top of page
  • Foto van schrijverMirthe

New York Zoo

Bijgewerkt op: 7 mei 2021

Naam: New York Zoo

Soort spel: Puzzelspel

Aantal speler: 1 - 5 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €36.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 8 dubbelzijdige dierentuinborden

  • 1 actiebord

  • 8 lichtgroene verblijftegels

  • 15 grasgroene verblijftegels

  • 15 donkergroene verblijftegels

  • 7 mosgroene verblijftegels

  • 10 dierentegels (2 per soort)

  • 1 vraagtekenfiche

  • 5 blauwe verplaatsfiches (voor de solo variant)

  • 31 attractietegels

  • 28 stokstaartjes

  • 26 flamingo's

  • 24 kangoeroes

  • 24 pinguins

  • 24 poolvossen

Voordat het spel begint kies je de juiste dierentuinborden, deze zijn afhankelijk van het aantal spelers. Linksonder op ieder dierentuinbord vindt je het symbool dat bij het aantal spelers hoort. Daarna kies je een startspeler deze krijgt het dierentuinbord met de 1 rechts onderin. De rest van de spelers verdelen de dierentuinborden in oplopende volgorde.

Alle dieren leg je in het uitneembare bakje en deze plaats je op tafel. Iedere speler pakt de twee dieren die bovenaan de kolommen van zijn dierentuinbord staan, deze worden geplaatst op de stallen van het bord. De rest van de dieren vormen de algemene voorraad. Naast de algemene voorraad leg je ook de dierentegels neer, als de dieren namelijk opraken kan je deze als vervanging gebruiken. Mochten deze ook opraken dan kan je nog iets anders verzinnen en dit ter vervanging van de dieren gebruiken.

Je legt vervolgens het actiebord in het midden van de tafel. De olifant zet je op het startveld, deze kan je herkennen aan de rode cirkel. Het vraagtekenfiche leg je naast het bord.

Vervolgens sorteer je alle attractietegels op grootte en deze leg je binnen bereik op tafel. De dierenverblijven sorteer je op hun kleur of het aantal velden. Je maakt vier aparte stapels, elk van deze stapels schud je. Deze vier stapels leg je in de aangegeven volgorde neer rondom het actiebord bij de uitsparingen. De lichtgroene tegels als eerst, dan de de grasgroene, de donkergroene en als laatste de mosgroene dierentegels. Er zijn in totaal 15 uitsparingen, de ruimte naast het ronde deel van het bord telt ook als uitsparing. Je legt de nieuwe soort tegels bovenop elkaar, als je alles goed verdeelt hebt liggen er uiteindelijk in elke uitsparing 3 verblijftegels.


De spelregels

Als je aan de beurt bent voer je 3 stappen uit je verplaatst als eerst de olifant, daarna doe je de hoofdactie en als laatste kunnen je dieren zich voortplanten.

Je begint dus met het verplaatsen van de olifant. Deze loopt met de wijzers van de klok mee over het actiebord. Het aantal velden dat je deze mag verplaatsen is afhankelijk van het aantal spelers en staat bovenaan het dierentuinbord. Je mag de olifant niet stil laten staan tijdens je beurt. De velden waar je de olifant naar toe mag bewegen zijn blauwe velden met dieren of een uitsparing waar een verblijftegel ligt. Je mag de olifant dus niet naar lege uitsparingen of voortplantingsvelden bewegen.

Nadat je de olifant hebt verplaatst voer je de hoofdactie uit. Je ontvangt de dieren die afgebeeld zijn op het blauwe veld of de bovenste verblijfstegel van de uitsparing. Deze plaats je vervolgens op het dierentuinbord. Wanneer een dierenverblijf volledig gevuld is met dieren dan ruil je deze om voor een attractie.

