Naam: Power Plants
Soort spel: Strategisch spel
Aantal spelers: 1 - 5 spelers
Speeltijd: 30 minuten
Leeftijd: 8+
Uitgever: Happy Meeple Games
Prijs: €48.-
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
64 perceeltegels
100 feeën
1 zak
1 tovenaar
80 edelsteentiches
5 speloverzichten
8 plantkaarten
8 alternative plantenkaarten (voor elk perceeltype kan je ook een alternatieve plantenkaart gebruiken. Laat deze kaarten achterwege tijdens je eerste paar spellen; ze zijn iets ingewikkelder dan de basiskaarten. Je kunt de alternatieve kaarten herkennen aan de donkere balk en het symbool naast hun naam.)
Voordat het spel begint bepaal je met welke vijf planten je wilt spelen of trek vijf willekeurige plantenkaarten. Leg de plantenkaarten die overeenstemmen met de door jouw gekozen planten in een kolom op tafel. Rangschik de kaarten volgens de fases van de dag: ochtend planten bovenaan, middag planten in het midden en nacht planten onderaan. Kaarten die bij dezelfde fase van de dag horen, moeten in een willekeurige volgorde gelegd worden.
Neem de vijf sets perceeltegels (die overeenkomen met de plantenkaarten in de kolom) uit de doos. Met 2 spelers leg je de percelen met nummer 7 en 8 van elke set terug in de doos en met 3 spelers leg je de percelen met nummer 8 van elke set terug in de doos.
Wat is een goede combinatie van planten? Elke combinatie van vijf planten levert een leuk spel op, maar wil je een goed gebalanceerd spel, kies dan minstens twee ochtendplanten, minstens éen middagplant en minstens een nachtplant. Op de achterkant van de kaarten staat ook aangegeven bij welke fase van de dag een plant hoort. Zo kun je gemakkelijk een aantal willekeurige planten voor en bepaalde fase van de dag trekken.
Leg de tuin klaar, vorm de getoonde opstelling met vijf percelen en maak daarbij gebruik van het hoogst genummerde perceel van elke set (in een spel met drie spelers bijvoorbeeld is 7 het hoogste nummer dat overblijft). De positie van de percelen in de opstelling is niet van belang. Laat wat ruimte rond de randen van de tuin zodat die kan groeien.
Doe de rest van de percelen in de zak en schud ze goed. Trek drie percelen wit de zak en vorm een gebied genaamd de kwekerij naast de kolom met kaarten. Met 5 spelers trek je twee extra percelen uit de zak voor de Kwekerij. Zo heb je in totaal vijf percelen.
Leg alle edelstenen in een voorraad.
Elke speler kiest een kleur. Neem de 20 feeën in je kleur en eventueel een speloverzicht. Bepaal en startspeler en geef hem de tovenaar.
Te beginnen met de startspeler, en daarna met de klok mee, trekt elke speler een hand van twee percelen uit de zak. Jouw hand is publieke informatie; je mag je percelen niet verbergen! Als je twee percelen van hetzelfde type trekt, mag je kiezen om een perceel uit je hand te verwisselen met een perceel uit de kwekerij. Je bent nu klaar om het spel te beginnen.
De spelregels
Elke tovenaar weet dat de beste ingrediënten voor spreuken vers worden gekweekt. Helaas is er maar een stuk grond in de buurt dat echt geschikt is om magische planten te kweken. Iedereen stemt ermee in om de tuin te delen, maar je hebt een plan: jouw trouwe feeën gebruiken de krachten van de planten om de tuin te infiltreren terwijl deze groeit. Wanneer dan alles in bloei staat, zullen de beste plekjes van jou zijn.
In Power Plants kweek je samen met andere tovenaars magische planten in een gemeenschappelijke tuin. Je voegt percelen toe aan de tuin en kiest daarbij tussen kiemkrachten en groeikrachten. Verzorg de tuin, verzamel magische edelstenen en zet jouw trouwe feeën in om de meest waardevolle velden te beheersen.
Aan het einde van het spel scoor je punten voor verzamelde edelstenen, speciale planten en velden die je beheerst. Grotere velden zijn meer punten waard. Beheers de meeste percelen on het hele veld te beheersen. Bij een gelijke stand wint de speler die het perceel met het laagste nummer beheerst. Wie de hoogste score heeft, wint het spel.
Speel je met jonge kinderen? Is het je eerste spel? Bekijk dan zeker eens de oefenmodus. Lees eerst de regels volledig door en pas dan de voorgestelde veranderingen toe. Zo leer je het spel op een vlotte en snelle manier kennen.
Te beginnen met de startspeler en daarna met de klok mee, voert iedere speler een beurt uit. Doe dit totdat de zak leeg is; kort daarna zit het spel erop en vindt de eindtelling plaats. Jouw beurt bestaat uit drie eenvoudige stappen:
Een perceel toevoegen
Ontkiemen of groeien?
