Naam: Joris en de Draak Stratego Junior - Efteling
Soort spel: Bordspel
Aantal speler: 2 spelers
Speeltijd: 20 minuten
Leeftijd: 4+
Uitgever: Jumbo Games
Prijs: €28.49
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
Een speelbord
16 rode kastelen
16 blauwe kastelen
3 rode torens
3 blauwe torens
38 kartonnen figuren
1 dobbelsteen
Als je het spel de eerste keer speelt moet je de kastelen en torens nog in elkaar zetten. Schuif elke heldenkaart van het waterteam in de torens en kastelen. Doe hetzelfde met de heldenkaarten van het vuurteam.
Voordat het spel begint leg je het speelbord in het midden van de tafel. De speler die als laatst in de Efteling is geweest mag kiezen of hij met het waterteam of vuurteam speelt.
Beide spelers pakken alle speelstukken en plaatsen ze aan hun kant van het speelbord. Zorg ervoor dat de andere speler jouw kastelen niet kan zien.
Plaats jouw 3 torens in de drie grotere vakken aan jouw kant van het bord. Je kunt zelf kiezen waar je welke toren neerzet. Plaats dan de 16 kastelen op de vier rijen voor jouw torens. De vier vakken in het midden van het bord blijven leeg. Zet de kastelen zo neer dat jij de figuren goed kunt zien, maar jouw tegenstander niet.
De spelregels
Er zijn twee verschillende varianten voor Stratego Junior. Een voor spelers vanaf 4 jaar en een voor spelers vanaf 6 jaar. De eerste versie is die voor spelers vanaf 4 jaar, Stratego Quest.
Alle torens en kastelen blijven het hele spel op de plek waar je ze hebt neergezet. De rode speler mag beginnen. Wanneer je aan de beurt bent, werp je de dobbelsteen. De dobbelsteen toont een kleur en figuur:
Joris (blauw)
De koning (oranje)
De drakenstrijders (turquoise)
Prinsesjes en meisjes (paars)
Paarden (groen)
Mistflarden (zwart)
Kies nu een van de kastelen van je tegenstander op de eerste rij, pak het op, draai het om en kijk naar het verborgen figuur. Als de figuur overeenkomt met de kleur op de dobbelsteen, verwijder je het kasteel van het speelbord. Als de figuur niet overeenkomt, zet je het kasteel weer op dezelfde plek terug. Probeer te onthouden welk figuur er op het kasteel stond, omdat je misschien later in het spel wel die kleur met de dobbelsteen gooit.
Dan gooit de andere speler de dobbelsteen en zo gaat het spel verder, de spelers gooien om de beurt.
Er zijn wel regels voor welk kasteel je mag kiezen:
Aan het begin van het spel kun je alleen de vier kastelen op de eerste rij kiezen.
Zodra je één of meer kastelen hebt verwijderd, kun je bij je volgende beurt elk kasteel in de volgende rij kiezen.
Wanneer je een kasteel in de laatste rij verwijdert, kun je bij je volgende beurt één van de drie torens kiezen.
Wanneer je een figuur met een X aanvalt, wordt je pad geblokkeerd. Deze figuren staan niet op de dobbelsteen en kunnen dus ook nooit van het speelbord worden verwijderd.
Zodra je een kasteel van de laatste rij van je tegenstander hebt verwijderd, kun je bij je volgende beurt een van de torens oppakken en bekijken. Het maakt niet uit waar je pad op de laatste rij is geëindigd, je mag een van de drie torens kiezen.
Als je een toren met het gouden drakenei kiest, moet je de toren van het speelbord verwijderen en bij je volgende beurt een van de overgebleven torens kiezen. Als je de toren met vuur of water kiest moet je de toren verwijderen en moeten alle hiervoor verwijderde kastelen weer op het speelbord geplaatst worden door je tegenstander. Dan moet je helaas helemaal opnieuw beginnen. Kies je de toren met de draak dan win je het spel!
De tweede variant is Stratego Triumph, voor spelers vanaf 6 jaar. Je gebruikt bij deze variant de dobbelsteen niet, maar je mag je speelstukken wel verplaatsen.
Je kunt alle kastelen verplaatsen, behalve de kastelen met een X, die moeten in de vakken blijven waar je ze aan het begin van het spel geplaatst hebt. Wanneer je aan de beurt bent, verplaats je een van je kastelen naar een aangrenzend leeg vak. Je mag je kastelen vooruit, achteruit of opzij verplaatsen. Je mag een van de stuken van je tegenstander aanvallen. Alle speelstukken hebben een nummer van 1 tot 6, de nummers bepalen hoe sterk een figuur is.
Je mag als je op een vak van je tegenstander staat een kasteel aanvallen, maar dit hoef niet.
