Naam: Flash 8
Soort spel: Bordspel
Aantal speler: 1 - 4 spelers
Speeltijd: 15 minuten
Leeftijd: 7+
Uitgever: Scorpion Masqué
Prijs: €24.95
De voorbereiding
Het spel bestaat uit:
4 spelerstableaus
12 blauwe elektronen
8 gele elektronen
4 rode elektronen
4 paarse elektronen
4 groene elektronen
52 kaarten
3 high score kaarten
Voordat het spel begint neemt iedere speler een spelerstableau en 8 elektronen (3 blauwe, 2 gele, 1 rode, 1 paarse en 1 groen. Deze elektronen plaats je willekeurig op je tableau, je houdt 1 ruimte over. Als er een langzame speler tussen zit, bijvoorbeeld een kind, kan je ervoor kiezen om deze speler met 1 blauwe elektron minder te laten spelen. De tableaus en elektronen die je niet gebruikt gaan terug in de doos.
Daarna schud je alle kaarten en plaats je ze in het midden van de tafel. Je maakt evenveel stapels, van ieder 10 kaarten, als dat er spelers zijn. De multiplayer kant plaats je naar boven, de andere zijde is namelijk voor als je alleen speelt. De overgebleven kaarten gaan terug in de doos.
De spelregels
Als iedereen klaar is, geef je het startsignaal. Alle spelers spelen tegelijkertijd en zo snel mogelijk, er zijn geen spelbeurten. Elke speler verplaatst de elektronen op hun tableau om zo te proberen om de kaarten na te maken. Elektronen worden één voor één verplaatst met je vinger door te schuiven in de vrije ruimte op je tableau. Je moet altijd de kaart namaken op de manier hoe deze voor je ligt, je mag de combinatie dus niet draaien en je mag de elektronen ook niet oppakken tijdens het spel.
Wanneer een speler iemand een van de kaarten goed heeft nagemaakt roept deze speler: "FLASH!". De andere spelers controleren of de combinatie overeenkomt met een van de kaarten. Als dit het geval is dan mag je de kaart nemen en leg je deze naast je tableau neer. Door de kaart te pakken wordt de volgende kaart zichtbaar, daarna wordt het spel direct hervat.
Het spel eindigt als er geen kaarten meer liggen in het midden van de tafel. Elke speler telt zijn punten aan de hand van de kaarten die ze hebben verzameld. Elke kaart is 1 punt waard, behalve kaarten die gemarkeerd zijn met 2 sterren, die zijn 2 punten waard. De speler met het hoogste aantal punten wint. In het geval van gelijkspel, delen de gelijkgespeelde spelers de overwinning.
Je kan dit spel ook heel goed alleen spelen, dan is de voorbereiding wel een beetje anders.
Plaats een tableau voor jezelf en plaats een set van 8 elektronen (3 blauwe, 2 gele, 1 rode,
1 paarse en 1 groene) er willekeurig op. Leg een extra rode loper in de buurt. Dit wordt de herinneringstoken genoemd. Je schud de kaarten en plaats de solo-zijde naar boven. Let op de 4 vormen die rondom de elektronen getekend zijn. Je maakt een raster van 9 kaarten (3 x 3) voor je met de eerste 9 spelkaarten. De overige 43 kaarten vormen de reservestapel, deze legt je aan de rechterkant. Je stelt een timer in van 4 minuten, dan kan het spel beginnen!
Als je klaar bent, start je de timer. Verplaats de elektronen op je tableau zo snel mogelijk om een kolom of een rij na te maken van 3 kaarten naar keuze. Zorg ervoor dat de locatie van deze rij of kolom overeenkomt met de locatie op je tableau. Zodra je een rij of kolom hebt voltooit doe je het volgende:
Plaats de herinneringstoken naast kolom of rij die je hebt nagemaakt.
Kies een vorm die de elektronen omringt (cirkel, kruis, ster of vierkant) en bedek alle kaarten met die vorm in de nagemaakte kolom of rij met een reservekaart.
Hervat het spel en probeer volgens de regels de reservekaarten ook compleet te maken.
Het spel kan op twee manieren eindigen. Je kunt geen enkele kolom of rij namaken. Dit betekent dat er waarschijnlijk te veel elektronen van één van de unieke kleuren zijn(rood, groen, violet). Zorg ervoor dat je dit tijdens het spel in de gaten houdt om doodlopende wegen te voorkomen!
Het kan ook zijn dat de 4 minuten om zijn. Tel in beide gevallen het aantal resterende kaarten. Dat getal is je score. Hoe lager de score, hoe beter! Je kan je score noteren op de kaarten en proberen deze te verbeteren.
Pluspunten
+ Flash 8 brengt jeugdherinneringen terug naar de schuifpuzzel.
+ Het is een leuk reactiespel.
+ Het spel is lekker kleurrijk.
+ Je mag de elektronen zelf stickeren.
Minpunten
- Als je niet zo snel bent is het spel misschien wat minder leuk.
Beoordeling
Ken je die schuifpuzzels van vroeger nog? Dat is precies waar Flash 8 op lijkt! Iedere speler krijgt bij dit spel een eigen tableau en 8 elektronen in verschillende kleuren. Deze plaats je op je tableau, het maakt niet uit hoe je ze plaatst. Uiteindelijk blijft er één plekje over, deze kan je in het spel gebruiken om de elketronen naar toe te schuiven. Daarnaast heb je ook kaarten. Je maakt evenveel stapels van 10 als dat er spelers zijn. Op deze kaarten staan elektronen die je moet proberen na te maken zodra het startsignaal klinkt. Als je een kaart hebt weten na te maken roep je FLASH! De andere spelers controleren de kaart en wanneer deze goed is krijgt de speler de kaart. Elke kaart is aan het einde van het spel een bepaald aantal punten waard en de speler met de meeste punten wint het spel.
Bij Flash 8 moet je dus zo snel mogelijk kaarten zien na te maken. Het is een soort reactiespel, want zodra iemand een kaart goed heeft verschijnt er een nieuwe kaart. Dan kan je kiezen om deze kaart na te maken of een andere kaart die er ligt. Je moet snel beslissen, want andere spelers staan voor dezelfde keuze. Je moet dus een goed reactievermogen hebben wanneer je dit spel speelt. Als je niet zo snel bent is het spel misschien wat minder leuk, want dan sta je na een tijdje flink achter. Het zal je misschien verbazen hoe goed sommige spelers in dit spel zijn.
Het spel ziet er daarnaast ook leuk uit. De kleuren van de elektronen zijn goed van elkaar te onderscheiden. Wat ook leuk is is dat je de elektronen zelf mag stickeren. Ik vind dit altijd leuk om te doen, zeker als het goed lukt.
Wat ik trouwens ook nog een puntje van kritiek vindt is dat je de elektronen willekeurig moet neerleggen, dit doet iedere speler. Zo kan het zo zijn dat sommige spelers al vrij goed liggen om meerdere kaarten af te ronden. Het zou eerlijker zijn als iedere speler hetzelfde begint. Dit kan je natuurlijk wel met elkaar afspreken.
Al met al vind ik Flash 8 wel een leuk spelletje om tussendoor te spelen. Het speelt lekker weg en bovendien brengt het jeugdherinneringen terug naar de schuifpuzzels waar ik vroeger uren mee kon spelen.
Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.
Leuk artikel! Ga je ook een keer iets posten over Pokemon? In dat geval zouden wij een samenwerking kunnen doen met https://tcgcompany.nl/