top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Mandala Stones

Naam: Mandala Stones

Soort spel: Strategisch spel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €39.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 4 spelersborden

  • 1 speelbord

  • 1 mandalabord

  • 4 scorestenen

  • 10 opdrachtkaarten

  • 4 overzichtskaarten

  • 96 stenen

  • 4 artiesten

  • 1 stoffen zak

  • 4 scorefiches

Voordat je begint leg je het speelbord in het midden van de tafel, zodat alle spelers er goed bij kunnen. Alle stenen doe je in de stoffen zak. Op het speelbord staan velden gemarkeerd met een mandala. Op elk veld met een mandala plaats je een stapel van 4 stenen. Alle artiesten plaats je op één van de vier open velden.

Het mandalabord leg je naast het speelbord. Aan het begin van het spel is dit bord leeg, maar verder in het spel zullen spelers hier hun stenen plaatsen om een mandala te vormen.

Iedere speler krijgt vervolgens een overzichtskaart, een spelersbord en een scoresteen. De scoresteen plaats je op het startveld met de mandala. Als je tijdens het spel punten scoort verplaats je je scoresteen over het overwinningspuntenspoor. Mocht je meer dan 50 punten scoren dan leg je het scorefiche met de 50+ zijde naar boven en ga je weer verder op het eerste veld.

Als laatste krijgt iedere speler 2 opdrachtkaarten, deze mag je ten alle tijde bekijken, maar hou je geheim voor de andere spelers.


De spelregels

Het spel wordt gespeeld in beurten. Wanneer je aan de beurt bent voer je één van de twee acties uit of je pakt of je scoort.

Wanneer je ervoor kiest om te pakken kies je een artiest en verplaats je deze op het speelbord. Je mag deze verplaatsen naar elk vrij gebied met een cirkel op het spelebord. Daarna pak je de bovenste steen van één van de vier aangrenzende torens. Er zitten wel twee voorwaardes aan het pakken van de bovenste steen:

  • De steen mag niet grenzen aan een andere artiest.

  • De steen moet hetzelfde patroon hebben als de artiest die je zojuist hebt geplaatst.

Als je niet aan deze twee voorwaardes voldoet dan mag je de bovenste steen nog niet pakken. Je pakt vervolgens de stenen altijd met de klok mee van het speelbord af. Je mag hierbij wel zelf bepalen welke steen je eerst pakt, maar je moet wel alle beschikbare stenen van het speelbord afpakken. Je plaatst dan de stenen, met de eerste steen die je gepakt hebt onderop, op een van de velden van je spelersbord en vormt dan een toren.


Naast de actie pakken kan je ook de actie scoren uitvoeren. Je kan een kleur scoren of de bovenste steen of stenen scoren.

Als je ervoor kiest om een kleurt te scoren dan kies je een kleur die bij minimaal twee torens bovenop ligt. Bij het scoren van de kleur zijn de patronen onbelangrijk. Je moet wel alle torens die de bovenste steen in die kleur hebben scoren. Alle torens worden apart gescoord volgens de waardering die per veld op het spelersbord is aangegeven. Het scoren van de torens gaat ook altijd van links naar rechts. Voor elk veld op het spelersbord scoor je op een andere manier punten:

  • Voor het eerste veld ontvang 1 punt voor elke verschillende torenhoogte op je spelersbord. Kleur is hierbij niet belangrijk. Nul is hierbij ook een geldige hoogte.

  • Voor veld twee ontvang je punten afhankelijk van de huidige hoogte van deze toren. Een toren bestaande uit 1 steen levert 4 punten op, bestaat deze uit 2 stenen dan levert het 2 punten op en voor 3 en 4 stenen krijg je 1 punt.

  • Voor veld drie ontvang je punten afhankelijk van de huidige hoogte van deze toren. Een toren bestaande uit 1 steen levert 1 punt op, bestaat deze uit 2 stenen dan levert het 3 punten op, voor 3 stenen krijg je 4 punten en voor 4 stenen krijg je 1 punt.

  • Voor veld vier ontvang je punten afhankelijk van de huidige hoogte van deze toren. Een toren bestaande uit 1 steen levert 1 punt op, bestaat deze uit 2 stenen dan levert het 2 punten op, voor 3 stenen krijg je 4 punten en voor 4 stenen krijg je 6 punten.

  • Voor veld vijf ontvang je overwinningspunten gelijk aan het aantal verschillende kleuren stenen in de toren. 1 kleur levert 2 punten op, 2 kleuren leveren 3 punten op, 3 kleuren leveren 4 punten op en 4 kleuren leveren 5 punten op.


