Naam: My Little Scythe
Soort spel: Strategisch spel
Aantal speler: 1 - 6 spelers
Speeltijd: 45 - 60 minuten
Leeftijd: 8+
Uitgever: Stonemaier Games
Prijs: €52.95
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
Een speelbord
30 magische toverspreukkaarten
12 quest kaarten
24 appels
24 magische diamanten
12 quest fiches
7 paar miniaturen
2 taart wijzerplaten
7 pionnen
7 taart fiches
1 opstellingstegel
6 spelersborden
28 trofeeën
7 basiskamp fiches
16 power kaarten
8 persoonlijkheidskaarten
7 vriendschapsfiches
5 dobbelstenen
Voordat het spel begint selecteer je een een dierenrijk en plaats je de basiskamptegel
op een basiskamppositie volgens het aantal spelers. De ongebruikte tegels gaan terug in de doos.
Iedere speler krijgt een spelersbord, 2 miniaturen en 1 actiefiche. Plaats je 4 trofeeën op de trofeeënvelden van je spelersmat. De vriendschapsfiche plaats je op niveau 3 van het vriendschapsspoor. Het taartfiche plaats je ook op niveau 3 van het taartspoor.
Je schud dan de quest kaarten en de magische toverspreukkaarten los van elkaar en legt deze op de aangegeven plekken op het bord. Iedere speler krijgt ook 1 magische toverspreukkaart, deze houdt je geheim. De 16 powerkaarten schud je ook en verdeel je in de stapels verplaatsen en maken. Je legt elke stapel vervolgens gedekt op het bord.
De opstellingstegel leg je gesloten neer in het midden van de map. Zodra je deze omdraait vul je de sets van 3 velden voor iedere speler met in. Je miniaturen plaats je op je basiskamptegel.
Als laatste schud je de 8 persoonlijkheidskaarten en geef je iedere speler er 1, je houdt dit geheim voor de rest van de spelers.
De spelregels
Tijdens het spel wil je als eerst 4 trofeeën verzamelen. Als je een trofee hebt binnen gehaald dan plaats je een fiche met jouw kleur op het corresponderende vakje. Als een trofee eenmaal verdiend is en het fiche is geplaatst kan het niet meer ongedaan gemaakt worden. Er zijn wel een aantal zaken die het binnen halen van trofeeën kunnen beïnvloeden. Zo mag je maar 1 trofee binnen halen tijdens je beurt. Ook mag je vriendschap niet lager zijn dan 3 en ook kunnen de persoonlijkheidskaarten van je miniaturen ervoor zorgen dat het verdienen van trofeeën makkelijker wordt. Er zijn 8 verschillende manieren om een trofee te verdienen:
Vriendschap - bereik 8 op het vriendschapsspoor. Als je na het behalen van de trofee omlaag in vriendschap dan verlies je de trofee niet.
Power ups - heb 1 van elke power-up tegel (verplaatsen en maken).
Spreuken - heb 3 of meer magische toverspreukkaarten, mocht je er na het behalen van de trofee 1 inzetten dan verlies je de trofee niet.
Missies - los 2 missies op. Na het oplossen van de missies en behalen van de trofee mag je wel doorgaan met het trekken van missiekaarten.
Appelbezorging - bezorg 4 appels aan kasteel Everfree.
Magische edelstenen bezorging - bezorg 4 edelstenen aan kasteel Everfree.
Appeltaart gevecht winst - je wint een taartgevecht als aanvaller of verdediger.
Taarten - bereik level 8 op het taartenspoor.
Wanneer je aan de beurt bent kies je een actie die je wilt uitvoeren op je spelersbord. Je plaatst het actiefiche wel op een andere actie dan je vorige beurt. De acties die je kan uitvoeren zijn:
Verplaatsen - je verplaatst beide miniaturen één keer.
Zoeken - je gooit de dobbelstenen om appels, edelstenen en quest fiches te ontdekken op de kaart.
Maken - je geeft appels en edelstenen uit om taarten, magische toverspreuken en power kaarten te ontvangen.
