Naam: Ohanami
Soort spel: Kaartspel
Aantal spelers: 2 - 4 spelers
Speeltijd: minuten
Leeftijd: 8+
Uitgever: NSV
Prijs: €9.70
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
120 kaarten
1 scoreblad
Voordat het spel begint schud je de kaarten goed. Iedere speler krijgt 10 kaarten. De overige kaarten worden even opzij gelegd, deze zijn nodig voor de volgende ronden. Je houd een scoreblad en een pen bij de hand om de punten te noteren.
De spelregels
Elke speler neemt precies 2 kaarten uit zijn hand en legt deze gedekt voor zich op tafel. Vervolgens geven ze hun andere kaarten door aan de speler naast hen. In de 1e en 3e ronde worden de kaarten met de klok mee doorgegeven en in de 2e ronde tegen de klok in.
Zodra alle spelers 2 kaarten hebben gekozen en hun andere kaarten hebben doorgegeven, kunnen de spelers de twee kaarten aan hun rijen kaarten toevoegen of nieuwe rijen kaarten beginnen. De laatste speler die zijn kaarten doorgeeft, voegt eerst zijn geselecteerde kaarten toe. Alle andere spelers volgen dan met de klok mee. Spelers kunnen beslissen of ze beide kaarten willen gebruiken, slechts één kaart of geen van beide kaarten. Kaarten die ze niet kunnen of willen gebruiken, worden verdekt op een aflegstapel gelegd.
Elke speler kan maximaal 3 rijen kaarten hebben. Elke kaart kan hiervoor worden gebruikt. Elke kaart die aan een rij wordt toegevoegd, moet de rij kaarten correct uitbreiden. Dit betekent dat deze hoger moet zijn dan de hoogste kaart in de rij tot nu toe of lager dan de laagste kaart in de rij tot nu toe.
Het wordt aanbevolen om de kaarten in verticale rijen te leggen om ze beter te kunnen zien. Een hogere kaart wordt altijd onder de hoogste kaart in de rij tot nu toe geschoven, een lagere kaart wordt op de laagste kaart tot nu toe gelegd, zodat de nummers van de kaarten nog steeds duidelijk zichtbaar zijn.
Daarna kiest elke speler 2 nieuwe kaarten uit de kaarten die ze van de speler naast zich hebben gekregen, die ze vervolgens weer aan de rijen kunnen toevoegen. Het spel gaat door totdat elke speler 10 kaarten heeft neergelegd (5 keer 2 kaarten) en zijn hand dus leeg is.
Na ronde 1 worden alleen de kaarten met blauwe motieven gescoord. De speler scoort 3 punten voor elk van deze kaarten.
Na ronde 2 worden alleen de kaarten met blauwe en groene motieven gescoord. Er zijn weer 3 punten voor elke blauwe kaart en een speler scoort 4 punten voor elke groene kaart.
Na het scoren worden nog eens 10 kaarten van de stapel aan elke speler gedeeld en de volgende ronde van het spel begint. De tuinen worden vanaf de eerste en tweede ronde onderhouden en aangevuld met kaarten uit volgende rondes.
Na ronde drie worden de scores voor alle motieven uitgewerkt. Er zijn weer 3 punten voor blauw 4 punten voor groen en 7 punten voor grijs. De punten voor de roze kaarten zijn gebaseerd op het aantal roze kaarten dat de speler heeft gelegd.
Alle punten voor elke speler worden dan bij elkaar opgeteld. De speler met de meeste punten is de winnaar. Bij een gelijke stand wint de speler die de meeste roze kaarten heeft gelegd.
Pluspunten
+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.
+ Het artwork ziet er prachtig uit.
+ De spelregels zijn eenvoudig.
+ De kaarten blijven iedere ronde liggen.
+ Het spel is leuk met 2 spelers, maar ook met meerdere spelers.
Minpunten
- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.
Beoordeling
Leg de mooiste Japanse tuinen aan tijdens een potje Ohanami. Het spel bestaat uit 3 rondes waarin je in totaal 3 tuinen aanlegt. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 10 kaarten. Je neemt aan het begin van een ronde 2 kaarten en legt deze gesloten voor je neer. Daarna geef je de kaarten door aan de speler links van je. Draai dan de 2 kaarten om en beslis of je deze wilt aanleggen in een bestaande tuin, een nieuwe tuin of de kaarten wilt afleggen. Als je een kaart toevoegd aan een rij moet deze hoger zijn de hoogste kaart of lager dan de laagste kaart. Als je de kaarten hebt neergelegd kies je 2 nieuwe kaarten. Dit gaat zo door totdat de kaarten op zijn. Na elke ronde tel je de punten op basis de kleuren. Na 3 rondes is de speler met de meeste punten de winnaar.
Het leuke aan dit spel is dat je kaarten iedere ronde blijven liggen. Je moet dus keuzes maken, leg je een kaart aan of juist af? Deze keuzes kunnen gevolgen hebben voor volgende rondes.
Daarnaast is het ook belangrijk om de juiste kleuren voor je te hebben liggen. De eerste ronde scoor je namelijk punten voor de blauwe kaarten, de tweede ronde voor de blauwe en groene kaarten en de derde ronde scoor je punten voor alle kaarten. Waarbij de punten van de roze kaarten gebaseerd zijn op het aantal kaarten. Die roze kaarten leveren veel punten op, zeker als je er een aantal hebt liggen. Het kan dus zomaar zo zijn dat je heel erg achter staat, maar in de laatste ronde toch wint omdat je veel roze kaarten hebt. Het is dus handig om van tevoren te bedenken welke gekleurde kaarten je wilt toevoegen aan je tuin. Er zit dus toch een stuk meer tactiek in een potje Ohanami. Ga je voor zekerheid en scoor je punten voor blauw tijdens iedere ronde? Of ga je voor de punten aan het eind van het spel?
Het is mogelijk om je tegenstanders een beetje te plagen tijdens dit spel. Je ziet namelijk welke kaarten een speler voor zich heeft liggen en je weet natuurlijk ook welke kaarten je gaat doorgeven. Dan kan je de kaart wegpakken die een andere speler misschien nodig heeft.
Ohanami is geen spel wat je de hele avond zal spelen, maar het is zeker een leuk spel om tussendoor te spelen. Daarnaast heeft het doosje het perfecte formaat om mee te nemen in je tas. Zo kan je het op ieder moment er even bij pakken. De spelregels zijn eenvoudig en dus zo uitgelegd aan spelers die nog niet bekend zijn met het spel. Je kan het spel spelen met 2 spelers, maar ook met meer spelers. Het is wel hetzelfde, dus met minder spelers is het niet minder leuk. Dit vind ik een voordeel, want vaak heb je wel dat spellen met meer spelers leuker worden.
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comments