Naam: Lamaland
Soort spel: Bordspel
Aantal spelers: 2 - 4 spelers
Speeltijd: 30 minuten
Leeftijd: 8+
Uitgever: 999 games
Prijs: €29.99
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
4 starttableaus
1 scoreblok
33 lama's
60 landtegels
1 herdersstaf
12 funderingtegels
36 gewassenfiches
16 markeerfiches
24 munten
30 karakterkaarten
22 doelkaarten
48 lamakaarten
Voordat het spel begint schud je alle landtegels en leg je deze in 5 stapels, op vorm gesorteerd. Ook de gewassenfiches, munten en lama's leg je gesorteerd op tafel.
Van elke soort lamakaart maak je een gedekte stapel, de 3 soorten stapels schud je afzonderlijk van elkaar. Afhankelijk van het aantal spelers trek je van elke stapel een aantal kaarten. Met 2 spelers gebruik je van iedere stapel 6 kaarten, met 3 spelers van iedere stapel 8 kaarten en met 4 spelers gebruik je van iedere stapel 11 kaarten. De rest van de kaarten gaan terug in de doos.
Voor elke lamakaart vorm je een aparte kolom. De getallen moeten van boven naar beneden aflopen en deze moeten ook allemaal zichtbaar zijn.
Daarna schud je de karakterkaarten en leg je deze gedekt naast de lamakaarten. De bovenste 5 kaarten leg je in een open rij naast de stapel.
Je trekt dan willekeurig 3 paarse en 4 blauwe doelkaarten en legt deze open naast de karakterkaarten.
Iedere speler neemt dan een starttableau en kiest een kant uit die naar boven wordt neergelegd. Alle spelers nemen ook 3 funderingtegels en 4 markeerfiches in een kleur naar keuze en deze worden naast het starttableau gelegd.
Als laatste wordt de startspeler bepaalt, deze speler krijgt de herdersstaf en 0 munten, deze staf blijft het hele spel bij dezelfde speler. Met de klok mee krijgt iedere speler 1, 2 en 3 munten. De spelers starten nog niet met gewassen.
De spelregels
Tijdens het spel leg je landtegels op je starttableau, dit wordt het landgoed genoemd. Je verzamelt ook gewassenfiches, munten en kaarten. Deze verzameling bewaar je naast je landgoed, verzamelingen zijn open informatie. Als je uit een voorraad moet nemen die niet beschikbaar is, dan krijg je helaas niets.
Als je aan de beurt bent moet je 1 landtegel leggen en daarna mag je 1 lama voeden.
Als je een landtegel moet leggen dan pak je de bovenste landtegel van een stapel naar keuze en gebruik je deze om je landgoed uit te breiden of op te bouwen. Je mag deze tegen draaien en omdraaien zoals je wilt. Bij het plaatsen van de tegel moet je deze wel horizontaal of verticaal aan een van de bestaande velden van het landgoed grenzen.
Na het uitbreiden van je landgoed mag je één van je markeerfiches op een leeg veld van een doelkaart naar keuze leggen. In plaats daarvan mag je één van je markeerfiches van een doelkaart naar een ander leeg veld op dezelfde of een andere doelkaart verplaatsen. Je hoeft niet aan de op de kaart afgebeelde voorwaarde te voldoen, deze worden aan het einde van het spel gecontroleerd. Je mag per doelkaart ten hoogste 1 markeerfiche hebben. In een spel met 2 spelers moet het middelste veld van elke doelkaart leeg blijven.
Je kan ook op je starttableau of eerder gelegde tegels bouwen. Je mag hierbij ook de tegels naar believen omdraaien en draaien. Bij het plaatsen moeten de velden van de tegel precies op de velden eronder passen. Er mogen geen gaten (velden zonder tegel) of lama's onder de tegel bevinden en er is geen beperking op de hoogte van het landgoed. Als laatste mag de tegen niet in zijn geheel op een tegel met dezelfde vorm gelegd worden.
Voor het bouwen mag je zoveel van je funderingtegels gebruiken in je landgoed. Dit kan het leggen van een landtegel gemakkelijker maken. De funderingen mag je op elke plek en hoogte leggen, zolang de landtegel die je speelt de funderingtegels bedekt. Je mag de funderingtegels ook op elkaar stapelen om tot een hoger niveau te komen. Symbolen die bedekt worden door funderingtegels leveren geen opbrengst op.