De figuren met een X mogen niet worden verplaatst. Elk speelstuk dat ze probeert aan te vallen verliest en wordt van het speelbord verwijderd. Er is een uitzondering, de figuren met een 3, zij zijn de enige speelstukken die een X kunnen verslaan.
Figuren met een 1 zijn het minst sterk en verliezen bijna iedere strijd. Maar dit zijn magische figuren en ze kunnen daarom wel de sterkste figuren met een 6 verslaan.
Als het aanvallende kasteel wint, verplaats je dat kasteel naar de plek waar het verslagen kasteel stond. Is het zo dat beide kastelen even sterk zijn dan worden ze allebei van het speelbord verwijderd. En als het aanvallende kasteel verliest wordt het van het speelbord verwijderd en blijft het winnende speelstuk staan.
Je mag kastelen niet steeds voor- en achteruit verplaatsen. Je moet je kasteel dan in een andere richting verplaatsen of een ander speelstuk verplaatsen.
Wanneer je de overkant van je tegenstander bereikt hebt dan mag je bij de volgende beurt een van zijn torens oppakken. Als je een toren met het gouden drakenei kiest, moet je de toren van het speelbord verwijderen en bij je volgende beurt een van de overgebleven torens kiezen. Als je de toren met vuur of water kiest moet je de toren verwijderen en moeten alle hiervoor verwijderde kastelen weer op het speelbord geplaatst worden door je tegenstander. Dan moet je helaas helemaal opnieuw beginnen. Kies je de toren met de draak dan win je het spel!
Pluspunten
+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.
+ Het artwork is in een sprookjesachtig jasje gestoken.
+ Je kan twee varianten spelen op dit spel.
+ Het spel is een goede geheugentrainer.
Minpunten
- Het is niet echt een spel voor ervaren spelers.
Beoordeling
In Stratego Junior ga je proberen de draak van het andere team te verslaan. Er zijn twee varianten op dit spel. De eerste variant is al geschikt voor spelers vanaf 4 jaar. Iedere speler zet zijn kastelen neer aan zijn eigen kant. Daarna gooit de speler die mag beginnen de dobbelsteen. Deze geeft een kleur aan die overeenkomt met de plaatjes op de kastelen. Je mag daarna een van de voorste kastelen van de andere speler bekijken, komt deze overeen met wat je hebt gegooid? Dan versla je dit kasteel en mag je hem van het bord verwijderen. Zo ontstaat er dus een pad naar de torens. Zodra je daar bent aangekomen mag je een toren aanwijzen, als dit de draak is dan win je het spel! De tweede variant is voor wat oudere spelers, vanaf 6 jaar. De opzet is hetzelfde, maar je speelt zonder dobbelsteen. Je valt als het ware een kasteel aan met jou eigen kasteel, al deze kastelen hebben een getal van 1 tot 6. Heeft dit kasteel een lager getal dan jou kasteel dan win je en mag je jou kasteel verplaatsen. Daarnaast heb je nog kastelen met een X die alleen verslagen kunnen worden door een 3 en kasteel met een 1 kan de 6 verslaan. Zo maak je een pad naar de torens toe en als je daar bent moet je weer proberen de draak te vinden, dan win je het spel.
Het leuke aan dit spel is als eerste dat je twee varianten hebt die je kan spelen. De eerste is al voor de hele jonge spelers. Deze is bovendien ook goed voor je geheugen, want nadat je gegooid hebt met de dobbelsteen moet je de goede kleur aan zien te wijzen. Doe je dit niet dan moet je het kasteel weer terug zetten. Daarna moet je proberen te onthouden welke kleur dit kasteel had, dit kan je erg verder helpen tijdens je volgende beurt en de rest van het spel. Stratego Junior is dus een perfect spel om je geheugen te trainen.
De tweede variant lijkt al iets meer op de normale versie van Stratego en is een goed opstapje hiernaartoe. Het spel is ook geschikt voor wat oudere kinderen, vanaf een jaar of 6. Bij deze variant moet je kastelen van de tegenstander aanvallen met een kasteel van jezelf.
Wat ook leuk aan dit spel is, is dat je bij beide varianten moet proberen de draak te verslaan. Dit is een beetje gokken en het kan zomaar verkeerd gaan. Kies je namelijk het drakenei dan gebeurt er niets, maar kies je water of vuur dan mag je tegenstander al zijn kastelen weer terug zetten en kan je weer opnieuw beginnen! Als je dit spel met kinderen speelt kan je soms wel van hun gezicht aflezen welke toren je wel of niet moet kiezen. Dit zorgt voor erg grappige gezichtsuitdrukkingen.
Ik vind dit een erg leuk spel, wat dus een goed opstapje is naar het normale Stratego. Daarnaast is het ook nog in een leuk Efteling jasje gestoken en dat maakt het extra leuk om te spelen!
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comments