Een perceel trekken
Kies een perceel uit je hand, zet de tovenaar erop en leg het op een vrije plaats langs de kant van de tuin (een vrije plaats is een lege plaats naast een perceel).
Bij de meeste planttypes mag je ook gratis een fee uit jouw voorraad op een zopas geplaatst perceel zetten, controleer voor de zekerheid de plantenkaart.
Nu moet je een belangrijke keuze maken: ontkiemen of groeien?
Als je voor ontkiemen kiest, activeer je enkel de kiemkracht van het perceel waar de tovenaar staat (het perceel dat je toegevoegd hebt aan de tuin).
Als je voor groeien kiest, activeer je de groeikracht van elk perceel dat grenst aan het perceel waar de tovenaar stat (maar niet het perceel war de tovenaar zelt staat). Activeer deze percelen een voor een.
Wanneer je meer dan en perceel laat groeien, moet je ze in de volgorde van de kolom met kaarten activeren (van boven naar beneden), Als je daarbij meerdere percelen van hetzelfde type laat groeien, kies je zelf in welke volgorde je ze activeert. Of je nu voor ontkiemen of groeien kiest, mag je ervoor kiezen om de krachten van een of meerdere percelen niet te activeren.
Geef de tovenaar door aan de volgende speler, en trek een perceel uit de zak.
Heb je het laatste perceel uit de zak getrokken, kondig dan de eindfase van het spel aan.
Heb je een perceel van hetzelfde type getrokken als het perceel in jouw hand, dan mag je een van beide wisselen met een perceel uit de kwekerij.
Op een perceel mogen nooit feeën van meerdere spelers tegelijk staan. Wanneer je een fee moet toevoegen aan een perceel en daar al één of meerdere rivaliserende feeën staan, verjaag je een rivaliserende fee in plaats van jouw fee eraan toe te voegen. Wanneer jouw fee verplaatst wordt naar een perceel en daar een of meerdere rivaliserende feeën staan, moet je zowel je eigen fee als een rivaliserende fee verjagen.
Toegevoegde feeën komen uit jouw voorraad. Verjaagde feeën komen terug in je voorraad. Er is geen limiet op het aantal feeën dat op een perceel mag staan.
Als je een fee moet toevoegen aan een perceel en je geen feeën meer op voorraad hebt, moet je en van jouw feeën op een perceel (van jouw keuze) terug in je voorraad leggen en vervolgens gebruiken.
Het is niet verplicht om alle percelen te activeren, maar als je een perceel activeert, moet je dat zo volledig mogelijk doen.
Wanneer je een perceel toevoegt, moet je dit op zijn plaats kunnen schuiven zonder door een nauwe opening te passeren. Als er percelen verschuiven tijdens een legale plaatsing, herstel dan de tuin waar nodig.
Wanneer je door een kracht edelstenen toevoegt aan de tuin, heem je die uit de algemene voorraad en niet uit je eigen voorraad.
Wanneer een speler het laatste perceel uit de zak trekt, moet hij de eindfase van het spel aankondigen. Elke speler krijgt nog een laatste beurt (elke speler heeft op het einde één perceel niet gespeeld).
Als één of meerdere van jouw feeën verjaagd worden nadat je jouw derde fee op het perceel. Geel krijgt vier aatste beurt gespeeld hebt, krijg je twee edelstenen per verjaagde fee.
Nadat iedereen zijn laatste beurt gespeeld heeft, is het sped afgelopen. Ga nu naar de puntentelling
Gebruik edelstenen om je score bij te houden. Elke edelsteen komt overeen met een punt. Heb je edelstenen verdiend tijdens het spel? Voeg die dan toe aan je score. Afhankelijk van de planten die in het spel zijn, kun je weinig tot veel edelstenen verdienen.
Op sommige plantenkaarten staat een puntentelling voor op het einde van het spel. De kaarten geven duidelijk aan wanneer ze afgehandeld worden tijdens de puntentelling. Zorg ervoor dat je deze kaarten op het juiste moment afhandelt.
Claim de edelstenen op percelen waar je feeën hebt staan. Edelstenen op percelen zonder feeën gaan terug naar de voorraad.
Waardeer elk veld (een veld is een aaneengesloten groep van een of meerdere percelen van een bepaald type). Een veld is op basis van zijn grootte een bepaald aantal punten ward (de grootte is het aantal percelen waaruit het bestaat). Raadpleeg hiervoor de scoretabel voor velden. Nadat je een veld gewaardeerd hebt, verwijder je het voorzichtig uit de tuin zodat je niet kan missen welke velden al gewaardeerd zijn.
Als je de meeste percelen in een veld beheerst, krijg je de punten voor de eerste plaats. Als je de op een na meeste percelen beheerst, krijg je de punten voor de tweede plaats. Als je minstens en perceel in een veld beheerst en niet de eerste of tweede plaats bekleedt, krijg je een punt voor dat veld.
Het aantal feeën dat je in een veld hebt staan is niet van belang. Enkel het aantal percelen telt.
