Naam: Pilgrimage
Soort spel: Strategisch spel
Aantal spelers: 2 - 4 spelers
Speeltijd: 45 minuten
Leeftijd: 6+
Uitgever: Just Entertainment
Prijs: €23.95
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
1 speelbord
20 routefiches
4 karakterbordjes
4 avonturiers
6 artefacten
44 kaarten
Voordat het spel begint plaats je het speelbord in het midden van alle spelers. De artefacten plaats je op de bijbehorende zones. Plaats ze met de informatie naar boven, zodat dit voor iedereen zichtbaar is.
Schud de routefiches en plaats deze in bijvoorbeeld een kom, zodat ze willekeurig en blind gepakt kunnen worden. Pak 4 willekeurige fiches en plaats deze met de foto naar boven in de 4 zones op het speelbord.
Alle spelers krijgen dan de volgende kaarten: 1 bootkaart, 1 vliegtuigkaart, 1x1 voetstap, 2x2 voetstappen, 3x3 voetstappen, 2x4 voetstappen,1x5 voetstappen. De overgebleven kaarten gaan terug in de doos.
Het spel bevat vier figuren, dit zijn de avonturiers. De avonturiers hebben allemaal een andere kleur en representeren daarmee hun unieke vaardigheid. Spelers beslissen samen of ze de avonturiers willekeurig verdelen, of dat elke speler zijn eigen avonturier kiest. Spelers plaatsen hun avonturier op de startpositie op het speelbord. De overgebleven avonturiers gaan terug in de doos.
De spelregels
De oudste speler mag het spel beginnen. Je speelt het spel om de beurt en je mag tijdens je beurt 1 kaart uit je hand wegleggen, je legt deze kaarten open naast het speelbord. Door een stappenkaart te spelen mag je je avonturier verplaatsen over het speelbord met evenveel stappen als op de kaart staat aangegeven. Je probeert zoveel mogelijk bestemmingen in Europa te bezoeken en schelpen te verzamelen.
Je mag in dezelfde beurt niet twee keer op hetzelfde vakje staan, waardoor je dus niet heen en weer kunt bewegen. Ook mag je niet minder stappen zetten dan dat de kaart aangeeft. Mocht je door deze regels helemaal geen kaart kunnen spelen, dan moet je aan het einde van je beurt een kaart afleggen en blijven staan.
Er mogen meerdere spelers op hetzelfde vakje tegelijkertijd staan.
Je kan tijdens je beurt ook boot- of vliegtuigkaarten spelen in plaats van een stappenkaart. Je mag dan tijdens die beurt geen stappenkaart meer spelen.
Bootkaarten worden gebruikt om je avonturier op een watervakje te plaatsen. Je mag het watervakje aan beide kanten verlaten tijdens je volgende beurt.
Vliegtuigkaarten kunnen worden gebruikt om je avonturier direct naar een locatie op het speelbord te verplaatsen. Hiervoor moet je wel in het bezit zijn van die locatie als routefiche.
Nadat alle spelers nog maar 2 kaarten in de hand hebben, worden alle kaarten ingeleverd. Pak dan ook alle kaarten van de aflegstapel en schud ze goed oor elkaar. Deel alle spelers evenveel kaarten, vanaf nu heeft iedere speler willekeurige kaarten.
Het speelbord bevat vakjes met Romeinse cijfers. Dit zijn de locaties van de bedevaartsoorden die spelers willen bezoeken om schelpen te verzamelen.
De verzameling routefiches die je in je bezit hebt wordt de routekaart genoemd. Je probeert zoveel mogelijk routefiches te verzamelen om aan je routekaart toe te voegen. Denk goed na hoe je een routefiche plaatst, want dit mag je later niet meer aanpassen.
Routefiches die in de routekaart worden gelegd liggen altijd met de foto rechtop, waardoor het getal links bovenin de hoek zit. Als je een routefiche wil toevoegen aan je routekaart dan moet deze tegen een ander routefiche aangelegd worden. Ook moeten de lijnen op de routefiches aansluiten. Is dit niet mogelijk, dan mag je het routefiche niet aan je routekaart toevoegen en moet je het laten liggen.
Er liggen ook 4 open routefiches op het speelbord. De routefiches bevatten ook Romeinse cijfers die refereren naar deze locaties op het speelbord. Als je na het zetten van je stappen op een locatie van een routefiche op het speelbord eindigt, dan mag je het open routefiche aan je routekaart toevoegen. Vul de lege zone meteen weer aan met een willekeurig routefiche.
Tijdens het spel moeten alle spelers rekening houden met de unieke vaardigheden van alle avonturiers, deze zijn:
De uithouder - deze avonturier kan erg goed tegen het warme klimaat. De speler met de uithouder mag de regel van de groene vakjes negeren. Je hoeft dus geen stap van je stappenkaart af te trekken wanneer je je in het zuiden van Europa beweegt.
De bergbeklimmer - deze avonturier trotseert moeilijke terreinen als geen ander. Hierdoor kan de speler met de bergbeklimmer over de gele routes bewegen. Andere spelers mogen deze routes nooit nemen.
De fotograaf - deze avonturier is een specialist in fotografie. Hierdoor ontvangt hij voor sommige bestemmingen extra schelpen. Sommige routefiches bevatten een rode schelp die alleen de fotograaf ontvangt.
De archeoloog - deze avonturier is een archeoloog gespecialiseerd in artefacten. De speler met de archeoloog krijgt een extra schelp voor elke artefact in zijn verzameling. Andere spelers ontvangen deze schelpen niet.
