Naam: Gadianton
Soort spel: Bordspel
Aantal spelers: 2 - 4 spelers
Speeltijd: 20 - 80 minuten
Leeftijd: 7+
Uitgever: Gadianton
Prijs: €35.-
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
1 speelbord
4 bewakers
4 dieven
4 deuren
44 actiekaarten
16 doelkaarten
12 kronen voor dieven
16 schatten
32 sleutelfiches
1 pijl schietliniaal
5 dobbelstenen
Voordat het spel begint leg je het speelbord in het midden van de tafel. Je kiest één dief per speler en pakt daarbij de corresponderende kronen in dezelfde kleur.
Schud de doelkaarten en verdeel het aantal kaarten waarmee je wilt spelen onder de spelers, dit is afhankelijk van de tijd en deze kan je zien op de zijkant van de doos. De rest van de kaarten leg je gesloten naast het speelbord. Alle spelers moeten doelkaarten van verschillende kleuren in hun bezit hebben. Mocht je dezelfde kleuren hebben dan leg je een kaart af en trek je een nieuwe van de trekstapel. De actiekaarten schud je ook en je geeft iedere speler twee kaarten, de rest van de kaarten leg je ook gesloten naast het speelbord.
De vier bewakers leg je op het speelbord, zoals hiernaast aangegeven.
De schatten, sleutelfiches, de liniaal voor de pijl, de dobbelstenen en de deuren plaats je naast het speelbord.
De speler die als laatst een kroon of hoed op had begint het spel. Hij plaatst zijn dief op een van de rode cirkels op het speelbord. Dan mag de volgende speler hetzelfde doen, totdat iedere speler zijn dief in een rode cirkel heeft gezet.
De spelregels
Het doel van het spel is om als eerste de benodigde schatten te verzamelen en deze naar het bos te brengen wat zich naast de stad bevindt.
Iedere ronde verzamelen alle spelers eerst de kronen die iedere speler had geplaatst tijdens de vorige ronde. Dan gooi je de witte en groene dobbelsteen tegelijkertijd. Aan de hand daarvan verplaats je je dief en/of een bewaker. Het kan zo zijn dat er daaruit een aanval volgt.
Tijdens je beurt mag je ook nog twee actiekaarten spelen.
Mocht het zo zijn dat je een kroon in het bos weet te brengen dan plaats je de corresponderende kroonkaart open op tafel.
Aan het einde van je beurt mag je een actiekaart van de trekstapel pakken. Je mag tot vijf actiekaarten in je hand hebben, als dit er meer zijn moet je een kaart afleggen.
Door het gooien van de witte en groene dobbelsteen weet je dus of je een dief en/of een bewaker kan verplaatsen en hoeveel stappen dat is. Je kan je dief verplaatsen zoveel stappen als je wilt, maar niet meer dan het nummer wat je gegooid hebt. Het kan ook zijn dat je de dief en/of de bewaker moet verplaatsen. Door het getal aangegeven door de dobbelsteen te delen tussen de twee cijfers of door de twee karakters te verplaatsen door het gewenste getal, maar niet meer dan het getal aangegeven door de dobbelsteen.
Een dief kan zich over een andere dief heen verplaatsen, maar niet over een bewaker, tenzij deze ligt te slapen. Een bewaker wel over een andere bewaker heen verplaatsen, maar niet over een dief, tenzij deze is verstopt.
Er kunnen zich ook niet twee figuren op hetzelfde vak bevinden, als dat het geval is moet je het figuur wat je als laatst verplaatst hebt een vakje terug zetten.
Je kan sleutels of kronen verzamelen, ook al is er een ander figuur op hetzelfde vakje.
Een bewaker gebruiken om een pijl te schieten of in een gevecht telt als een actie, zelfs als de bewaker blijft staan waar hij al was.
Als je over een sleutelvakje beweegt dan pakt de speler de sleutel met de corresponderende kleur, tenzij deze sleutel al gepakt is door een andere speler. Hetzelfde geldt voor een vakje met een kroon. Je kan maar één kroon dragen tegelijkertijd.