Als je ervoor kiest om te verplaatsen zonder edelstenen of appels mee te nemen dan mag je je miniatuur 2 velden verplaatsen. Wil je wel wat meenemen dan verplaats je maar 1 veld, je mag wel zoveel meenemen als je zelf wilt. Er zijn ook velden met een roze omlijning en een portaal, als je daarop komt kan je tijdens het verplaatsen springen naar een ander portaal en kost het je maar 1 veld. Je kan ook naar het kasteel springen, maar moet daarvoor wel de bestelling die aangegeven is compleet hebben. Kom je op het veld van een andere speler terecht dan stop je direct en start er een appeltaarten gevecht.
Je mag in een enkele beurt in totaal precies 4 edelstenen of 4 appels op het middelste kasteel veld plaatsen, daarmee verdien je de bijbehorende trofee. Je mag alleen naar dit kasteel gaan om een levering te voltooien. Je kan dit veld bereiken door een van de aangrenzende velden of door via een portaal naar het kasteel te gaan. De middelen die geleverd zijn verwijder je van het bord. Alle overtollige middelen die geen deel uitmaakte van de levering blijven achter op het veld.
Als je eenmaal een edelsteen- of appelbezorgtrofee hebt verdiend, mag je later niet meer hetzelfde soort bezorging herhalen. Plaats een trofee van je spelersmat op het trofeeënspoor op het juiste niveau. De miniaturen die betrokken waren bij de levering worden terug gebracht naar het basiskamp. Deze miniaturen worden ook verjongd.
Als je je pion op het zoekveld van je spelersbord plaatst mag je zoeken naar appels, edelstenen of quests in de 6 regio's op het bord. Om te zoeken, gooi je een combinatie van 4 dobbelstenen zoals weergegeven naast de geselecteerde actie: rode dobbelstenen voor het zoeken naar appels, blauwe voor edelstenen en goud voor speurtochten. De resultaten van de dobbelstenen bepalen waar de fiches worden ontdekt: toendra (wit), bergen(grijs), moeras (blauw), bos (groen), rode rots (rood) of woestijn (geel). Je moet alle tokens die je ontdekt plaatsen. De dobbelstenen bepalen dus in welke regio's de fiches worden gelegd, maar je mag zelf kiezen waar je deze in de regio plaatst. Dat zijn dus: lege velden, velden die al bezet zijn door appels, edelstenen of quests, velden die al bezet zijn door je eigen miniaturen of velden die bezet zijn door miniaturen van tegenstanders. Overigens krijg je ook 1 vriendschap als je een fiche op het veld van een tegenstander plaatst. Een quest fiche mag ook overal in de regio geplaatst worden, behalve op een veld dat al bezet is door een van de miniaturen. Als dit niet mogelijk is dan kan je het quest fiche ook niet plaatsen.
Portalen worden overigens niet als regio's beschouwd. Er mogen geen edelstenen, appels of quests op deze velden worden geplaatst.
In het zeldzame geval dat edelstenen, appels of tokens op zijn, worden er geen fiches meer
van dat type op de kaart geplaatst, totdat ze weer beschikbaar zijn.
Je kan je actie tijdens je beurt ook gebruiken om dingen te maken. Je plaatst je pion op de daarvoor aangegeven plaats op de spelersmat. Je betaalt wel de volledige grondstoffen om dingen te maken. Je kan ervoor kiezen om taarten te maken. Je verwijdert dan 2 appels van een of meerdere velden die door jouw miniaturen worden meegenomen, zo verdien je 2 taarten.
De magische toverspreukkaarten verdien je door 2 edelstenen te verwijderen van de velden die bezet zijn door je miniaturen. Je pakt dan de bovenste kaart van de stapel. Er is geen limiet aan het aantal kaarten dat je mag hebben.
Power-up verdien je door 1 appel en 1 edelsteen te verwijderen van alle velden waar je miniaturen staan. Je kan dan een power-up tegel kopen om te verplaatsen of te maken, zoeken kan niet worden geactiveerd. Je pakt de bovenste 3 tegels van de power-up stapel en selecteert er eentje, de rest leg je terug onderaan de stapel. Plaats de door jou gekozen tegel bovenop de corresponderende sectie op je spelersmat. Deze tegel verbetert permanent de actie voor de rest van het spel (max. 1 tegel per sectie, en je mag elke sectie slechts één keer upgraden). Als je de actie maken sterker maakt, vervang je je actiefiche op de Power Up-actie van je nieuwe tegel.
