top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Kodama Forest

Naam: Kodama Forest

Soort spel: Strategisch spel

Aantal spelers: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 14+

Uitgever: Indie Boards & Cards

Prijs: €26.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 88 bostegels

  • 6 speelborden

  • 6 speelbord frames

  • 28 vlindertegels

  • 20 kikkertegels

  • 12 panda tegels

  • 1 stoffen zak

Voordat het spel begint plaats je een speelbord tussen elk paar aangrenzende speler. Elke speler moet een bord aan zijn linkerhand hebben en aan zijn rechterkant. Plaats een bordframe op elk van de spelersborden.

Plaats daarna alle vlinder-, kikker- en pandategels in gescheiden stapels in het midden van de tafel.

De bostegels doe je in de stoffen zak, iedere speler pakt vervolgens 3 tegels uit de zak.


De spelregels

Elke bostegel kan tot wel 4 verschillende symbolen op zich bevatten:

  • Halve bloemen - als je twee halve bloemen naast elkaar plaatst en deze een hele bloem vormen, plaats je een vlindertegel op hetzelfde spelersbord.

  • Halve vijver - als je twee halve vijver naast elkaar plaatst en deze een hele vijver vormen, plaats je een kikkertegel op hetzelfde spelersbord.

  • Halve bamboe - als je twee halve bamboe naast elkaar plaatst en deze een hele bamboe vormen, plaats je een pandategel op hetzelfde spelersbord.

  • Bomen - bomen hebben geen effect als deze worden geplaatst. Ze worden gebruikt om de aarde van het bos te bedekken.

Kodama Forest wordt over verschillende ronden gespeeld. Spelers spelen elke stap van de ronde tegelijkertijd. Elke ronde heeft twee stappen tegels op het bord plaatsen en nieuwe tegels trekken.

Elke ronde begin je met drie tegels in je hand en leg je één tegel op het bord aan je rechterkant en één tegel op het bord aan je linkerhand. Het plaatsen kan in willekeurige volgorde. Je moet samenwerken met de spelers aan je linker- en rechterkant om de beste tegels uit te kiezen. Zodra je een tegel plaatst en dit vormt een volle bloem, vijver of bamboeveld, dan plaatst je een vlinder, kikker of panda op het spelersbord, met dezelfde plaatsingsregels als de bostegels. Bij het plaatsen van alle tegels houdt je rekening met de volgende regels:

  • Tegels moeten volledig op het spelersbord worden geplaatst. Ze kunnen niet over de rand van het bord worden geplaatst.

  • Tegels moeten langs de gedrukte lijnen van het bord worden geplaatst, zodat elk vierkant van de tegel in de getoonde vierkanten past op het spelersbord.

  • Tegels kunnen niet op andere tegels of op de blauwe kodama-vierkanten op de spelersborden worden geplaatst.

  • Als een tegel eenmaal is geplaatst, kan deze in een latere ronde niet meer worden verplaatst.

  • Tegels kunnen zo worden geplaatst dat de bloemen, vijvers en bamboepleisters niet op één lijn liggen.

  • In plaats van een tegel te plaatsen, mag je ook een tegel weggooien en in plaats daarvan een vlindertegel plaatsen.

Aan het einde van de ronde trekt elke speler twee tegels zodat je weer drie tegels in je hand hebt. Daarna start de volgende ronde, tenzij een of meer van de spelersborden geen 5en of 10en meer hebben. Als dit het geval is ga je verder met het einde van het spel.


Het spel eindigt aan het einde van een ronde waarbij op minstens één van de spelersborden alle 5 en 10 velden zijn bedekt. Je scoort punten voor de onbedekte velden op je borden aan je linker- en rechterkant, de laagste score wint.

Kodamavelden zijn 0 punten waard, velden met modder en geen cijfers zijn 1 punt waard, velden met modder en 5en er op zijn 5 punten waard en velden met modder en 10en er op zijn 10 punten waard. Als er een gelijkspel is, wint de speler met de minste 5en en 10en.

Je kan dit spel ook alleen spelen. Dan plaats je een bord aan je rechter- en linkerkant. Elke ronde plaats je een tegel op elk bord. Het spel eindigt na 10 rondes, bereken je score en probeer dit een volgende keer te verbeteren.

Je kan dit spel ook met twee spelers coöperatief spelen. Je plaatst twee speelborden tussen de twee spelers. Je moet samenwerken en zoveel mogelijk velden bedekken. Het spel eindigt na 5 rondes, je berekent de score en probeert dit daarna te verbeteren.

Je kan dit spel ook met twee spelers competitief spelen. Elke speler heeft een speelbord aan zijn linker- en rechterkant, in totaal zijn er dus 4 speelborden. Je plaatst tegels aan je linker- en rechterkant, maar je werkt niet samen met de andere speler. Het spel eindigt net zoals bij het basisspel en de speler met laagste score wint.


Pluspunten

+ Je kan verschillende varianten op het spel spelen.

+ Je speelt 'samen' op meerdere borden.

+ Verbind verschillende soorten tegels, voor extra tegels.

+ Het artwork ziet er te schattig uit.

+ De speelborden hebben twee zijdes.


Minpunten

- Soms trek je alleen maar slechte tegels.


Beoordeling

Kodama Forest is een puzzellegspel wat je een soort van samen speelt. Je deelt namelijk je speelborden met je linker- en rechterbuurman. Als je aan de beurt bent dan trek je drie tegels uit de stoffen zak. Eén van die tegels leg je op je linker speelbord en de ander op de rechter. De andere spelers doen hetzelfde, je werkt dus samen om de borden zo goed mogelijk te vullen. Zodra op een van de speelborden geen veld meer te zien is met een 5 of een 10 eindigt het spel. Daarna tel je de punten van ieder veld bij elkaar op, waarbij de 5en en 10en de meeste minpunten geven, de speler met de minste punten wint het spel!

Het leuke aan Kodama Forest is dus dat je samenwerkt aan de verschillende speelborden. Je kan dit spel met z'n drieën spelen, maar ook met z'n zessen. Ik merk wel dat ik niet echt kijk naar de spelers die niet naast me zitten. Je speelt het spel eigenlijk niet met hun. Je houdt dus alleen rekening met je directe buren. Je kan elkaar ook niet echt pesten, want daar pak je dus ook jezelf mee. Het is dus echt van belang om vooral de vakjes met de cijfers te vullen, want deze zorgen voor de meeste minpunten.

Wat ook handig is zijn de extra tegels die je kan verdienen. Als je bijvoorbeeld twee bloemen met elkaar verbind krijg je een vlinder, of twee vijvers dan krijg je een kikker. Je kan ook twee bamboe's met elkaar verbinden en dan krijg je een panda. Het handige aan deze tegels is dat deze niet echt gekke vormen hebben en heel erg kunnen helpen met het opvullen van de speelborden. Vooral aan het einde van het spel, als je net wat vakjes over hebt kunnen de vlinders goed helpen, deze zijn namelijk maar 1 vakje.

Daarnaast ziet het spel er ook super leuk uit, je bent echt je eigen bos aan het maken met daarin de verschillende flora en fauna. Dit spel is niet alleen leuk, maar ziet er dus ook goed uit!

En krijg je niet genoeg van het puzzelen? Dan zijn er nog verschillende varianten op het spel, zo kan je het spel ook alleen spelen of zelfs competitief. Wie is er nou niet fan van puzzelen en een beetje competitie?

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page