Een dief kan teleporteren van een rood vakje naar een ander rood vakje zonder dat dit een actie kost. Vanuit dit vakje kan er geen aanval gedaan worden.
Een bewaker kan niet uit de stad gaan.
Een dief kan niet een bewaker aanvallen, maar een bewaker kan wel een dief aanvallen of een dief een andere dief. Dit kan alleen als de dief in het bezit is van een gestolen kroon. Je kan op twee manieren aanvallen door een gevecht of door een pijl te schieten. Je mag tijdens je beurt maar een aanval doen per type.
Voor een normaal gevecht moeten de twee figuren zich bevinden in aangrenzende vakjes. Elke speler in de aanval rolt de zwarte dobbelsteen. Als een van de spelers een +2 in aanval kaart heeft dan mag hij deze spelen voordat de dobbelsteen gegooid wordt. Om de kroon te houden moet de speler die aangevallen wordt een hoger cijfer of een cijfer gelijk aan de andere speler gooien. Als de aanvaller een bewaker is en wint dan plaatst hij de gestolen kroon terug op de originele plek. Als de aanvaller een dief is en wint dan mag hij de kroon pakken en op zijn eigen figuur plaatsen of terug plaatsen op de originele plek. Als de verdediger wint dan plaatst hij een kroon van zijn eigen kleur op de bewaker. Deze bewaker kan niet langer gebruikt worden door andere spelers totdat jij deze bewaker weer speelt.
De tweede manier van aanvallen is het schieten van een pijl. Om dit te doen moet de aanvaller zich bevinden op een van de torens van de stad of een pijlkaart spelen. Het is niet mogelijk om door muren of deuren te schieten. Je kan een dief wel raken ook al zijn er andere figuren op het pad van deze dief. Je kan een dief alleen niet raken als deze zich bevindt op een veld met een kroon. De liniaal gebruik je om te bepalen hoe ver je de pijl moet schieten om een dief te raken. Om een pijl te gebruiken gooi je de witte en zwarte dobbelsteen. Een speler kan een gebroken pijlkaart spelen om de aanval te annuleren. De witte dobbelsteen geeft aan wat voor figuur geraakt wordt en de zwarte dobbelsteen geeft aan hoe ver de pijl komt. Is het getal op de dobbelsteen hoger of gelijk dan verliest de dief zijn kroon, anders behoudt hij deze.
De actiekaarten die je in je bezit hebt kunnen op elk moment tijdens je beurt ingezet worden. Er kunnen niet meer dan twee actiekaarten ingezet worden tijdens je beurt. Je mag ook niet twee keer dezelfde actiekaart in een beurt gebruiken. Zodra je een actiekaart hebt gespeeld gaat deze naar de aflegstapel. De verschillende actiekaarten zijn:
Versneld lopen - voegt twee extra stappen toe aan de maximale beweging van je figuur.
Hoofdsleutel - je mag een kroon pakken zonder daarvoor een sleutelfiche voor in te leveren.
Open/gesloten deur - je mag een deur plaatsen in een van de twaalf ingangen van de stad of je een recent geplaatste deur verwijderen.
Verstopte dief - verstop een dief voor een volledige beurt om het te beschermen tegen aanvallen van andere dieven of bewakers. Om dit te doen wordt er een kroon met de kleur van de dief op het figuur geplaatst. Je kan tot maximaal twee kronen plaatsen bovenop je figuur.
Geblokkeerde dief - laat je toe om een dief van je keuze te blokkeren. De dief mag dan niet bewegen voor een volledige beurt. Om dit te doen plaats je een kroon met de kleur van de dief die de andere dief blokkeert op het figuur. Je mag je figuur dan niet verplaatsen, maar je mag wel twee actiekaarten spelen tijdens je beurt of een bewaker verplaatsen als de witte dobbelsteen het toelaat.
