top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Libertalia

Naam: Libertalia

Soort spel: Strategisch spel

Aantal spelers: 1 - 6 spelers

Speeltijd: 45 - 60 minuten

Leeftijd: 14+

Uitgever: Stonemaier Games

Prijs: €54.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 1 spelbord

  • 7 buittegels

  • 1 stoffen zak

  • 54 munten

  • 48 buit fiches

  • 1 adelborst tegel

  • 240 karakterkaarten

  • 6 reputatiefiches

  • 6 scoreplaten

  • 6 begraafplaatstegels

Voordat het spel begint plaats je het speelbord in het midden van de tafel, je gebruikt daarbij een van deze opzetten: kalm, gebruik de rustige kant van het bord voor gemakkelijke, vriendelijke vaardigheden. Stormachtig, gebruik de stormachtige kant van het bord voor meer complexe, slinkse vaardigheden. Niet in kaart gebracht, plaats aan weerszijden van het bord buittegels met willekeurige kanten naar boven voor een wilde rit op volle zee, bedek de buittegels die op het bord zijn afgedrukt. Anders worden deze tegels niet gebruikt.

Alle buitfiches worden vervolgens in de stoffen zak gedaan. Iedere speler krijgt 40 karakterkaarten en schud deze niet. Ook krijgt iedere speler een score wijzerplaat en stelt deze in op 0 en een begraafplaatstegel.

Plaats alle 6 de reputatiefiches, niet alleen die van de spelers in het spel, en plaats ze willekeurig op het reputatiespoor. Voor spellen met 2 spelers, bedek je het tweede en derde veld van het eiland met de adelborst tegel. Plaats willekeurig de reputatiefiches van de actieve spelers op het derde en vierde veld van het reputatiespoor, plaats dan de resterende reputatiefiches op de andere ruimtes.

Voor elke reis trek je willekeurige buitfiches uit de zak en leg je deze op de aangewezen velden op het bord. Elk veld staat voor een dag van de komende reis, en elk van de 3 reizen is een ander aantal dagen) Elke dag in de komende reis zal een aantal buitfiches hebben gelijk aan het aantal spelers in het spel. Voor spellen met 2 spelers, plaats je 3 buitfiches op elke dag van de komende reis.

Wijs een speler aan om hun personagestapel te schudden, 6 willekeurige kaarten te trekken en te onthullen. De spelers krijgen dezelfde 6 kaarten van hun stapels om toe te voegen aan hun hand.

Spelers eindigen elke reis met overgebleven karakterkaarten in hun handen. Voor elke volgende reis, krijgen ze extra bijpassende sets van 6 kaarten en voegen ze die nieuwe kaarten toe aan hun hand van overgebleven kaarten.

Daarnaast win je ook munten gelijk aan het getal onder je reputatiefiche. Deze munten leg je open neer.


De spelregels

Libertalia wordt gespeeld over 3 reizen, waarbij de lengte van elke reis met 1 dag toeneemt. De eerste reis is 4 dagen, de tweede is 5 dagen en de laatste reis is 6 dagen.

Elke dag kiezen alle spelers tegelijkertijd een karakterkaart uit hun hand en spelen deze gedekt voor zich. Als alle spelers dit hebben gedaan, onthul je alle gespeelde kaarten en leg je ze op het eiland van links naar rechts in oplopende volgorde, gebaseerd op hun rang in de linkerbovenhoek. Als een van dezelfde personages wordt gespeeld, rangschik ze dan volgens de reputaties van hun spelers, de speler met de hoogste reputatie plaatst zijn personage aan de rechterkant.

Ga dan verder met de volgende fasen. In elke fase activeer je alleen je eigen personage en je moet alle overeenkomende vaardigheden activeren, tenzij anders vermeldt.


Overdag - beginnend met het meest linkse personage (laagste rang) op het eiland, daarna speel je naar de rechts, elke speler activeert de dagvaardigheid van zijn personage (indien aanwezig).

Schemering - beginnend met het meest rechtse personage (hoogste rang) op het eiland daarna speel je naar de links, doorloopt elke speler met een personage op het eiland de volgende stappen:

  • Verkrijg een buitfiche (indien aanwezig) van de huidige dag, tenzij anders aangegeven door je personage.

