top of page
Foto van schrijverMirthe

King of the Valley

Naam: King of the Valley

Soort spel: Strategisch spel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 45 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: The Game Master

Prijs: €23.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 4 koningsfiguren

  • 4 kasteelborden

  • 1 3D heuvel

  • 90 personagetegels

  • 1 startspelerfiche

  • 6 koninkrijkfiches

  • 6 belastinginnerfiches

  • 45 gouden munten

  • 1 scoreblok


Voordat het spel begint kies je een startspeler, dit is de speler die het laatst in een kasteel is geweest. Deze speler ontvangt het startspelerfiche en legt deze op zijn kasteelbord.

Dan kiest elke speler een kleur en neemt de koningsfiguur en het kasteelbord in die kleur. Ook ontvangt elke speler twee gouden munten. Maak een algemene goudvoorraad en leg deze samen met de zes koninkrijkfiches en de zes belastinginnerfiches binnen het bereik van alle spelers.

Zet de 3D heuvel in elkaar door de zijden van de heuvel naar beneden te vouwen en de houten dwarsbalk als een anker in de sleuven in de achterzijde van de opstaande heuvel te schuiven. De hoogte van de heuvel is verstelbaar.

Splits de 90 vierkanten personagetegels in drie verschillende gedekte stapels: een stapel tegels met “I” op de achterzijde, een stapel tegels met “II” op de achterzijde, een stapel tegels met “III” op de achterzijde. Schud elke stapel apart en leg ze gedekt naast de heuvel.

Gebruik de tegels van stapel “I” om de vallei op te bouwen. Leg de eerste 25 tegels in willekeurige volgorde in het midden van het spelbord in een grid van 5x5 tegels, waarbij de afbeeldingen van de personages zichtbaar zijn. De heuvel bedekken: plaats de rest van de “I” tegels, met de personages zichtbaar, op de vier onderste plekken op de heuvel. Vervolg het opvullen van de heuvel met tegels van stapel II. Neem steeds de bovenste tegel van de stapel en vul daarmee de heuvel van onder naar boven, startend op de rij met “4” goud en omhoog, per rij, totdat de heuvel volledig gevuld is. Op elke rij liggen twee tegels en in elke kolom zes tegels.

Elke speler, beginnend met de startspeler, daarna de andere spelers in volgorde van de klok, plaatst zijn koningsfiguur op een tegel in de vallei naar keuze. Op elke tegel mag maar één koning staan. Deze beperking geldt alleen in de voorbereiding van het spel.


De spelregels

De startspeler voert de eerste beurt uit. Daarna speel je met de klok mee. Elke speler krijgt precies even veel beurten in een spel. Een spelersbeurt bestaat uit vier fasen, die in vaste volgorde worden uitgevoerd:

  • Spelfase 1 - Rekruteer één potentiële onderdaan vanaf de heuvel (optioneel, vanaf ronde 2).

  • Spelfase 2 - Roep personages op uit de vallei (verplicht).

  • Spelfase 3 - Verzilver één koninkrijkbonus (optioneel).

  • Spelfase 4 - Aanvullen van de vallei met tegel(s) van de heuvel (verplicht)

Je mag één potentiële onderdaan van de heuvel rekruteren tegen betaling van goud. Betaal de hoeveelheid goud die op de rij is aangegeven waar de onderdaan zich op dat moment bevindt en leid daarna de onderdaan naar jouw kasteel: plaats de tegel onder het portret van dezelfde personage. Als je een hofnar hebt gerekruteerd, leg deze dan direct in een kolom naar keuze. De hofnar zijn portret ontbreekt, maar hij kan in een kolom naar keuze worden geplaatst omdat hij zich als elke onderdaan kan voordoen. Er zijn twee typen personages: onderdanen en specialisten. Alleen onderdanen kunnen worden gerekruteerd. Het is niet mogelijk om specialisten te rekruteren van de heuvel. Zij kunnen alleen worden opgeroepen en geactiveerd worden vanuit de vallei.


Om personages op te roepen uit de vallei, verplaats je jouw koningsfiguur in een rechte lijn, diagonaal mag ook, door de vallei. Je krijgt de personagetegel waar je op eindigt of twee of drie tegels met eenzelfde personage waar je overheen bent gegaan. Als je twee tegels neemt, dan moet je eindigen op de positie direct achter de tweede tegel die je hebt gepakt.

Als je één of meer onderdanen hebt verworven, leg je deze tegels onder jouw kasteelbord in de kolom met hetzelfde portret als op de verworven tegel is afgebeeld. De hofnar moet direct in een kolom naar keuze worden geplaatst en mag daarna niet meer verplaatst worden naar een andere kolom. Heb je meerdere hofnarren verworven, dan kun je deze in dezelfde of verschillende kolommen plaatsen.

