Naam: Slynx
Soort spel: kaartspel
Aantal spelers: 2 - 5 spelers
Speeltijd: 20 minuten
Leeftijd: 10+
Uitgever: 999 Games
Prijs: €11.99
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
104 getallenkaarten
5 jokers
1 poot
Voordat het spel begin schud je de overige kaarten en geef iedere speler gedekt 13 handkaarten. Leg de resterende kaarten als gedekte stapel op tafel. Trek de bovenste 6 kaarten van de gedekte stapel en leg die er in een open rij naast. Die kaarten vormen de voorraad. Laat aan de andere kant van de gedekte stapel ruimte voor een aflegstapel.
Wie als laatste en lynx heeft gezien, krijgt de poot en legt die voor zich neer.
De spelregels
Er wordt met de klok mee gespeeld. De speler met de poot is de actieve speler en aan de beurt. Wie aan de beurt is, legt kaarten neer en steelt kaarten, indien mogelijk.
Aan het begin van zijn beurt moet de actieve speler 1 of meer kaarten van dezelfde waarde open voor zich neerleggen. Hij mag daarbij vrij kiezen welke en hoeveel kaarten van dezelfde waarde hij voor zich neerlegt.
Jokers nemen de waarde aan van de andere kaarten waarmee de speler de joker(s) speelt. Legt een speler jokers zonder getallenkaart neer, dan zijn deze hoger dan elke andere waarde.
Liggen er al kaarten uit voorgaande ronden voor hem, dan legt hij de nieuwe kaarten er overlappend op. Zo ontstaan er meerdere lagen in zijn verzameling.
Na het neerleggen vergelijkt de speler zijn juist gelegde kaarten met de bovenaan liggende kaarten van alle andere spelers, één keer rond en te beginnen bij zijn linkerbuurman. Is het aantal gelegde kaarten gelijk aan en hebben ze een hogere waarde dan de bovenaan liggende kaarten van de andere speler, dan moet hij deze kaarten stelen! Hij beslist nu of hij de gestolen kaarten in zijn hand neemt of niet.
Hij neemt de gestolen kaarten in zijn hand. De andere speler moet direct zoveel kaarten trekken en in zijn hand nemen als van hem gestolen zijn.
Hij neemt de gestolen kaarten niet in zijn hand. De andere speler moet nu kiezen: Hij mag de kaarten in zijn hand terugnemen of deze op de aflegstapel leggen. Legt hij de kaarten af, dan moet hij zoveel kaarten trekken en in zijn hand nemen als het aantal afgelegde kaarten.
Bij het trekken van kaarten mag een speler altijd voor elke kaart afzonderlijk kiezen of hij die uit de voorraad neemt of van de gedekte stapel trekt. Pas nadat hij al zijn kaarten heeft getrokken, vult hij de voorraad weer tot 6 kaarten aan. Is de gedekte stapel leeg, dan vormen de spelers geen nieuwe. Ze spelen zoals gebruikelijk met de resterende voorraad verder zonder deze aan te vullen.
Het kan voorkomen dat een speler in 1 beurt van meerdere andere spelers steelt. Handel deze met de klok mee één voor één af. Een speler kan iedere andere speler in 1 beurt echter ten hoogste éénmaal bestelen.
Nog 3 belangrijke opmerkingen met betrekking tot stelen:
Wat een speler ook beslist, de gestolen kaarten verdwijnen in alle gevallen uit de verzameling van de speler waarvan de kaarten zijn gestolen.
Door stelen worden daarvoor beschermde lagen weer bovenste lagen, die weer kunnen worden gestolen.
Jokers die zonder getallenkaarten zijn gelegd, kunnen niet worden gestolen.
Heeft de actieve speler het stelen bij alle andere spelers waarbij hij aan de voorwaarden voldoet afgerond, dan is zijn beurt voorbij.
Kan de actieve speler van geen van de andere spelers stelen, dan mag hij in plaats daarvan één kaart trekken (uit de voorraad of van de gedekte stapel) en in zijn hand nemen. Het is daarbij niet van belang hoeveel kaarten hij heeft neergelegd. Daarna is zijn beurt voorbij.
Het spel eindigt direct als een van de volgende situaties optreedt: Een van de spelers heeft al zijn handkaarten neergelegd. Omdat het spel dan direct voorbij is, wordt de als laatste neergelegde kaarten niet meer gestolen!
De gedekte stapel is leeg en een van de spelers neemt de laatste kaart uit de voorraad. Dit kan ertoe leiden dat een speler aan het einde niet alle kaarten kan trekken waartoe hij verplicht is.
Nu tellen de spelers hun punten. Een speler krijgt 1 punt voor elke kaart die aan het einde van het spel voor zich ligt. Voor elke kaart die hij aan het einde nog in zijn hand heeft, krijgt hij 1 minpunt. De waarden van de kaarten zijn daarbij niet van belang.
De speler met de meeste punten wint het spel. Bij een gelijke stand wint van hen de speler met de minste handkaarten. Is het dan nog gelijk, dan delen de betreffende spelers de winst.