Na de puntentelling verplaats je alle bovenste stenen naar het mandalabord. Plaats de stenen op het eerstvolgende vrije veld vanaf het midden van het bord en vul het bord kloksgewijs naar buiten toe aan.

Op het mandalabord zijn ook enkele speciale velden te vinden, zoals +1 en +2 als je je steen op een van deze velden plaats dan ontvang je direct de aangegeven overwinningspunten. Plaats je je steen op een veld met handjes dat gelijk is aan het aantal spelers dan wordt de laatste ronde van het spel ingezet.


Je kan ook bovenste stenen scoren. Je kiest een willekeurig aantal torens op je spelersbord die je wilt scoren. De kleuren en patronen zijn niet belangrijk bij het scoren van de bovenste stenen. Pak de bovenste steen van alle gekozen torens, per steen ontvang je 1 overwinningspunt. Je plaatst de gekozen stenen volgens de normale regels op het mandalabord. Je ontvangt ook nu overwinningspunten als je een steen op een bonusveld plaatst.


In uitzonderlijke gevallen kan het ook zijn dat je bij het verplaatsen van een artiest geen stenen kan pakken. In dit geval kan je de actie pakken niet uitvoeren en moet je scoren. Als je dit ook niet kan eindigt het spel direct.

Het spel eindigt ook als er een steen op het veld met het aantal handjes gelijk aan het aantal spelers op het mandalabord wordt geplaatst, dan eindigt het spel wel pas nadat de ronde is afgemaakt.

Aan het einde van het spel ontvang je ook nog punten voor een voltooide opdracht. Je kiest één opdracht en verplaatst de scoresteen op het overwinningspuntenspoort als je de opdracht hebt voltooid. De speler die de meeste overwinningspunten heeft wint het spel. Bij een gelijkspel wint de speler die als eerste aan de beurt was.


Pluspunten

+ De extra opdrachten maken het spel net even wat spannender.

+ Het spel is heel erg kleurrijk.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Je werkt samen, maar ook weer niet.


Minpunten

- De spelersborden zijn van mindere kwaliteit.


Beoordeling

In Mandala Stones is er een spelersbord met 24 torens bestaande uit elk 4 stenen. De artiesten plaats je hier tussen. Als je aan de beurt bent kies je tussen het verplaatsen van deze artiesten, het verzamelen van de kleurrijke stenen of scoren. Als je ervoor kiest om een artiest te verplaatsen, pak je hem op en plaats je hem op een van de vrije velden van het bord. Elke artiest heeft een symbool erop en je mag de bovenste steen van elk van de vier omringende stapels halen, zolang ze het overeenkomende symbool heeft. Je neemt deze stenen en plaatst ze op een van de vijf lege scorelocaties op je spelersbord. Je kan er ook voor kiezen om te scoren op basis van kleur of de bovenste steen. De scorevlakken werken op verschillende manieren, welke aangegeven zijn op het spelersbord. Na het scoren worden alle stenen die je hebt gebruikt op het mandalabord geplaatst. Op het mandalabord kan je ook weer bonuspunten verdienen, als jij als eerste een veld weet te bedekken. De speler die uiteindelijk de meeste punten weet te scoren wint het spel.

Wat het spel leuk maakt is dat je ook extra opdrachten hebt die je aan het einde van het spel ook nog is punten op kunnen leveren. Jij mag je opdrachten tijdens het spel bekijken, maar je houdt ze nog wel even geheim voor de andere spelers. Door de opdrachten ga je nog wat tactischer denken tijdens het spel, want wie wil er nou geen extra punten verdienen?

Ik vind het ook leuk dat je tijdens dit spel samenwerkt aan een grote mandala, maar zelf ook probeert zoveel mogelijk punten te scoren.

Daarnaast vind ik dat de spelregels ook vrij makkelijk zijn, waardoor je ze zo uitgelegd en geleerd hebt en dus snel aan een spelletje kan beginnen.

Het enige nadeel van dit spel vind ik de kwaliteit van de spelersborden. Waar de rest van de speelstukken juist heel stevig zijn, de stukken zijn van hard plastic en de andere borden van kwalitatief karton, zijn de spelersborden van matige kwaliteit. Ik vind ook dat doordat alle speelborden grijs zijn dat de stenen er nog mooier uitspringen.

Als met al is Mandala Stones een heel erg leuk puzzelleg spel. De spelregels zijn eenvoudig en het spel is een lust voor het oog door alle gekleurde stenen. Ik word er helemaal zen van!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page