Naam: Royal Secrets
Soort spel: Bordspel
Aantal spelers: 3 - 5 spelers
Speeltijd: 35 minuten
Leeftijd: 10+
Uitgever: Funny Fox Games
Prijs: €19.95
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
1 dubbelzijdig speelbord
5 pionnen
5 schrijfmap
1 onderhandel tegel
70 Fleur-de-lys fiches
55 hofkaarten
18 audiëntiekaarten
10 bediende kaarten
14 kardinaalkaarten
5 overzichtskaarten
Voordat het spel begint voeg je de koning- en koninginonderdelen samen om het speelbord te vormen en plaats het in het midden van de tafel. Het zal tijdens het spel gebruikt worden om het speelgebied te organiseren. Iedere speler krijgt een pion en schrijfmap van hun kleur en een overzichtskaart.
Iedere speler ontvangt 10 overwinningspunten. Deze tokens doe je in de schrijfkasten. De overige tokens worden naast het bord geplaatst.
De audiëntiekaarten vertegenwoordigen de audiëntie daarmee moeten de spelers invloed uitoefenen op de koning en koningin. Schud alle 18 audiëntiekaarten met de afbeelding naar beneden en
leg 4 willekeurige kaarten af. Plaats de resterende 14 kaarten met de voorkant naar beneden op de daarvoor bestemde plaatsen op het speelbord, twee stapels vormend van elk 7 kaarten: één op het koningsgebied en de andere op het koninginnen-gebied van het bord.
De parley-tegel wordt gebruikt om de beurtvolgorde te bepalen in de loop van het spel. Kies willekeurig de eerste speler, deze ontvangt de parley-tegel.
De hofkaarten vertegenwoordigen je team. Je moet ze gebruiken in de loop van het spel voor de audiëntie. Elke hofkaart heeft een invloed waarde. Elke speler neemt de hofkaarten van zijn kleur.
Ook de bediendekaarten hebben een invloedwaarde en kunnen worden afgespeeld tijdens audiëntie. Ze hebben echter een speciaal effect vergeleken met hofkaarten. Schud de bediendekaarten en geef iedere speler een gesloten kaart. Met de overige kaarten maak je een stapel en deze leg je gedekt neer op het speelbord.
Als laatste zijn er de kardinaalkaarten, deze hebben ook een invloed waarde en worden gebruikt wanneer een speler alleen op een audiëntie met een soeverein moet. Schud de kardinaalkaarten en leg de stapel gedekt naast het speelbord.
De spelregels
In Royal Secrets heeft het spel geen vaste beurtvolgorde: nadat een speler een actie heeft uitgevoerd, geven ze de parley-tegel door aan de speler van hun keuze. Je moet altijd een speler kiezen uit degenen die in de huidige ronde nog niet hebben gespeeld. Dus stel dat een speler nog geen audiëntie heeft gekozen, dan kan je de tegel niet doorgeven aan een speler die dit al wel heeft gedaan.
Aan het begin van elke ronde wordt de eerste kaart van elke stapel audiëntiekaarten onthuld. Elke audiëntiekaart bevat 3 elementen:
Invloed - de waarde die nodig is om te slagen in de audiëntie met behulp van hovelingen en bedienden van de spelers. Deze waarde hangt af van de stemming van de hovelingen.
Overwinning - de overwinningspunten die je kunt winnen of verliezen, afhankelijk van de uitkomst van de audiëntie.
Gunst - de speciale vaardigheid die je krijgt als je de meerderheidsspeler bent tijdens de audiëntie. Je kunt deze gunst een keer gebruiken tijdens het komende audiëntie.
Een speelronde bestaat uit 3 fasen kies een audiëntie, zet twee kaarten in en tel je punten.
Tijdens je beurt kies je een audiëntie (met de koning of de koningin) en plaats je je spelersmarker op een vrij veld van een audiëntie van hun keuze. Er kan meer dan één speler in dezelfde audiëntie zitten.
Nu alle spelers een audiëntie hebben gekozen, moeten ze hun hovelingen en/of bedienden voldoende invloed verzamelen om te slagen. De totale waarde van de hoveling en valet-kaarten die door alle spelers zijn ingezet, moeten gelijk zijn aan of hoger zijn dan de invloedswaarde van de audiëntie. Elke speler legt een kaart met de afbeelding naar gesloten of met de afbeelding open voor zijn spelersmarker. Daarna legt elke speler een 2e kaart open of gesloten in, dit is het tegenovergestelde van de eerste neergelegde kaart.
Zodra alle spelers twee kaarten hebben ingezet, worden alle gesloten kaarten onthuld en de telling
begint. Dan kunnen zich daarna drie situaties voor doen. De eerste is dat de audiëntie succes heeft. Als de totale waarde van de kaarten die door alle spelers op een audiëntie zijn ingezet, gelijk is aan of hoger is dan de invloedswaarde van de doelgroepkaart. Dan wint elke speler op die audiëntiekaart overwinningspunten en legt deze op zijn schrijfmap. De speler die het meeste heeft ingezet, wint de gunst en plaatst de audiëntiekaart open voor hun schrijfmap. Deze gunst kan in de toekomst worden gebruikt tijdens de audiëntie. In het geval van een gelijkspel onder de spelers, kiest elk van hen een derde kaart en legt deze open op de dezelfde tijd. De speler die de hoogst gewaardeerde courtier of valet heeft ingezet, wint de gunst. Daarna geef elk van de spelers hun kaarten door aan de speler aan hun rechterkant. Bij een gelijke stand tussen 2 spelers wisselen spelers gewoon hun kaarten uit. Als er nog steeds een gelijke stand is, ontvangt niemand de audiëntiekaart en wordt deze weggegooid. Een speler kan bluffen door één Courtier-kaart met waarde 0 te kiezen, maar deze kaart komt altijd terug naar de hand van de speler.