Willen de spelers na een paar keer spelen een grotere uitdaging? Gebruik dan deze variant. De actieve speler mag geen kaart trekken als hij niet kan stelen. Alle andere spelregels blijven ongewijzigd.
Willen de spelers een nog uitdagender spel? Gebruik dan naast de extra spelregel voor gevorderden ook deze spelregel. Jokers die zonder getallenkaarten worden neergelegd en 13-en kunnen nu ook worden gestolen, en wel met 1-en. De 1-en kunnen zoals gebruikelijk met elke hogere waarde worden gestolen.
Voor een spel met 2 spelers zijn de spelregels van het basisspel zijn van kracht. Pas de volgende wijzigingen toe.
Tijdens de voorbereiding krijgt elk van de spelers eerst 2 jokers. Daarna schudden de spelers de overige kaarten en krijgen ze ieder nog 11 kaarten, die ze in hun hand nemen. Vorm daarna met 13 kaarten een "schaduwaanbod". Trek daartoe één voor en kaarten van de gedekte stapel en leg deze open naast elkaar. Leg gelijke waarden overlappend op elkaar. Zo kunnen de spelers direct zien of een waarde meermaals voorkomt.
Trekken de spelers daarbij een 13 of een joker, dan leggen ze die niet in het schaduwaanbod. In plaats daarvan leggen ze die direct op de laagste vrije kaart van de voorraad. Zijn er geen vrije kaarten, leg de kaart dan op de stapel met de minste kaarten waarvan de onderste kaart het laagste is, enzovoort. Daar ontstaan op die manier groepen kaarten.
Elke keer dat de spelers in de loop van het spel het schaduwaanbod aanvullen en daarbij 13-en en/of jokers van de gedekte stapel trekken, leggen ze die zoals hierboven beschreven in de voorraad. Vul het schaduwaanbod daarna weer tot 13 kaarten aan.
Neemt een speler bij het uit de voorraad trekken een groep kaarten, dan geldt deze als één getrokken kaart.
De actieve speler kan ook van het schaduwaanbod stelen! Hij moet zich daarbij aan het volgende houden. In tegenstelling tot de andere speler heeft het schaduwaanbod maar 1 laag, waarvan alle kaarten kunnen worden gestolen. Heeft de actieve speler daardoor meer opties bij het stelen, dan mag hij er één kiezen.
De actieve speler moet van het schaduwaanbod gestolen kaarten in zijn hand nemen. Steelt hij van de andere speler, dan mag die zoals gebruikelijk kiezen of hij de kaarten in zijn hand terugneemt of nieuwe kaarten trekt. Steelt hij in zijn beurt zowel van het schaduwaanbod als van de andere speler, dan begint hij bij het schaduwaanbod. Vul na het schaduwstelen het schaduwaanbod direct weer tot 13 kaarten aan.
Pluspunten
+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.
+ Je mag bij je tegenspelers stelen.
+ Er komt meer tactiek bij kijken dan van tevoren gedacht.
+ De spelregels zijn eenvoudig.
Minpunten
- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.
Beoordeling
Weet jij dit spel Slynx te spelen? Iedere speler krijg aan het begin van het spel 13 kaarten. Als je aan de beurt bent speel je een of meerdere kaarten met hetzelfde getal. Het groepje kaarten wat je speelt leg je op eerder gespeelde groepen kaarten. Daarna kan je eventueel van je tegenspelers stelen! Heeft deze speler namelijk een groepje kaarten van hetzelfde aantal en met een lagere waarde dan mag je deze kaarten stelen. Dan kies je of je de kaarten op hand neemt of niet, zo niet dan mag de andere speler dit nog doen of de kaarten afleggen. Zodra de stapel op is of een speler al zijn handkaarten heeft gespeeld stopt het spel. Je krijgt 1 punt voor iedere kaart die voor je ligt en 1 minpunt voor iedere kaart die je nog op hand hebt. De speler met de meeste punten wint het spel.
Van tevoren had ik niet gedacht dat er zoveel tactiek in het spel zit. Je scoort dus punten door kaarten van tegenspelers op hand te nemen, maar zo loop je ook weer het risico dat de kaarten weer gestolen worden. Daarnaast kan je je eigen kaarten ook proberen te beschermen. Als je bijvoorbeeld al een groepje kaarten hebt gespeeld kan je daar een ander groepje op leggen, de eerste kaarten mogen dan niet gepakt worden en zijn beschermd. Als de bovenste kaarten weer gestolen worden dan zijn de eerste kaarten alleen niet meer beschermd.
Het stelen van andere spelers vind ik ook een leuk element. Vooral als je een groepje kaarten weet te stelen die uit veel kaarten bestaat. Dan kan je deze zelf op hand nemen en de volgende beurt spelen. Heeft een andere speler dus net zo hard gespaard en dan wordt het groepje zo voor z'n neus weg gestolen. Het spel heet niet voor niet Slynx!
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comments