Als je één of meer specialisten hebt verworven, dan ben je verplicht om de actie die bij de specialist hoort direct uit te voeren. Er zijn drie typen specialisten: tovenaars, priesters en belastinginners. Zodra je de specialist hebt verkregen, moet je hem activeren en de tegel daarna afleggen. Je kunt niet beschikken over een specialist als je niet voldoet aan de voorwaarden om gebruik te maken van hun diensten.

Als de koningsfiguur van een andere speler op een tegel staat, dan kun je deze tegel niet verwerven. Je mag deze tegel wel passeren, maar de onderdanen waarop koningsfiguren van andere spelers op staan mag je niet verwerven!. Ook is het toegestaan om je beurt te eindigen op een tegel die al bezet is door een andere speler zijn koning. Dit laatste kan alleen als je twee of drie tegels passeert. De tegel waarop je jouw beurt start, mag je ook niet verwerven.


Is het je gelukt om een complete set van vijf onderdanen met verschillende invloedwaarden te verzamelen, dan mag je één koninkrijkbonus verzilveren. Deze bonus bedraagt vijf goud en je ontvangt een koninkrijkfiche die aan het einde van het spel vijf bonuspunten waard is. Je mag zelf bepalen in welke beurt je deze bonus verzilvert, maar je kunt dit maar één keer per beurt doen.


De lege plekken die in de vallei ontstaan moeten weer worden aangevuld met tegels van de heuvel. De actieve speler bepaalt vanaf welke kolom dit gebeurt. Je mag maar vanuit één kolom aanvullen. Start het aanvullen van de vallei met tegels die zich onderaan de heuvel bevinden. Vul de vallei aan in dezelfde volgorde waarin je de tegels uit de vallei hebt genomen. Als de vallei weer compleet is, vul je de heuvel aan met tegels van de stapel met personagetegels, startend van bovenaf de heuvel. Uiteraard met de portretten van de personages zichtbaar. De helling van de heuvel zorgt ervoor dat de tegels naar beneden bewegen.


Er zijn ook verschillende personages en specialisten in het spel:

  • De hofnar - als een echte entertainer kan hij zich vermommen als één van de andere onderdanen. De speler die de hofnar verwerft moet onmiddellijk bepalen welke onderdaan hij zal imiteren en legt de hofnar in de desbetreffende kolom onder zijn kasteelbord. Als je de hofnar in een kolom hebt gelegd, mag je hem daarna niet meer verplaatsen naar een andere kolom.

  • De priester - bied je de mogelijkheid om het pad van je koning te veranderen. Als je naar de priester gaat, dan moet je hem één goud betalen en bepalen in welke richting je jouw pad wil vervolgen. Met de priester kun je zelfs weer terug naar je startpositie van deze beurt. Als je de priester gebruikt om jouw pad aan te passen, dan mag je pas tegels verzamelen vanaf jouw nieuwe positie, op de plek waar je de priester hebt bezocht. Het is ook mogelijk om meerdere priesters te bezoeken, mits je voldoende goud hebt. Leg de betaalde gouden munt op de plek waar de priesters stonden. Als je de vallei weer aanvult, leg dan deze gouden munt op de nieuwe tegel. Als een speler deze personage met een munt erop oproept, dan krijgt hij de gouden munt op de tegel cadeau.

  • De tovenaar - als je de tovenaar activeert, ruil je de tegel in jouw kasteel tegen de tegel op de heuvel. Let op dat de tegels op de heuvel niet naar beneden verschuiven. Je hoeft hiervoor geen goud te betalen.

  • De belastinginner - er zijn verschillende belastinginnertegels. Sommigen zijn vindingrijk en leveren direct drie of vier goud op, zonder voorwaarden. Andere belastinginners halen het goud bij één type onderdanen. Heb je het op de tegel vermelde aantal onderdanen van hetzelfde type onder jouw kasteelbord, dan leg je deze onderdanen gedekt op jouw kasteel en ontvang je de hoeveelheid goud dat op de tegel is aangegeven. Het is toegestaan in een beurt meerdere belastinginners te activeren, mits je deze tegels kunt bereiken en aan de gestelde voorwaarden voldoet. Helaas kun je niet meerdere keren bij hetzelfde type onderdanen belasting innen. Om ervoor te zorgen dat je geen foutjes in je administratie maakt, gebruik je een belastinginnerfiche om aan te geven welk type onderdanen je al geplunderd hebt. Plaats een fiche op het portret op je kasteelbord. Vanaf nu is het niet meer toegestaan om nog belasting te innen bij dit type onderdanen.