  • Als je personage en/of het nieuw verworven buitfiche schemervaardigheden hebben, activeer die vaardigheden dan.

  • Als je personage nog op het eiland is, plaats je het met de afbeelding naar boven in je schip (op de tafel voor je).

Als er nog buitfiches overblijven op de huidige dag na de schemerfase, stop ze dan terug in de zak.

Nacht - activeer tegelijkertijd met de andere spelers de hele nacht-vaardigheden op de personages in je schip. Je kunt je nachtvaardigheden activeren in de volgorde van je keuze.


Gebruik tijdens de reis, telkens wanneer je dubloenen wint of verliest, alleen muntfiches en niet je scorewijzer. Je scorewijzer wordt pas aan het einde van elke reis gewijzigd.

Telkens als je de opdracht krijgt om een ​​van je personagekaarten af ​​te leggen, leg je deze gedekt op je kerkhof tegel. Je kunt altijd de kaarten in je eigen kerkhof bekijken.


In 2-spelerspellen plaats he de Midshipman-tegel zo dat deze de tweede en derde ruimte op het eiland bedekt. In plaats van buitfiches die overeenkomen met het aantal spelers, zijn er elke dag 3 buitfiches beschikbaar.

Spelers plaatsen hun personages op het eiland overeenkomstig de rang van de Midshipman. Als je karakter het enige personage is met een rangorde van 20 of minder, moet je op het veld direct links van de Midshipman plaatsen. Als je personage in de schemering direct links van Midshipman staat, verwijdert je tegenstander een buitfiche van de huidige dag onmiddellijk voordat je een buitfiche krijgt. Het verwijderde fiche wordt zonder effect terug in de zak gedaan. De Midshipman telt als een personage, maar kan nooit worden weggegooid en kan niets winnen.


Ga na de nachtfase van de laatste dag van elke reis als volgt te werk:

  • Ankervaardigheden - activeer alle ankervaardigheden op buitfiches en personages in je schip in willekeurige volgorde. Je kunt rekening houden met dubloenen die je hebt verdiend op dit moment op je score wijzerplaat of je wacht tot de volgende stap.

  • Scorewijzerplaten - verhoog je score wijzerplaat met je aantal dubloenen en leg deze daarna af. Je score wijzerplaat is open informatie. Als na de derde reis je scorewijzer hoger zou zijn dan 99, zet je scorewijzer op 99 en gebruik dubloenen om extra rijkdom te vertegenwoordigen.

  • Gooi buitfiches en personages in schepen weg - tenzij specifiek vermeld op een personage of buittegel, doe je alle buitfiches terug in de zak en leg je karakterkaarten van je schip naar je kerkhof. Bewaar echter alle resterende karakterkaarten in je hand. Op deze manier begin je aan de volgende reis met sommige karakters in de hand die andere spelers op hun kerkhof hebben. Er mogen geen buitfiches meer op het bord liggen.

Volg aan het einde van de eerste en tweede reis de stappen voor het instellen van de volgende reis die aan het begin wordt uitgelegd. Bij het einde van de derde reis eindigt het spel.


Reputatie wordt gebruikt als een tiebreak, meestal wanneer meerdere spelers hetzelfde personage spelen. Het kan worden gemanipuleerd door buitfiches en personages. Hoe verder naar rechts je fiche zich op het reputatiespoor bevindt, hoe hoger je reputatie.

Als je reputatie verwerft, verplaats je je reputatiefiche zoveel vakjes naar rechts en verschuif je alle andere fiches naar links om ruimte te maken voor je fiche.

Als je meer reputatie verliest dan dat het reputatiespoor toestaat, verlies dan 1 dubloen voor elke reputatie die je zou hebben verloren. Als jij meer reputatie zou krijgen dan het reputatiespoor toestaat dan krijg je 1 dubloen voor elke reputatie die je zou hebben verworven.

Elk vakje op het reputatiespoor heeft een nummer. Dit is het aantal dubloenen gewonnen door de corresponderende speler aan het begin van een nieuwe reis. Alle 6 velden op het reputatiespoor zijn altijd bezet door een fiche, ongeacht het aantal spelers.


Alle buitfiches die je verzamelt, zijn openbare informatie. Als een vaardigheid vereist dat een buitfiche wordt weggegooid tijdens de reis wordt het fiche terug in de zak gedaan; anders blijven de fiches in je voorraad.