Als je een miniatuur verplaatst naar een veld dat bezet is door de miniaturen van een andere speler zal jouw miniatuur niet meer verder verplaatst mogen worden. Nadat je je beide miniaturen hebt verplaatst volgt een taartgevecht. De aanvallende speler verliest direct 1 vriendschap (indien mogelijk).
De aanvallende en verdedigende spelers gebruiken elk afzonderlijke de wijzerplaten om in het geheim een aantal taarten naar elkaar te gooien. Je kan ervoor kiezen om 0 tot 7 taarten te gooien. Het aantal mag niet groter zijn dan het totale aantal taarten van een speler dat op de taart wordt weergegeven.
Voor elk van hun eigen miniaturen die betrokken zijn bij het taartgevecht, mag een speler ook in het geheim een magische toverspreukkaart toevoegen op de taartgevecht-wijzerplaat. De waarde wordt opgeteld bij het aantal totale taarten.
Beide spelers onthullen tegelijkertijd hun taartgevecht scores. De speler met de hoogste score wint, met gelijkspel wint de aanvallende partij. De winnaar verdient een trofee als hij deze nog niet in zijn verzameling heeft.
De speler die verliest moeten terug naar hun basiskamp en alle middelen achterlaten. Door terug te keren naar het basiskamp wordt je als speler zijnde wel verjongd.
Na het taartgevecht past iedere speler zijn token aan op het taartspoor aan op basis van het aantal taarten dat hij op zijn taartgevecht-wijzerplaat heeft uitgegeven. Gebruikte toverspreukkaarten worden open op de aflegstapel gelegd.
Na het voltooien van een verplaatsingsactie en als een van je miniaturen op een veld staat met een quest, verwijder je het questfiche en trek je er 1 quest kaart. Als je beide miniaturen quests op hun velden hebben, kies je welke je als eerste wilt bekijken.
Je moet meteen kiezen of je de zoektocht wilt oplossen met 1 van de eerste 2 opties of "Nee, bedankt" kiest. Als je een missie voltooit door de eerste of de tweede optie te kiezen, bewaar de missiekaart dan naast je spelersmat. Als je de optie "Nee, bedankt" kiest, wordt de zoektocht niet opgelost en onderaan de stapel gelegd.
Voor quests gelden enkele aanvullende regels:
Wanneer je bij een quest edelstenen of appels moet inleveren, mag je ze halen vanuit elke ruimte waar je een miniatuur hebt staan. Als je niet genoeg edelstenen of appels bezit, kun je deze optie niet kiezen.
Als een quest ertoe leidt dat je edelstenen of appels krijgt, plaats je de grondstoffen op elke ruimte waar je een miniatuur hebt staan.
Als een quest ertoe leidt dat je appels of edelstenen betaalt aan een andere speler, pak die fiches dan op van een van je velden waar een miniatuur staat, selecteer een vak dat bezet is door een miniatuur van een andere speler en plaats de fiches op dat vak.
Je kan een quest selecteren die ervoor zorgt dat je vriendschapsniveau onder 0 komt. Je vriendschap blijft dan wel 0 op het vriendschapsspoor.
Als de queestestapel leeg is, verzamel dan de opgeloste questkaarten van spelers die de quests hebben voltooid en de trofee hebben ontvangen.
Je basiskamp is waar je miniaturen het toernooi beginnen en het blijft fungeren als een bron van
verjonging. Basiskampen worden niet beschouwd als ruimtes en kunnen niet worden betreden door middel van normale beweging en bevatten ook geen middelen. miniaturen worden alleen teruggestuurd naar je basiskamp als ze een taartgevecht hebben verloren of bij een succesvolle levering. Wanneer ten minste één van je miniaturen is teruggebracht naar het basiskamp, ben je verjongd. Je krijgt dan 1 magische toverspreuk of 2 taarten. Ook haal je je pion van de spelersmat, zodat je de volgende beurt toegang hebt tot elke actie.
