top of page
Foto van schrijverMirthe

Happy Cats

Naam: Happy Cats

Soort spel: Dobbelspel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 25 minuten

Leeftijd: 7+

Uitgever: Piatnik

Prijs: €12.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 48 pluizige ballen

  • 5 vraagtekentegels

  • Een fiche met een muis

  • 52 kaarten

  • 1 dobbelsteen

  • 1 stoffen zak

Voordat het spel begint kiest een kattenkaart. Als er minder dan vier spelers zijn doe je de overige kattenkaarten terug in de doos.

Schud de 40 cijferkaarten goed. Elke speler krijgt 5 kaarten en neemt ze samen met hun kattenkaart op hand. Plaats de resterende kaarten op geen gesloten stapel in het midden van de tafel. Schud ook de kleurenkaarten. Elke speler krijgt een kaart waar ze naar mogen kijken, maar deze houden ze geheim voor de andere spelers. Leg de kaart dus gedekt voor je neer. Aan het einde van het spel, krijgen de spelers dubbele punten voor elke pluizige bal die ze hebben verzameld in de kleur van hun kaart. De overige kleurkaarten leg je terug in de doos.

De vijf vraagtekentegels worden goed geschud en op een gesloten stapel in het midden van de tafel gelegd.

Alle pluizige ballen worden in de stoffen zak geplaatst en de zak wordt geschud. De zak wordt in het midden van de tafel gelegd, net zoals de muis en de dobbelsteen.


De spelregels

De jongste speler begint. Daarna speel je met de klok mee. De speler die aan de beurt is, gooit de dobbelsteen. De dobbelsteen bepaalt de acties van de speler.


Gooit de speler een 2, 3, 4 of 5 dan trekt hij dat aantal pluizige ballen uit de zak en plaatst ze in het midden van de tafel. Deze ballen zijn dan in deze ronde gespeeld. Elke speler kiest een kaart uit zijn hand en legt deze gedekt voor zich neer. Als iedereen heeft een kaart voor zich, dan worden de kaarten tegelijkertijd omgedraaid en vergeleken.

De speler die zijn kattenkaart heeft gespeeld wint geen pluizige ballen in deze ronde. In plaats daarvan pakt de speler twee cijferkaarten van de trekstapel. Hij kiest er een uit en neemt deze samen met zijn kattenkaart op hand. De kaart die niet wordt gekozen wordt afgelegd.

Je kan ook een cijferkaart spelen. De speler met de hoogste kaart mag als eerst pluizige ballen van de tafel nemen. Hij pakt evenveel ballen als dat er op zijn kaart staat en plaatst deze ballen voor zich. Daarna is de speler met de een na hoogste waarde aan de beurt, enzovoorts. Als er niet genoeg pluizige ballen zijn dan hebben de spelers met lagere cijferkaarten pech of zij zullen slechts een deel van hun aantal krijgen. Pluizige ballen die over blijven worden terug gedaan in de stoffen zak.

Er is altijd een groot gevecht om de mysterieuze basket, want er kan maar één speler zijn pluizige ballen houden tijdens deze speciale ronde. Elke speler kiest een kaart uit zijn hand zonder eerst ballen uit de stoffen zak te halen. De speler die de kaart met de hoogste waarde speelt in deze ronde kan zoveel pluizige ballen pakken als dat er op zijn kaart wordt getoond. Alle andere spelers die ook een cijferkaart hebben gespeeld krijgen niets. Een speler kan natuurlijk ook zijn kattenkaart spelen en twee cijferkaarten pakken en er daarvan één op hand nemen.


Neem zoveel vraagtekentegels als dat er spelers zijn van de stapel en draai deze om. Om de beurt, beginnend met de speler die de dobbelsteen heeft gegooid, kan elke speler nu een van de tegels kiezen. De tegels hebben de volgende symbolen:

  • Pluizige balletjes - de speler kan een pluizige bal uit de stoffen zak pakken en deze voor zich plaatsen.

  • Kaart - de speler kan één cijferkaart van de stapel pakken en deze op hand nemen.

  • Sleutel - de speler krijgt de tegel met de muis en plaatst deze voor zich. Maar wees gewaarschuwd: een andere speler kan de muis weer stelen. Dit gebeurt als de vraagtekentegel met de sleutel opnieuw open gelegd wordt tijdens een latere ronde. De muis verandert dan onmiddellijk van eigenaar.