De laatste actie is de voortplanting. Wanneer je de olifant verplaatst kan je deze activeren als je een voortplantingsveld passeert. Deze actie geldt dus alleen als je olifant hier voorbij is gekomen en geldt tevens ook voor alle spelers. Er staat aangegeven voor welke dieren deze voortplanting geldt. Iedere speler die tenminste 2 van dezelfde dieren van dit soort in hetzelfde verblijf heeft ontvangt 1 dier. Je kan maximaal 1 dier per verblijf krijgen. Dit dier wordt in hetzelfde verblijf geplaatst. Ook na de voortplantingsactie wordt een volledig gevuld dierenverblijf ingeruild voor een attractie.

Voor een spel met 2 tot 3 spelers geldt ook een voortplantingsbonus. Als er een voorplanting plaats vindt in een van de verblijven dan vindt er ook één extra voortplanting plaats in een verblijf en diersoort naar keuze.


Je kan dus ook attractietegels en verblijftegels plaatsen. Je mag deze tegels op alle mogelijke manieren draaien of roteren. De tegels hoeven niet aangrenzend aan elkaar neergelegd te worden. Je mag de tegels niet bovenop elkaar leggen of deels laten overlappen. Daarnaast moeten de tegels ook in het bruine bouwgebied geplaatst worden en mogen ze er niet uit steken.

Als je een tegel eenmaal geplaatst hebt moet je deze laten liggen tot het einde van het spel. Je kan tijdens het spel wel tegels testen voordat je ze neerlegt. Je legt dan het vraagtekenfiche op de plek waar je de tegel vandaan hebt, zodat je later weet waar je deze eventueel terug kan leggen.


Verblijftegels ontvang je als de olifant tijdens je beurt op een uitsparing terecht komt. Je neemt dan de bovenste verblijftegel en plaatst deze direct op je dierentuinbord. Op het nieuwe verblijf plaats je 1 of 2 dieren van hetzelfde soort. Deze pak je uit stallen of andere verblijven van je bord. De stallen vind je links op je dierentuinbord, de grootte hiervan varieert per speler. In elke stal kan je 1 dier plaatsen.

Op elk verblijf moet minimaal 1 dier staan, deze plaats je op één van de velden van het verblijf. Op elk veld mag je slechts 1 dier neerzetten. Verblijven mogen niet leeg zijn.


Je ontvangt niet alleen dieren door de voortplanting, je krijgt nog meer dieren als je de olifant tijdens je beurt op een blauw veld van actiebord plaatst. Je ontvangt de 2 dieren die op het blauwe veld staan afgebeeld. Je kan er ook voor kiezen om 1 dier te ontvangen. Wanneer je onvoldoende ruimte hebt ontvang je sowieso maar 1 dier. De nieuwe dieren die je ontvangt moeten direct op het dierentuinbord geplaatst worden. Deze dieren kan je plaatsen in een lege stal, op lege verblijven of in verblijven met dieren van dezelfde soort. Voor elk dier dat je plaatst kan je er ook voor kiezen om een dier uit één van je stallen op het verblijf te plaatsen.


Wanneer je een verblijf met dieren volledig gevuld hebt mag je deze gelijk waarderen. De dieren van het verblijf gaan terug naar de algemene voorraad. 1 van deze dieren mag je nog in een lege stal plaatsen. Je neemt vervolgens 1 attractie naar keuze en plaatst deze in het bouwgebied van je dierentuin. Als meerdere spelers in dezelfde beurt een verblijf vol hebben dan begint de startspeler met het uitkiezen van een attractie.


De speler die als eerste alle bruine velden van het bouwgebied bedekt heeft wint het spel. Het spel kan eindigen door een hoofdactie van een actieve speler, dan wint de actieve speler en de eventuele voortplanting vindt niet meer plaats. Maar het spel kan ook eindigen door voorplanting, dan kunnen dus meerdere spelers tegelijkertijd zijn dierentuin vol hebben, dan wint de speler met de meeste dieren in zijn verblijven.

Een eventuele tweede en derde plek worden bepaald aan de hand van de lege plekken die nog over zijn in het bouwgebied.


Je kan dit spel ook spelen met 2 spelers en een verkorte variant. Iedere speler ontvangt aan het begin van het spel dan 6 verblijftegels, 3 mosgroene en 3 donkergroene. Zij plaatsen deze tegels alvast in het bouwgebied, maar plaatsen hier nog geen dieren, de rest van het spel verloopt volgens de basisregels.