Wanneer een beurt eindigt met een of meer spelers die hun 4e trofee hebben verdiend dan start de grote finale. De spelers die nog niet 4 trofeeën hebben spelen nog 1 laatste beurt. Er geldt voor de laatste beurt niet meer een limiet van het gebruik van 1 trofee per beurt. Als de laatste speler zijn beurt heeft afgerond dan tel je alle trofeeën. De speler die er 4 heeft wint het spel. Bij een gelijkspel kijk je naar de speler die meer heeft bereikt op het vriendschapsspoor. Mocht er dan nog steeds een gelijkspel zijn dan wint de speler met de meeste appels en edelstenen.
Pluspunten
+ My Little Scythe is een perfect om kinderen kennis te laten maken met een strategie spel.
+ Veel verschillende manieren om aan de trofeeën te komen.
+ Het artwork en spelmateriaal is fantastisch mooi.
+ Je kan de miniaturen zelf beschilderen.
+ Het spel heeft een inlay.
Minpunten
- Het spelmateriaal is in het Engels.
Beoordeling
My Little Scythe is een competitief familiespel waarbij je twee dierlijke minaturen in het koninkrijk van Pomme op avontuur gaan. Je moet proberen om als eerste 4 trofeeën te verdienen.
Wanneer je aan de beurt bent kan je je miniaturen verplaatsen, laten zoeken naar goederen of dingen maken zoals magische toverspreuken. Daardoor kan je ook je vriendschap of het aantal taarten wat je hebt verbeteren. Je kan de trofeeën verdienen in 8 verschillende categorieën. Zo kan je bijvoorbeeld bestellingen van appels en diamanten afleveren bij kasteel Everfree of een heus taartgevecht houden met een andere speler.
My Little Scythe is dus een echt familiespel. Niet alleen door de kleuren, maar ook het thema is geschikt voor kinderen. Dit spel is echt geschikt om kinderen kennis te laten maken met een wat strategischer spel en de manier van denken. Je moet natuurlijk zoveel mogelijk trofeeën zien te verzamelen en je moet zelf bedenken welke acties handig zijn om te doen, zodat jij de snelste hierin bent. Het enige nadeel aan dit spel is dat het in het Engels is, wat misschien lastig is om te begrijpen voor kinderen. Het is niet heel moeilijk Engels, dus wat oudere kinderen zullen het wel begrijpen. Ik heb zelf helaas nog nooit de volwassen versie van Scythe gespeeld, dus ik heb niet echt veel vergelijkingsmateriaal, maar dit spel heeft me wel nieuwsgierig gemaakt.
Als je dit spel met kinderen of wat meer spelers speelt dan duurt een potje echt wel rond de 45 minuten, maar speel je dit spel met meer ervaren spelers of maar met zijn tweeën dan ben je na 10 tot 20 minuten wel weer klaar. Het is wel echt een spel wat je meerdere keren achter elkaar kan spelen en dan nog steeds leuk is. Je kan namelijk in volgende potjes een andere strategie kiezen of ervoor kiezen om andere trofeeën te behalen. Vind je het spel nog steeds te kort duren? Dan kan je natuurlijk ook altijd nog afspreken om bijvoorbeeld meerdere trofeeën te behalen, voordat er een winnaar is.
De miniaturen die je bij het spel krijgt kan je overigens zelf beschilderen, wat super leuk bedacht is! Er zit een boekje bij met voorbeelden, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om er je eigen twist aan te geven. Verder is het overige spelmateriaal ook super mooi en kleurrijk. De vrolijke kleuren spreken denk ik iedereen aan en dan vooral kinderen. Het is daarnaast ook van goede kwaliteit. De appels en diamanten zijn gemaakt van mooi en hard plastic en de rest van stevig karton. Het spel is dus ook een lust voor het oog. Bovendien heeft het spel ook een goede inlay, zodat je het spelmateriaal ook goed kan opbergen. Daarnaast zit er een briefje bij hoe je alles kan opbergen, wat wel zo makkelijk is natuurlijk.
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Commentaires