Bij een gelijke stand voor de controle over en veld, wint de speler die het laagst genummerde perceel in het veld beheerst.
Wie na de puntentelling de meeste edelstenen heeft, wint het spel. Bij een gelijke stand, wint de speler die de meeste feeën in de volledige tuin heeft staan. Is er dan nog een gelijke stand, dan delen de spelers de overwinning ... maar ze houden elkaar nauwlettend in de gaten voor de volgende keer.
De alternatieve plantenkaarten voegen heel wat variatie toe aan de tuin. Hun krachten zijn
vergelijkbaar met die van de standaard planten, maar iets ingewikkelder. Merk op dat je de standaard versie en de alternatieve versie van en bepaalde plant niet samen mag gebruiken in hetzelfde spel aangezien ze gebruik maken van dezelfde acht perceeltegels.
Als je willekeurig de planten bepaalt en je een kaart trekt van een tegeltype dat al in het spel is, leg dan die kaart at en trek een nieuwe kaart.
Eerste keer? Op je gemak kennismaken? Probeer de oefenmodus!
Zeker voor beginnende en jonge spelers kan het soms een uitdaging zijn om zowel de kiem- en de groeikrachten van elke plant te leren kennen wanneer je het spel voor de eerste keer speelt. In de handige oefenmodus raak je vertrouwd met de planten voordat je het volledige spel speelt. We raden je aan om de oefenmodus te proberen wanneer je het spel voor de eerste keer speelt; het duurt niet lang.
Gebruik de gele, blauwe, rode, groene en paarse plant. Deze planten zijn gericht op het toevoegen van Feeën aan de tuin of het verzamelen van edelstenen; de andere planten introduceren meer unieke en confronterende krachten.
Leg niet-gebruikte Plantenkaarten gedekt op de kaarten in de kolom om de groeikrachten af te dekken je hebt deze informatie niet nodig.
Je gebruikt inderdaad alleen de kiemkrachten van de kaarten. Het is makkelijker om vijf in plats van tien effecten te leren, en je kan snel van start gaan! Voor de rest verandert er niets in het spel. Nadat je de oefenmodus hebt geprobeerd, ben je klaar voor het echte werk!
Pluspunten
+ De spelregels zijn eenvoudig.
+ Je kan kiezen tussen ontkiemen en groeien.
+ Het meeste spelmateriaal ziet er mooi uit.
+ Het spel is iedere keer anders.
Minpunten
+ Sommige speelstukken hadden wel wat mooier gekund.
Beoordeling
Kweek als tovenaar magische planten en verzamel magische edelstenen. Tijdens ieder spel zijn er 5 verschillende soorten planten beschikbaar. Als je aan de beurt bent kies je een van de twee planten voor je en deze leg je aan in de gemeenschappelijke tuin. Sommige planten geven als optie om een fee te leggen op de plant. Daarna kies je voor ontkiemen of groeien en voer je de bijbehorende actie daarvan uit. Vul dan je hand weer aan door een plant uit de zak te pakken. Dan is de volgende speler aan de beurt. Zodra de laatste plant uit de zak wordt getrokken mag iedere speler nog een beurt en dan stopt het spel. Tel je punten door middel van edelstenen die je hebt verzameld. De speler met de meeste punten wint het spel!
De spelregels van Power Plants zijn niet moeilijk te leren. Je hebt het spel snel opgezet en de regels zo onder de knie. Eigenlijk is een beurt heel eenvoudig, je kiest een perceel legt hem aan en kiest ervoor of je de plant wilt laten ontkiemen of wilt laten groeien en trekt daarna weer een perceel uit de zak. Dat je kan kiezen tussen ontkiemen en groeien maakt het spel wel strategisch, want je moet natuurlijk nadenken over wat de beste optie is en hoe je de meeste punten scoort.
Het spel ziet er daarnaast ook heel mooi uit. De 8 verschillende planten hebben allemaal ander artwork en vormen samen een kleurrijk geheel. De feeën zijn ook kleurrijk, maar hadden wat mij betreft wel wat meer in het thema gemogen. Het zijn nu namelijk gewoon vierkante blokjes en lijken dus niet echt op feeën. Net zoals de tovenaar, dat is gewoon een groot rond speelstuk.
Power Plants is een spel wat goed herspeelbaar is. Dit komt doordat je speelt met 5 verschillend soorten planten, maar er zijn er in totaal 8. Er doen dus 3 planten niet mee, maar daardoor is het spel iedere keer wel anders. Daarnaast kan je als je wat meer bekend met het spel spelen met alternatieve plantkaarten. Deze kaarten geven wat meer variatie aan het spel en zijn iets ingewikkelder. Je kan ook spelen met gewone kaarten en alternatieve kaarten door elkaar voor een nog gevarieerder spel. Je kan dan alleen niet met twee kaarten spelen van hetzelfde soort. Ook leg je de plantentegels iedere keer op een andere manier aan, dus ook dat is iedere keer anders. Kortom, een heel veelzijdig spel met iedere keer een andere opbouw.
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comments