Zodra elke speler een tegel heeft genomen en de actie heeft uitgevoerd, worden alle vijf de vraagtekentegels opnieuw door elkaar gehusseld en weer in een gedekte stapel op tafel gelegd. Na elke ronde worden alle gespeelde cijferkaarten open op een aflegstapel gelegd. Als de trekstapel op is, schud je de kaarten van de aflegstapel en vorm je een nieuwe stapel.

Een nieuwe ronde begint dan en het is de beurt aan de volgende speler (met de klok mee) om de dobbelsteen te gooien. Als er niet genoeg pluizige ballen in de stoffen zak zitten na een worp van de dobbelsteen, alleen de resterende ballen uit de zak worden in het midden van de tafel gelegd en vervolgens verdeeld volgens de waarde van de kaarten.


Het spel eindigt wanneer de laatste pluizige bal is gepakt. Elke speler berekent vervolgens de totale waarde van de ballen die ze hebben verzameld. De geheime gekleurde kaarten worden onthuld. Een speler ontvangt twee punten voor elke bal in die kleur. Alle andere ballen zijn elk één punt waard. De speler met de muis voor zich aan het einde van het spel krijgt drie extra punten. De speler met de hoogste score wint.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Je maakt in dit spel kennis met strategisch denken.

+ Je kan ook andere opties gooien met de dobbelsteen.


Minpunten

- Het spel is niet geschikt voor de zware strategische speler.


Beoordeling

Katten houden van gekleurde pluizige balletjes en deze ga jij verzamelen in Happy Cats. Aan het begin van het spel krijg je een kaart met daarop een gekleurde bal, deze hou je geheim voor de andere spelers. De balletjes van deze kleur leveren 2 punten op aan het einde van het spel en de rest van de balletjes 1 punt. Het kan ook zo zijn dat een andere speler dezelfde kleur moet verzamelen. Als je aan de beurt bent gooi je de dobbelsteen en het cijfer wat aangeduid wordt is het aantal balletjes die uit de zak op tafel gelegd worden. Daarna kiest iedere speler een kaart uit zijn hand, die ze tegelijkertijd onthullen. De speler met de hoogste kaart mag als eerst balletjes pakken en de speler met de laagste kaart als laatste. Als alle balletjes op zijn tellen de spelers hun punten en de speler met de meeste punten wint het spel!

Happy Cats is een perfect voorbeeld van een familiespel. Zeker voor jonge kinderen, want zij leren door dit spel strategisch nadenken. Welke balletjes liggen er op tafel? Zijn deze handig om te verzamelen of pak je liever nieuwe kaarten? Allemaal keuzes die je moet maken tijdens het spel, voor de spelers die gewend zijn om zware strategische spellen te spelen is dit misschien een beetje een te licht spel.

De keuze waarvoor je komt te staan is welke kaart je gaat spelen. Zitten er veel balletjes tussen van jou kleur dan is het misschien wel handig om een hogere kaart te spelen, zodat je eerste keuze hebt. Het enige nadeel is wel dat op deze kaarten maar 1 of 2 balletjes bevinden en je dus niet alles mag pakken. Andere spelers spelen misschien een lage kaart en mogen dan meer balletjes pakken, maar hebben dus wel een latere keuze en dan kan het zo zijn dat de pluizige balletjes al op zijn.

Naast de cijfers zijn er ook andere opties die je kan gooien met de dobbelsteen. Zo heb je de mysterieuze basket die je een optie geeft om vrij balletjes uit de zak te pakken, maar dan moet je wel de hoogste kaart hebben gespeeld. Daarnaast is er ook het vraagteken. Dan leg je een aantal fiches open op tafel. Die fiches geven je de mogelijkheid om balletjes te pakken, kaarten toe te voegen aan je hand of misschien wel de muis te bemachtigen die je aan het einde van het spel 3 punten extra geeft.

Kortom Happy Cats is een leuk spelletje voor tussendoor. Het spel is niet alleen geschikt voor liefhebbers van katten, maar ook andere huisdieren liefhebbers zullen dit spel leuk vinden.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page