top of page
Foto van schrijverMirthe

Paco Sako

Bijgewerkt op: 24 jun. 2021

Naam: Paco Sako

Soort spel: Strategisch spel

Aantal speler: 2 spelers

Speeltijd: 10 - 25 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Paco Sako

Prijs: €39.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • Een schaakbord

  • 8 witte pionnen

  • 2 witte torens

  • 2 witte paarden

  • 2 witte lopers

  • 1 witte dame

  • 1 witte koning

  • 8 zwarte pionnen

  • 2 zwarte torens

  • 2 zwarte paarden

  • 2 zwarte lopers

  • 1 zwarte dame

  • 1 zwarte koning

Voordat het spel begint zet je voor iedere speler de startopstelling neer, deze is hetzelfde als bij normaal schaken.


De spelregels

Pako Sako lijkt heel erg op gewoon schaken. Wanneer je aan de beurt bent mag je een van je stukken verplaatsen. Er is alleen één groot verschil: de stukken slaan elkaar niet, maar verenigen met elkaar. Je kan je alleen verenigen met stukken van de andere speler.

Mocht er een eenheid gevormd zijn dan kan er met deze eenheid verder gespeeld worden door beide spelers. Wel mag je de eenheid verplaatsen volgens de regels die bij jou stuk horen en de andere speler beweegt de eenheid dan weer volgens de regels die bij zijn stuk horen.

Ieder schaakstuk heeft zijn eigen manier van bewegen en verenigen met een ander stuk, deze manieren zijn:

  • De pionnen - een pion mag wanneer je deze voor de eerste keer speelt 1 of 2 velden vooruit. Nadat je deze hebt gespeeld mag deze telkens nog maar 1 veld vooruit. Met een pion kan je niet over andere stukken heen springen. Je kan een pion verenigen met een ander stuk als deze op een aangrenzend schuin veld staat. Wanneer je met de pion de overkant weet te bereiken dan mag je promoveren naar een dame, ook als deze pion zich op dat moment in een eenheid bevindt.

  • De torens - een toren kan zich alleen horizontaal of verticaal bewegen. Een toren kan niet over andere stukken heen springen. Je kan de toren verenigen met een ander stuk als deze op de bewegingslijn van de toren staat.

  • De paarden - paarden zijn de enige stukken die over andere stukken heen kunnen springen. Met het paard mag je 2 velden vooruit of achteruit of naar links of naar recht en vervolgens 1 veld naar keuze haaks opzij, je beweegt dus eigenlijk in een soort L-vorm. Je kan een eenheid creëren met een ander stuk als je precies op dat vakje terecht komt.

  • De lopers - lopers mogen zich alleen schuin over het bord bewegen en daarbij mogen ze niet over andere stukken heen springen. Je verenigt je met een stuk van een andere speler als deze op je bewegingslijn staat.

  • De dame - de dame kan zowel horizontaal, verticaal als diagonaal over het bord bewegen. Als dit stuk een stuk van de andere speler tegenkomt dan kan ze zich hiermee verenigen.

  • De koning - de koning kan zich zowel horizontaal, verticaal als diagonaal over het bord bewegen, maar mag zich maar 1 veld verplaatsen. Je verenigt je niet met andere spelers, maar als een andere speler zich met jouw koning weet te verenigen dan wint deze speler het spel.

De enige mogelijkheid om een stuk weer vrij te spelen is door een ander stuk in de eenheid te spelen. Het andere stuk komt dan vrij en mag een zet doen vanaf het veld vanwaar het uit de eenheid werd gehaald. Je moet wel naar een veld gaan wat bij de beweging past van het stuk. Dit kan een open veld zijn of het stuk mag zich weer verenigen met een vrijstaand stuk van een andere speler.

Het stuk dat vrijgespeeld wordt kan wanneer mogelijk dus weer een volgende eenheid overnemen en uit die eenheid kan ook weer een stuk worden vrijgespeeld. Zo ontstaat er een schakeling. Een schakeling gebeurt tijdens één beurt en je kunt via die schakeling dus meerdere stukken verplaatsen. Je kan een schakeling zo lang door laten gaan, totdat je een stuk naar een vrij veld speelt of verenigt met een stuk van de andere speler.


Net zoals bij het gewone schaak kan je de koning van de andere speler sako zetten (schaak). Dit houdt in dat je tijdens je volgende beurt een van jouw stukken kan verenigen met de koning.

Als je de andere speler schaakmat zet (paco) dan kan hij niet meer onder de vereniging uit. De speler die als eerst zich weet te verenigen met de koning van de andere partij wint het spel.

Pluspunten

+ Het is een leuke variant op het normale schaken.

+ De schakeling is leuk bedacht.

+ Het speelbord is wat kleurrijker gemaakt.


Minpunten

- Het spel kan wat moeilijker zijn als je niet gewend bent om te schaken.


Beoordeling

Paco Sako is schaken, maar dan net even wat anders. Normaal sla je de stukken van de andere speler en probeer je de koning schaakmat te zetten, maar bij Paco Sako omarm je de stukken van je tegenstander en vorm je een eenheid. Wanneer je een eenheid hebt weten te vormen met de koning van de andere speler dan win je het spel. Daarnaast kan je ook meerdere zetten in één beurt doen. Dit kan wel alleen als je een stuk van jezelf uit een eenheid weet te halen, dan mag je deze namelijk verplaatsen volgens de normale regels. Dan kan het zijn dat je weer een eenheid vormt met een ander stuk en dan ontstaat er dus een schakeling.

Ik vond Paco Sako echt een hele leuke variant op het normale schaken. Het wordt net even een stukje moeilijker, omdat alle stukken in het spel blijven en op dezelfde manier blijven bewegen. Zo kan het zijn dat een pion van jou een eenheid vormt met een loper van een andere speler en je dus op een andere manier over het bord beweegt. Dan ben je misschien net op weg naar de koning van de andere speler en dan zet de andere speler je eenheid weer weg.

Daarnaast ziet het spel er ook nog is heel mooi uit. De stukken zijn gemaakt van stevig plastic en ook het speelbord is gemaakt van goed materiaal. Daarnaast is ook de kaart van de wereld afgebeeld op het bord en dit maakt het net wat kleurrijker en het sluit ook goed aan bij de vredesschaak.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page