De tweede situatie die zich kan voordoen is als de totale waarde van de kaarten die zijn ingezet door de spelers in het audiëntie lager is dan de invloed waarde van de doelgroepkaart. Dan verliest elke speler een overwinningspunt markering op hun audiëntiekaart.
Er kan zich ook nog een derde en laatste situatie zich voordoen, tijdens de laatste ronde gaan spelers all-in omdat het belangrijk is om een goede indruk te maken. Als de audiëntie succesvol is krijgt alleen de speler die het meest heeft ingezet de overwinningspunten. Maar is de audiëntie niet succesvol dan verliezen alle spelers de overwinningspunten. Dit is de laatste ronde om de gunsten te gebruiken. De gunsten die bij de laatste audiëntie zijn verkregen, zullen niet worden gebruikt.
De Excuse card is een speciale Courtier card. Het effect van de kaart wordt gespeeld tijdens fase 3 van het spel. Als een speler deze kaart inzet trekt hij zich terug uit de audiëntie en zet hij een tweede kaart in. Trek daarna ene bediendekaart en voeg deze toe aan je hand. Als de audiëntie succesvol is krijgt de speler die deze kaart heeft ingezet geen overwinningspunten. Als de audiëntie verliest dan verliezen ook de spelers die bij de audiëntie zijn gebleven. Deze kaart is een goede manier om je tegenstanders voor een keuze te stellen.
Valetkaarten verspreiden geruchten die schadelijk kunnen zijn voor spelers. Als de audiëntie succesvol is dan verliezen de spelers die deel hebben genomen aan de andere audiëntie het aantal overwinningspunten wat op de valetkaart staat. De speler die de excuse kaart heeft ingezet verliest niets. Als de audiëntie niet succesvol is verliest alleen de speler die de valetkaart heeft ingezet.
Aan het einde van elke ronde worden de volgende kaarten uit het spel gehaald: audiëntiekaarten die geen enkele speler heeft gewonnen en alle kaarten die ingezet zijn. De kardinaalkaarten worden open bij de kardinaaltrekstapel gelegd. Daarna volgt de volgende ronde. Je speelt door tot de 7e en laatste ronde.
Na 7 rondes worden de punten geteld. Elke speler telt de overwinningspunten op die ze in hun schrijfmap hebben verzameld. Elke ongespeelde hoveling- of bediendekaart geeft de speler 1 overwinningspunt voor elke 10 invloed punten, tot een limiet van 6 overwinningspunten. De speler met de meeste overwinningspunten wint het spel.
Pluspunten
+ De spelregels zijn niet moeilijk.
+ Het spel ziet er mooi uit.
+ Je kan lekker bluffen tijdens dit spel.
Minpunten
- De tokens hadden wel wat duidelijker gemogen.
Beoordeling
Ben jij de beste spion? In Royal Secrets ben je een spion aan het Franse hof. Er worden in totaal zeven audiënties gehouden. Er wordt een publiekskaart geplaatst voor de koningin en de koning, die de invloedswaarde aangeeft die door alle spelers moet worden bereikt. Allereerst moet elke speler beslissen aan welk publiek hij wil deelnemen: koning of koningin. Als elke speler nu een kant heeft gekozen, moet hij nu hovelingen kiezen uit zijn handkaarten. In totaal speelt elke speler twee hovelingen, waarvan er één bedekt is en één opengelegd. Haal je de waarde, dan krijgt elke speler positieve invloed in de vorm van punten, lukt het niet dan verliest iedereen punten. De speler met de meeste invloedspunten na zeven ronden wint het spel.
Allereerst ziet het spel er mooi uit. Niet alleen de kaarten, maar ook de andere elementen. Zo heb je ook 3D bureaus waarin je je punten bewaart. Je hebt tokens met 1 punt en tokens met 5 punten. Het staat wel op de tokens, maar van mij had het wel wat duidelijker gemogen. Ook omdat de tokens in het bureau zitten en daardoor niet heel goed te zien zijn. De makers hadden bijvoorbeeld met verschillende kleuren kunnen werken.
De spelregels van Royal Secrets zijn overigens niet moeilijk. Je kiest de kant van de koning of de koningin en probeert dan de invloedswaarde te halen. Je plaatst een kaart gedekt en een kaart open. Je weet dus niet precies wat de andere spelers hebben. Maar naarmate de rondes vorderen kan je hier wel achter komen. De kaarten worden namelijk naar iedere ronde afgelegd, alleen de 0 die krijgen de spelers terug. Als je dus een beetje een goed geheugen hebt dan weet je dus welke kaarten er over zijn. Een speler kan wel bluffen en zorgen dat jij je goede kaarten weg speelt, maar dit weet je natuurlijk nooit zeker.
Ik denk overigens wel dat het spel met meer spelers, vanaf 4, leuker wordt. Dan heb je meer kaarten die je moet onthouden en de kans dat spelers meer gaan bluffen.
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comments