Buitvaardigheden worden beschreven op het bord. Fiches met schemervaardigheden worden alleen geactiveerd wanneer ze voor het eerst worden verkregen, niet in toekomstige schemerfasen of als ze worden gegeven van de ene speler naar de andere vanwege het vermogen van een personage. Andere buitfiches hebben vaardigheden die worden geactiveerd bij nacht. Ankervaardigheden worden geactiveerd aan het einde van de reis.

Tenzij anders aangegeven door een personage of buitvaardigheid (bijv. de stormachtige kant van de kaarttegel), alle buitfiches worden aan het einde van elke reis terug in de zak gedaan.


Na het einde van de derde reis onthult elke speler zijn scorewijzer om te bepalen wie de rijkste piraat is! Als er een gelijke stand is, is de speler met de hoogste reputatie de winnaar.


Pluspunten

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Het spel is tactisch.

+ De herspeelbaarheid van het spel is hoog.

+ Het spel heeft een handige insert.


Minpunten

- Het spel is minder leuk met 2 spelers.


Beoordeling

Ben jij een goede luchtpiraat en weet jij tijdens Libertalia de meeste schatten te verzamelen? Je speelt het spel over 3 verschillende reizen. Iedere reis bestaat uit 4 tot 6 dagen. Je beschikt tijdens het spel over verschillende bemanningsleden die je tijdens de reizen kan inzetten. Iedere reis pak je 6 kaarten en je tegenspelers pakken precies dezelfde kaarten. Kies iedere dag een bemanningslid met zijn unieke vaardigheid, maar hou daarbij wel rekening met de waarde en dus de volgorde waarin deze bemanningsleden afgehandeld worden. Je kan buit verzamelen, maar ook andere spelers flink dwarsbomen. Stel na iedere reis de buit veilig en leg bemanningsleden die je gebruikt hebt af. De speler die aan het einde de meeste buit heeft verzameld wint het spel.

Wat ik fijn vind aan het spel is dat de spelregels kort en bondig zijn. Je bent er zo door heen en het is ook niet moeilijk om in de praktijk te brengen. Dit maakt ook dat het spel perfect geschikt is voor de beginnende spelletjes speler, maar ook voor de spelers die een wat tactischer spel spelen. Het spel brengt namelijk genoeg tactiek met zich mee. Iedere speler krijgt dus dezelfde kaarten tijdens een reis en je bepaalt zelf tijdens welke dag je deze kaarten inzet. Je moet dus goed opletten wat de andere spelers doen. Ook moet je er rekening mee houden dat kaarten met een hogere waarde worden bijvoorbeeld als laatst afgehandeld. De kaarten die daarvoor komen kunnen roet in je eten gooien en ervoor zorgen dat je reis zonder een goede buit eindigt. Iedere keer dat er een nieuwe dag begint bepaal je welke kaart je gaat spelen, maar weet je dus ook al welke kaarten de andere spelers hebben gespeeld. Denk dus goed na over je volgende stappen.

Ik vind alleen wel dat Libertalia beter tot zijn recht komt met meerdere spelers. Ik zou het denk ik niet zo snel spelen met 2 spelers. Je kan elkaar beter dwarsbomen met meerdere spelers. Ideaal zou zijn als je het spel bijvoorbeeld met minimaal 4 spelers zou spelen.

De herspeelbaarheid van Libertalia is hoog. Je speelt tijdens een reis met 18 verschillende bemanningsleden en het spel heeft in totaal 40 bemanningsleden. De kans dat er tijdens een spel precies dezelfde karakters worden gespeeld is vrij klein. Daarnaast zet je deze bemanningsleden ook over verschillende dagen in, dus daardoor wordt het spel ook weer anders. Daarnaast bevat het speelbord 2 verschillende kanten, een kalme en een stormachtige kant. Deze kanten maken ieder spel ook weer anders.

Het artwork van het spel is niet echt mijn stijl. Ik word er niet echt warm van, maar hierover kunnen de meningen natuurlijk verschillen. Wat ik wel super handig vind is de insert. Het spel bevat namelijk veel verschillende materialen en met deze insert kan je het handig per speler ordenen. Daarnaast zit er ook nog een deksel bij om alles op zijn plek te houden.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page