Als je alleen bent kan je dit spel ook spelen. Je legt het dierentuinbord neer voor de 1-speler variant. In elke uitsparing van het actiebord leg je vervolgens 2 verblijftegels, de rest gaat terug in de doos. De 5 verplaatsfiches leg je voor je neer. De olifant verplaats je door middel van de fiches, deze staan voor het aantal stappen die je mag zetten. Wanneer je zo'n fiche hebt ingezet mag je deze niet meer gebruiken, net zo lang totdat alle fiches op zijn. Daarnaast mag je ook niet op een lege uitsparing terecht komen, dan moet je een ander fiche inzetten. Kan je dit niet? Dan verplaats je de olifant naar het eerstvolgende blauwe veld. De rest van de regels zijn hetzelfde ten opzicht van het basisspel.

Je speelt door totdat je dierentuin bedekt is, dan win je het spel. Doe je dit voordat de olifant voor de tweede keer over het startveld is gekomen? Dan ontvang je voor elk veld op het actiebord tussen de olifant en het startveld 1 punt. Is je olifant al wel voor de tweede keer langs start gekomen? Dan ontvang je geen punten, maar je wint wel het spel.

Je verliest het spel als je dierentuin nog niet volledig gevuld is en de olifant voor de tweede keer het startveld passeert. Voor elk onbedekt veld ontvang je dan -1 punt.


Pluspunten

+ Je kan dit spel op verschillende manieren spelen.

+ New York zoo is een heerlijk puzzel spel.

+ De meeples zien er echt te schattig uit.

+ Het spel zorgt ervoor dat je tactisch moet nadenken.


Minpunten

- Het spel bevat kleine spelonderdelen.


Beoordeling

Als je New York Zoo speelt probeer je zo snel mogelijk je dierentuin te vullen. Dit doe je door verblijftegels en attracties te plaatsen. Wanneer je aan de beurt bent mag je de olifant een bepaald aantal vakjes verzetten. Kom je op een uitsparing met daarin een verblijfstegel? Dan mag je deze plaatsen in jou dierentuin. Grote verblijftegels kunnen aan het begin van het spel fijn zijn, maar deze hebben vaak wel lastigere vormen. Daarbij moet je rekening mee houden met het plaatsen, want aan het einde van het spel mogen er geen open vakjes meer zijn.

Daarnaast kan je de olifant ook op een vakje met een dier plaatsen, dan mag je je verblijven vullen met de dieren die op dit vakje staan afgebeeld. Ook kan het zo zijn dat de olifant een voortplanting activeert. Als hij lang een vakje komt met daarop dieren afgebeeld en een kleintje mogen alle spelers die een verblijf hebben met minimaal twee van deze dieren daarin er nog eentje bij plaatsen. Zo vul je dus je verblijf en bij een gevuld verblijf mag je weer een attractie pakken.

New York Zoo is een heerlijk puzzel spel, waarbij je dus een aantal tactische keuzes moet maken. Welke verblijven zijn handig om te plaatsen? En welke dieren plaats je waar? Wel vind ik het jammer dat er niet echt onderscheid wordt gemaakt tussen de dieren. Deze zijn namelijk allemaal evenveel waard. De meeples die de dieren weergeven zien er trouwens echt super schattig uit en zijn gemaakt van stevig materiaal.

Het enige nadeel aan dit spel vind ik dat de onderdelen best wel klein zijn. Hierdoor kan het soms nogal een gepriegel zijn om een klein onderdeel te plaatsen in een al hele volle dierentuin. Maar dat is het enige negatieve punt wat ik kan bedenken. Ik vind het ook altijd fijn als je spellen kan spelen met verschillende varianten en deze zijn er bij New York Zoo. Je kan een kortere variant spelen voor 2-3 spelers en je kan het spel ook alleen spelen. Ik vind het spel alleen ook hartstikke leuk! Dan werk je met fiches die je inzet om het aantal stappen aan te duiden. Dus ook hierbij moet je goed vooruit kunnen denken om je dierentuin vol te krijgen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page