Zodra de heuvel niet meer volledig kan worden aangevuld, is het einde van het spel nabij. Er kunnen zich nu twee situaties voordoen: Als de startspeler nu aan de beurt zou zijn, dan eindigt het spel onmiddellijk. Is een andere speler nu aan de beurt, dan wordt de ronde afgemaakt. Als gevolg hiervan, zullen alle spelers in een spel exact even veel beurten hebben.


Als het spel ten einde is, draaien de spelers hun verworven tegels zodanig, dat de portretten zichtbaar zijn. Sorteer de tegels en leg ze in de volgorde van de portretten op het kasteelbord. Neem het handige scoreblok erbij om de scores in te vullen. Heb je één koningin, dan tel je vijf invloedpunten. Met drie hertogen scoor je twaalf invloedpunten. Ga zo door en tel alle invloedpunten per speler bij elkaar op. Voor elke koninkrijkfiche tel je vijf bonuspunten. Voor elke set van drie of meer ridders uit dezelfde Orde, bepaal je het aantal gescoorde punten (drie, vijf of acht) en tel je de bonuspunten voor de Ridderordes bij elkaar op. Voor elk setje van een boer en boerin tel je er twee punten bij op. Noteer de hoeveelheid goud die je nog bezit. Vervolgens tel je het totaal aan invloedpunten, bonuspunten en het goud bij elkaar op om het totaal aantal reputatiepunten te bepalen. De speler met de hoogste score is geslaagd in zijn missie en wordt uitgeroepen tot de enige echte Koning van de Vallei! Als er meerdere spelers met hetzelfde aantal reputatiepunten zijn, dan is hun invloedwaarde beslissend.


Pluspunten

+ Het spel is strategisch.

+ Het spel is geschikt om te spelen met de hele familie.

+ Het spel heeft een 3D element.

+ De herspeelbaarheid is hoog.

+ Speciale personages maken het spel nog leuker!


Beoordeling

Rekruteer jouw onderdanen uit de vallei en wordt de King of the Valley! Voordat het spel begint leg je een raster neer van 5 x 5 met de tegels die een I laten zien op de achterkant. Er blijven wat tegels over en die leg je op de heuvel neer. Gedurende het spel vul je deze heuvel aan met tegels die een II en III laten zien op de achterkant. Als je aan de beurt bent roep je een of meerdere onderdanen op uit de vallei en de lege plekken vul je weer aan vanaf de onderkant van de heuvel. Verzamel de onderdanen bij jou kasteel. Sommige onderdanen leveren meer punten op dan de ander, maar daarvan zijn er wel minder in het spel. Bovendien kan je voor sommige onderdanen bonussen halen. Als de heuvel niet meer volledig gevuld kan worden stopt het spel en worden de punten geteld. De speler met de meeste punten wint!

King of the Valley is een strategisch spel, maar ook toegankelijk voor wat oudere kinderen. Doel is natuurlijk om de meeste punten te scoren, maar het is aan jou om te bepalen hoe je dit doet. Ga je juist voor de bonussen en verzamel je ridders of probeer je juist om zoveel mogelijk diverse personages in je koninkrijk te verzamelen. Je krijgt daarnaast ook punten voor de munten die je over houdt. Bij ons is het wel is voorgekomen dat iemand won doordat diegene heel veel munten had. Er zijn dus veel verschillende manieren om punten te scoren. Daarnaast zijn er ook verschillende manieren om onderdanen te rekruteren. Zo kan je natuurlijk in een rechte lijn naar het personage toe bewegen wat je wilt, maar je kan ook meerdere onderdanen die op dezelfde lijn liggen binnen halen door er overheen te springen.

King of the Valley ziet er niet alleen leuk uit, het is kleurrijk en gedetailleerd. En er is ook een heuse 3D heuvel. Op deze heuvel liggen de personages klaar om de vallei in te gaan. Als je de onderste onderdanen weg haalt schuift de rest automatisch door. Je kan daarnaast de heuvel instellen op verschillende hoogtes, waardoor je zelf bepaalt hoe snel de onderdanen van de heuvel af glijden.

De herspeelbaarheid van King of the Valley is hoog. Niet alleen kan je andere strategieën proberen, maar ook is het raster natuurlijk iedere keer anders. Dus je kan eigenlijk nooit dezelfde zetten doen als een spel daarvoor.

Naast de normale personages die je naar je kasteel roepen zijn er ook nog speciale personages die het spel nog een stukje leuker maken. Zo heb je bijvoorbeeld de tovenaar waarmee je een tegel kan ruilen uit jouw kasteel met een tegel op heuvel. Zo kan je onderdanen aantrekken die veel meer waard zijn. Of de belastinginner die, hoe toepasselijk, goud opleveren door je onderdanen. Deze tegels zorgen er dus voor dat het spel nog leuker wordt!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page