Na het bouwen van je landgoed ga je de opbrengst verzamelen. In een volgorde naar keuze krijg je opbrengsten voor elk symbool dat je met je zojuist gelegde tegel hebt bedekt, mocht er geen voorraad zijn dan krijg je niets:
Maïsveld - je neemt 1 maïsfiche uit de voorraad.
Cacaoveld - je neemt 1 cacaofiche uit de voorraad.
Aardappelakker - je neemt 1 aardappelfiche uit de voorraad.
Munt - je neemt 1 munt uit de voorraad.
Hutten - je neemt 1 karakterkaart, waarbij je uit de rij mag kiezen of de bovenste kaart van de gedekte stapel mag pakken. Je legt deze kaart open in je verzameling. Als je een kaart uit de rij pakt dan vul je deze daarna weer aan. Mocht je meerdere hutten bedekken tijdens je beurt dan pak je iedere keer na het aanvullen weer een nieuwe kaart.
Nadat je hebt gebouwd of uitgebreid mag je ervoor kiezen om 1 van je lama's te voeden, zodat deze op jouw landgoed kan leven. Je legt 2 maïs-, 4 cacao- of 3 aardappelfiches uit je verzameling in de voorraad terug. Je neemt daarna de bijbehorende lamakaart met de hoogste waarde uit het midden en legt deze open in je verzameling.
Mocht je een gewassenfiche tekort komen dan mag je ook 2 munten uit je verzameling inleveren voor een fiche naar keuze. Dit mag je zo vaak doen als je wilt.
Je mag niet meer dan 10 gewassenfiches in je verzameling hebben, dan moet je een lama voeden. Na het voeden van de lama moet je een lama uit de voorraad pakken en in je landgoed op een veld zonder symbool zetten. Het maakt niet uit op welke hoogte zich dit veld bevindt.
Je mag tijdens je beurt zoveel karakterkaarten uit je verzameling gebruiken om extra acties uit te voeren. Je mag dit voor of na het leggen van de landtegel doen. De karakterkaarten mag je maar één keer per beurt gebruiken. Om bij te houden welke je gebruikt hebt kan je de kaarten een halve slag draaien en draai je deze aan het einde van je beurt weer terug. Als je meerdere exemplaren van een zelfde kaart hebt dan mag je deze tijdens je beurt allemaal gebruiken. De verschillende kaarten zijn:
Handelaar - doe 1 van de afgebeelde gewassenfiches uit je verzameling in de voorraad terug en ontvang het andere uit de voorraad.
Koopman - betaal 1 munt uit je verzameling om het afgebeelde gewassenfiche uit de voorraad te krijgen of doe het afgebeelde gewassenfiche uit je verzameling terug en ontvang 1 munt uit de voorraad.
Boer - bedek je bij het leggen van een landtegel ten minste 2 gelijke symbolen van de afgebeelde soort dan krijg je 1 extra gewassenfiche van die soort uit de voorraad.
Pionier - bedek je bij het leggen van je landtegel ten minste 1 maïs- 1 cacao- en 1 aardappelsymbool da krijg je 2 munten uit de voorraad. Is er maar 1 munt in de voorraad dan krijg je alleen die.
Mijnwerker - bedek je bij het leggen van je landtegel ten minste 1 muntsymbool, dan krijg je 1 munt extra uit de voorraad.
Bouwmeester - bedek je bij het leggen van je landtegel ten minste 1 huttensymbool, dan krijg je 1 munt uit de voorraad.
De kaarten die je neemt worden nog niet diezelfde beurt actief. Handelaren en kooplieden mogen wel al in de beurt dat ze zijn genomen worden gebruikt. Wanneer iets niet op voorraad is, dan krijgt de speler helaas ook niet dit voordeel.
Wanneer er aan het einde van een beurt nog maar 1 soort lamakaarten of in totaal nog maar 4 landtegels in het midden van de tafel liggen dan wordt het einde van het spel geactiveerd. Je maakt de ronde af, zodat iedere speler even vaak aan de beurt is geweest. Als het einde van het spel wordt geactiveerd in de beurt van de speler die rechts van de startspeler zit dan eindigt het spel direct. Iedere speler telt nu zijn overwinningspunten.