Artefacten zijn voorwerpen die spelers verzamelen om extra schelpen te verdienen. Het handige aan artefacten is dat ze niet op een specifieke plaats in je routekaart moeten liggen, ze worden gewoon naast je routekaart gelegd.
Een artefact ligt altijd op dezelfde plek. Dit staat aangegeven met een icoon die wijst naar een locatie op het speelbord. Alleen de eerste speler die deze locatie op het speelbord bereikt ontvangt het artefact.
De vakjes op het speelbord geven precies aan wat voor soort terrein het is:
Boot - watervakje
Wegwijzers - dit is de startpositie, deze wordt niet meer gebruikt nadat je dit vakje hebt verlaten.
De wisselaar - als een speler met zijn avonturier op een wisselaar komt dan mag hij een routefiche van het speelbord terug leggen bij de stapel routefiches. Vul de lege zone meteen weer aan met een willekeurig nieuw fiche.
Haven - als je op dit vakje staat mag je een andere speler verplichten om een bootkaart aan je te geven. Je moet wel een stappenkaart terug geven aan deze speler. Als de speler waaraan je een bootkaart hebt gevraagd deze kaart niet heeft dan gebeurt er niets en gaat de beurt verder naar de volgende speler.
Vliegveld - als je op dit vakje staat mag je een andere speler verplichten om een vliegtuigkaart aan je te geven. Je moet wel een stappenkaart terug geven aan deze speler. Als de speler waaraan je een vliegtuigkaart hebt gevraagd deze kaart niet heeft dan gebeurt er niets en gaat de beurt verder naar de volgende speler.
Geel, moeilijke terreinen - de kaart bevat binnendoor routes om sneller op je bestemming te komen. Helaas staan deze routes erom bekend dat ze erg lastig zijn of vaak hoog in de bergen. Alleen de speler met de bergbeklimmer mag deze paden bewandelen. Andere spelers mogen zich dus nooit via deze routes verplaatsen.
Groen, het warme zuiden - spelers moeten rekening houden met het zuiden van Europa. In de aangegeven groene vakjes bewegen avonturiers trager vanwege het warme klimaat. Bij het spelen van een stappenkaart op een groen vakje moet de speler 1 stap van zijn stappenkaart aftrekken. Met een stappenkaart van 1 zet je dus helemaal geen stappen.
De speler die als eerste 12 schelpen weet te verzamelen wint het spel en mag zichzelf de beste avonturier noemen!
Pluspunten
+ Het spel is strategisch.
+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.
+ De routefiches die je verzamelt vormen een routekaart.
+ Je kan extra punten scoren door de artefacten.
+ De avonturiers hebben ieder hun eigen vaardigheid.
Minpunten
- Het spel is met 2 spelers minder leuk.
Beoordeling
In Pilgrimage ga je een reis maken door Europa. Aan het begin van het spel kies je een avonturier, deze hebben allemaal een speciale vaardigheid die je kan helpen tijdens het spel. Daarna reis je te voet, per boot of per vliegtuig door Europa. Onderweg probeer je routefiches te verzamelen die een grote routekaart vormen. Deze routefiches moeten wel aan elkaar passen. Voor deze routefiches scoor je schelpen, maar je kan ook schelpen scoren door artefacten te vinden tijdens je reis. De speler die als eerste 12 schelpen weet te verzamelen mag zichzelf de beste avonturier noemen!
Pilgrimage is een strategisch spel. Er liggen namelijk 4 open routefiches, maar je moet slim nadenken over welke het handigst is om te verzamelen. Je routefiches moeten namelijk een routekaart vormen, maar deze moeten wel op elkaar passen. Je kan dus geen routefiche ophalen die niet op je routekaart past. Dan heb je pech en moet je deze laten liggen. Daarnaast kan je natuurlijk ook zien of de fiches een beetje bij elkaar in de buurt liggen. Zo kan je zien wat een handige route is om te lopen. Misschien kan je er wel meerdere achter elkaar scoren? Let wel op dat de andere spelers hetzelfde idee kunnen hebben. Dus misschien is het dan wel handig om voor een ander routefiche te gaan. Het kan natuurlijk zomaar zo zijn dat het routefiche daarna meer bij je in de buurt ligt.
Ik vind wel dat het spel pas echt leuk wordt vanaf 3-4 spelers. Met 2 spelers kan je je meestal goed verspreiden. Zo kan de ene speler zich in noordelijk Europa bevinden en de andere speler zich in Zuidelijk Europa. Het is leuker als je met 3-4 spelers bent en je de routefiches of artefacten voor elkaars neus kan wegkapen. Daarnaast krijg je aan het begin van het spel een aantal kaarten waarmee je je door Europa kan bewegen, maar als iedere speler nog maar 2 van deze kaarten heeft worden alle kaarten door elkaar geschud. Dan kan het zomaar zo zijn dat je heel veel vliegtuigkaarten hebt of kaarten met maar 1 stap.
Alle avonturiers hebben daarnaast ook een eigen speciale vaardigheid die je goed kan gebruiken tijdens het spel. Zo heb je avonturiers die sneller zijn in het warme zuidelijkere Europa of er zijn avonturiers die juist goed zijn in bergbeklimmen. Ook zijn er avonturiers die extra punten verdienen door de routefiches of artefacten. Wij kiezen iedere ronde blind een avonturier, zodat je elke keer een andere vaardigheid tot je beschikking hebt. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je favoriete avonturier te kiezen. De vaardigheden die de avonturiers hebben zijn denk ik wel redelijk gelijk.
Pilgrimage is een spel wat mij positief verrast heeft. Ik denk dat het spel ook al geschikt is voor wat jongere kinderen. Het is niet heel erg moeilijk en de spelregels zijn zo uitgelegd.
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Commentaires