top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Kawaii

Bijgewerkt op: 2 mei 2021

Naam: Kawaii

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 3 - 5 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Helvetiq

Prijs: €12.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 50 ijsjeskaarten

  • 3 winkel gesloten kaarten

  • 2 keren kaarten

  • 5 favoriete smaak kaarten

  • 5 favoriete vorm kaarten

  • 10 hartvormige verover-tokens

Voordat het spel begint schud je de favoriete smaak kaarten, iedere speler krijgt 1 kaart. Hetzelfde doe je met de favoriete vorm kaarten, ook daar krijgt iedere speler er 1 van. De overige kaarten gaan terug in de doos. De kaarten die je hebt verkregen bekijk je goed en laat je niet zien aan de andere spelers. Daarnaast krijgt iedere speler 2 verover-tokens.

De overige kaarten schud je goed en verdeel je onder de spelers. Het maakt hierbij niet uit dat er een speler misschien een kaart meer heeft, dit heeft geen invloed op het spel. De spelers leggen deze kaarten voor zich neer, maar kijken er niet naar.


De spelregels

De speler die als laatste een soft-ijsje at mag het de eerste rond beginnen. De volgende rondes begint de speler die de laagste score heeft.

Om de beurt en met de richting van de klok mee draait elke speler snel een kaart om die hij voor zich heeft liggen. Je mag als speler niet eerst de kaart bekijken voordat je deze omdraait.

De kaarten van iedere speler worden overlappend op een stapel naast elkaar neergelegd, zodat er duidelijk zichtbaar blijft welke vorm en smaak het ijsje heeft.


Wanneer je een stapel ziet die je interessant vindt kan je deze proberen te veroveren. Je legt dan snel je verover-token op de stapel en roept kawaii. Het spel stopt dan even en de speler neemt alle kaarten die op die stapel liggen. Deze kaarten legt hij bij zijn eigen score-stapel en worden niet meer gebruikt in het spel. De verover-token wordt gegeven aan de speler wiens stapel net is veroverd. Als een speler een eigen stapel heeft veroverd dan worden de tokens aan de kant gelegd. Wanneer je meerdere tokens in handen hebt kan je ook meerdere stapels tegelijkertijd veroveren, zolang je maar kawaii zegt.

Als twee spelers tegelijkertijd hun token op dezelfde stapel neerleggen dan wint de speler die het snelste was. Bij een gelijkspel wordt er een tie-break gespeeld. Een potje steen-papier-schaar bepaald dan wie de stapel krijgt.


Het spel gaat net zo lang door totdat alle kaarten open liggen en geen van de spelers meer kaarten wilt veroveren. De resterende kaarten worden uit het spel verwijderd en iedere speler telt zijn score.

Je krijgt 1 punt voor elk soft-ijsje van jou smaak, 1 punt voor elk soft-ijsje van jou vorm, 2 punten voor ieder soft-ijsje van jou vorm en smaak, 1 punt voor elke kers, -1 punt voor elke gesloten winkel tenzij je ze alle drie hebt verzameld dan krijg je 3 punten en als laatste krijg je ook nog 1 punt voor iedere verover-token die je over hebt aan het einde van het spel.

De volgende ronde wordt dan gestart door de speler met de laagste score. Na drie rondes is het spel voorbij en wint de speler met de hoogste score.


Als je het spel moeilijker wilt maken dan kan je de kaarten ook op elkaar plaatsen. De eerder gespeelde ijsjes zijn dan niet meer zichtbaar en je zult een goed geheugen moeten hebben om te onthouden welke ijsjes al gespeeld zijn.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Het spel kan door jong en oud gespeeld worden en is dus een echt familiespel.

+ Het spel is geschikt om met twee spelers te spelen, maar ook met meerdere spelers.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Na het spelen van Kawaii heb je zeker weten trek in ijs! Aan het begin van het spel krijg je een favoriete vorm en favoriete smaak. Deze moet je zien te verzamelen. Dit doe je door de kaarten die jij of andere spelers voor je hebben liggen te veroveren. Om de beurt draai je een kaart om, deze vormen een rij voor je. Wanneer er meerdere kaarten in deze rij liggen die je wel wat lijken probeer je deze te veroveren door zo snel mogelijk een token er op te leggen. Het is dus van belang dat je het juiste moment bepaald. Je kan namelijk ook te lang wachten en dan gaat een andere speler er met die rij vandoor.

Kawaii is super leuk geïllustreerd, de gekleurde ijsjes maken het spel heel vrolijk. De regels van Kawaii zijn daarnaast ook duidelijk uitgelegd. Het spel is daarom ook al geschikt om met jonge kinderen te spelen en het is dus een echt familiespel. Net zoals Kariba, wat ook van Helvetiq is, zit Kawaii ook in een belachelijk klein doosje. Niet alleen alle kaarten, maar ook de tokens passen hier in. Het spel is dus zo mee te nemen als je bijvoorbeeld naar vrienden toe gaat, of op een mooie zomerdag in het park. Kawaii speelt makkelijk weg en dus speel je zo meerdere keren achter elkaar. Wij spelen nog een potje en nemen nog een ijsje!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page