Slapende bewaker - je mag een bewaker van je keuze blokkeren. Om dit te doen plaats je een kroon met de kleur van de dief die de andere bewaker blokkeert op het figuur.
Pijl schot - je mag een dief met een gestolen kroon neerschieten met een pijl. Als het schot succesvol is mag je de kroon verwijderen, zonder daarvoor op de bewakingstoren te zijn.
+2 tijdens een aanval - tijdens een aanval bij hand mag je 2 toevoegen aan je dobbelsteen. Deze actiekaart moet geplaatst worden voordat beide spelers de zwarte dobbelsteen rollen.
Gebroken boog - je kan een pijlschot tegen gaan tijdens de aanval van een dief. Deze kaart moet wel geplaatst worden voordat de schieter de witte en zwarte dobbelsteen gooit.
Geheime deur - opent een geheime deur door de muur van stad. Door de muur heen gaan telt als één beweging. Het is niet toegestaan om te stoppen in de muur. De locaties van de geheime deuren staan beschreven in de spelregels.
Gevonden dief - je mag een kroon van de verborgen dief verwijderen. Deze dief is niet langer verborgen.
Wakker geworden bewaker - je mag een kroon van een in slaap gevallen bewaker verwijderen. Deze bewaker is weer wakker en kan dus weer bewegen of aanvallen.
Het spel eindigt als een speler alle kronen die overeenkomen met zijn doelkaarten heeft terug gebracht. Deze speler wint dan het spel.
Pluspunten
+ Het spel ziet er prachtig uit.
+ Je kan de bewakers en dieven zelf bestickeren.
+ Je kan de kronen meedragen op je dief.
+ Je kan de duur van het spel aanpassen.
+ Het spel is tactisch.
Minpunten
- De stickers laten vrij snel los.
Beoordeling
Tijdens een potje Gadianton moet je proberen om gekleurde kronen te verzamelen. Aan het begin van het spel krijg je een aantal kaartjes. Daar staan kronen in verschillende kleuren op, de andere spelers weten alleen niet welke kleuren jij moet verzamelen. Als je aan de beurt bent gooi je de dobbelstenen en kan je jou dief en/of een bewaker verplaatsen. Voordat je een kroon kan pakken heb je wel een sleutel nodig van dezelfde kleur. Maar pas op voor andere dieven of bewakers, zij kunnen het gevecht met je aangaan om ervoor te zorgen dat je er niet vandoor gaat met de kostbare kronen. De speler die als eerst al zijn kronen weet te verzamelen wint het spel!
Kan je geen genoeg krijgen van Gadianton? Dat is mooi, want je kan bij dit spel namelijk zelf bepalen hoe lang je het maakt. Je kan het aantal schatten wat je moet verzamelen aanpassen. Op de zijkant van de doos staat een indicatie van hoe lang een spel dan duurt. Je kan het dus zo lang maken als je zelf wilt.
Het spel ziet er daarnaast ook super mooi uit. Je kan de bewakers en de dieven zelf bestickeren en bij de dieven kan je mannelijke en vrouwelijke dieven kiezen. Ik zelf heb het een beetje afgewisseld, dat vind ik het leukste. Het enige nadeel vind ik wel dat de stickers vrij snel loslaten, dus je kan er eventueel voor kiezen om deze stickers een beetje sterker te maken door middel van lijm.
De kronen die je kan verzamelen plaats je op de dieven, zo weet je precies welke dief welke kroon met zich meedraagt en kan je dus ook proberen om de juiste kroon weer af te pakken. Ook heb je ringen in je eigen kleur en deze kan je dan weer gebruiken om bewakers te laten slapen. Dit kan goed in je voordeel werken als je op zoek bent naar de uitgang van het dorp.
Er zijn ook kaarten in het spel die je goed kunnen helpen. Zo kunnen ze je helpen om sterker te worden in een gevecht of je kan spelers een beurt laten overslaan. Kortom Gadianton is een tactisch spel, maar ook nog is heel erg mooi en leuk. Ik ben aangenaam verrast door het spel!
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Comments