijker om kaarten kwijt te raken. Lukt het je niet om een kaart te spelen dan kan je het spel resetten. Daarnaast kan je ook jokers spelen, deze kan je altijd neerleggen. De speler die als eerste al zijn kaarten kwijt weet te spelen wint het spel!

Tijdens Split kan je elkaar lekker dwarsbomen. Als je aan de beurt bent kan je zelf bepalen waar je de kaart in het midden neerlegt en zo de range kleiner maken voor andere spelers. Erg grappig dus als een speler vervolgens niets kan en het spel moet resetten. Dan pakt deze speler 3 kaarten van de split-stapels en legt de rest af. 2 van deze kaarten vormen de nieuwe split-stapels en de andere kaart moet de speler op hand nemen. Dus door de range steeds kleiner te maken zorg je er ook voor dat andere spelers meer kaarten krijgen.

Je kan het wat makkelijker maken voor jezelf door jokers te spelen. Jokers zorgen niet alleen dat de speelrichting omgedraaid wordt, maar jokers mogen ook overal tussen gelegd worden en ook is de joker het nieuwe getal op één van de split-stapels. Jokers kunnen erg handig zijn, denkt een andere speler je het net moeilijk te maken leg jij een jokerkaart neer en kan je dus weer alle kanten op.

Wel vind ik Split leuker worden als je het meer spelers speelt. Wij hebben het spel met z'n tweeën gespeeld en ook nog een keer met z'n vieren. Met twee spelers is het ook een beetje geluk hebben welke kaarten je hebt en de speler met de beste kaarten wint eigenlijk het spel. Met meerdere spelers kan je elkaar beter dwarsbomen. Ook gaan de getallen sneller naar elkaar toe met meerdere spelers en moet je het spel dus vaker resetten. Met twee spelers hoef je dit niet echt te doen en kan het zo zijn dat je zonder reset al je kaarten kwijt kan spelen.

Split is een perfect spel om tussendoor te spelen. De spelregels zijn niet lang en daardoor kan je zo beginnen met spelen. Het is daarnaast ook nog is een super snel spel. Je speelt zo meerdere potjes achter elkaar.

Wil je elkaar niet constant dwarsbomen en hou je van een beetje samenwerken? Dan kan je Split ook nog coöperatief spelen. Je moet dan proberen je kaarten weg te spelen, zonder dat een speler een reset hoeft te doen. Je mag dan niet precies communiceren over de getallen die je hebt, maar je mag wel zeggen welke kleuren je kaarten hebben. Lukt het alle spelers om hun kaarten weg te spelen? Dan winnen zij samen het spel.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page