top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Houses of Treasure - Ascalons Fury

Naam: Houses of Treasure - Ascalons Fury

Soort spel: Escape room

Aantal spelers: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 90 - 120 minuten

Leeftijd: 16+

Uitgever: Jumbo Games

Prijs: €19.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 1 poster

  • 1 brief

  • 1 grote puzzel

  • 3 enveloppen

Voordat het spel begint vouw je eerst de poster open en voltooi je de grote legpuzzel. Lees de posterteksten en het notitieblok goed door. Pas als de puzzel gelegd is mag je envelop 1 openen en het eerste raadsel lezen.


Avonturiers!

Enkele dagen geleden kreeg je dit mysterieuze pakketje van de excentrieke miljardair Jonathan Easton. Je staat nu voor de ruïnes van het kleine kerkje van Dunlewey, in het noorden van Ierland. Het kerkje waar de 12-jarige Jonathan vele jaren geleden door de oude plavuisvloer zakte en naar beneden viel, in een oud middeleeuws labyrint waar hij niet meer uit kon klimmen.

En wat wordt nu je missie? Voordat je de eerste envelop openmaakt, moet je de grote legpuzzel oplossen, de artikelen die ik voor je heb verzameld goed lezen en in het notitieboek kijken. Net als de jonge Jonathan Eaton zal je de uitgang van de catacomben moeten zien te vinden. Je moet daarvoor zes raadsels oplossen waarmee je de juiste stand en locatie van drie schijven, en ook een bepaald symbool op een schild kunt vinden.

Met de drie schijven op de goede locatie en in de goede stand en met het schild kun je de route voltooien vanaf het punt waar Jontathan in de catacomben viel tot aan de uitgang, die is vermomd als een oud graf waar hij vele jaren geleden zijn donkere en koude avontuur achter zich liet.

Veel succes!


De spelregels

Probeer tijdens het spel op de uitweg van het labyrint te vinden. Het avontuur bestaat uit een grote legpuzzel en drie kleinere legpuzzels en zes hersenkrakers in drie enveloppen die je één voor één moet openen. De oplossing van de hersenkraker verwijst naar de juiste stand en de juiste richting van een van de drie draaibare kleine puzzels en vormt een aanwijzing omtrent het schild waarmee je aan het eind uit het labyrint kunt komen.


Bij elk raadsel horen twee hintkaarten. Je kunt deze gebruiken zoals je wilt. Door het roodfilter dicht bij de hinkaart te houden, kun je de inhoud ervan lezen. Open als eerste kaart A als je een aanwijzing wilt. Met kaart B kom je al een stuk dichter bij de oplossing. Op de hintkaarten staan geen antwoorden. Ze wijzen je alleen in de goede richting. Je kunt de antwoorden vinden op housesoftreasure.com.


Als de legpuzzels en de hersenkrakers zijn opgelost vouw je de poster eenmaal over de legpuzzel. Draai de gelegde puzzel om en bekijk de achterkant goed. Open de poster en houd het roodfilter dicht bij de achterkant van de puzzel om te zien of de kleinere puzzels goed op hun plek liggen.


Pluspunten

+ Je moet meerdere keren puzzelen tijdens het spel.

+ Er zijn hintkaarten beschikbaar.

+ De raadsels zijn allemaal erg divers.

+ Je kan dit spel alleen spelen.

+ Je kan het spel doorgeven aan anderen.


Minpunten

- Je weet niet echt of je in de juiste richting zit.


Beoordeling

Treed in de voetsporen van Jonathan Eaton en vind de uitweg van het labyrint. Het middeleeuwse labyrint bevind zich onder de vloer van een kerkje en je kan alleen de uitgang vinden als je de raadsels goed weet op te lossen. Je begint het spel door een grote legpuzzel op te lossen. Als je de puzzel goed weet op te lossen dan past deze op de poster er zijn wel drie lege cirkels die je moet zien te vullen door kleinere puzzels op te lossen. Je weet alleen niet welke puzzel waar hoort en hoe deze komt te liggen. Door het oplossen van de raadsels kan je hierachter komen. Ook kan je er door de raadsels achter komen welk schild je nodig hebt om uit de catacomben te ontsnappen!

Tijdens het spel moet je meerdere keren puzzelen. Ik vind het puzzelelement aan escape rooms altijd erg leuk. Wat ik vooral goed vind aan deze escape room is dat de puzzels allemaal in elkaar passen. Door de raadsels goed op te lossen weet je dus hoe je ze neer moet leggen. Als je dit goed doet dan is er aan het einde van het spel nog een leuke twist. Ik zal natuurlijk niet teveel verklappen, dat moeten jullie zelf ontdekken.

Ik vind de raadsels van het spel allemaal erg divers. Sommige zijn makkelijker en sommige wat moeilijker. Bij het ene raadsel moet je rekenen en bij het andere raadsel moet je logisch nadenken. Ik vind het leuk dat de raadsels allemaal zo anders zijn.

Mocht je er even niet uitkomen dan zijn er hintkaarten beschikbaar die je kan raadplegen. Er zijn per raadsel 2 hints: hint A en hint B. Je mag zelf bepalen of en wanneer je deze hints leest. Als je ervoor kiest om een hint te gebruiken dan stop je het kaartje in de hint decoder en lees je de hint hardop voor aan de andere spelers. Het enige jammere aan dit spel vind ik dat je niet echt weet of je de enveloppe en de bijbehorende raadsels goed hebt opgelost. Tuurlijk helpen de hints je wel goed op weg, maar een bevestiging aan het einde van iedere ronde was wel fijn geweest.


Ascalons Fury is het eerste spel in de lijn van Houses of Treasure. Ik ben heel erg benieuwd naar de andere spellen in deze lijn.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page