Elke lamakaart is het aantal erop aangegeven punten waard. Elk resterend gewassenfiche in je verzameling is 1 punt waard. Elke 2 resterende munten in je verzameling zijn 1 punt waard. Elk markeerfiche op een doelkaart levert op het betreffende veld aangegeven aantal punten op als de speler aan de bovenaan de kaart aangegeven voorwaarde voldoet.
Je telt alle punten bij elkaar op, de speler met de meeste punten wint het spel. Bij een gelijke stand wint de speler die de meeste overwinningspunten heeft.
Daarnaast zijn er ook nog verschillende varianten op Lamaland. Zo kan je het spel eenvoudiger maken als je bijvoorbeeld met kinderen speelt. Dan kan je bijvoorbeeld zonder doelkaarten en markeerfiches spelen.
Maar je kaan het spel ook moeilijker maken, dan kan je de gouden doelkaarten gebruiken in plaats van de paarse. Wanneer je als speler een gouden markeerfiche mag leggen, dan leg je deze op het bovenste vrije veld. Je mag zoals gebruikelijk ten hoogste 1 markeerfiche op de kaart hebben. Aan het einde spel bepaal je de score aan de hand van de voorwaarden.
Als laatste is er ook een lamavariant. Bij het spelen van een lama moet de speler die op de zojuist gelegde tegel zetten.
Pluspunten
+ Lama's!
+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.
+ Er komt genoeg tactiek bij dit spel kijken.
+ De karakterkaarten zijn een leuke toevoeging.
+ Het spel heeft een hoge herspeelbaarheid.
+ Het spel heeft verschillende varianten.
Beoordeling
Lamaland is een leuk tegellegspel waarbij je moet proberen om de meeste punten te scoren. Je legt akkers aan om gewassen te verbouwen. Iedere speler start het spel met hetzelfde akker en tijdens je beurt mag je een tegel aanleggen. De tegels hebben verschillende vormen, dus het is even puzzelen om te kijken hoe je deze het beste neer kan leggen. Zodra je op elkaar gaat leggen krijg je het gewas wat daaronder ligt. Zodra je vier van hetzelfde gewas hebt, kan je deze inzetten om een lama te voeden. Als je een lama hebt gevoed mag je een lamakaart pakken, deze levert aan het einde van het spel punten op. Ook scoor je aan het einde van het spel punten als je de doelkaarten hebt vervuld. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft gescoord mag zich de beste lamaboer noemen!
Bij Lamaland komt genoeg tactiek kijken. Je moet namelijk goed zien te puzzelen en kijken wat verstandig is. Is het handig om je land juist in de breedte of hoogte uit te breiden? Of misschien wel een combinatie van beide? Je wilt natuurlijk als eerste de lamakaarten scoren, want de eerste kaarten zijn de meeste punten waard. Maar als je alleen in de hoogte bouwt kom je na een tijdje knel te zitten door de lama's die zich al op je landgoed bevinden.
De karakterkaarten die je kan verzamelen zijn een leuke toevoeging. Als je een tegel op een tegel legt met een dorp kan je deze kaarten verzamelen. Deze kaarten kunnen je goed verder helpen tijdens het spel. Zo kan je bijvoorbeeld gewassen ruilen voor andere gewassen of munten. Of bij het bedekken van tegels kan je extra munten scoren.
Het spelmateriaal van Lamaland is van goede kwaliteit. De puzzelstukken en gewassenfiches zijn van stevig karton en de lama's zijn al helemaal gemaakt van sterk materiaal en ze zien er ook nog is schattig uit.
Daarnaast heeft het spel ook een hoge herspeelbaarheid. Er liggen namelijk ieder spel andere doelkaarten en ook is je puzzelgebied natuurlijk iedere keer anders. Daarnaast zijn er ook verschillende varianten op het spel. Je kan het spel eenvoudiger maken en het zelfs met kinderen spelen, Lamaland is dus een echt familiespel. Ook kan je het spel moeilijker maken door de goude doelkaarten te gebruiken. Kortom genoeg speelplezier tijdens een potje Lamaland!
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comments